G4Media.ro

BREAKING Amendament cu efect letal pentru DNA și DIICOT depus de UDMR…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

BREAKING Amendament cu efect letal pentru DNA și DIICOT depus de UDMR la legile justiției: Procurorii pot fi delegați sau detașați în cadrul acestor structuri numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

UDMR a depus un amendament la poiectul de lege privind statului judecătorilor și procurorilor care prevede că procurorii pot fi delegați sau detașați în cadrul structurilor specializate DNA și DIICOT numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unui document obținut de G4Media.ro.

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, dacă amendamentul va trece de votul Parlamentului, activitatea DNA și DIICOT riscă să se blocheze, deoarece cei mai mulți procurori nu dețin gradul de procuror de Înalta Curte, ceea ce înseamnă că nu mai pot activa în acadrul celor două parchete. În plus, dosarele în lucru sau trimise în judecată de procurorii care nu au grad de Înaltă Curte riscă să fie compromise.

”Din cauză că nu se prevede și o norma tranzitorie , în sensul ca numirile /delegările făcute sub imperiul legii vechi  rămân valabile , se va invoca nelegalitatea tuturor dosarelor și cam 70% din procurorii DNA și DIICOT se întorc la parchetele de la care provin”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Potrivit unor surse politice consultate de G4Media.ro, amendamentul UDMR ar fi fost inițial susținut de anumiți deputați din PSD, însă nu a avut susținere în partid. Mai mult, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, pentru G4Media.ro că PSD nu va depune amendamente și că va susține doar observațiile făcute de CSM la legile justiției.

În 2021 au mai existat tentative similare de modificare a legii în sensul creșterii condiției de vechime pentru accederea în DIICOT și DNA la 10 ani. Cele două parchete au cerut reducerea condiției de vechime de la 10 ani la 7 ani și au atras atunci atenția că „menţinerea unei vechimi de 10 ani pentru accederea la postul de procuror în cadrul DNA şi DIICOT, în condiţiile în care conduce la permanentizarea deficitului acut de personal, este de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt”.

Sursa Foto: Captură amendamente

Ce prevăd legile justiției în varianta adoptată de Guvern

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi delegaţi, inclusiv în funcţii de conducere ori detaşaţi numai la instanţe sau parchete la care au dreptul să funcţioneze potrivit gradului profesional avut. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu pot fi delegaţi sau detaşaţi la alte parchete sau instituţii pe durata desfăşurării activităţii în cadrul celor două direcţii.

Ce propune UDMR

La art. 176 alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi delegaţi, inclusiv în funcţii de conducere ori detaşaţi numai la instanţe sau parchete la care au dreptul să funcţioneze potrivit gradului profesional avut. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi delegați sau detașați în cadrul acestor structuri numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condițiile prezentei legi și nu pot fi delegaţi sau detaşaţi la alte parchete sau instituţii pe durata desfăşurării activităţii în cadrul celor două direcţii.

Cu ce argumente susține UDMR amendamentul

Potrivit Deciziei CCR nr. 514/14.07.2021, DNA și DIICOT funcționează ca structuri cu personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și sunt conduse de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin intermediul procurorilor-șefi ai acestor direcții.

Având în vedere structura ierarhică a Ministerului Public, legiuitorul are obligația constituțională să instituie, în plan vertical, condiții de acces generale și specifice în funcțiile de execuție aflate pe niveluri ierarhice diferite. Dacă în cadrul aceluiași nivel ierarhic sunt organizate direcții specializate, legiuitorul poate stabili, în plan orizontal, condiții speciale sau derogatorii de acces în cadrul acestora față de cele generale și specifice deja existente, însă marja sa de apreciere nu poate să se manifeste aleatoriu/ arbitrar/ subiectiv, ci ea trebuie să fie unitară și coerentă, cu respectarea principiului controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public.

În acest context, apreciem că nu ar mai fi oportună menținerea derogărilor de la sistemul de promovare a procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin crearea posibilității delegării/detașării procurorilor care nu au obținut gradul profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în cadrul uneia dintre structurile specializate al Parchetului General, exclusiv pe criterii de vechime în profesie (fără susținerea examenului de promovare și a îndeplinirii celorlalte condiții).

De asemenea, se poate observa că, în practică, mai mulți procurori care au activat în cadrul DNA și DIICOT, fără dobândirea gradului profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au formulat acțiuni în justiție pentru recunoașterea acestui grad, eludând astfel dispozițiile legii privind promovarea în funcțiile de execuție. Pentru a elimina aceste situații și pentru a menține un echilibru just privind condițiile de funcționare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, inclusiv structurile specializate ale acestuia, este oportună includerea în lege a obligativității deținerii gradului profesional de parchet Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru toți procurorii care activează în cadrul DNA și DIICOT.

