G4Media.ro

BREAKING A explodat numărul infracțiunilor de evaziune fiscală: o creștere cu 64%.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING A explodat numărul infracțiunilor de evaziune fiscală: o creștere cu 64%. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Iohannis au dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere rapidă în primele patru luni ale anului, potrivit unui bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română. „Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile bilanțului făcut public duminică de Poliţia Română.

Conform datelor furnizate de instituţie, anul acesta au fost constatate cu 2.992 mai multe infracţiuni economico-financiare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de peste 21%. Cea mai mare creștere este însă la infracţiunile de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, adică o creștere de peste 64% față de anul trecut.

Creșterea cazurilor de evaziune fiscală în acest an vine după ce șefii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au propus în decembrie 2023 un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Proiectul de lege a fost dezbătut de Parlament și adoptat cu votul PSD și PNL, în ciuda avertismentelor unei părți a societății civile că măsura va duce la o explozie a cazurilor de evaziune.

Mai mult, președintele Klaus Iohannis a promulgat rapid legea în 10 mai, deși ar fi putut să o întârzie prin retrimiterea la Parlament pentru reexaminare.

USR și Forța Dreptei au atacat anterior la Curtea Constituțională legea Ciucă – Ciolacu, dar CCR a respins sesizarea opoziției.

De notat că președintele Iohannis a procedat la fel și în 2021, când a promulgat fără să trimită la reexaminare o lege inițiată de PSD prin care cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scăpau doar cu amendă dacă achitau integral prejudiciul.

Legea îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în preajma Crăciunului din 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

De remarcat că șefii parchetelor nu au protestat public față de această lege. Mai mult, procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că ”este o formă de legiferare modernă”, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sa vedem cati or sa plateasca?! E insa sigur ca dezincriminarea acestei infractiuni va inmulti dramatic numarul faptelor de evaziune fiscala (deja se constata asta) iar prejudiciile aduse statului se vor majora de o maniera de neacceptat. Esecul legiferarii va fi de tinut minte! Doar politicienii PSDNL vor ridica din umeri.

  2. A explodat pe naiba. Au marit numarulu de controale ca sa aduca bani la buget. Dar se concentreaza pe aia mici, pe buticari, pe chioscari, pe zarzavagii, etc.. nu se duc la aia mari, ci la aia mici ca da bine in presa ca prind multi evazionisti. La aia mari e mai complicat. Au avocati, te dau in judecata si castiga procesele. Evaziunea fiscala exista peste tot. Daca vrem sa cautam un vinovat pentru explozia faptelor de evaziune, atunci sa discutam despre marirea taxelor din ultima perioada. Multi din cei care au fost prinsi in nici un caz nu faceau evaziune de peste 100 de mii de euro. Acolo unde sunt taxe mari, o sa fie si evaziune mare.

  3. Eu intelesesem ca cei care sunt prinsi si returneaza banii la fisc, nici nu mai sunt reclamati la politie. Cum este pana la urma?

    • Or fi vizite neoficiale ale miliției, să îi sperie, ca atunci când fac vizite recuperatorii cămătarilor !

  4. Romania – raiul evazionistilor.

  5. Eu sunt mulțumit. La asemenea politicieni, instituții și legislatie, rezultatele sunt în consecință. Deci e ce trebuie!

  6. Asta inseamna sa furi cu legea-n mana! Asta este statul mafi0t, care face legi pentru mafi0ti!

  7. Pentru stabilitate! 🤮

  8. si vor creste taxele celor cinstiti sa plateasca si mai mult hotia PSDNLUDMR

  9. Adica 846 in loc de 515, deci o crestere de 64% …Asta da articol de analiza!
    E inteleg ca multi vad, putini pricep, dar sa pricepi si sa te faci ca nu pricepi … asta se cheama minciuna. O intrebare: in cate din cele 515 cazuri precedente au fost recuperate fondurile datorate? Poate la anul o sa scrieti un articol sa ne lamurim in cate din cele 846 au fost recuperate fondurile … poate chiar un grafic pe vreo cativa ani, daca nu cer prea mult.

  10. Păi nu a crescut numărul infracțiunilor de evaziune fiscală, numărul infracțiunilor de evaziune fiscală e zero, pentru că evaziunea practic nu mai e infracțiune. E contravenție. Se plătește o amendă și evazionistul e negustor cinstit.
    Asta e legea dată de Psd + Pnl + Ficus și validată de Ccr.

  11. Nu inteleg de ce ne plangem. Nu sunt astia votati la fiecare rand de alegeri cu consecventa sa ne conduca?
    Avem ce am ales, pe astia ii meritam….

    • Nu îi votăm noi, cei care citim G4 și comentatăm.
      Îi votează cei care nu știu să citească sau nu au citit o carte în viața lor și bugetarii (mai ales cei speciali).

  12. Legislația a încurajat fenomenul,asta e clar.