Brașovul a ajuns în top 3 pe țară la infectările cu coronavirus / Spitalele din reședința de județ sunt pline, iar noii pacienți vor fi tratați la Săcele / Șefa DSP: Mă îngrijorează bolnavii cronici, neinfectați, care nu au unde să se interneze
Județul Brașov a ajuns pe locul al treilea pe țară la numărul de infectări cu coronavirus, după Suceava și București. Spitalele din reședința de județ sunt pline, iar noii pacienți vor fi tratați la spitalul din municipiul Săcele, care va deveni unitate covid cu 54 de paturi. Această aglomerare de cazuri creează probleme și pentru bolnavii cronici, care nu sunt infectați cu virusului, dar care nu au locuri pentru a fi internați în spitalele din județ.
Județul Brașov a ajuns, joi, la 1121 de cazuri. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 36 de noi infectări în județ, după ce cu o zi în urmă erau raportate 34.
Între aceste noi cazuri sunt inclusiv managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Călin Cobelschi, și directorul medical al spitalului, Cătălin Mișarcă.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Marius Leonte, a precizat că în acest moment este în curs ancheta epidemiologică. „S-au luat toate măsurile pentru dezinfecția spațiilor administrative. Personalul administrativ va fi testat. Menționăm ca începând cu 13 martie toate sedințele cu personalul medical s-au desfășurat online nefiind contacte directe. Personalul medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov este testat periodic. De asemenea toti pacienții internați sunt supuși testării pentru a proteja cadrele medicale”, a explicat Leonte, citat de Monitorul Expres.
Capacitatea de spitalizare a cazurilor covid din județ va fi mărită cu 54 de noi locuri, la Spitalul Săcele. Asta pentru că, deja, ceea ce există în municipiul Brașov acum este aproape tot ocupat. Brașovul avea amenajate 313 locuri pentru internarea pacienților confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Acestea au fost suplimentate și cu locuri de la Spitalul General CF, spital în care, până de curând, ajungeau pacienții după testarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, în așteptarea rezultatului, relatează Radio România Brașov.
Potrivit unui comunicat al Spitalului din Săcele, decizia a fost luată și pentru că 20% din cazuri sunt concentrare în zona pe care o deservește acest spital. Serviciile pentru pacienții non-covid vor fi preluate de policlina Săcele, iar unele secții ale spitalului vor funcționa în continuare pentru acești pacienți.
Șefa Direcției de Sănătate Publică Brașov, Andrea Neculau, spune că situația este sub control deocamdată, dar că o îngrijorează situația bolnavilor cronici, neinfectați, și care nu au unde să se interneze.
„Există o îngrijorare majoră, dar nu ne gândim la măsuri extreme. Recomandăm tuturor să fie foarte atenți și să respecte măsurile de protecție impuse de autorități. Nu este de glumă! Pe lângă purtarea măștii, o igienă impecabilă și distanțarea socială, este esențial să fim atenți în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun să nu lăsăm garda jos, că de aici vin toate problemele.
În momentul acesta avem 313 paturi pentru bolnavii Covid-19 din județ, cu previziunea că vom ajunge la 367 de paturi. Nu mă aștept să se oprească acest trend, dar recunosc că este o pantă blândă, nu una care să ne expună la riscul de a rămâne complet fără capacitatea de îngrijire a pacienților. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult la ora aceasta sunt pacienții cronici, neinfectați, cu boli grave și pentru care noi ar fi trebuit să avem până acum spitalele redeschise. Este o problemă mare, pentru că sunt mulți oameni cu boli neglijate, la domiciliu, care nu au unde să se interneze. Avem foarte puține locuri, spre exemplu, pentru operații”, a declarat șefa DSP Brașov, citată de newsbv.ro.
Ea a mai spus că este foarte important ca oamenii să se protejeze:
„Boala este cu transmitere comunitară, în județul nostru. Sunt zonele tradiționale de lângă Săcele, Zizin, Tărlungeni, Budila, care au un grad mai accentuat de răspândire a bolii. Municipiul Brașov este cel care are cele mai multe cazuri din județ. Oriunde v-ați întoarce privirea, probabil că o persoană este purtătoare de virus și poate transmite boala. De aceea este foarte important să vă feriți. Angajații societăților și instituțiilor publice trebuie să evite pauzele în comun și să fie responsabili. Probabil că toți vom trece prin această boală, mai devreme sau mai târziu.”
Sursa Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii