BREAKING Autoproclamatul lider transnistrean Vadim Krasnoselski anunță că Rusia va reîncepe furnizarea de gaze sub formă de ”ajutor umanitar” / Gazprom oprise unilateral livrarea de gaze
Autoproclamatul lider transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat miercuri că Rusia va reîncepe furnizarea de gaze în regiunea separatistă Transnistria sub formă de ”ajutor umanitar”, transmite Newsmaker. Gazprom oprise unilateral livrarea de gaze la începutul anului și a aruncat regiunea într-o criză umanitară. În replică la anunș, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat pentru TV8 că acest scenariu a fost unul previzibil: „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”.
Mișcările Rusiei în Transnistria au loc în anul în care Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare.
Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a organizat miercuri o conferință de presă la Tiraspol consacrată vizitei sale recente la Moscova. El a dat asigurări că, în curând, Rusia va furniza gaz în stânga Nistrului, în calitate de „ajutor umanitar”.
De asemenea, Krasnoselski a declarat că își dorește o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a o informa personal despre situația din regiune.
Vadim Krasnoselski a mai menționat că va oferi ulterior detalii despre ruta livrării gazelor și despre cine va achita tranzitul. De asemenea, acesta a invitat reprezentanții OSCE să viziteze Transnistria pentru a verifica activitatea spitalelor în timpul stării de urgență.
Potrivit surselor IPN, Vadim Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanbul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. Acesta a revenit în Republica Moldova în data de 14 ianuarie. În timpul vizitei în Rusia, Krasnoselski a solicitat reluarea livrărilor de gaz rusesc în regiunea transnistreană.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.
Între timp, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care autorităților nerecunoscute de la Tiraspol li s-a propus sprijin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.