G4Media.ro

BREAKING Academia Română propune Guvernului reorganizarea institutelor de cercetare din subordine. Ioan…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Academia Română propune Guvernului reorganizarea institutelor de cercetare din subordine. Ioan Aurel Pop: Academia are 70 de institute și centre și am vrea să rămânem cu 50

Academia Română a decis reorganizarea institutelor de cercetare din subordinea sa, în urma căreia 20 de institute din țară din totalul de 70 ale Academiei își vor pierde structura administrativă și vor fi coordonate de filialele din București, Cluj, Iași și Timișoara. Adunarea Generală a Academiei Române a decis astăzi să înainteze către Guvern propunerea de reorganizare, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Academiei, Ioan Aurel Pop. „Vor fi institute în continuare și la Craiova, și la Sibiu, și la Târgu Mureș, și la Vatra Dornei, și la Rădăuți, așa cum le-am apucat noi. Dar aceste institute vor încerca să economisească un pic din cheltuieli și vor fi puse în subordinea științifică a filialelor din București, Iași, Cluj și Timișoara”, a precizat președintele Academiei Române.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat că „Academia are 70 de institute și centre de cercetări în acest moment și am vrea să ne reorganizăm în așa fel încât să rămânem vreo 50 și să funcționăm mult mai bine.”

Președintele celui mai înalt for ştiinţific al României a tras un semnal de alarmă cu privire la siguranța salarială a cercetătorilor Academiei. „La fiecare sfârșit de an, pentru ultimele două – trei luni se făcea o rectificare de buget și la rectificare primeam o sumă de bani ca să putem plăti salariile. […] În anul acesta, nu sunt sigur că vom primi rectificarea. Uitați-vă, suntem la sfârșit octombrie și am îngrijorările mele”, a declarat Ioan Aurel Pop pentru Edupedu.ro. „Această campanie electorală îi obligă pe mulți să fie atenți la alegeri, deși instituțiile trebuie să funcționeze dincolo de alegeri”, a atras atenția președintele Academiei.

Rep: Ați decis astăzi reorganizarea institutelor de cercetare ale Academiei Române?

Ioan Aurel Pop: Reorganizăm Academia Română după exigențele noii legi. Institutele Academiei sunt unele mai mici, altele mai mari și am vrut să facem o reorganizare înainte de a veni noul Guvern, care răspunde de noi pentru faptul că acordă banii pentru funcționare. De multă vreme ne gândim cum să reorganizăm Academia ca să meargă mai bine. În România, există 4 poluri de cercetare conform organizării Academiei Române: București, Cluj, Iași și Timișoara. Aceste poluri de cercetare au membri ai Academiei Române care pot dirija mai bine cercetarea în Academie. Sigur, cercetarea a mers bine în Academia Română. Noi, ca entitate, am fost în ultimele clasamente Scimago pe locul 1 în România ca forță de cercetare, dar am vrut să ne reorganizăm mai bine, știind că după alegerile astea care au fost și vor fi sigur că vor veni anumite restrângeri de buget și am vrut să ne încadrăm în această cerință a politicului, ca să putem funcționa mai bine. Firește că primul lucru pe care îl cerem este ca cercetarea științifică să fie mai bine finanțată în România, în conformitate cu exigențele unor țări avansate. Dar știm noi dacă se va putea face acest lucru?

Rep: Reorganizarea aceasta a institutelor, în ce sens ați gândit-o?

Ioan Aurel Pop: În sensul economisirii unor fonduri. Cercetarea științifică rămâne așa cum a fost, institutele rămân acolo unde sunt, funcțiile de cercetare rămân neatinse după voința noastră, în sensul că vor fi institute în continuare și la Craiova, și la Sibiu, și la Târgu Mureș, și la Vatra Dornei, și la Rădăuți, așa cum le-am apucat noi. Dar aceste institute vor încerca să economisească un pic din cheltuieli și vor fi puse în subordinea științifică a filialelor din București, Iași, Cluj și Timișoara. Asta e singurul lucru, pentru ca cercetarea științifică să fie mai bine coordonată, mai bine organizată și să funcționeze mai bine, pentru ca autoritatea care ne dă banii și care este Parlamentul României, când aprobă bugetul, Guvernul să fie mulțumite și să ne aducem într-un fel contribuția mai bună la cercetarea științifică, în condițiile de economie care se fac și de restrângere. Pentru că, repet, cercetarea ar trebui, după părerea noastră, finanțată mult mai bine.

Cercetarea științifică în țările avansate, are 2%, 3%, 4% din buget. Noi avem sub 1%, adică 0,25% după unii sau 0,30% după alții, ceea ce este nu rușinos, nepotrivit. Nu este frumos să se întâmple așa într-o țară a Uniunii Europene.

București, Cluj, Iași și Timișoara acestea nu sunt centre inventate de noi. Ele, conform legii, găzduiesc filiale ale Academiei. Bucureștiul este centrul și Cluj, Iași și Timișoara sunt filiale ale Academiei în conformitate cu statutul Academiei Române și chiar cu legea Academiei Române.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bugetul alocat specimenelor astora ar trebui sa fie cu minus in fata.