BREAKING Alianța USR PMP Forța Dreptei a fost respinsă de Biroul Electoral Central/ Reprezentantul PSD în BEC a cerut ca Dreapta Unită să nu fie înregistrată/ Susținătorii celor trei partide, chemați duminică în Piața Universității pentru semnături/ Reacțiile liderilor alianței
Biroul Electoral Central decis duminică să respingă solicitarea de înregistrare a Alianței Dreapta Unită, după ce Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC a cerut respingerea protocolului de constituire al alianței electorale Dreapta Unită (ADU) pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, conform unui document consultat de G4Media.
Reprezentații Alianței formată din partidele de opoziție USR, PMP și Forța Dreptei, au anunțat că vor contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Jusitție. Liderul PMP, Eugen Tomac, acuză un ”derapaj democratic cum nu a mai existat după 1989”.
Dacă decizia BEC va fi menținută la Înalta Curte, Alianța nu va putea participa la alegerile europarlamentare.
UPDATE 16.00 Biroul Electoral Central a anunțat, duminică, oficial, într-un comunicat că a decis să respingă protocolul de constituirea a alianţei electorale „Alianţa DREAPTA UNITĂ USR-PMP-FORŢA DREPTEI”. BEC susține că la registrul partidelor politice figurează în calitate de președinte al PMP Cristian Diaconescu, acesta fiind în drept să reprezinte Partidul Micșarea Populară, nu Eugen Tomac, cel care a semnat în calitate de președinte PMP protocolul Alianței. Vezi aici comunicatul integral
UPDATE 14:00 Alianţa Dreaptă Unită a transmis printr-un comunicat oficial că va contesta la ÎCCJ respingerea protocolului de alianţă de către Biroul Electoral Central și consideră abuzivă decizia de duminică a BEC ”luată la solicitarea PSD şi votată şi de PNL”:
- ”Este doar o încercare de a împiedica cele trei partide – USR, PMP şi Forţa Dreptei – să participe în alegeri ca o alianţă puternică de dreapta. Alianţa Dreaptă Unită va contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Biroului Electoral Central, luată la solicitarea PSD. Le este frică de Dreapta Unită. PSD-PNL vor să ne scoată de pe buletinul de vot pentru că le este frică de votul românilor. Vom merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită România. Vom continua să luptăm pentru o Românie fără corupţie, fără abuzuri şi fără frică. Lupta pentru o Românie Modernă este mai puternică ca niciodată (…) PSD vrea doar concurenţi controlaţi, unii pe listă cu ei, iar alţii care cântă la aceleaşi tribune unde partidul stat este în tot şi în toate. Ne-au tăiat abuziv finanţarea, ne-au scos din secţiile de vot, ne-au ameninţat şi cerut să nu candidăm, iar acum, în semn de disperare, au hotărât să interzică „Dreapta Unită”. Asemenea atacuri barbare întâlnim doar în regimul Puţin şi Lukaşenko. Partidul stat atacă într-un mod sălbatic opoziţia democratică din România. PSD doreşte să elimine opoziţia din alegeri prin îngrădirea dreptului sacru în democraţie de a alege şi a fi ales. Nu vom ceda, suntem hotărâţi să mergem mai departe, luptăm pentru românii care nu vor că România să rămână o ţară la cheremul baronilor roşii”.
UPDATE 12:40 Liderul USR, Cătălin Drulă, a vorbit despre un ”act de agresiune politică” și de un act ”de lașitate și dispreț” și a transmis că vor contesta decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Drulă a chemat susținătorii alianței de dreapta în Piața Universității pentru strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie:
- ”Respingerea protocolului Alianței Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă, care arată întregii țări unde am ajuns cu starea democrației (…) Ce fac acum este un act de lașitate și de dispreț față de voința românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democrația în picioare pentru a-și păstra puterea. Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită și încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianță, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită această țară. Vă chem alături de noi, astăzi, în Piața Universității, începând cu ora 16:00. Pornim strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie”, a transmis Drulă.