Context

Adoptarea legilor justiției reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Control (MCV) și pentru intrarea României în Schengen. Președintele Camerei Deputaților a precizat, pentru G4Media.ro, ca speră ca legile justiției să treacă de Parlament până la sfâșitul acestei luni.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni Agerpres de preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea următoarea şedinţă miercuri, ora 12,00, la sala „Mihai Viteazul”, la Palatul Parlamentului.

Citește integral

EXCLUSIV Marcel Ciolacu: PSD nu depune niciun amendament la legile Justiției/ Susținem doar observațiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Cum era aia ?!
    Mai putini procurori
    Mai putina coruotie !

    • Antrenamentul este de bun simț! La cele două instituții trebuie să avem oameni cu experiență nu parașute! Nu înțeleg de ce Tăpălagă vrea procurori slabi? Să protejeze infractorii?

    • Am fost bă la vot și nu mai voiam să mă duc în viața mea dar postările unuia ca tine m-au convins să mă mai duc să scap țara de șacalii USR!

    • Sub înaltul patronaj al Mult Iubitului și Stimatului Conducător, România continuă neabătut drumul triumfător spre comunism !😂😂
      Dormiți liniștiți, gașca de banditi PCR-USL veghează ! 😂

    • Nu,mai puțini procurori ,mai multă corupție.

    • „Antrenamentul este de bun simț! La cele două instituții trebuie să avem oameni cu experiență nu parașute! ”

      Ar trebui sa fie si oameni inalti, sa impuna respect. Inaltime minim 1,95 m. Sa stie sa vorbeasca fluent minm patru limbi straine si sa fie casatoriti cu minim 4 copii.

      Daca nu gasim astfel de procurori, ghinion. Nu a fost sa fie.

    • SE PREGATESTE SCOATEREA LUI mazare DIN INCHISOARE. PARTIDUL ARE NEVOIE DE CADRE DE NADEJDE LA constanta.

      „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI” !

    • Nu le pasă de Schengenul nostru.

    • DAR CU dragnetti CE-ATI AVUT ?

  2. CE DORESTE udmr romaniei ? CORUPTIE, CAT MAI MULTA CORUPTIE.
    UNUL DIN ROLURIE udmr-ului ESTE SA „LUCREZE” LEGILE VARANE

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

    • Ceea ce dorește UDMR e ca cei delegați să știe meserie, voi care nu ați citit o carte în viața voastră vă revoltați, oricum în România nu se face justiție, se decide după interes, eu m-am lămurit voi faceți ce vreți, ce s-a stricat în 30 de ani se poate repara în tot atât!!

    • Adevarul e că greu poate cineva să-i depășească pe bolșevici !
      Bolșevicii sunt toți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial ! 😂😂

  3. Ne mai întrebăm: „UDMR, de ce e întotdeauna la guvernare?” Serios?
    Eu întreb altceva: oare, care e limita de jos a românului? Cât de jos se poate? Cât de ilegal îi vom lăsa să meargă?
    Apropo, din câte știu, comunismul, a picat din cauza economiei, așa-i?
    Mai aveți bani?

    • CUM ESTE TRECUTA udmr PRAGUL ELECTORAL ?

    • Ca sa apere interesele comunitarii maghiare, de aia. Eu mai am.😆

    • UDMR e tot timpul la guvernare pentru ca e o scula buna. De foarte multe ori sunt scosi la inaintare, cand aia marii (PSD sau PNL) au o retinere in a face o porcarie maxima, ca pierd voturi. Exact asa s-a intampla si in guvernarea PNL-USR-UDMR.

      UDMR nu are greata asta. Voturile lor sunt puse bine deoparte.

  4. Ungurii din UDMR nu au venit niciodată cu ceva bun pentru România , dimpotrivă…

  5. Musca pe căciula udmeristo- pesedista -penelista.
    Prădătorii pădurilor și ai țării știu de ce !
    Vorba lui FC 33 :” na-i procurori , n-ai corupție ” !
    Ce bine le mai aranjează scheletii iohanisti / varanisti !

  6. De asta trebuie ,,iubiți” ungurii. De fiecare român cinstit. Mișei și ticăloși. Ne vor binele cică…

  7. Sa nu ne mintim singuri,UDMR este aripa maghiara a PSD . Ei oricum intra in parlament cu voturi facute cadou de PSD,si chiar PNL,prin judete unde pot fi numarati pe degete ednicii maghiari.

  8. pai mai bine sa elimine de tot ocupatia de procuror. intre udmr, un partid cu conotatii extremiste, condus de mafia maghiara, si psd, nu e nici o diferenta

  9. Adica e rau sa nu mai ajungă orice agent „procuror” teleportat de servicii unde vor ele… Nasol sa ceri experiență, vechime , pai cum isi mai mută baietii oamenii unde vor si camd e nevoie ..

    • Experienta se cere deja, nu-ti face tu probleme. Problema e ca se ridica stacheta de nu se mai califica aproape nimeni, ca astia pe la 40 si ceva de ani deja se pensioneaza.

    • @adi deci tu zici ca mai bine orice pus „agent” „procuror” „politic”, fara nici un aviz CSM, poate filtra cine dobandeste sau nu dreptul de a fi procuror DIICOT/DNA

    • Pentru naivul (sau rau-intentionatul?) @Adi: taman ai de la Inalta Curte sunt „cei mai” teleportati…si nu numai de „servicii”!

    • Adita, pesedist mascat ce esti… !!!

  10. Ii mai ținem la guvernare? Rușine!!!

    • Cât sunt eu anti UDMR la guvernare nu pot sa nu observ că aproape mereu fac propuneri serioase,mai întind coarda dar depin de de guvernarea care le permite. Propunerea este de bun simț,nu trebuie puși în funcții procurori tineri care sunt impuși de afara și răspund la comenzi. Experiența ,profesionalismul și verticalitatea trebuie sa primeze. Și mai ales sa respecte jurământul dat.

  11. Unii spun ca UDMR-ul de azi e la fel de corupt ca si USL. Dar ei au ambiție.
    In realitate, sunt și trădători de tara pentru ca sunt supuși lui Orban, el însuși trădător de uniune, agent al lui Putin și fascist declarat.

  12. Situația e identica la medici.Medic de comuna la spital de municipiu și rezultatele se vad….achitări.

  13. Viktor Orban își freacă palmele de bucurie

  14. Iar parlamentarii PSD vor vota „cum le dicteaza constiinta.”

  15. Nu mai ajung la DNA/DIICOT procurori șantajabili și asta e rău ?!? Pentru unii da, pentru alții nu !

    • Da ma frate, auzi tu, sa ancheteze bieții politicieni nevinovați. Mai ca îți vine să te duci sa ii anchetei tu

    • @lita de unde ai tras tu concluzia asta? de la gruparea savonea?

    • „Nu mai ajung la DNA/DIICOT procurori șantajabili?”

      Nu, nu mai ajung deloc. Asta e si scopul.

      Faptul ca nu exista norme tranzitorii (adica o minima precizare ca dosarele actuale merg mai departe cu procurorii actuali) bate si mai tare la ochi. Practic orice dosar facut de 70% dintre procurorii DNA va fi imediat respins de instanta, pe motivul ca procurorul nu mai e competent. Ca asa li s-a sculat intr-o zi de marti celor de la UDMR, iar PSD si PNL au pus botul.

      Mare mizerie…

    • Din 2002/2005(PNA/DNA) tot într-o tranziție o ținem, numai pentru intrarea în legalitate nu a fost timp ! Este clar că se dorește ca majoritatea procurorilor DNA să fie șantajați prin procedura detașării perpetue și nu prin pregătirea temeinică și intrarea în legalitate.

    • Interesant punct de vedere, dupa ce l ati explicat; inseamna ca acest amendament ar fi, de fapt, pozitiv( in orice meserie dealfel, de esti numit provizoriu, esti vulnerabil, deci santajabil).Si n ar fi nici o piedica sa fie completat cu dispozitii tranzitorii care sa ajute la functionarea acestor importante institutii anticoruptie; in felul acesta s ar rezolva in acest timp si problema de personal.Daca s ar vrea…

  16. Asta le invata de la Ungaria. Asa a facut Orban, a limit si a pus piedici prin legi de aproape a desfiintat justitia libera. De aceea nu vrea sa vine Kovesi sa-i investigheze. Stiu ce bube au in cap. Ungaria pute a coruptie de la malul Atlanticului.

  17. Acest partid trebuie declarat ilegal. Nici măcar nu e partid.

  18. Triada de infractori PSD, PNL, UDMR nu se dezminte. Au reusit sa elimine probe grele din dosare iar acum elimina si procurorii. In continuare, va fi mai liber la furat. Din pacate, infractorii au victorii in lant. Kovesi, probele din interceptari si acum procurorii.
    Poate ne trezim odata si odata.

  19. Ce ma bucur, data viitoare loazele să facă ceva pe el de vot!

  20. de ce nu au solicitat un asemenea grad pentru politrucii din cadrul inspectiei judiciare 🤪 …

  21. Nu,mai puțini procurori ,mai multă corupție.

  22. România este un STAT MAFIOT !

  23. UDMR e de fapt PSD unguresc, sau PNL unguresc, ca mai nou nu mai poti face diferenta intre ele

  24. Perdea de fum peste crizele din tara!

  25. Hai sa ne gandim un pic si apoi sa tragem o concluzie.
    Pentru o simpla apendicita vrei sa te opereze un chirurg care are toate calificarile necesare sau este ok sa te opereze si un rezident proaspat iesit de pe bancile facultatii?