BREAKING Bloomberg: Premierul Ciolacu spune că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen și că va cere reuniune extraordinară a Consiliului JAI pentru aderare
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, relatează Bloomberg.
„Premierul român a declarat că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun”, scrie Bloomberg.
Ciolacu a mai declarat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția semestrială rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României la Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.
Bulgaria și-a exprimat temerile încă de la începutul lunii octombrie în șegătură cu posibilitatea ca Bucureștiul să dorească decuplarea de Sofia pentru aderarea la spațiul Schengen. „Problema este în Ţările de Jos şi Austria, pentru că admiterea noastră în Schengen este blocată în luptele lor interne de partid. România trebuie atrasă de partea Bulgariei. Nu ne putem permite ca România să aibă acţiuni diferite de cele ale Bulgariei. Trebuie să intrăm împreună, aşa cum am intrat în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk (de la partidul Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, membru Renew Europe). Detalii aici.
- O eventuală decuplare de Bulgaria este însă complicată din punct de vedere juridic. Deciziile se iau în unanimitate la Consiliul JAI, prin urmare chiar dacă România se decuplează de Bulgaria pentru a scăpa de veto-ul Austriei, riscă să se lovească chiar de veto-ul Bulgariei în cazul în care decuplarea nu este bine negociată.
Premierul Ciolacu a acordat un interviu pentru Bloomberg.
Premierul a calificat drept o „nedreptate profundă” faptul că România nu a reușit să adere la zona de călătorie fără vize a Uniunii Europene, afirmând că va solicita o reuniune extraordinară și va lua în considerare măsuri legale pentru a ieși din impas.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a acuzat Austria că a opus veto la efortul României de a adera la spațiul Schengen, care garantează libera circulație în cadrul blocului comunitar. Într-un interviu acordat la București, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliații din UE și NATO, în calitate de stat care se învecinează cu Ucraina. Aceasta ajută la canalizarea exporturilor din această națiune afectată de război.
„România este cea care și-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene”, a declarat Ciolacu luni în biroul său. „Este o necesitate pentru Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen.”
România, împreună cu Bulgaria vecină, se chinuie de peste un deceniu să adere la Schengen, deși ambele țări îndeplinesc de mult timp condițiile stabilite de bloc. Controalele la frontieră au provocat pierderi de miliarde de euro și așteptări de zile întregi pentru camioanele care transportă mărfuri, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina, a declarat Ciolacu.
Austria și Olanda au blocat intrarea în UE anul trecut, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE. Veto-ul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei.
Ciolacu a declarat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția semestrială rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura țării din est. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.
Premierul român a declarat că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun.
Referindu-se la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a declarat că guvernul său ia în considerare, de asemenea, o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție. El a atacat dur guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de stat care nu este membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii.
„Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, deși este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.
Austria nu a dat niciun semn că se va clinti. Cancelarul austriac Karl Nehammer a plasat migrația în fruntea agendei înaintea alegerilor programate pentru sfârșitul anului viitor. Partidul său de centru-dreapta, Partidul Poporului, se află în urma Partidului Libertății, de extremă dreapta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii