BREAKING Ciolacu: Nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT / În construcții și agricultură vom stabili un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu. E jalon în PNRR și pentru aderarea la OECD
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT, iar în construcții și agricultură va fi stabilit un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu, șeful Executivului subliind că acesta este jalon în PNRR și pentru aderarea României la OECD.
Premierul a subliniat că trebuie îndeplinite jaloanele din PNRR pentru că „România fără fonduri europene este o țară închisă”:
„Eu vreau să îndeplinim jaloanele din PNRR, să îndeplinim reformele din PNRR, să ne încadrăm în deficit. România fără fonduri europene este o țară închisă.”
„Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană în raportul de țară, care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiscale, pentru că România devine nesustenabilă din venituri”, a afirmat premierul.
Acesta a precizat că a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să îi prezinte un raport, pentru că anul trecut au fost 8,4 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români și se înregistrează o datorie la concedii medicale de 1,2 miliarde de euro. „Sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar s-a abuzat de acest lucru”, a susținut Ciolacu.
Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu se ve renunța la facilitățile fiscale pentru sectorul IT:
„Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. E o minciună și o dezinformare că ar exista discuția de scoatere a facilității de scutire de impozit pe venit.”
În ceea ce privește domeniul construcțiilor și al agriculturii, premierul a spus că Guvernul nu va lua o decizie privind eliminarea scutirii de la plata asigurărilor sociale de sănătate, până nu va exista o discuție cu principalii actori din domeniu. „E un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani, care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitățile anul acesta”, a adăugat Ciolacu.
În ceea ce privește eventualul dezacord al PNL față de renunțarea la aceste facilități, premierul a spus că nu comentează știri pe surse.
Principalele declarații ale premierului Marcel Ciolacu pe acest subiect:
- Ce și-a asumat statul român, care sunt obiectivele statului român și ce trebuie să facă Guvernul și Parlamentul?
- La un moment dat România a avut deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după un deficit de sub 3%
- Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă sub un premier accidental om de stat în România și am ajuns la o provocare.
- Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 4,4%
- Există o execuție bugetară până la jumătatea anului și e normal să avem și o analiză, pentru că obiectul României este de a se încadra în acest deficit
- România e singurul stat din UE care are un acord cu UE care poate să influențeze fondurile acordate României și, cel mai grav, ar afecta îndeplinirea jaloanelor din PNRR
- Am avut o primă întâlnire cu dl ministru al finanțelor
- Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu. În al doilea rând, nu cred că e oportun să introducem taxe noi. Pe de altă parte, avem o provocare. Au existat măsuri luate de premierul Ciucă, am venit și eu cu măsuri astfel încât să scădem inflația (…) Scăderea inflației duce la o creșterere economică
- Venim cu investiții și scheme de ajutor pentru zona economică.
- Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană în raportul de țară, care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiscale, pentru că România devine nesustenabilă din venituri.
- Colectarea mai bună nu se poate face până nu facem digitalizare. S-a declanșat acest proces.
- Aștept un raport de la președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Anul trecut au fost 8,4 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză să vedem din ce domeniu sunt. (…) Acest raport o să îl facem public. (…) Sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar s-a abuzat de acest lucru. E o datorie la concedii medicale de anul trecut de 1,2 mld euro.
- Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă.
- Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. E o minciună și o dezinformare că ar exista discuția de scoatere a facilității de scutire de impozit pe venit.
- La construcții și agricultură există scutiri în funcție de venit atât pentru impozit pe venit cât și asigurări sociale de sănătate. La asigurări de sănătate nu vom lua o decizie până nu ne așezăm cu actorii principali la masă. E un jalon trecut în PNRR pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani, care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitățile anul acesta, nu știu dacă nu vom discuta cu constructorii și agricultorii pentru calendar
- Ce vreți să facem cu statul ăsta? Să ne îndreptăm spre un blocaj sau să avem discuții cu mininistrul Finanțelor, cu actorii și să luăm măsuri?
- Sunt lucruri care deranjează și pe care trebuie să le facem
- Aceste reforme se găsesc atât în PNRR cât și în aderarea la OECD.
- Nu se va scoate nimic până nu găsim un calendar împreună, dar trebuie să vedem realitatea.
- Voi avea o analiză … pe urmă vom discuta cu actorii principali din fiecare domeniu, presupun că vom veni cu un calendar impus de jalonul din PNRR.
- Eu am vorbit cu ministrul Finanațelor și cu președintele PNL Nicolae Ciucă și nu am luat o decizie. Nu vreau să comentez știrile pe surse. Dacă aveți un lider PNL, dacă domnul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a spus că nu a fost de acord cu ceva, eu vă răspund.
- Eu vreau să îndeplinim jaloanele din PNRR, să îndeplinim reformele din PNRR, să ne încadrăm în deficit.
- România fără fonduri europene este o țară închisă.
- Nu caut vinovați pentru că România s-a săturat de oameni politici care caută vinovați.
- Împreună cu partenerii de guvernare vreau să vin cu soluții pentru România.
Context. Liberalii au programată luni sedinţa de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, urmată de şedinţa Biroului Executiv, urmând să fie discutată inclusiv poziţia faţă de facilităţile fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară. Subiectul ar urma să fie discutat ulterior, în şedinţa liderilor coaliţiei, relatează News.ro.
Tema a revenit în discuţie după ce, în urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu s-a exprimat în mod ferm pentru eliminarea parţială a acestor facilităţi, spunând că ”s-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, iar vineri au circulat informaţii conform cărora facilităţile fiscale pentru personalul din construcţii, agricultură şi din industria alimentară ar urma să fie eliminate din luna septembrie. Angajaţii din aceste domenii vor trebui să plătească contribuţia de sănătate, de 10% din venitul brut, de care până acum erau scutiţi.
Opoziţia faţă de aceste decizii ar putea fi exprimată în şedinţa coaliţiei, mai ales că numeroşi lideri liberali acuză că PSD susţine o astfel de măsură pentru a creşte veniturile la buget pentru a acoperi ”gaura” lăsată de ministrul social-democrat al Finanţelor Adrian Câciu, spun surse din PNL, în contextul în care, conform datelor făcute publice miercuri de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a ajuns la 2,32% din PIB, în primele cinci luni, la 36,91 miliarde lei, comparativ cu 1,72 % din PIB, respectiv 27,35 miliarde lei în primele patru luni ale anului.
De altfel, la momentul în care a fost anunţat deficitul pe primele patru luni ale anului, voci din PNL au cerut demisia lui Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o săptămână, că sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde şi că este un lucru total anormal.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, la sediul PNL, că nu putem sta cu mâna în sân, pentru că după cinci luni 2,33% deficit bugetar nu este de joacă. El a precizat că este în interesul României să gestionăm deficitul bugetar, pentru a nu afecta investiţiile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii