Brașovul este pregătit pentru cel mai important eveniment al orașului: Parada Junilor din Duminica Tomii / Concerte Holograf, Damian Drăghici și Vama / Se deschide Cetățuia Brașovului
Joi seară se redeschide Cetățuia Brașovului pentru localnici și turiști, fiind primul eveniment dintr-o serie largă, oragnizate cu ocazia paradei Junilor, anunță Agenția de presă Brașov, care citează Radio Brașov.
În total vor fi patru zone în care brașovenii se vor putea bucura de evenimente pentru toate gusturile și vârstele, respectiv Cetățuie, Piața Sfatului, Pietrele lui Solomon și traseul de paradă.
„În Piața Sfatului, vineri va fi concert Holograf, alături de Filarmonica Brașov. Sâmbătă va fi o seară cu totul specială, care va include concerte Damian Drăghici și trupa Vama. Va fi un spectacol unic, cu muzicieni, cu tot felul de efecte pirotehnice și nu numai, de lasere. Un dirijor va coordona toată această mișcare. Vom avea de asemenea artificii de zi, un fapt care nu s-a mai întâmplat în Brașov niciodată. Le vom da de pe Cetățuie, acolo unde în fiecare zi vom avea jocuri medievale, ateliere ce țin de zona medievală. Vor fi peste 40 de trupe care vor susține concerte, spectacole de dans, spectacole cu foc”, anunță directorul artistic al Centrului Cultural Apollonia, Florin Coșuleț.
Evenimentul culminant al acestei perioade îl reprezintă parada de călări, dar brașovenii sunt invitați și vineri, în Piața Unirii.
„Vineri avem cea mai spectaculoasă activitate a noastră, Aruncatu-n țol, când Junii Tineri vor trece un test de curaj, bărbăție și încredere în ceilalți din grup. Pentru că junii din grup îi aruncă, iar cei din grup îi și prind. Apoi urmează Duminica Tomii, duminica paradei călare, unde vom avea 215 cai. Sperăm să fie toți prezenți pentru că pot fi accidente. Începem la ora 11:00 din Piața Unirii, coborâm pe Mureșenilor, până la Rectorat, apoi pe Bulevardul Eroilor, urcăm pe strada Republicii, Apollonia Hirscher și mai departe spre Pietrele lui Solomon, unde vom ajunge în jurul orei 13.30-14.00, de unde începe serbarea câmpenească”, explică reprezentantul Junilor, Șerban Șovăială.
Pentru ziua paradei, vor fi restricții secvențiale de trafic pe traseu. Brașovenii și turiștii sunt îndemnați să meargă pe jos la Pietrele lui Solomon sau pot lua autobuzul.
„Avem un plan de mobilitate pus la punct, astfel încât rugămintea și îndemnul către brașoveni, dar și către turiști este să lase mașinile în parcări și să folosească transportul public. De altfel, tradiția este de a merge în urma călărilor din Cetate către Pietrele lui Solomon. Pentru cei care doresc să folosească transportul public, suplimentăm 15 dintre liniile de transport care pot să conecteze cartierele cu Centru Istoric. Din 34 de autobuze care deserveau aceste 15 linii, avem peste 80 care vor fi pregătite să preia fluxul de turiști și de brașoveni”, transmite primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Imediat după urcarea Junilor, în Piața Sfatului programul continuă cu un program folcloric gândit de cei de la Reduta.
„Venim cu un program folcloric în care am angrenat foarte multe ansambluri din oraș și din județ, pentru că avem ansambluri care vin și de la Rupea, avem sus, la Cetățuie, ansamblul Junii Becleanului și avem soliști de marcă pe care îi vom prezenta în aceste spectacole: Mariana Anghel, Ionuț Fulea și Tudor Furdui Iancu. Dar poate cel mai important este faptul că vor participa, cum era tradițional, și ansamblurile comunităților etnice din Brașov. Al comunității maghiare, al comunității elene și al comunității săsești. Cu sașii vom face și o punctare a faptului că duminică se va semna protocolul de înfrățire cu orașul Nurnberg. La începutul spectacolului, în Piața Sfatului, la ora 13:00, va fi un moment combinat de folclor german și folclor românesc”, spune managerul instituției, Adrian Vălușescu.
Bugetul total pentru organizarea evenimetelor ajunge la aproape un milion de lei, din care 650.000 de lei sunt de la Centrul Apollonia, iar 300.000 sunt de la Primărie, pentru organizarea paradei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank