G4Media.ro

BREAKING: 10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt…

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

BREAKING: 10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care au generat situația actuală din India / Până astăzi INSP a susținut că tulpina descoperită nu este asociată cu situația dramatică din India

10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care au generat situația actuală din India, respectiv B.1.617.2, care a fost catalogată de Marea Britanie în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC).

Informația a fost confirmată de Institutul Național de Sănătate Publică, într-un răspuns pentru G4Media.ro. INSP argumentează că până acum a susținut că respectivele cazuri sunt cu o variantă care „diferă de cea care a stat la baza situației epidemiologice din India”, pe baza informațiilor existente la momentul respectiv.

„La momentul respectiv, pe baza informațiilor existente, varianta B.1.617.2 a fost considerată mai putin agresiva, avand in vedere ca are doar una din cele 2 mutatii prezente la varianta indiana B.1.617.1 si care generase o crestere a numarului de cazuri in India. Detalii noi au aparut in documentul ECDC din 11 mai 2021, din care a publicat si INSP extrasul mentionat”, se arată în răspunsul transmis joi de INSP la întrebările G4Media.ro.

Miercuri, 12 mai, G4Media.ro a transmis o solicitare către INSP în legătură cu respectivele cazuri, după ce, în data de 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat varianta B.1.617.2 drept variantă care determină îngrijorare (VOC), iar în 11 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document potrivit căruia varianta B.1.617.2 este dominantă în India de la mijlocul lunii aprilie, iar România este printre țările care au comunicat către ECDC, până la data de 10 mai, confirmarea unui caz cu această variantă.

B.1.617.2 a apărut ca varianta dominantă care circulă în India de o perioadă de opt săptămâni în care numărul cazurilor și al deceselor SARS-CoV-2 au crescut dramatic în contextul adunărilor mari, al relaxării măsurilor non-farmaceutice și al ratei de acoperire vaccinală redusă”, se arată în documentul ECDC.

Sursa: ECDC

Context.

În 29 aprilie, Ministerul Sănătății a comunicat că INSP a anunțat confirmarea unui caz cu tulpina B.1.617.2 în Colonia Bod, județul Brașov. La acel moment, ministerul preciza: „Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”. De asemenea, ministerul anunța că DSP Brașov a declanșat o anchetă epidemiologică, însă ulterior nu a mai existat nicio informare pe acest subiect.

În 5 mai, INSP a anunțat confirmarea unui focar în rândul unor muncitori de la două firme din orașul Popești-Leordeni. Conform comunicatului, probele secvențiate au relevat „o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India, la alți 7 pacienți”. INSP nu a precizat care este varianta indiană identificată.

După doar 2 zile, în 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat varianta B.1.617.2 drept variantă care determină îngrijorare (VOC).

În 10 mai, OMS a catalogat varianta B.1.617 drept variantă care determină îngrijorare (VOC). Varianta are detectate până în prezent trei linii genetice: B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3.

În 11 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a publicat documentul menționat mai sus, în care se spune că variantele B.1.617.1 și B.1.617.2 sunt asociate cu situația actuală din India, iar B.1.617.2 este dominantă în această țară de la mijlocul lunii aprilie.

ECDC a precizat însă că menține tulpina indiană a coronavirusului între „variantele de interes”.

În 12 mai, G4Media.ro a transmis o solicitare către INSP cu întrebările legate de tulpina indiană care a fost detectată în România și care sunt argumentele pentru care INSP consideră că varianta B.1.617.2 nu a provocat situația epidemiologică actuală din India.

Joi, 13 mai, INSP răspunde solicitării G4Media.ro și anunță, pentru prima dată, că, până la data de 9 mai 2021, au fost înregistrate în România 10 cazuri confirmate cu linia genetică B.1.617.2. Dintre acestea, 3 provin din focarul din Colonia Bod, județul Brașov, iar celelalte 7, din focarul de la Popesti-Leordeni, județul Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

INSP mai precizează că are aceste date încă din 3 mai: „Primul caz, provenind din focarul din Bod, jud.Brașov, a fost depistat prin secvențiere în laboratorul ”Pro Vitam” din Sfântu Gheorghe, jud.Covasna, rezultat comunicat la INSP-CNSCBT pe data de 29/04/2021, iar celelalte 9, de către INCDMM Cantacuzino, rezultate comunicate în intervalul 30/04/2021 – 03/05/2021”.

Deși avea datele din 3 mai, INSP nu le-a comunicat nici ECDC până la data de 10 mai, nici populației României până astăzi.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Care e „situația dramatică” din India? 400000 de cazuri pe zi si 5000 de morți pe zi, sunt ca 5000 de cazuri, respectiv 50 de morți pe zi la noi, raport la populație! Asta intr o țară din lumea 3, unde nu au resurse, ce e asa de neașteptat? Orice tulpina face parte din evoluția natural evolutivă a virusului! Mai țineți minte în noiembrie când ne speriați că vine sfârșitul lumii cu tulpina britanică?! A fost si a trecut, a murit lume, dar nici pe departe ce preconiza presa si Bo Johnson!

    • Corect, trebuie avut in vedere ca in India sunt extrem de multe persoane, virusul atinge o proportie de populatie, 1% din 100 e 1, dar din 1000 e deja de 10 ori mai mult. Si da, lui Johnson i s-a potrivit manusa valul 3 din UK, ca a fost mai usor sa ascunda esecul total al BREXIT-ului.

    • @Ciprian, exact asta sublliniez si eu mereu, dar vad ca nimeni nu stie sa aplice proportiile! Mi se pare cel putin la fel de dramatic ce s-a intamplat in Ro, dar e mult mai frumos sa relatezi despre miile de cazuri ale altora.
      Voi intelegeti ca numerele noastre raportate la populatie, BAT INDIA????

    • Maggi, nu știu la noi cum a fost exact în comparație cu India, dar cu siguranță „civilizații” din Italia si Spania s au descurcat mult mai rau cu morții decat noi si India!

  2. DSP urile și INSP au fost un fel de cimitir al elefantilor pentru simplul motiv că nici un doctor de carieră sau mai răsărit nu renunța la avantajele meseriei ca să ce (?) . Probabil că și la controlul bolilor din Europa o fi cam tot așa deci nu cred că s-au supărat ăia prea mult . Deci una e să fii la agenția medicamentului european sau chiar la unifarm România și alta la controlul bolilor prin Europa.
    G4 media dacă vreți să ajutați partidul plus faceti- o mai profesionist nu ca ageamii.

  3. Romanii nu aveau voie sa inte tara. Joianis ne spunea de Pastele trecut, „dragi romani, anul asta nu se poate”. Bine ca pot indienii si keniencele.

    E de cacat sa platesti pentru rachete care apara averile altora, dar multa lume inca tolereaza. Mai vedem cum va si fi mai evident cand veti veni sa ne cereti sa fim carne de tun.

  4. Cercetările din propriul laborator Gupta sugerează că anticorpii sunt puțin mai eficienți împotriva variantei decât împotriva altora. Echipa a colectat ser de sânge de la nouă persoane care au primit o doză de vaccin Pfizer și l-au testat împotriva unui virus purtător inofensiv modificat pentru a conține proteina SARS-CoV-2 spike, cu mutațiile de la B.1.617. Serul de la persoanele vaccinate conține de obicei anticorpi care pot bloca sau „neutraliza” virusul și pot preveni infectarea celulelor.Echipa lui Gupta a descoperit că anticorpii neutralizanți generați de indivizii vaccinați au fost cu aproximativ 80% mai puțini împotriva unor mutații din B.1.617, deși acest lucru nu va face vaccinarea ineficientă, spune el. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că unii lucrători din domeniul sănătății din Delhi care fuseseră vaccinați cu Covishield, o versiune indiană a vaccinului Oxford – AstraZeneca, au fost reinfectați, majoritatea cazurilor fiind legate de B.1.617
    În mod similar, echipa germană a testat ser de la 15 persoane care anterior au fost infectate cu SARS-CoV-2 și au constatat că anticorpii lor neutralizau B.1.617 cu aproximativ 50% mai puțin eficient decât tulpinile care circulau anterior. Când au testat serul de la participanții cu 2 doze a vaccinului Pfizer, au descoperit că anticorpii erau cu aproximativ 67% mai puțini împotriva B.1.617.

    https://www.nature.com/articles/d41586-021-01274-7