G4Media.ro

BREAKING Alina Gorghiu i-a propus în funcții-cheie din DNA și Parchetul General…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Alina Gorghiu i-a propus în funcții-cheie din DNA și Parchetul General pe procurorii Mihaiela Iorga-Moraru și Remus Popa, în ciuda avizului negativ al CSM. Ce a spus CSM despre Popa: ”Mari semne de întrebare referitoare la sinceritate / Deficiențe grave în proiect”

Ministerul Justiției a anunțat miercuri că ministra Alina Gorghiu i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcțiile de procuror-șef al Secției de combatere a corupției a DNA în persoana procurorului Mihaiela Iorga-Moraru și procuror-șef al Secției de urmărire penală la Parchetul General în persoana procurorului Remus Iulian Popa, potrivit unui comunicat. Cei doi au avut avize negative de la CSM, dar ministra Alina Gorghiu a trecut peste avizul consultativ. Este o situație similară cu cea din 2019, când președintele Iohannis a numit șefii DNA și Parchetului General în ciuda avizului negativ al CSM.

Secția pentru procurori a CSM i-a dat aviz negativ cu un vot de 5-1 procurorului Remus Popa, propus de Ministerul Justiției în funcția cheie de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul General. Avizul negativ al CSM arată că Remus Popa are o ”experiență limitată” în ceea ce privește urmărirea penală, adică exact specificul secției pentru șefia căreia candidează. Avizul CSM arată ca un rechizitoriu la adresa procurorului Popa, despre care arată că a prezentat un proiect managerial cu deficiențe grave.

Și procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă de Alina Gorghiu la șefia secției de combatere a corupției din DNA, a primit aviz negativ în 5 decembrie 2023 din partea Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihaiela Iorga Moraru a fost respinsă cu 5 voturi „împotrivă” și unul „pentru”.

Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul Parchetului General, la SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava. Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ.

În ambele cazuri, avizul CSM este consultativ, iar numirea în funcție o face președintele Klaus Iohannis.

Ministra Gorghiu s-a consultat cu șefii DNA și Parchetului General, Marius Voineag și Alex Florența, potrivit comunicatului citat.

Alina Gorghiu a justificat cele două propuneri, în ciuda avizelor negative ale CSM, spunând că ”ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, potrivit comunicatului Ministerului Justiției.

Comunicatul integral al Ministerului Justiției:

În data de 04.09.2023 a fost declanșată procedura de selecție în vederea formulării către Președintele României a unor propuneri de numire în funcții de conducere din cadrul parchetelor, în conformitate cu art. 144, alin (1) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

În derularea procedurii, în perioada 06.11.2023 – 16.11.2023 la sediul Ministerului Justiției s-au desfășurat interviuri cu candidații care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege pentru participarea la selecție. La data de 28.11.2023, ministra justiției a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile în vederea emiterii de către Secția de procurori a avizului prevăzut de art. 147, alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii CONSTANTIN Antonia-Eleonora, BALCAN Cristina – Daniela, NICOLAU Adrian-Cornel, TODORAN Adrian-Petre, MINCĂ Marinela și ARDELEANU Ionuț astfel încât ministra justiției a continuat procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere, iar la data de 03.01.2024 au fost publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcție a procurorilor menționați.

Cu privire la propunerile de numire în funcții de conducere a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela și a domnului procuror POPA Remus-Iulian, Secția de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiției s-a desfășurat un nou interviu cu cei doi candidați, în cadrul căruia au fost avute în vedere și aspectele reținute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidați și-a susținut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiției în desfășurarea acestuia.

În urma interviului desfășurat la data de 10.01.2024 și după analiza întregii proceduri de selecție, ministra justiției a decis să continue procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere ale celor doi candidați.

Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializata în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției.

Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale.

Ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Astfel, în virtutea prerogativelor legale, ministra justiției a transmis în data de 11,01.2024 Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, următoarele propuneri, în conformitate cu art. 148 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor:

– propunerea de numire a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție;

– propunerea de numire a domnului procuror POPA Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În contextul finalizării procedurii de selecție în vederea formulării către Președintele României a unor propuneri de numire în funcții de conducere din cadrul parchetelor, ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a adresat mulțumiri membrilor comisiei de interviu pentru activitatea desfășurată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Aveți ce votați și votați ce vă reprezintă. Vina e la voi dragi cetățeni. Când micul, berea și promisiunea unei pensii mai bune sunt mai importante decât viitorul copiilor sau nepoților, nu mai e nicio speranță in România…

  2. justitia marca PSDNLUDMR .. numiri POLITICE pe aia care „convin” .. dar ciudat ca acum CSM – sectia de savoniere – nu tipa ca se incalca independenta justitiei .. sau acum e cu separarea puterilor in stat?

  3. NU a facul Alin Gorghiu nici o numire…asa a primit ordine! Asta asa ca sa se inteleaga ca cei ce sunt acolo sunt doar niste executanti si NU cei care manevreaza

  4. Păi, chiar acestea sunt calitățile care îi recomandă pe cei propuși…”Mari semne de întrebare referitoare la sinceritate / Deficiențe grave în proiect”!

    Aceștia sunt oamenii de care au nevoie.

  5. Mihaiela Iorga-Moraru – acuzatii grave din partea DNA din epoca Kovesi, a scapt dupa ce Kovesi a fost data afara
    Din cauza actiunilor ei directe (retinere complet ilegala de pasaport in cazul Sacarin) statul roman are de platit daune de 120.000 de euro
    In perioada in care a lucrat la Sectia Speciala – a primit spre rezolvare cam 1700 de dosare din care a rezolvat aproxiamtiv 400 – absolut TOATE prin clasare. Nu a dus niciun singur doar in instanta.

    Pe scurt: e perfecta pentru noul DNA. S-a dus complet pe apa sambetei lupta cu coruptia in Romania dupa 10 ani de Iohannis.

    • @SILI,Aveai vreo indoiala…Dulapul,termina mandatul acusi,si daca ,miloginduse pe la unii din EUnu obtine o sinecura,il asteapta multe dosare…Asa ca pregateste terenul…

  6. În 2009 când Cǎtǎlin Predoiu in calitate de Ministru al Justiției a propus reinvestirea lui Kovësi ca Procuror General, CSM-ul a dat aviz negativ în unanimitate. Nimeni nu a ținut cont de avizul consultativ al CSM-ului și a fost reînvestită. Care-i diferența?!

    • Diferenta este ca Iorga Moraru a comis un abuz de 120.000 E dovedit in instanta. Statul se poate indrepta impotriva ei pentru recuperarea banilor si din acest motiv este santajabila. Asta este lesa cu care va fi condusa Iorga – Moraru. Daca nu va executa comenzile va plati 120.000 E.

  7. @Usere,Ai tu cunostinta ca a platitvre/un magistrat un leu macar ca despagubire dupa o sentinta nedreapta si noi nu am auzit…Raspunderea magistratilor…Daca /i pune sa plateasca dupa astfel de sentinte,sa vezi atunci politicul spagar…Vom aduce sute de mii de constructori in tara…pentru a construi ”ale patriei galere„…