Alianța USR – PLUS poate candida, Înalta Curte a anulat decizia BEC
Alianța USR – PLUS poate candida în această formulă la alegerile europarlamentare după ce Înalta Curte a anulat vineri seară decizia BEC, potrivit deciziei pronunțate de completul de trei judecători în ședință publică. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis vineri seară contestația depusă vineri dimineață de cele două partide față de decizia de joi a Biroului Electoral Central.
„Admite contestaţia formulată de contestatorii Uniunea Salvaţi România, Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate şi Alianţa 2020 USR PLUS. Anulează Decizia nr. 3D/07.03.2019 emisă de Biroul Electoral Central. Admite protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 08 martie 2019”, se arată în minuta instanței.
Reacțiile liderilor Alianței 2020:
- Dan Barna: ”Au încercat să ne oprească şi am învins. Este prima victorie din această campanie. Şi nu este doar victoria noastră, a Alianţei, este victoria tuturor celor care îşi doresc să trăiască într-o ţară civilizată, în care legea este aceeaşi pentru toţi. Ne întoarcem în stradă, la semnături! Vom merge în alegeri şi vom învinge, pentru că România are nevoie de o alternativă reală. Am văzut împreună ce înseamnă birocraţia şi România nefuncţională. Misiunea noastră este să schimbăm această stare. Vom lupta şi ne vom dedica total. Mergem la victorie!”
- Dacian Cioloș: „Acum aveţi cu cine vota! Alianţa 2020 merge la europarlamentare! Aşa cum ne aşteptam, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au votat în favoarea Alianţei noastre! Lupta continuă cu şi mai mult avânt. Vă mulţumim pentru efortul, implicarea şi răbdarea voastră. Împreună vom reuşi”.
Biroul Electoral Central a decis joi să respingă protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş care nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS (detalii aici).
Motivele pentru care Dan Barna și Dacian Cioloș nu figurează în Registrul partidelor ca președinți ai celor două formațiuni:
- Situația USR: După congresul din octombrie 2017, la care Dan Barna a fost ales președinte al partidului, un grup de fideli ai lui Nicușor Dan a contestat noua conducere, iar procesul încă se judecă. În registrul partidelor, președinte al USR figurează încă Nicușor Dan.
- Situația PLUS: Tribunalul București a admis noua conducere a partidului, cu Dacian Cioloș președinte, pe 1 martie, dar nu a operat modificarea în Registrul partidelor deoarece a trebuit să fie lăsată să curgă perioada de apel – în care cei care vor să depună contestații, să o poată face.
Nicușor Dan s-a reînscris joi seara în USR, ca membru simplu, pentru ca Alianța 2020 USR PLUS să poată fi înregistrată.
Vineri, Alianţa 2020 a depus o contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei Biroului Electoral Central de a respinge înscrierea alianţei pentru a putea participa la alegerile europarlamentare din luna mai (detalii aici).
Foto: Dan Barna și Dacian Ciolos (INQUAM Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii