G4Media.ro

BREAKING Al 14-lea caz de coronavirus confirmat în România: O femeie de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Al 14-lea caz de coronavirus confirmat în România: O femeie de 42 de ani din București, o apropiată a bărbatului confirmat ieri

Un nou caz de coronavirus, al 14-lea, a fost confirmat în România, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba despre o femeie de 42 de ani, din București. Este contact apropiat al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Matei Balș.

Al treisprezecelea caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat la Galați, au precizat oficiali guvernamentali. Bărbatul infectat este din Galați și pe 29 februarie s-a întors în țară din Italia.

”Este vorba despre un bărbat de 72 ani, din Galați care a venit din Lombardia în data de 29 februarie. În data de 6 martie bărbatul a dezvoltat simptomatologie conformă cu definiția de caz COVID 19. În acest context, în data de 6 martie a fost transportat cu izoleta, din locul în care se afla în autoizolare, la Spitalul județean Galați, secția de boli infecțioase unde se afla în prezent internat”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Bărbatul este într-o stare generală ameliorată, fără febră,  mai precizează sursa citată.

Acesta este al patrulea caz înregistrat într-o singură zi în România.

Tot sâmbătă au mai fost confirmate alte trei cazuri de persoane care sunt infectate cu noul coronavirus (COVID-19), unul în Timișoara, unul în Hunedoara și altul în București.

Un caz privește o tânără de 15 ani din Timișoara, care studiază în aceeași unitate de învățământ cu ceilalți doi tineri de 16 ani din Timișoara, dar într-o altă clasă.

Tânăra de 15 ani s-a prezentat în cursul zilei de ieri la Spitalul de copii din Timișoara, prezentând simptome de febră și tuse și luându-se decizia internării și prelevării de probe la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara. În prezent, starea sa de sănătate este ameliorată, fără febră.

Al doilea caz este al unei fete de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, confirmat în cursul zilei de ieri cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19). Tânăra de 16 ani este asimptomatică și va fi internată la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.

Persoana bolnavă din București este un bărbat de 49 de ani care s-a întors pe 27 februarie din Roma. ”Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19”, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat duminică faptul că au fost interzise până la sfârșitul lunii adunările mai mari de o mie de persoane pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Adunările publice sau private cu mai puțin de o mie de oameni vor fi analizate de la caz la caz, în funcție de o listă de criterii.

Grupul științific care gestionează combaterea epidemiei de coronavirus a decis ”interzicerea oricărei acitivtăți care presupune participarea a 1.000 de persoane, iar sub o mie, va fi nevoie de aprobare pentru fiecare caz în parte, cu avizul prealabil al DSP. Măsurile se pot prelungi și după 31 martie, în funcție de evoluția la nivel european și mondial. Atât evenimente publice, cât și cele private. Este o măsură preventivă, dar necesară”, potrivit lui Raed Arafat.

Întrebat dacă asta înseamnă că meciurile de fotbal din campionat se vor desfășura fără spectatori, Arafat a răspuns afirmativ.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a prezentat lista criteriilor de care va trebui să se țină seama în cazul evenimentelor sub o mie de persoane pentru a fi permisă desfășurarea lor.

”Se va lua în considerare densitatea mulțimii, natura evenimentelor și natura contacților; dacă cei care participă sunt înregistrați dinainte sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri anterioare la coronavirus. Vom lua în considerare vârsta participanților. Foarte important este și tipul acestor activități: dacă este sportiv, cultural, politic sau religios. Este de luat în calcul și durata și tipul călătoriei pentru participarea la eveniment”, a declarat Moldovan.

Sunt trei nivele de risc, funcție de care se ia decizia. ”Dacă avem risc scăzut, evenimentul poate avea loc. La risc moderat, este o evaluare punctuală, iar la un risc mai mare de 20 de puncte, evenimentul se suspendă”, a mai spus Moldovan.

Totodată, s-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de îănvățământ. La nivelul comitetelor județene de urgență, decizia se ia la propunerea DSP și a inspectoratului școlar.

În plus, s-a dispus sistarea stagiilor practice pentru studenți și vizitele aparținătorilor persoanelor internate.

Arafat a mai spus că nu va fi permisă sub nicio formă ieșirea din autoizolare înainte de trecerea celor 14 zile și nici nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale care să ateste lipsa infecției.

În acest moment, sunt 15 persoane în carantină și 12.734 în izolare la domiciliu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Stau si ma mir: din atatea persoane izolate la domiciliu, n-a aparut la nimeni virusul? Ce rost are sa retii aproape 13 mii de oameni in casa, sa stea sa frece menta 2 saptamani?
    Ca cele 14 cazuri s-au gasit din prima, la triajul epidemiologic.

    • Pentru ca daca ai 1000 de iepuri maturi, intr-un an o sa-ti faca foarte multi iepuri, exponential de multi. Mai ales la densitatea de „iepuri” din mall-uri, birouri, magazine, autobuze conserva, etc.

  2. Nu mi-e prea clar, din 14 cazuri depistate, cati sunt asimptomatici? Stie cineva?

    • Primul a fost fara simptome, a stat relaxat pe cazare si masa. De restul nu s-a mai zis. De unul stiu ca a fost putin mai dificil, dar nu grav. Per total, nimic de speriat.

  3. Deci lucrurile scapă de sub control! Știam asta! Când comanzi prin TV și din birou! Cine a controlat și știe ce r în teritoriu dacă cazurile devin cu sutele și miiile! S au gândit la spitale de campanie pe model militar! Și în Italia a fost dezmăț total! Cei care stau acasă sunt din Italia! Pot sa fie purtători sănătoși! În plus virusul acesta are rezistenta mare în mediu! Te insanătosesti, ești bine dar smecherul nu dă imunitate! Adică poți sa mai faci odată! Nasol! Dacă nu e cu toporul sau bolovanul e în ordine! Clar virusul acesta nu are topor!