G4Media.ro

BREAKING Apelul mediului de afaceri către politicieni: Vânzările au scăzut, majoritatea oamenilor…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

BREAKING Apelul mediului de afaceri către politicieni: Vânzările au scăzut, majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile / Nu aveți dreptul să aruncați economia și business-ul în haos așa cum ați aruncat scena politică

Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, a adresat miercuri o scrisoare deschisă politicienilor și partidelor pro-europene care discută formarea noului guvern prin care le cere să agreeze rapid ”un guvern credibil”.

Apelul lui Șucu vine în ziua în care agenția de rating Fitch a revizuit negativ perspectiva României, un semnal care se poate traduce prin creșterea dobânzilor la credite.

Apelul integral al lui Dan Șucu:

”Nu aveți dreptul să aruncați economia și business-ul în haos așa cum ați aruncat scena politică. România are nevoie urgent de un guvern credibil!

Dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. În comparație cu decembrie anul trecut, vânzările au scăzut, și acesta este doar începutul.

Dacă multe fabrici se bazează încă pe comenzile bune din octombrie și noiembrie, pentru începutul anului viitor, prăbușirea din decembrie a comenzilor va crea probleme enorme care vor duce la scăderea economiei, a veniturilor. Majoritatea oamenilor de afaceri amână deja investițiile și noile angajări.

Noi vă avertizăm acum, stimați politicieni, despre ceea ce dumneavoastră urmează să vedeți în statistici abia peste câteva luni. Avem nevoie urgentă de un guvern care să restabilească încrederea cu un set de măsuri concrete și cu un buget credibil. Avem nevoie de un guvern care să organizeze cât mai repede alegerile prezidențiale pentru ca țara noastră să iasă din această zonă gri a instabilității și incertitudinii.

Ne așteptăm la un guvern responsabil, care să înțeleagă mesajul pe care l-a primit. Ne așteptăm să vedem o scădere a cheltuielilor publice și o reducere a birocrației. Vrem să vedem absorbția fondurilor europene și în sfârșit digitalizare și îmbunătățirea serviciilor publice.

De 30 de ani, ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite. Avem o problemă sistemică cu incapacitatea statului de a oferi servicii publice decente și de a-și gestiona resursele. Ce s-a întâmplat în ultimele 18 luni este doar un exemplu cât se poate de relevant. În vara lui 2023, Guvernul a anunțat confederațiile patronale reprezentative, pe nepusă masă, că bugetul anului în curs a fost construit nerealist și nu-i ajung banii, și pentru o reechilibrare bugetară impozitele trebuie mărite imediat. După negocieri intense, am acceptat că ajustarea bugetară se va face jumătate prin taxare suplimentară și cealaltă jumătate prin reducerea cheltuielilor.

Rezultatul – în 2024, pe primele 9 luni, din noile taxe introduse, veniturile statului au crescut cu 14% dar, stupoare, cheltuielile statului au crescut cu 21%. Da, exact aceleași cheltuieli care ar fi trebuit să fie la rândul lor reduse, ca să ajute la echilibrarea bugetului.

Cea mai mare creștere, cheltuielile cu salariile, peste 26%. În acest moment, ținând cont și de noile recrutări, statul are peste 1,3 milioane de angajați. Un nivel mult prea mare pentru posibilitățile economiei românești.

Cu o astfel de atitudine, avem convingerea fermă că nici un fel de creștere de taxe nu va fi suficientă vreodată. Membrii Concordia sunt companii responsabile, conduse de oameni de afaceri și manageri care își doresc să investească în continuare și care înțeleg foarte bine ideea de solidaritate. Vor însă ca interlocutorii lor să fie politicieni credibili, care își respectă promisiunile făcute.

Avem nevoie rapidă de un nou guvern responsabil, cu oameni competenți, credibili, cu experiență și care au dovedit că știu să reformeze instituții, nu să risipească banii publici. Europa și-a asumat o reducerea a birocrației cu 25% și vrem de la Guvern același angajament și în România.

Oamenii de afaceri și companiile au avut mereu un ton constructiv în relația cu politicienii, și așa este normal într-un parteneriat. Noi am acceptat că este treaba oamenilor politici cum sunt cheltuiți banii publici și a noastră să fim productivi și competitivi. De azi înainte însă, o să scoatem în evidență ori de câte ori vedem derapaje și o să-i somăm pe oamenii politici să le corecteze.

Noi ne exprimăm angajamentul ferm pentru o România europeană, occidentală, modernă, deschisă parte a fluxurilor globale comerciale și financiare. Vrem însă o Românie europeană care este guvernată responsabil, fără o birocrație sufocantă și fanariotă, care să ofere servicii publice decente pentru toți cetățenii. Avem nevoie de o Românie eficientă, competitivă și incluzivă în care românii să-și dorească să trăiască și să muncească.

România a reușit în ultimii 20 de ani să recupereze niște decalaje fantastice. PIB-ul pe cap de locuitor este astăzi la 80% din media UE, față de 30% în 2004. Am avut cea mai rapidă creștere a clasei de mijloc din Uniunea Europeană. Milioane de angajați, companii și antreprenori au făcut posibil acest lucru.

Milioane de români plecați peste hotare care au trimis sute de miliarde de euro în țară au făcut asta posibil. Investitori din toată Europa care au venit să facă aici afaceri au făcut asta posibil. România de astăzi este muncă a milioane și milioane de oameni. Vedem însă o diferență imensă între serviciile private și cele publice.

