G4Media.ro

Camera Deputaților a adoptat impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Camera Deputaților a adoptat impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România, inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Inițiativa, adoptată anul trecut de Senat, nu figura inițial pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru dezbatere și vot final, fiind introdusă chiar la începutul ședinței.

Au fost înregistrate 307 voturi ”pentru” și un singur vot împotrivă, al deputatului Dorel Căprar, fostul lider al PSD Arad, inculpat în dosarul mitei de la Direcția de Drumuri Timişoara, fiind trimis în judecată alături de foști lideri ai PSD Arad. Zilele trecute, Căprar s-a înscris în PPU, partidul lui Dan Voiculescu.

Proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut de senatorul PSD Eugen Teodorovici. Actul normativ urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, legea poate fi atacată la Curtea Constituțională anterior promulgării.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Proiectul va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a menţionat că joi dimineaţă se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, vor fi impozitate toate pensiile speciale, după cum urmează:

  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensia de serviciu prevăzută de Legea nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare;
  • pensii militare prevăzute de Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare (militari, polițiști, jandarmi, agenți din penitenciare, servicii secrete);
  • indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene);
  • indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român prevăzută de Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.

Deputatul USR Claudiu Năsui a amintit, în cadrul dezbaterilor, că în urmă cu trei ani a iniţiat, împreună cu grupul USR, un proiect de desfiinţare a pensiilor speciale, care propunea impozitarea unui prag de peste 3.500 de lei, apreciind că şi acest proiect este unul bun, pentru că „pensiile speciale sunt unele furate”.

„Susţinem principiul. (…) Dar ideea era să nu-l facem pe genunchi. Azi am aflat că vine acest proiect pe ordinea de zi, azi a fost o şedinţă fulger a Comisiei de buget (…) Nu ăsta este un mod corect de a impozita pensiile speciale, dar e bine că le impozităm. Pensiile speciale sunt un furt. Cei care le-au luat au avut suficientă influenţă prin PSD, PNL”, a susţinut Năsui, care a acuzat că sistemul actual de pensii nu funcţionează.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a subliniat că toate partidele au căzut de acord în comisie că este necesară impozitarea pensiilor speciale.

„Din punctul nostru de vedere, legea este constituţională, pentru că am respectat prevederile din legea pensiilor publice, în sensul că şi pe aceste legi se urmăreşte practic aceeaşi impozitare până la pragul de 7.000 de lei”, a spus fostul ministru al Muncii.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că „lucrurile nu puteau continua la nesfârşit aşa şi a adăugat că impozitarea pensiilor speciale „afectează şefimea”.

„Poate că nu ştiu dacă e important sau nu, faptul că există şi o schimbare de gardă la nivelul conducerii grupurilor şi sunt oameni ceva mai tineri, poate a contat şi astăzi luarea acestei decizii, care ne pune în cap, cu siguranţă, şi unii colegi, Dar cred că ceea ce se întâmplă astăzi nu trebuia să ţină de colegi, de şefi, de prieteni, trebuia să ţină de poporul român. (…) E miercurea albă, Parlamentul a recâştigat încrederea românilor”, a spus Florin Roman.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a susţinut că i-a avertizat pe cei de la USR că proiectul lor a fost neconstituţional „şi că sunt păcăliţi de colegii de la PSD”. „Singura soluţie corectă este impozitarea, o soluţie progresivă de centru-stânga, aşa cum se aplică în toate ţările moderne. (…) Prin acest proiect se elimină mari discrepanţe”, a declarat Ponta.

Deputatul UDMR Csoma Botond a amintit că parlamentarii Uniunii au susţinut desfiinţarea indemnizaţiilor speciale şi a adăugat că subiectul pensiilor speciale a fost folosit până acum mai mult în lupta politică internă.

„De foarte mult timp am insistat în legătură cu desfiinţarea indemnizaţiilor speciale şi a pensiilor de serviciu, după aceea am discutat şi despre această taxare sau impozitare a acestor pensii speciale şi pensii de serviciu, dar de multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de către partidele politice mai mult în lupta politică internă. Şi, de fapt, partidele nu aveau acest interes de a rezolva odată pentru totdeauna această problemă. Acum am ajuns la un consens pe marginea acestui subiect. (…) Mă bucur că astăzi am ajuns la acest consens şi adoptăm o decizie care prezintă un interes major pentru societatea românească”, a arătat deputatul UDMR.

Viceliderul deputaţilor PMP, Petru Movilă, a amintit că parlamentarii formaţiunii au susţinut o astfel de iniţiativă şi au avut în acest sens un proiect de lege depus încă din 2016.

„Proiectul nostru de lege nu a ajuns niciodată la plen. Dar astăzi avem cu toţii aceeaşi poziţie datorită CCR, care a spus că pensiile speciale sunt constituţionale, un drept câştigat nu poate fi luat. (…) Poate cu această decizie se pune capăt populismului”, a spus deputatul PMP.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a susţinut că acest tip de indemnizaţii şi pensii există în toată lumea democratică „şi au un sens”. „În ceea ce priveşte felul în care s-a ajuns la discrepanţe enorme, chiar la nivelul acestor pensii speciale, aici suntem absolut de acord cu o formulă de tipul impozitării progresive”, a adăugat deputatul.

Principiul impozitării din legea pensiilor speciale trebuie extins şi în alte domenii, a declarat deputatul neafiliat Adrian Dohotaru.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a solicitat introducerea inițiativei pe ordinea de zi, la începutul şedinţei de plen, a făcut apel la consens politic.

„Proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea 227 privind Codul Fiscal face referire la impozitarea pensiilor speciale. Prin urmare, solicit acordul plenului ca membrii Comisiei de buget să se reunească şi să lucreze în paralel cu plenul şi, dacă avem cu toţii bunăvoinţă şi dorinţa de a elimina acele pensii speciale, nesimţite, aşa cum le spunem cu toţii, astăzi, în paralel cu plenul, să găsim împreună cu toate forţele politice modalitatea, procentul şi plafonul peste care impozităm substanţial toate aceste pensii speciale de serviciu şi ocupaţionale. Cred că o impozitare drastică cu 70%, 80%, 90% este soluţia cea mai bună. De aceea vă solicit pentru ca cei din Camera Deputaţilor să lucreze în paralel cu plenul, iar până la finalizarea dezbaterilor să venim cu un raport asumat de toate forţele politice prin care să impozităm substanţial, drastic aceste pensii nesimţite”, a spus Simonis.

Florin Roman, liderul deputaţilor liberali, a precizat că parlamentarii PNL vor vota sub orice formă impozitarea pensiilor speciale.

„Apreciez acest gest. (…) Eu sper să nu fie o chestiune de PR, ci serioasă, pentru că, în urma discuţiilor din Comitetul liderilor, am ajuns la concluzia că pensiile speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare, întrucât intrăm în morişca deciziilor CCR. (…) PNL propune impozitarea progresivă cu cele trei praguri de 10%, 60% şi 90%, dar, dacă există voinţă politică, vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, cu 70%, cu 80%, cu 95%, astfel încât să terminăm odată cu această şaradă”, a afirmat Roman.

Solicitarea de introducere pe ordinea de zi a proiectului a fost susţinută în plen de reprezentanţii grupurilor UDMR, PMP şi USR.

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.

Alți peste 170.000 de beneficiari de pensii speciale sunt foști militari, polițiști și angajați din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

85 comentarii

  1. Pana nu vad, nu cred!
    PSDeii sunt maestri in manipulari electorale ordinare!
    Pana NU apare Legea in MO, NU cred!!!!

    • Cu respect va va spun doamna ca degeaba sariti la gatul psd-ilor ca tot la fel sunt si pnl-eiii si alti politicieni si va spun asta nu ca simpatizant al vreunui partid, ci doar asa ca „fraier” care urmareste ce se intampla in tara noastra. Chiar credeti ca seriosii aia de usr sunt mai breji decat ăștia de la pnl sau psd, sa fim seriosi, acolo sunt unii care doar latră si atat, deci revin cu ceea ce va spunea, toti politicienii sunt niste manipulatori ordinari, ca doar ne-a confirmat acest lucru mizeria de udrea intr-un interviu.

    • usr e singurul partid cinstit din parlament, sunt acolo de 4 ani si nu au dosare de coruptie

      dar deh, aici in Romania ne-am obisnuit sa-i vedem pe toti ca ticalosi, desi numai 90% din parlamentari sunt ticalosi

    • bre nea IOANE, ne mai scutesti nene cu retorica asta moskovita cum ca „toti sunt la fel” si mai stam acasa la vot ?! imi vine sa vars cand va vad cu tampeniile astea
      Ce inseamna frate pentru tine „la fel” ?
      comunistii bolsevici din PSD, urmasii mandrii ai FSN-ului lu’ Iliescu (criminalul ala kgb-ist care lauda minerii si care este membru de onoare acum in partid) astia sunt LA FEL ?? la fel cu cine ?
      bai Ioane tu si astia ca tine, v-ati pierdut complet busola? simtul penibilului si al ridicolului? dar pe cel al masurii ? tu compari incompetenta si manipularea cu TRADAREA de tara cu subminarea intereselor nationale in favoarea unora straine, cu atentat la apartenenta la UE a Romaniei si la statul de drept?
      Despre ce dracu vorbim aici ?!

    • @Ion, iti spun sincer ca eu nu pot sa inteleg comentarii anti USR, in egala masura in care nu le pot intelege nici pe cele pro USR. Oameni sunt relativ noi pe piata politica, au o prezenta infima in parlament si zero locala. Sa zici „sunt la fel” e la fel de superficial spus ca si a zice „nu sunt la fel”. Eu unul nu ma simt ca am date suficiente despre ei incat sa zic nici ca sunt buni nici ca nu sunt. In schimb o sa ii votez, ca sa aflu. Pentru ca alternativa o stiu, i-am vazut 30 de ani facand cu schimbul la ros de ciolan.

    • Și usr așteaptă sa preia ei rosul de ciolan, ce o fi atât de greu de înțeles?

    • @Ion: „Chiar credeti ca seriosii aia de usr sunt mai breji decat ăștia de la pnl sau psd”

      Da, măi postact PZD-ist, USRPLUS sunt cu totul altceva decât jegurile PSD şi PNL. Întoarce-ţi perna şi culcă-te la loc, măi pulifrici.

    • Astia taie pensiile grotesc de mari si de doua ori pe zi. din vorbe!

      Va dati seama unde vor ajunge pensiile speciale dupa marirea de 40% a peremistei olga ? Cam greu nu-i asa ? Te ia ameteala ! Iar cumularzii nu au una, au cate doua-trei.

    • Nici eu nu cred.
      Cred ca e joc de glezne.
      Chiar de ar fi sa apara aceasta lege rămân multe instituții de pe zona finanțelor care au angajați cu salarii babane cca 10 – 20 mii €, iesiti la pensie si pensii de 20 – 30 mii lei.
      Salar ÷ pensie.
      Un mic impozit si sume barosane încasat.
      Nu s vorbe, cercetați!

    • Sar ca leii dupa prada”voturilor”ca vin alegerile,sa si insuseasca initiativa parlamentara TOTI in grup,desi,se stie ca tot ei :TOTI au inventat pensiile nesimtite,mai putin USR istii,ca s mai noi in ale politicii.Raul de la radacina trebuia taiat nu 85%,CI 99,99%,(ca sa n o dea la intors CCR-ul PSD-ului)fiindca acei 15% ramasi nu au nici un suport real al contributivitatii-singurul criteriu valid al oricarei pensii.

  2. Timpul va vorbi…

  3. Poate nu a ajuns la presa toata informatia, dar ma intreb urmatoarea chestie : ai un pensionar special cu pensie 7000 si unul cu 7100. Daca iau ad-literam ce raporteaza presa, cel cu 7000 ramane cu o pensie de 6300 lei, cel cu 7100 ramane cu vreo 1000 lei. Poate impozitarea drastica se refera doar la ce e peste 7000 ?

    • Normal , se aplica pe bucati si rezultatele se aduna !

    • Da, acelasi lucru m-am intrebat si eu, pentru ca altfel e absurd ca unul cu pensia 6900 sa ramana cu 6210, si altul din 10000 sa ramana cu 1500.

    • Evident, se impoziteaza cu 85% doar ce trece de 7000 de RON. Intrebarea mea e cum a fost stabilita suma de 7000 de RON si ce reprezinta? A fost scoasa din burta? Nu era mai logic sa iei ca refereinta o chestie existenta – gen multipli ai venitului mediu net? daca pensia depaseste dublul venitului mediu, o impozitam cu 85%.
      Dincolo de balbele astea, initiativa mi se pare ca trebuie salutata, sper sa se si concretizeze.

    • Probabil ca vor Impozita cu 85% Suma ce DEPASESTE 7000 de Lei!!!
      Asa cum se impoziteaza azi Pensiile publice: ce DEPASESTE 2000 de Lei se impoziteaza cu 10%!
      Adica, EXEMPLU azi: la o Pensie publica de 3000 Lei, se pune impozit de 10% pe suma de 1000 Lei(Suma ce depaseste 2000 lei!), impozit insemnand 100 lei si rezulta in final Pensia primita e de 3000 lei – 100 Lei, adica 2900 lei!!!
      Cred ca la fel va fi, IMPOZITARE cu 85%(sau cat va fi!) la Suma ce DEPASESTE 7000 Lei!!!

    • @Paul:
      Evident a fost stabilita in asa fel incat pensiile parlamentarilor si primarilor sa nu fie afectate. In schimb ii lovesc pe magistrati, dusmanii lor care i-au haituit si aruncat prin puscarii pt ce ?Pt ca faceau si ei un ban neimpozitabil ?!! :))))

      PS. Concluzia ? Nu a fost niciun fel de „filosofie” ci doar interes si razbunare ! :))))))

    • Se impoziteaza cu 85% doar ce depășește 7000 de lei. Adică la 8000 de lei pensie se ia 10% din 7000 si 85% din 1000 de lei

    • La o pensie bruta de 7100 lei platesti impozit 10% pentru 5000 lei si 85% pentru 100 lei. Deci un impozit total de 585 lei, asta inseamna ca ramai cu o bensie neta de 6515 lei. Impozitul se aplica doar pentru sumele ce depasesc pragurile.
      La o pensie de 7000 lei platesti doar 500 lei impozit, deci ramai cu 6500 lei.

    • Ce este peste 7.000 lei se impoziteaza cu 85%. Adica daca are 8000 pensia, se impoziteaza defalcat astfel: 2000 lei cu 0%, 5.000 lei cu 10%, 1000 lei cu 85% , adica: 2000+4500+150= 6650 lei

    • DA. AU STABILIT 85% DIN CE E PESTE 7001 ŞI UN LEU.
      CUM MAJORITATEA PENSIILOR SPECIALE ESTE SUB ACEASTĂ LIMITĂ (A SE VEDEA TRIMITEREA DE LA FINALUL ARTICOLULUI LA CELE …….170000 DE PENSII MILITARE ŞI A CELOR DIN STRUCTURILE MAI) ACEASTĂ LEGE REPREZINTĂ O DEDICAŢIE SPECIALĂ: magistraţi, piloţi, câţiva (f. puţini grefieri), foştii preşedinţi ai statului şi vârfurile din armată şi politie_ generalii şi chestorii din structurile MAI.
      Economie: niciuna, aceste pensii sunt sub 10 000 şi reprezintă sub 1% din efortul total presupus de plata tuturor pensiilor.
      Culmea e că vor continua să primească 7000+1 ron oameni care nu au plătit niciodată contribuţii la pensie (ei au plătit doar contribuţia la pensia suplimentară, pe vremea răposatului, dar aceste sume erau derizorii) până în anul 2001, când a intrat în vigoare legea nr.19/2000, căci, nota bene, pentru militari( şi poliţiştii erau tot militari înainte de 1989,dar şi după 1990 o bună bucată de vreme) nu se vărsa, de către angajator, vreo contribuţie.
      Motiv: exclusiv populist, după ce îi faci nesimţiti sau accepţi/încurajezi tacit această sintagmă jignitoare pentru aceste categorii profesionale, trebuie să şi livrezi electoral ceva în acest sens.
      Efect: va fi atacată legea la Curtea Constituţională, cel mai probabil în controlul a priori, şi va pica testul constituţionalităţii pentru că, dacă tot vorbim despre impozitare de venituri şi despre principiul egalităţii în faţa legii, atunci tb. impozitate toate veniturile care depăşesc 7001 ron, nu doar pensiile.
      În plus, pentru magistraţi, există recomandare la nivel european(motivul fiind simplu, ştiu că nu pare principial şi nici nu place această recomandare, dar, avându-se în vedere că magistratul nu are voie să desfăşoare absolut nicio altă activitate remunerată, cu excepţia profesiei didactice în învăţământul superior de specialitate, se doreşte să îi fie asigurată o securitate financiară foarte înaltă, atât pe timpul exercitării funcţiei, cât şi după, pentru ca, atunci când de judecat cauze de miliarde de lei sau de euro, să fie_ cum să spun_…deasupra lor; aceasta e raţiunea practică, stiu că nu corespunde abordărilor idealiste, dar acesta e cinicul adevăr_dacă plăteşti prost sau jumuleşti, din veniturile foarte bune,” cât cuprinde”, creşte semnificativ şi indicele de corupţie_ cine a lucrat în justiţie în anii 1990 şi a rezistat tentaţiilor, pe salarii de nimic, ştie despre ce vorbesc) ca pensia lor să fie cât mai apropiată de ultimele salarii avute. La această impozitare, însă, menţionata recomandare este încălcată.
      Altminteri, această aşa- zisă impozitare este ceea ce şi reprezintă de fapt : o….pedeapsă, o dorinţă de a lua ceea ce nu au putut să abroge, încercând să obţină, pe altă cale, aceeaşi soluţie pentru că, cel puţin în cazul magistraţilor care şi-au început cariera în anul 2000-2001, reţinerile la CAS sunt mari. De tot. La fel şi reţinerile pentru asigurări de sănătate de care, evident, beneficiază cei care nu plătesc nimic sau, în orice caz, mult mai puţin.

    • Simplu ai pensie 6999 lei *10%=699 lei în Plată 6300
      Pensie 7100 lei impozit 10% pentru fractia de 7000 lei = 700 lei și 85% pentru 100 lei deci total reținut 785 și în Plată 6315…lei

      Pentru o pensie de 15000 lei ai în plata 7500 și impozit 7500 o echilibrare perfecta

  4. Vrajeala. Legea, in forma proiectului, este neconstitutionala (supraimpoziteaza si pensiile speciale dar si alea normale/contributive). E inca un exemplu de hai sa le aratam fraierilor ca „noi am vrut, dar nu s-a putut”.

    • Eu NU inteleg asa, scrie mai sus:
      Alfred Simonis: „Proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea 227 privind Codul Fiscal face referire la Impozitarea Pensiilor SPECIALE.”

    • anv …..giusto sara cosi..pensi contr. si speciale .nu este totuna ……neconstitutional….abureala…,,sti stronzi cornuti figli di.putana.

    • Corect! Să vezi specialii dinjustiție cum ies din bârlog să protesteze, uitând de distanțarea socială, că se atentează la independența lor bazată pe specială.

  5. Sa vedeți ce sar magisterii acum cu atac la independenta justiției, sa vina Kovesi sa ii salveze, Cedo, greco!

    • @pipi:
      Lasa, nu te mai agita atat, ca primii vor sarii „magisterii” de la Curtea Constitutionala !

    • Uite ca sa nu sara kovesi, greco geco si altii, mai pipi, au mai redus supararea parlamentarii cu inca 5% ! E bine acum ?

  6. Impozitare ? Frecție la picior de lemn. Apa de ploaie aruncata în apropiere de alegerile locale. Desființarea pensiilor speciale, asta trebuie făcut !

    • Uite-o iar pe Mirelus, aia cu dq-u. Ti-au dat baietii liber de la depou? Ca vaz ca ai luat articolele la rand. Deh, obisnuinta…!

  7. Postare recentă pe Facebook: „Cristina Prună – 6 minute · VICTORIE!
    Pensiile speciale se vor impozita cu 85% peste un prag de 7.000 lei. E mai puțin decât impozitul de 90% peste pragul de 3.500 de lei, așa cum a propus USR. Dar e bine totuși că nu vom mai avea pensii de 78.000 lei/lună.
    Lupta noastră de 3 ani și jumătate în Parlament a dat roade! Dar să nu credeți că a fost ușor. A fost o luptă la baionetă. Mi s-a tăiat microfonul în nenumărate rânduri, am primit sancțiuni din partea lui Eugen Nicolicea, am cerut de zeci de ori dezbaterea proiectelor noastre.
    Am fost primul partid care a adus în discuția publică acest subiect de inechitate INACCEPTABIL. Și vom continua lupta împotriva șmecherilor care își dau tot felul de privilegii.
    Sper ca judecătorii CCR să nu cumva să dea înapoi.”

  8. Hai mai ca a fost ca la piata ! Pe ultima suta de metri au mai lasat de la ei inca 5% :)))))))))))))))))

  9. Desene animate !!
    Ala care are 14.000 pensie , daca are 7000 pensie speciala si 7.000 pensie rezultata din contributivitate , nu va fi impozitat in nici un fel. Daca are 11000 pensie speciala si 3.000 pensie rezultata din contributivitate va plati 85% pe 4000 si va avea un minus de 3400 din 14.000 pensie totala ! Adica , o pensie totala de 10.600 lei ! Cel care are 14.000 pensie speciala va ramane cu 8050 lei saracul , dupa aproape 25 de ani de munca…. Vor fi afectati, nici 10% din primitorii de pensii speciale !!
    Smecheria aliantei USL e ca i-au ”ratat”voit pe cei mai numerosi, cu pensii intre 2000-7000 lei care , vor avea un minus de maxim 500 lei !!( Reamintesc ca nici un medic, profesor, inginer, arhitect, economist nu are dupa 38-40 ani de munca 2000 lei pensie !! )

    • Eva,
      Smecheria e mult mai simpla si tine de faptul ca s-au ‘ratat’ pe ei, pt ca majoritatea parlamentarilor si a primarilor vor avea pensii la 6500-7000 lei ! :))))

      PS. Adica vor ramane cu ele aproape intregi ! :)) Ultimii la care s-au gandit au fost categoriile enumerate de tine ! :(((((

    • asaeste..ramin-parlam.si-primari-cu-pensile-pina-in7000-majoritatea au avut grija ptr. ei….ce-si zic…..i- am prostit ……

    • @eva – Din cate cunosc doar justitia are combinatia asta de de speciala si contributivitate. Restul, aviatorii, militarii etc. au de ales intre pensia de contributivitate sau pensia speciala, nu se cumuleaza!

  10. Asa, si unde-i tzeapa…? PSD nu voteaza o astfel de lege fara sa primeasca ceva la schimb, ce au primit…?

  11. Praf în ochi, legea va fi întoarsă pentru că există probleme de constituționalitate la pensiile de servici, pensiile de servici nu sunt pensii speciale

    • Omul Vitruvian:
      Vorbea cineva pe aici pe site ca avem ceva de impartit si ca de aceea avem pareri contrare in mai toate chestiunile dezbatute pe forumuri !! :))) Da de unde ?!! Uite ca suntem si de acord

      PS. Asa-i… praf in ochii prostilor ! PSD-PNL stiu treaba asta cu neconstitutionalitatea acestei legi inca de la momentul la care CCR le-a respins prima incercare !

      PPS. Facuta tot de ochii lumii ! :))))

    • Corect

  12. Dacă citiți cu atenție textul, doar ce trece peste 7000 Ron va fi impozitat cu 85%, deci iau 7000 pensie și tot ce este peste impozitat cu 85%. Adică dacă au 8000 pensie vor lua 7150 pensie.

  13. Jafurile penale de la ccr nu vor accepta asta

  14. Nu se justifică nici un cent în plus la niște escroci …decât principiul contributivitati.Sau dacă impozitează pe celespeciale separat cu 85% indiferent de sumă. Așa trebuia facut in mod normal, normal, normal ce la parlamentari nu mai există.

  15. Miracol. Un minuscul pas spre Normalitate … Evident, e 100% politica decizia + ca-i cam fomitza dupa Pandemie … Oricum, c-o pensie de 7000 de lei nu moare nimeni de foame, e chiar un lux, tinand cont ca ala care face paine o viata sau a muncit la CAP 30 de ani de abia are 1200 lei … Si 15% din ce au balaurii inseamna inca cateva mii de lei bune, minim. Hai Parlament, puteti mai mult. Faceti drq. ordine in tara asta ca ati muls-o ca pe-o vaca rapciugoasa, de abia mai sta blana pe ea … Cu putina lumina perpetua se poate face ordine, dar sa nu ne imbatam cu apa rece … Oricum, au sub 4 luni sa se sparga-n populisme, poate iese si-un bine din vesnica mizerie numita „Politica”. E pacat ca politicienii trebuie sa se prostitueze si nu pot lua masurile cu adevarat necesare tarii pe care-o reprezinta. Poate ca votul nu este solutia si ar trebui sa fii politician pe criterii meritocratice, la sange cu ultimele standarde academice a ceea ce inseamna Politica. Concurs. Bine, vorbesc idealist dar asa prind ideile … Precum samanta buna, daca are mediu, lumina si timp …

  16. totul pe campanie electorala psd,daca se va aproba si psd va castiga in toamna , se vor inventa amendamente si modificari la lege care vor aduce totul la nivelul pensiei speciale pe care o aveau ieri.

  17. o intorc aia de la CCR si apoi o sa zica: „noi am incercat”
    gasesc ei un motiv…

  18. Hai să nu ne îmbătam cu apa rece… Într-adevăr, e mai mult decât nimic, dacă impozitul de 85 % se aplica numai pentru ce depășește 7000 de lei, e cam frecție….
    .

    • Si numai pentru cei care ies la pensie de la data promulgarii, incolo si nu pentru cei care sunt in plata !! Adica e normal ca un medic, arhitect , profesor, inginer care a muncit 38-40 de ani, sa aiba 1500- 2000 lei pensie (cei mai multi nu ajung acolo) iar un sef de post (va amintiti de sefii de post , cei doi soti legati de crimele de la Caracal care s-au pensionat la 50 de ani) iau cate o pensie de 7000 lei , fiecare ! Abia reusind sa scrie inteligibil in limba materna si facandu-si treaba acolo -asa cum stim ……….. Pensiile acestor creaturi, ale criminalilor de jandarmi, ale spagamentarilor, -de fapt- nu vor fi atinse nici de Apocalipsa desi pnl ne promisese altceva decat simulatiunea asta , organizata de Ciumatii psd !!!!

  19. Omul Vitruvian:
    Vorbea cineva pe aici pe site ca avem ceva de impartit si ca de aceea avem pareri contrare in mai toate chestiunile dezbatute pe forumuri !! :))) Da de unde ?!! Uite ca suntem si de acord

    PS. Asa-i… praf in ochii prostilor ! PSD-PNL stiu treaba asta cu neconstitutionalitatea acestei legi inca de la momentul la care CCR le-a respins prima incercare !

    PPS. Facuta tot de ochii lumii ! :))))

  20. Idiotul pnl , Roman cel care a fost intre initiatorii-sustinatorii pensiilor speciale pentru primari (alaturi de psd pe codul administrativ, zice ca azi e o zi istorica, ca ei si-au indeplinit promisiunea de a taia pensiile speciale , etc, etc
    Un profesor de drept constitutional zice acum ca decizia nu va putea opera decat pentru cei care vor intra in plata pensiei in viitor si ca doreau ce afirma , adica taierea pensiilor in plata trebuiau sa procedeze in alt mod , prin modificarea fiecarei legi care stabileste categorii de ”speciali”
    Daca informatia e corecta, pnl , daca atat de repetent si manipulator esti , chiar nu e nici macar o diferenta de aparente, intre tine si Ciuma !!

  21. Daca va fi promulgata si va functiona , ascultati aici la mine, va fi inceputul unei noi ere in justitie iar eu si poporul roman va incepe sa creada in ceba

  22. anv …..giusto sara cosi..pensi contr. si speciale .nu este totuna ……neconstitutional….abureala…,,sti stronzi cornuti figli di.putana.

  23. Titlul articolului sună prea pompos, ne dă speranțe deșarte!

  24. 1. mi se pare frectie
    2. totul e o minciuna, o fumigena marca psd, sau in cel mai bun caz e parte din blatul cu Iohannis/pnl

  25. Grea aritmetica! De exemplu: o pensie de 9000 de lei. Impozit 10% până la 7000 de lei, adică 700 lei. Impozit ce depășește 7000 lei 85%. Deci suma de 2000 lei impozitată cu 85%, adică un impozit de 1700 lei. Suma netă va fi 6300 + 300= 6600 lei. Mai puneți unii dintre voi mâna pe carte și citiți cu atenție articolul. Vremuri bune!

    • e grea pentru tine
      la o pensie de 9000 lei se va calcula cat din ea e contributivitate si cat e „special”.
      daca specialu e 7000 lei se va impozita cu 85%.

      ce n-o sa pice bine la vot o sa fie ca militarii vor avea pensia redusa cu 10% dintr-o suma care se va calcula cumva, nu stiu cat e contributivitatea sau pensia medie la ei. dar la campania electorala va garantez ca se va promite recalcularea pensiilor militarilor.

      asta daca nu pica legea, ca nu e constitutionala. daca vroiau o treaba constitutional impozitau orice venit exact la fel . insa afacerile private ale smecherilor care lucreaza la stat nu pot suferi. chiar si cu pensii speciale putini depind de ele, tot „in privat” e banu gros

    • Da, grea matematica. Pentru tine! Pana la 2000 no impozit. Intre 2000 -7000 e 10% rezulta impozit 500 lei nicicum 700. Mai pune si tu mana pe carte. Sau citeste corect!

  26. nu uitați …populismul cuprinde anumite caracteristici naționale & conflicte sociale 🙂 relax, nu se dorește o reformă reală în domeniu ci doar continuarea spectacolului electoral 🙂

  27. Minune pensiile speciale ale parlamentatilor se reduc de la 5000 la 4700 !

  28. Intre 2000 si 7000 e o mare diferenta, nu ar trebui impozitate la fel.

  29. 307 parlamentari IDIOTI
    1. Exista o decizie a CEDO care spune ca o impozitare extrem de mare – si 85% se incadreaza aici, reprezinta o CONFISCARE MASCATA. Si avem un articol in Constitutie care interzice confiscarile si nationalizarile…
    2. Au pus pragul de 7000 lei ca sa fie sub el toti cei din MAI, MAPN, primari, parlamentari. Peste prag sunt in majoritate magistratii, care ii baga pe ei in puscarii… Asta e asa, ca sa isi bage magistratii mintile in cap…
    3. Nu se face distinctie intre pensiile speciale si cele pe baza contributivitatii. Deci unuia care are 12000lei pensie pe contributivitate ii iei 85% pentru ce depaseste 7000? Stiti ca poti sa faci contract cu Casa de pensii si sa cotizezi suplimentar daca vrei o pensie mai mare? De ce as mai face acest lucru daca sunt impozitat cu 85%?
    4. Nu cred ca va trece de Curtea Constitutionala.

    • Se face distinctie intre pensiile speciale si cele pe baza contributivitatii. Deci unuia care are 12000lei pensie pe contributivitate ii iei 85% pentru ce depaseste 7000? Nu! Ii iei 10 % din ce depaseste 2.000 lei.

  30. Contributivitate nenorocitilor, nu 85% peste 7000 ron! Va imprumutati pe 30 de ani pt aceste pomeni speciale pt cei care au tras in populatie in 89 ! Criminali ordinari ce sunteti!

    Contributia si atat! Imi.imprumutati copiii pe 30 de ani pt pensii speciale militare si salarii de bugetari de lux! Jigodii ce sunteti! Hoti nenorociti!

    • @ Unu: Cea mai bună postare de până aici. Asta-i toată viața în două vorbe: Până când doar pentru voi, Iude vânzătoare nemernice?

  31. O golanie,va fi contestata la curtea rosie(ccr)

  32. Este o lege destul de buna,dar astept sa fie promulgata!

  33. Cel mai bine sa nu mai ajungă sa incaseze pensia specială.

  34. Discriminare!
    Toată lumea merită pensie specială!
    De ex., cei din MAI care ies la pensie la 45 ani, din cauza uzurii si muncii intense.
    A 2-a zi dupa pensionare, se anagajeaza la politia locală, pe un salariu de 5000-6000 lei, tot din cauza uzurii locului de muncă…
    Uite asa, cei tineri, care viseaza la o cariera si familie, merg la lucru necalificat in alte tari iar posturile se ocupa de oameni care au pensie si salariu in acelasi timp (uzura maxima).

  35. Voi realizați că acești 9359 de privilegiați înghit peste 23 milioane de euro lunar? Dacă se merge pe varianta 0-2000 lei 0%, 2001-7000 lei 10% și peste 7001 lei 85%, impozitul va depăși 10 milioane de euro lunar. Probabil o gură de aer binevenita pentru sistemul de pensii Românesc.

  36. „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.
    Bun,am pensie de 2001 lei,mă impozitează cu 10 %=> 1800 în mână,200 la stat.
    Am pensie de 7100=>mă impozitează cu 85% din ceea ce am depășit,adică 85 lei,rămân cu 7015 în mână.Toate calculele astea conform paragrafului de mai sus.

  37. Trebuia sa rămână contributivitatea, iar restul adică nesimțirea impozitată toată suma cu cel puțin 50%. Nu ce depăseste. Că astea speciale sunt meritate doar de piloți si magistrați. In rest este furt pe față. Polițaii lui Coarnă nu toți au munci grele si riscante.

    • Domnule, de ce trebuie impozitate specialele cu „cel putin 50%”? Corect este ca 100% sa fie impozit pe ceva furat din buzunarele si din munca noastra. Ce au facut PSD-istii cu legea asta este o favorizare pe fata a marii majoritati a celor ce primesc pensii speciale si de serviciu, care vor pierde doar cate sute de lei. Un mizilic. Oricum acestora (parlamentari, primari, militari, politisti, SRI-sti, jandarmi) le vor reveni la loc aceste pensii fiindca au legi de partea lor care le cresc pensiile an de an fiind raportate la veniturile in plata ale fostilor lor colegi. Si cand te gandesti ca cele mai luminate minti din tara asta nu au salarii nici pe jumatate din pensiile acestor imbuibati si prieteni ai „specialilor”. Si nu ma refer la pensiile de 18.000-74.000 lei/luna ale magistratilor si cacanarilor din CCR. Astea oricum sunt ireale, astronomice, greu de gandit la ele pentru muritori ca noi. Vedea-v-as ca pe Musolini in piata publica, mizerii de politicieni!

  38. Spunea cineva mai sus precum ca magistratii, politistii etc trebuie sa aiba un venit mai mult decat decent atat in timpul activitatii cat si dupa pensionare. Perfect adevarat, dar nu asa cu pensii speciale! Sa li se dea salarii f mari care sa le poata permite investirea lunar in fonduri private de pensii. Iarceea ce depun in aceste fonduri sa nu fie impozitat. Cel putin asa este in tara in care traiesc!

  39. Iegzact 😃😃😃

  40. Cam apa de ploaie va fi IMPACTUL financiar: Comform datelor oficiale, doar Pensiile medii primite de personalul piloții civili, magistrați și inspectorii de conturi DEPASESC plafonul de 7.000 de lei.(muritorii de rand din Romania au Pensia medie SUB 1300 Lei, atata TREBUIA sa fie Plafonul!)
    Uite:
    https://cursdeguvernare.ro/impozitarea-pensiilor-speciale-a-fost-votata-in-camera-deputatilor-si-pleaca-la-promulgare.html

    Eliminarea acestor DISCRIMINARI ar fi justiticat nemultumirea Romanilor, fata de faptul ca EXISTA astfel de categorii privilegiate, care RAMAN cu aceste Pensii MULT mai MARI fata de Pensia medie din ROmania, obtinuta pe baza deC Contributivitate!
    De exemplu, la Parlamentul Romaniei PRIMESC Pensie SPECIALA(deci, o Pensie in afara Pensiei pe baza de Contributivitate!): soferii, liftierele, contabilii, electricienii si femeile de serviciu!
    A fost foar „grijuliu|” cu ei dl Florin Iordachem care azi tace chitic, cred ca e trimis in concediu de PSD in aceste zile!

    15.08.2017, cursdeguvenrare.ro: „Anomaliile grave ale privilegiilor acordate politic: cum au ajuns femeile de serviciu să aibă pensii speciale, de 2 ori mai mari decât medicii.
    Cele mai speciale pensii speciale.
    Aberațiile au forme concrete, așa cum vom dovedi mai jos :
    Există ceva mai special decât o pensie specială ?
    Da: de exemplu două pensii speciale. Sau cumulul de pensii speciale.

    Care e diferența dintre un șofer la Parlament și unul de pe o ambulanță, uzat de program și ritmul de lucru?
    Primul a ajuns să primească pensie specială.

    Haosul provocat de inechitatea brutală din sistemul de pensii e atât de mare, încât numai resetarea acestui sistem nedrept mai poate fi eficientă. cursdeguvernare.ro prezintă azi câteva exemple, în speranța că autoritățile vor găsi soluia de bun simț.
    În anul 2015, PSD – ALDE a declanșat vasta operațiune de reintroducere a pensiilor speciale. Acestea nu au fost însă resuscitate pe vechiul model, cel de până în 2010, când le-a desființat Emil Boc, ci într-o formă “evoluată”, ce a produs un sistem aberant și unic pe mapamond.
    Teoretic, pensiile speciale sunt acordate celor care cu ocupații deosebite în societate. Practic, însă, inovațiile legislative din anul 2015 și reluate în acest an au împins lucrurile într-o zonă bizară: până și șoferii și femeile de serviciu de la Parlament sunt beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu.
    Aberația legislativă care i-a făcut pe șoferii și femeile de serviciu de la Parlament pensionari speciali.
    Personalul de la alin 4, art 5, , care nu are statut de funcționari publici parlamentari, însă beneficiază de astfel de pensii speciale, sunt, conform legii de mai sus:

    “personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii.”

    Așa se face că TOTI angajații din Casa Poporului au dobândit statut de cetățean special și beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați: „o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate (sau 12 luni anterioară împlinirii vârstei de pensionare, fiindcă ei pot rămâne în funcție, spune legea, încasând de la stat atât salariul, cât și pensia specială).
    Inițiatorul nr. 1 – Celebrul Florin Iordache.
    Posibila miză – rudele sărace și neamurile bugetare angajate la Parlament.
    Biografia unora dintre autorii și semnatarii legii indică faptul că reintroducerea pensiilor speciale pentru funcționarii parlamentari nu au fost întâmplătoare.
    Mulți dintre ei își angajaseră în anii anteriorii familiile la cabinetul de parlamentar, fapt pentru care ANI a sesizat în 2015 Parchetul General.
    De atunci, instanța a pronunțat deja câteva condamnări pentru conflict de interese generat de aceste situații.”

    Pensiile acestora RAMAN neatinse si sunt de 2 ORI mai MARI decat Pensia medie a unui Medic, arata datele Casei Nationale de Pensii!!

  41. Dumnezeule[!],ce tehnici de manipulare!Grotesc :((

  42. Augustin Zegrean:

    „Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Național de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalți. Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici.

    • Zegrean nu cumva este beneficiar nesimtit de pensie nesimtita ???Daca da,atunci vorba arhicunoscuta:”Ciocu mic „-dle Zegrean.

  43. Baza de calcul la care se aplica taxa progresiva este pensia neta, adica venitul din pensie brut dimnuat cu impozitul aferent. În fapt, aceasta taxa reprezinta 20% pentru suma bruta cuprinsa intre 2001 si 7000 lei, respectiv 95% pentru suma bruta ce depaseste 7000 lei.
    De asemenea, celor care primesc o pensie, adica au pensia neta de pana la 7000 lei inclusiv nu se aplica aceasta taxa progresiva. Acestea fiind spuse, cel care primeste o pensie de pana la 7000 lei inclusiv va ramane cu ea, iar cei care depasesc aceasta limita chiar si cu un leu, vor fi taxati progresiv. Consecinta este aceea ca cel care primeste o pensie de 8600 lei net, in urma aplicarii taxei progresive, va lua 6740, sub cel care primeste o pensie intre 6741 si 7000 lei, caruia nu se aplica taxarea progresiva. De ce? pentru ca in cazul pensiei pana la 7000 lei inclsiv se aplica doar impozitul de 10% pentru suma bruta cuprinsa intre 2000 si 7000 lei, iar pentru cel care are o pensie neta de 7001 leu, pe langa impozitul de 10% la suma bruta mai vine un 10% si la suma neta.
    Ma mir ca nici unul na a sesizat aceasta diferenta. Conteaza foarte mult baza de taxare, pentru ca se numeste taxa si nu impozit, baza de taxare reprezinta, cum am mai spus, netul, adica ce primesti in mana.

  44. Buna ziua!Era foarte simplu dacă ,ministrul muncii ,din noiembrie de când este instalată ,ar fi solicitat documentele de pensionare al celor în cauza(fiind mai puțini de calculat!!!) si,ar fi văzut că aceștia beneficiază de indemnizații de conducere sau prime de miel sau de porc,care au fost calculate ca și contributivitate în munca!!!Dar,a fost prea ocupată cu liftierii și sparanghelul!!!!

  45. PSD , partid care inventat sistemul criminal al pensiilor speciale si la extins pina la dementa , a inteles in al 12 -lea ceas ca daca nu face pasi spre eliminarea lui , asta ar insemna un urias dezastru la alegeri ! Este un inceput , vor mai urma si alti pasi … salariile uriase , cumul salariu urias – pensie , etc ! CCR , anexa de facto a psd , ca si Av.p , nu vor misca in front !

  46. Partea speciala a pensiilor sa ramana doar faptul ca beneficiarii profita in jur de 30 de ani ,dublu sau peste decat muritorii de rand,iar modul de calcul este tot special cand inainte de pensionare acced la functii bine remunerate ,chiar si o pensie 100 la suta din media castigului net pe toata perioada de activitate ar fi mai mica.Este constitutional acest mod de calcul discriminatoriu pozitiv pentru speciali,sau toti sunt egali in fata legii.