BREAKING Dragnea, după ședința coaliției: Guvernul va adopta săptămâna viitoare un OUG privind înființarea Fodului Suveran, care va funcționa efectiv din 2019
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunat vineri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi adoptată OUG pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții. Fondul ar urma să funcționeze efectiv din 2019, a mai spus liderul PSD.
„Ordonanţa are acum o formă finală, am convenit forma finală. Sunt câteva modificări de formă, câteva precizări şi noi credem că este un cadru care elimină orice risc pentru societăţile comerciale care vor intra în cadrul acestui fond şi de asemenea o ordonanţă care să creeze condiţiile ca un fond suveran de investiţii în România să contribuie în mod serios la dezvoltarea acestei ţări, aşa cum oriunde în lume aceste fonduri sprijină eocnomia, sprjină investiţiile şi nivelul de trai. Acum, având forma finală, săptămâna viitoare în prima şedinţă de Guvern va fi adoptată această ordonanţă. Imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vor fi discuţii despre HG care să stea la baza înfiinţării Fondului Suveran. Până la sfârşitul acestui an, toate aceste acte normative vor fi adoptate urmând ca funcţionarea efectivă să înceapă din 2019”, a precizat liderul PSD.
Context. Ministerul Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici, a pus pe 29 septembrie, în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență care va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, proiectul economic major anunțat de Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016 și întârziat de CCR, care a declarat neconstituțională o lege adoptată de Parlament.
Proiectul de OUG reia practic mari bucăți din legea respinsă de CCR și respectă indicațiile Curții Constituționale, care a arătat în motivarea deciziei că înființarea unui asemenea fond trebuie realizată de Guvern.
Proiectul de OUG pune bazele legale pentru înființarea Fondului și anunță emiterea unei hotărâri de guvern care va detalia câteva aspecte esențiale: care minister/agenție va fi acționarul fondului, care vor fi activele și acțiunile transferate către acest fond.
Proiectul de OUG prevede că fondul va fi administrat în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din 9 membri, din care un reprezentant din cadrul autorităţii care va fi acționarul unic, precum și un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor.
Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va avea o durată de 9 ani, fără drept de reînnoire. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți temporar de către acţionar (cel mai probabil Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor G4Media.ro) prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care reprezintă Statul ca acționar, iar Consiliul de Supraveghere numește Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.
Proiectul de OUG arată că fondul va putea vinde acţiuni sau alte active aflate în proprietatea sa. Modalitatea e la fel de netransparentă ca și cea prevăzută de proiectul de lege declarat neconstituțional.
În luna iunie Curtea Constituţională a României a admis sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL, USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, transmite Agerpres.
Fondul Suveran este una dintre marile inițiative ale lui Liviu Dragnea, despre care liderul PSD a discutat anul trecut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), este, potrivit legii inițiate de PSD, un mamut care va gestiona discreționar acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești. Proiectul FSDI a fost o inițiativă a lui Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016.
În iulie 2017, Dragnea scria pe Facebook după o întâlnire în Israel cu premierul Netanyahu că a discutat cu acesta despre ”oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții”.
Iată câteva dintre prevederile legii care a fost declarată neconstituțională:
– lipsa de transparență în privința înstrăinării/privatizării acțiunilor la companiile cu capital de stat
– politizarea numirii administratorilor FSDI
– Capitalul social al FSDI subscris integral este de 9 miliarde de lei. O sumă uriașă pentru România, care nu e clar cum va fi folosită. La constituire, statul va vărsa în conturile acestei companii 200 de milioane de lei, urmând ca restul până la 9 miliarde de lei să fie vărsați în următorii 5 ani.
– Numărul companiilor ale căror acțiuni vor face parte din capitalul social al Fondului a ajuns la 33. Printre ele se numără ”bijuteriile” economiei, companii extrem de profitabile, care vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română.
– Nu există un filtru de control al performanței FSDI. Astfel, ultima versiunea a proiectului de lege votat în Parlament a eliminat comitetul consultativ care avea rolul unui cenzor al Fondului. A fost eliminat articolul din versiunea votată de Senat în 18 aprilie și care statua ”că Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung se elaborează de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al statului ca acţionar unic al FSDI, prin consultarea cu un comitet consultativ şi se aprobă de către Guvern, împreună cu strategia investiţională. Comitetul consultativ prevăzut la alin. include 3 reprezentanţi ai Guvernului şi câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară, mediului academic, industriei financiar-bancare, Parlamentului şi societăţii civile. Comitetul se constituie prin ordin al ministrului finanţelor publice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii