G4Media.ro

BREAKING 41 de percheziții DNA în Portul Constanța și alte locații: Șpăgi…

sursa foto: Info Sud-Est/ Imago Studio

BREAKING 41 de percheziții DNA în Portul Constanța și alte locații: Șpăgi de milioane de euro pentru terenuri, dane și contracte, susțin procurorii / Ancheta vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și pe unul din șefii PSD Constanța / Reacția companiei care administrează Portul Constanța

41 de percheziții DNA au loc în Portul Constanța și alte locații, luni dimineață, transmite Info Sud-Est. Ancheta vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și pe unul din șefii PSD Constanța.

Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu. Ar fi vorba de aproape 7 milioane de euro, conform informațiilor G4Media și ISE, bani care s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Procurorii s-au folosit de ofițeri sub acoperire, conform surselor G4Media și ISE.

Ancheta procurorilor DNA i-ar viza și pe Ion Dumitrache, șeful PSD municipiu, conform surselor politice consultate de G4Media, dar și pe oameni de afaceri locali influenți și foști vameși, dar și funcționari din Compania Națională Administrație Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Este vorba, conform informațiilor G4Media și ISE, de trioul Pilcă-Bogatu-Dumitru, cunoscuți pe plan local pentru influența pe care o exercită în Vama Constanța.

  • Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu au mai avut probleme penale anterior. Pilcă a fost achitat, în 2011, iar în alt dosar, Eugen Bogatu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, în 2015. G4Media și ISE au arătat în septembrie 2023 cum DNA a finalizat un singur caz cu condamnare la închisoare, în ultimii 20 de ani. În alte dosare, instanțele au pronunțat achitări sau închisoare cu suspendare. 

Între oamenii de afaceri cercetați se numără, conform informațiilor G4Media și ISE, și Vasile Costea și Jean Paul Tucan, fost candidat la Primăria Năvodari.

  • Vasile Costea este un om de afaceri foarte cunoscut pe plan local, ”crescut” în epoca Mazăre, și care a mai fost trimis în judecată pentru dare de mită fostului șef al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, tatăl fostului șef DNA Constanța, Mihai Stanciu. Vasile Costea și Nicolae Stanciu au fost achitați definitiv în 2022. Vasile Costea, susțin procurorii DNA, ar fi avut o întreagă strategie și un circuit complex de dare de mită pentru obținerea diferitelor beneficii în Portul Constanța. 

Compania care administrează Portul Constanța a transmis, la solicitarea G4Media și ISE, că actuala conducere pune ”la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei”:

  • ”Referitor la acțiunea DNA declanșată în această dimineață în Portul Constanța, vă informăm că Administrația Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. Directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informațiile necesare în sprijinul desfășurării anchetei. Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”, este răspunsul transmis de CN APMC pentru G4Media și ISE.

Dosarul este instrumentat de procurorii DNA de la București și reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni din Portul Constanța.

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ca sa intelegem putin de ce portul Constanta nu se dezvolta cum ar trebui si cam cine este de vina..si nu olandezii

  2. În sfârșit ,o acțiune de amploare a DNA într-o zonă ce poate fi catalogată ca leagăn al corupției,organizate în rețea,stratificate.Să așteptăm rezultatele concrete pentru a vedea persoanele implicate,dimensiunile activității infracționale, consecințele acesteia și de ce nu și implicațiile politice.

  3. Dna este scoasă la atac cand ramane ultima variantă.Nu zic ca nu e bine ca s-au „dezmorțit” de câteva săptămâni dar este evident ca o fac pentru a distrage atenția și pt a arăta ca „uite domne’ si cu noi la guvernare se face treabă „. Părerea mea.

  4. Numai să nu ajungă dosarele cu ăștia să fie judecate în Constanța, că iar n-am făcut nimic!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.