G4Media.ro

Bosch anunță că își reduce consumul de energie cu 10% în fabrica…

Sursa Foto: Bosch

Bosch anunță că își reduce consumul de energie cu 10% în fabrica de la Blaj prin instalarea de panouri fotovoltaice /  385 MWh/an sunt produși exclusiv din surse regenerabile, echivalentul a 165 de tone de CO2

Fabrica Bosch din Blaj anunță că își reduce consumul de energie cu 10 procente prin proiecte de eficiență energetică.
Compania își extinde producția de energie verde prin instalarea de panouri fotovoltaice, în urma unei investiții de 200.000 de euro. Compania germană a mai precizat, într-un comunicat, că instalează două stații de încărcare pentru vehicule electrice la Blaj.

În 2021, locația din Blaj făcea primul pas către producerea propriei energii verzi prin instalarea de panouri fotovoltaice, pavând astfel calea către o activitate de producție mai sustenabilă. În plus, compania încurajează tranziția către electromobilitate, instalând, la finalul anului 2021, două stații de încărcare pentru vehicule electrice destinate angajaților fabricii din Blaj.

„Toate proiectele demarate anul trecut reprezintă începutul unei investiții pe termen lung pe care compania o alocă atât pentru a proteja mediul înconjurător, cât și pentru a-l transforma într-un loc mai sigur și mai sănătos pentru generațiile viitoare”, a spus Andreas Theis, directorul tehnic al Fabricii Bosch din Blaj.

Panourile fotovoltaice amplasate în locația din Blaj în aprilie 2021 generează energie verde echivalentă cu consumul de energie electrică pe care îl au 50 de gospodării.

Începând cu luna decembrie, compania a instalat panouri adiționale pe clădirea de birouri a fabricii, care este alimentată în prezent doar pe baza energiei regenerabile produse de către acestea.

„De la implementarea primelor proiecte de producție a propriei energii verzi, Bosch a investit în Blaj peste 200.000 de euro în acest sens”, a adăugat Theis. Mai mult, surplusul de energie este direcționat către hala de producție din proximitate.

În prezent, în cadrul fabricii, 385 MWh/an sunt produși exclusiv din surse regenerabile – echivalentul a 165 de tone de CO2, dacă energia s-ar fi produs prin arderea combustibililor fosili, iar compania își propune să producă la Blaj, în acest an, alți 3200 MWh/an.

De asemenea, unitatea de producție a devenit mai eficientă din punct de vedere energetic și pe segmentul de echipamente prin utilizarea de compresoare, chillere și unități de ventilație de înaltă performanță. În cadrul liniilor de producție sunt utilizare sisteme electrice care funcționează pe baza unui consum redus de energie, întreaga activitate fiind monitorizată activ.

Potrivit companiei, în primăvara anului 2020, Bosch a obținut statutul de neutralitate din punct de vedere climatic al celor peste 400 de locații ale sale din întreaga lume. Acest lucru a fost deja confirmat prin teste independente.

Bosch este prima companie industrială globală cu locații fără amprentă de carbon, iar acest lucru include și unitățile din România. De asemenea, Bosch își propune ca până în 2030 să reducă cu 15 procente față de nivelul din 2018 emisiile de CO2 în cadrul întregului său lanț valoric, de la furnizori la clienți, ceea ce reprezintă o reducere de 67 de milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon.

Fabrica Bosch din Blaj și-a început activitatea în anul 2007, deservind sectorul tehnologiei industriale. La Blaj, Bosch produce componente pentru industria auto: o gamă largă de senzori precum și componente electronice pentru grupul motopropulsor.

Tot la Blaj, compania implementează soluții de industrie 4.0, precum și sisteme de monitorizare a producției și soluții inteligente pentru sudura cu laser. Unitatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în decursul anilor.

Fabrica Bosch din Blaj este una dintre cele două fabrici Bosch din Europa unde se produc senzori de noxe, o componentă esențială a inovației revoluționare aduse de companie în sfera tehnologiei diesel, și una dintre cele două locații Bosch de pe continent în care se fabrică module electronice pentru cutia de viteze automată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Funcționează dupa legile intamplarii, soarele si vântul nu pot fi înmagazinate precum apa, cărbunele si combustibilul nuclear.

    • serios? spune te rog si ce eficienta are un ciclu de incarcare/descarcare a unei baterii + trecere din DC in AC

    • @pehash spune tu care este eficienta carbunelui!

