G4Media.ro

Braşov: O parte din traseele turistice de pe Tâmpa reprezintă un pericol…

sursa foto: Pixabay

Braşov: O parte din traseele turistice de pe Tâmpa reprezintă un pericol pentru cetăţeni

Traseele turistice de pe versantul sudic al Muntelui Tâmpa constituie, în prezent pericol pentru siguranţa cetăţenilor, din cauza arborilor doborâţi în perioada viscolului de la jumătate lunii martie, a informat, luni, Instituţia Prefectului Braşov, transmite Agerpres.

Comisia de inventariere a arborilor periculoşi pentru siguranţa cetăţenilor şi bunurilor acestora, constituită prin Ordin al prefectului judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, a verificat traseele turistice din aria protejată Muntele Tâmpa, zonă puternic afectată de căderile abundente de zăpadă din perioada 16-18 martie.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în teren de către membrii comisiei, s-a constatat că toate traseele turistice care străbat Muntele Tâmpa sunt blocate de foarte mulţi arbori doborâţi, motiv pentru care, la momentul prezentului raport, utilizarea acestor trasee de pe versantul sudic al Muntelui Tâmpa constituie un real pericol pentru viaţa şi integritatea fizică a celor care doresc să le parcurgă, fapt pentru care comisia recomandă evitarea, pe cât posibil, utilizării acestor trasee”, se arată într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului Braşov.

Conform sursei citate, în cazul traseelor amplasate pe versantul nordic, care sunt mai puţin afectate, respectiv Drumul Serpentinelor, drumul ce leagă Şaua Tâmpei de cartierul Şchei şi Treptele lui Gabony, Serviciul Public Local Salvamont poate interveni pentru degajarea potecilor blocate, deoarece în aceste zone sunt puţini arbori, de dimensiuni mici, căzuţi.

„În vederea deblocării acestor trasee şi pentru înlăturarea stării de pericol pentru utilizatorii acestora, membrii comisiei recomandă ocolului silvic punerea în valoare în regim de urgenţă a tuturor arborilor periculoşi (doborâţi, rupţi sau/şi înclinaţi) din parcelele enumerate, delegând un număr suficient de persoane astfel încât durata inventarierii şi marcării arborilor să fie cât mai scurtă. După inventarierea şi marcarea arborilor, constituirea actelor de punere în valoare, verificarea, aprobarea acestora şi autorizarea spre exploatare a materialului lemnos se va face conform prevederilor legale în vigoare şi a procedurilor aprobate pentru astfel de situaţii”, a precizat sursa citată.

În legătură cu arborii periculoşi pentru imobilele amplasate limitrof fondului forestier, comisia a constatat că „pericolul descris în sesizările cetăţenilor este real”, dar a identificat, totodată, şi alţi arbori de mai mari dimensiuni care pun în pericol viaţa cetăţenilor şi imobilele acestora, de pe mai multe străzi din municipiul Braşov din zona respectivă.

În ceea ce priveşte soluţiile propuse de comisie, menţionate în raport, acestea constă în identificarea arborilor care trebuie extraşi în regim de urgenţă, împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic, „analizând toate aspectele referitoare la: distanţa la care sunt amplasaţi faţă de imobile, dimensiunile, gradul de înclinare atât al arborilor, cât şi al terenului, starea fiziologică şi orice alte aspecte care pot constitui un posibil factor declanşator pentru doborârea sau ruperea acestora”.

Comisia a fost alcătuită din reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, Primăriei municipiului Braşov, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt”, ai Serviciului Teritorial Braşov al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi Serviciului Public Local Salvamont.

Image by marianboricean from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pericol nr 2: prezenta ursilor pe trasee. In special Racadau/Valea Cetatii.
    Pericol nr 3: prezenta etnicilor care-ti golesc masina. In special zona Garcin/Sacele.
    Ordinea pericolelor e aleatoare.

  2. pericol e tot ghetoul ala, mii de romani si-au luat teapa vietii in ultimii ani prin relocare si achizitie de imobiliare la iasov!

    O cocina de oras, e muuult spus oras, un cotet supraevaluat, inghesuit, imbatranit, un adevarat iad vandut la pret de rai!

    • Cine te-a suparat, patroane?

    • intr-adevar, un oras cenusiu, pe un site pitoresc

      acum aproximativ 10 ani erau vreo 15 farmacii in centru, caci farmacia este una dintre afacerile de succes din orasul de la poalele Tampei

  3. sa-i trimitem acolo pe refugiati, sa vada minunile naturii