știrea inițială
În document reprezentantul PSD cere și ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare pe motiv că în acte președintele PMP figurează ca fiind Cristian Diaconescu. Liderul PMP Eugen Tomac a explicat în mai multe rânduri de ce, din punctul lor de vedere, PMP este îndreptățit să aibă reprezentant în secții, dând chiar exemplul PSD la predarea puterii între Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu:
- ”În 2020, în Registrul Partidelor Politice, la alegerile parlamentare figura ca preşedinte PSD Viorica Dancilă. Preşedinte ales era Marcel Ciolacu, dar atunci PSD a putut candida, acum PMP nu. Oricine aruncă o privire pe Registrul Partidelor Politice poate constata că la PSD preşedintele Ciolacu a fost validat definitiv pe 15.12.2020 (…) listele de candidați PSD la alegerile parlamentare din 2020 nu au fost semnate de Dăncilă, ci de Președintele ales al PSD, Ciolacu, de aceea argumentul absurd folosit de PSD împotriva PMP, este nul. Un înscris într-un registru nu poate anula decizia suverană a unui congres, validată de Tribunalul București”. Detalii, aici.
Reprezentantul PSD cere și ca Forța Dreptei condusă de Ludovic Orban să nu fie reprezentantă în secții, pe motiv că, susține Mocanu, partidul ar avea președinte interimar și nu unul ales de Congresul FD.
Tomac a transmis, duminică, faptul că de doi ani de zile ”un grup de câteva persoane, cu o înțelegere deficitară a democrației și a rolului votului în politică” încearcă să împiedice PMP să participe la alegeri și că ”hărțuirea PMP” este cauzată de alianța de opoziție formată cu PMP și USR:
- ”De îndată ce am decis să facem parte din polul de dreapta alături de USR și Forța Dreptei, a început hărțuirea PMP prin măsura total aberantă a AEP de a tăia subvenția partidului. Toate minciunile spuse despre noi în spațiul public de la diferite tribune ale instituțiilor statului au avut un singur scop – desființarea partidului. PMP de doi ani de zile, are o conducere legal aleasă și respectă cu strictețe legislația specială a partidelor politice. În toată această perioadă nu a existat nicio decizie a vreunei instanțe prin care să fie suspendat vreun congres al PMP, deși au existat zeci de cereri în acest sens.
Tomac a vorbit despre un ”derapaj antidemocratic” și despre semnalul că celor de la PSD ”le este frică”:
- ”Niciodată în România după 1989, nu a existat un asemenea derapaj antidemocratic (…) Refuz să cred că în România anului 2024, opoziției i se poate lua dreptul firesc de a participa la alegeri doar pentru că așa vrea PSD (…) Acest atac al PSD la adresa opoziției este semnalul clar că le este frică. Vor doar concurenți controlați, unii pe lista cu ei, iar alții să cânte la aceleași tribune unde partidul stat este în tot și în toate. PSD se teme de Dreapta Unită! PSD știe că românii nu vor un președinte de stânga. PSD se teme de apariția unui val care va mătura totul, de aceea încearcă prin toate mijloacele să-i ia dreptul opoziției de a participa la alegeri. Baronii roșii se tem de Dreapta Unită, se tem de forța politică pe care PMP, USR și Forța Dreptei au creat-o deja. Se tem de faptul că a apărut vehiculul în care românii să-și pună speranța. Se tem că oamenii liberi au cu cine vota! Se tem de faptul că Dreapta Unită va intra în turul doi la prezidențiale și că va trimite la Cotroceni un adevărat lider de dreapta care nu va face niciodată blat cu ei. Acesta este motivul pentru care PSD nu vrea ca Dreapta Unită să participe la alegeri”, a transmis Eugen Tomac înaintea deciziei BEC de duminică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
49 comentarii