Există oportunități în continuare de a investi, de a munci, de a trăi în România pentru oricine, fie că este angajat, investitor sau antreprenor, dar avem nevoie și de politicieni care să-și respecte promisiunile făcute nu numai mediului de afaceri, ci întregii Românii.

Și ce aveți de făcut, stimați politicieni, este să dați țării un guvern responsabil, cu un buget realist și cu un set clar de măsuri de reformare a serviciilor publice. Noul guvern trebuie să iasă în fața României și a întregii lumi cu un plan economic credibil, care să poată să fie finanțat de piețele internaționale și să nu ne trezim că suntem aruncați într-o situație cu foarte multe semne de întrebare privind dorința noastră de a merge înainte pe drumul euro-atlantic. Imediat!

Nu distrugeți ce milioane de oameni și sute de mii de companii au clădit cu greu în toți acești ani!”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. „guvern responsabil, cu oameni competenți, credibili”
    de la Ciolacu? ala care pentru ca e la putere nu trebuie sa justifice nimic?!

  2. Bine ca le-a spus cineva ca ei nu stiau. Nici nu le trecuse prin capul lor de psdisti, pnlisti, udmristi.

  3. Nu cred asa ceva. Ultimele 18 luni au fost naspa pentru afaceristi, dar mai ales pentru micii antreprenori. Sucu unde era? Era langa Ciolacu si ne spunea ca au acceptat toate mizeriile propuse pentru mediul privat. Acum ajunge cutitul la os si la tine? Te-ai bucurat ca aia mici au dat faliment si sperai ca clientii lor vin la tine. Ghinion. Nu au venit. Acum situatia nu mai e asa de roz.

  4. o fi vazut domnul sucu cum arata definitia sintagmei „marile averi”? sau de ce s-o fi aprins asa?

  5. Serios, credeţi că nu este posibil să o facă şi mai lată Iohannis ăsta al vostru doar ca să se salveze împreună cu băieţii lui?……Păi dacă credeţi aşa s-ar putea să ajungeţi la vorba noastră care v-am spus-o înainte de alegeri şi să îl aveţi pe Iohannis dictator pe veci, că deja aia cu CCR care va anula alegerile deja s-a întâmplat.

    Ca fapt divers ca să înţelegeţi mai bine.
    ……………………….
    Să vedeţi cand veţi afla că guvernul ăsta democratic format din comuniştii PSD, plus UDMR-iştii lui Orban care are p-la lui Putin prin toate găurile, plus partidul PNL al eşuaţilor sectorişti care îl au în frunte pe Iohannis şi care încă nu au reuşit să trecă de 89, după ce toată adunătura asta de guvernare democratică se va aduna va trece cu ajutorul lui AUR, că ăia de la PSD şi PNL care s-au înţeles deja între ei şi aşteptau să le vină rândul vor vota împotriva guvernului.

    Nu aia p-lă pe faţă pe care o să vă luaţi ăştia care v-aţi dat-o singuri când aţi votat AUR, nu p-lele alea imaginare pe care le tot visaţi voi.

    Pariu cu noi că chiar AUR va cere vot secret pentru votarea următorului guvern, suntem dispuşi să punem pariu că Grindeanu îşi va pierde complet controlul la ticurile lui când va afla că i-am spus că va trebui să stea împreună cu prietenii lui încă 4 ani ca să îşi i-a p-le şi ei în rând cu toţii, nici nu vrem să vă spunem când va auzi Ponta că nu va putea să se răzbune şi să dea el p-le în PSD şi tot el le va lua.

    Dar ce v-am spus înainte va fi nimca, să vedeţi ce înţepaţi vor fi ăia de la prima televiziune privată de ştiri şi la satelitul lor guiţ şi alţii ca ei, ăştia toţi vor sta numai pe p-ule când vor afla şi ei că avem dreptate, toţi se vor fâţâi pe scaunele lor din studiori că nu o să mai poată sta de câte p-le îi vor înţepa.
    ……………………….
    Oricum va fi şi un câştig, Austria şi Ungaria vor ajunge să îşi dea şi ei pule singuri când vor afla că o Românie izolaţionistă îi lasă fără furtişagul de la noi de o să rămână înconjuraţi numai de p-losi, de o să trebuiască să aducă gazul şi lemnul de la ruşi prin teleportare(poate trebuia să nu ne blocheze atâta că s-ar putea să fie prea târziu).

  6. Stați calm domnu Șucu.
    Când v-a fi benzina 1(UNU) RON, economia românească o să fie peste economiile statelor membre G7.
    Situația nașpa e că v-a trebui să închidem granițele. Bulgarii,polonezii, sârbii, moldovenii, ukrainenii vor da năvală să cumpere carburanți din Romania. Poate și austriecii, grecii și turcii.
    Diasporenii își vor da toți demisiile și se vor reîntoarce la vilele lor construite cu truda depusă în Occidentul decadent care i-a tratatat că pe niște sclavi.
    Chiar mă distram când citeam articole de genul: după 10 ani de scavie în Occidentul decadent, m-am întors, am cumpărat 2 tractoare, pământ, animale și am înființat o fermă.
    DIASPORA TREZEȘTE-TE!
    NE PASC DOUĂ PERICOLE. ȘI PE NOI CARE AM RĂMAS ÎN ȚARĂ ȘI PE VOI CARE A-ȚI TRIMIS BANI FAMILIILOR!
    STABILIZARE MONETARĂ, SAU ÎNCHIDEREA GRANIȚELOR. NICI CU VEST, NICI CU EST, SUVERANI! ,, IZOLAȚIONISM „

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.