G4Media.ro

BREAKING Cazul insurecției de la Capitoliu: Curtea Supremă decide că Trump beneficiază…

Sursa foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

BREAKING Cazul insurecției de la Capitoliu: Curtea Supremă decide că Trump beneficiază de imunitate parțială în fața acuzațiilor penale / Dosarul revine la instanța inferioară

Curtea Supremă a decis luni că Donald Trump poate solicita imunitate împotriva urmăririi penale pentru unele dintre acțiunile pe care le-a întreprins în ultimele zile ale președinției sale, într-o decizie care probabil va întârzia și mai mult un proces privind acuzațiile federale de subversiune electorală care îl vizează, relatează CNN.

UPDATE 17:51 Trump spune că decizia instanței este o „mare victorie”

Donald Trump a postat pe platforma sa Truth Social la scurt timp după ce instanța a emis decizia privind cazul său de imunitate, scriind că este o „MARE VICTORIE PENTRU CONSTITUȚIA ȘI DEMOCRAȚIA NOASTRĂ. MÂNDRU SĂ FIU AMERICAN!”, scrie CNN.

Știrea inițială

În cel mai urmărit caz aflat pe rolul Curții Supreme în acest an, hotărârea respinge o decizie a unei curți federale de apel din februarie, care a constatat că Trump nu beneficiază de imunitate pentru presupusele infracțiuni pe care le-a comis în timpul președinției sale pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020.

În opinia sa majoritară, președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts, a declarat că președinții au nevoie de imunitate pentru actele lor oficiale.

„Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a separației puterilor în stat, natura puterii prezidențiale necesită ca un fost președinte să aibă o anumită imunitate față de urmărirea penală pentru acte oficiale în timpul mandatului său”, a scris Roberts. „Cel puțin în ceea ce privește exercitarea de către președinte a puterilor sale constituționale fundamentale, această imunitate trebuie să fie absolută”.

Dar, a adăugat Roberts, nu totul este oficial.

„Președintele nu se bucură de imunitate pentru actele sale neoficiale și nu tot ceea ce face președintele este oficial. Președintele nu este deasupra legii”, a scris Roberts. „Dar Congresul nu poate incrimina comportamentul președintelui în îndeplinirea responsabilităților ramurii executive în temeiul Constituției”.

Roberts a afirmat că instanța de judecată va trebui să evalueze care dintre presupusele conduite ale lui Donald Trump sunt imunizate în conformitate cu noul test prezentat de instanța supremă.

Decizia a indicat că vor fi necesare informări suplimentare pentru ca instanța de judecată să facă acest lucru.

„În consecință, trimitem instanței districtuale sarcina de a stabili în primă instanță – cu beneficiul informării care ne lipsește – dacă comportamentul lui Trump în acest domeniu se califică drept oficial sau neoficial”, a scris Roberts.

Roberts a declarat că a existat o lipsă de „analiză faptică” în avizele anterioare ale instanțelor inferioare care au respins imunitatea lui Trump. Roberts a respins disidența lui Jackson care „ne-ar fi cerut să definim exhaustiv fiecare aplicare a imunității prezidențiale”.

Însă, care ar fi „actele oficiale”?

BBC a identificat care sunt actele oficiale din avizul Curții Supreme:

  • Solicitarea Departamentului de Justiție de a discuta cu statele despre investigarea presupusei fraude electorale
  • Discuția cu vicepreședintele de atunci Mike Pence (Trump l-a presat pe Pence să nu certifice rezultatele alegerilor din 2020)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai da voi credeti ca doar USL au tovarasi bine pusi in justitie?
    La ce fac Americanii, USL poate doar saliva.