    • Se vede ca habar nu ai cum functioneaza aceste sisteme. Nu trebuie sa stochezi nimic, daca panourile fac mai mult decat iti trebuie, restul merge la ceilalti utilizatori si in consecinta productia din alte surse e mai mica. Daca nu e soare, iei din centrale normale (hidro, nuclear, gaz, carbune). Simplificat ,in fiecare moment productia trebuie sa fie egala cu consumul, cu sau fara sursele regenerabile. Stocarea ar fi importanta daca majoritatea producatorilor ar folosi vantul sau fotovoltaice, dar inca suntem departe de acest moment.

    • @ @Ion Daca tot cumperi panouri, macar instaleaza-le intr-o zona cu insolatie decenta, nu la Blaj.
      Si daca tot investesti intr-o ferma de 1-2MW ai face bine sa te orientezi catre o solutie cu factor de capacitate decent, cum ar fi eolian offshore.
      Ecologismul, asa cum este aplicat de contemporanii nostri bruxelezi, doar ca sa puna niste bife in acordurile lor comerciale, mai mult polueaza decat sa repare mediul.

  2. PR de corporatie probabil. La cum stiu corporatiile, Bosch are prevazuta o crestere de productie semnificativa anul asta. Daca cresterea se intampla, ala 10% energie solara probabil acopera doar cresterea. Realista nu va fi nici 10% energie solara si nici cresterea nu va fi asa de mare.

    • @pehash Sigur ca nu. Dar la profitul lor, nu este atat de dramatic sa isi propuna o reducere cu 50% a amprentei de carbon folosite, in linie planul Ue, „spearheaded” de Germania, tara lor de origine

  3. Asadar, pentru fiecare Mhw produs se elibereaza in atmosfera aproximativ jumatate de tona de co2???? Pai greutatea combustibilului ars e mai mica decat asta. Cum se poate ca prin ardere sa elimine gaze care sa-i depaseasca greutatea???

    • Presupun că „greutatea combustbilului ars este mai mică” decât o jumătate de tonă întrucât vorbim de gaze naturale si se știe că o jumătate de tonă de gaze naturale are o greutate mult mai mică decât o jumătate de tonă din ceva greu, spre exemplu de plumb!

  4. @pehash… Asadar e posibil ca arzand un kg de combustibil sa obtin mai mult de un kg de co2???. Recunosc faptul ca nu m-a interesat chimia dar ceva e putred in Danemarca….

  5. Panourile solare la Bosch Blaj sunt instalate din August 2021, nu Decembrie 2021 — așa cum anunță cei de la PR:))

    La Bosch Blaj calitatea producției nu mai contează, acum cel mai mult contează CANTITATEA. De salarii nu mai zic nimic 🙂 toți angajați direcți și indirecți vor fi plătiți cu orele suplimentare doar la 3 luni, de exemplu: orice persoană care are suplimentare în luna Ianuarie 2022 o să vadă pe fluturaș și în cont banii doar în luna Aprilie 2022. Cel mai grav este pentru persoanele aflate în program foc continuu — Turnus (2 zile de dimineață, 2 zile de după-masă, 2 zile de noapte și 2 zile libere). Acești angajați merg sâmbetele și duminicile la muncă și nu mai primesc deloc sporuri, decât suplimentare de 100% (zi normala) și 75% suplimentară doar în caz că depășești zilele lunare lucrătoare.

    PS: Sunt angajat Bosch Blaj din 2013, dar niciodată nu a fost atât de rău în companie cum este din 2020—prezent.
    Rău este că mulți sunt puși în funcție fără să fie capabili, dar alții modifică greșelile lor (cazul meu) pe același salariu 🙂

    • cei care s-au urcat pe cladire ca sa faca poza cu panourile sunt de tot rasul pentru nu au prins soare nici macar pentru poza.
      Fabrica se afla intr-o zona cu insolatie redusa, acolo unde nu prea renteaza sa instalezi panouri PV. Dar astfel de decizii se iau la nivel politic pentru a satisface angajamentele celor care se tin de carma la bruxel. Nu are nimic in comun cu ecologia, totul se face doar de fatada.
      Nemtii se lauda ca au deschis fabrici in Ro dar multe din aceste fabrici exploateaza resursele naturale de cupru ale tarii noastre. Este bine fata de nimic dar, daca tragem linie, tot noi suntem cei exploatati si nici macar nu avem voie sa ne facem autostrazi.

  6. Seriojaaaa, o tonă de fulgi este egală cu o tonă de fier. Confunzi masa cu volumul. Adică confunzi coliva cu profiterolul.

  7. Bravo Bosch, asteptam replica Makita!