G4Media.ro

Braşovul candidează pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025 / Coliban: Ne…

Sursa foto: Pixabay

Braşovul candidează pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025 / Coliban: Ne dezvoltăm propriul parc fotovoltaic şi suntem aproape, în următorii ani de zile, de a deveni independenţi energetic

Municipiul Braşov candidează la titlul de Capitală Verde Europeană 2025, anunţul fiind făcut vineri de primarul Allen Coliban, informează Agerpres.

„În 2020, braşovenii au ales ca Braşovul să devină Capitala Verde a României, iar demersurile noastre din ultimii doi ani şi jumătate au adus foarte multe proiecte, foarte multe iniţiative în direcţia aceasta, a sustenabilităţii, a unui oraş cu o calitate a vieţii crescută şi a poziţionării drept deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. Surpriza pe care am avut-o participând la evenimente organizate la nivel european a fost că lucrurile pe care le facem noi la Braşov sunt de fapt modele de bune practici pentru oraşe din întreaga Europă. Am participat la conferinţe şi evenimente în care oraşe se lăudau cu transformarea unei clădiri publice sau a unei grădiniţe în prosumatori, în producătoare de energie verde. Iată că, la Braşov, noi avem 27 de unităţi de învăţământ care sunt prinse într-un proiect finanţare europeană pentru astfel de transformări. Braşovul îşi dezvoltă propriul parc fotovoltaic şi suntem aproape – asta însemnând un nivel de timp mediu, în următorii ani de zile – de a deveni independenţi energetic pentru tot ceea ce înseamnă consum pentru sursele publice”, a spus edilul.

Conform acestuia, Braşovul este, astfel, poziţionat „într-o avangardă europeană” a oraşelor care sunt sustenabile şi care implementează politici verzi.

„Era absolut normal ca aceste ambiţii să ne pună pe o hartă a oraşelor care concurează pentru acest titlu, de Capitală Verde Europeană. (…) Au mai fost anterior demersuri făcute de oraşe româneşti, singular, punctual, în diverşi ani, de a candida pentru acest titlu, însă ele nu au fost continuate, nu au reprezentat un demers susţinut pe parcursul mai multor ani. Braşovul are acum o strategie, inclusiv pentru această candidatură. Am depus dosarul în 30 aprilie. Atunci când românii se pregăteau de grătare şi de 1 Mai, în Primărie, duminică, se lucra la depunerea acestui dosar”, a punctat Allen Coliban.

Capitala Verde Europeană este o iniţiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaşte şi recompensa eforturile comunităţilor locale de îmbunătăţire a mediului şi, prin urmare, a economiei şi a calităţii vieţii cetăţenilor lor.

Procesul de evaluare a aplicaţiilor ia în calcul mai mulţi indicatori, atât din perspectiva situaţiei prezente, cât şi a ultimilor 10 ani şi a planurilor pentru viitor, în ceea ce priveşte calitatea aerului şi a apei, biodiversitate, zone verzi şi arii naturale protejate, managementul deşeurilor şi economie circulară; zgomot; lupta împotriva schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Câştigătorul titlului de Capitală Verde Europeană 2025 va fi anunţat în cadrul ceremoniei de premiere din 5 octombrie 2025 din Talinn – Capitala Verde Europeană 2023

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. USR face treabă, haterii PSDNL se plâng.

  2. Ati auzit vreodata un PR care sa zice ceva de rau? Niciodata. Eu sunt curios ce inseamna aceasta candidatura si pe ce loc va fi Brasovul pentru ca in afara de panourile fotovoltaice, in restul sunt destul de multe lucruri pentru a fi declarat oras verde: colectarea separata si reciclarea este departe de ce ar trebui sa fie. Poluarea datorata masinilor este mare mai ales in perioadele turistice cand sunt foarte multi turisti veniti cu autovehicule proprii sau inchiriate si centrul este practic sufocat de masini. Biletul de autobuz a crescut cu 70%. Costa 16 lei pentru un cuplu sa mearga in oras si reprezinta 5 ore de parcare in oras pentru o masina. Daca mai ai doi copii reprezinta parcarea pe 10 ore. Piste de bicicleta aproape inexistente. Metri patrati de parc pe cap de locuitor. Daca consider muntele Tampa si imprejurimile muntoase parc, atunci parca merge. Nu exista restrictii in week-end cu masinile in centru, sau o taxa suplimentara pentru a face ceva special pentru poluare. Numarul de masini electrice a crescut, dar cam greu cu statiile de incarcare care mai tot timpul sunt ocupate de mocangii din „ride-sharing”
    Este frumos sa aspiram la lucruri mari si sa ai o strategie, dar o strategie superb, dar neimplementate nu valoreaza nimic. Mai este mult de lucru pana cand sa putem spune ca Brasovul este un oras verde.

  3. Ca nu e totul perfect e adevarat, dar daca locuiesti in Brasov iti aduci aminte ca parcarea era gratuita in centru si dadeai ture multe sa gasesti un loc, acum se plateste si gasesti mai usor in conditiile in care latura parcului dinspre Nicolae Iorga nu mai e parcare deci clar sunt mai putine masini.