G4Media.ro

BREAKING Ciolacu și Ciucă au inițiat o lege care dezincriminează evaziunea fiscală…

Foto: InquamPhotos / George Călin

BREAKING Ciolacu și Ciucă au inițiat o lege care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Legea a trecut în 2 zile de Parlament și merge la promulgare

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.

Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, potrivit site-ului oficial. El merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

  • Iată prevederile din proiect care modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale:

”7. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,Art.10.- (I) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 indice 1, art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.

(2) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 de euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.

(3) În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(1) lit.h) din Codul de procedură penală.

Dacă în cursul procedurii camerei preliminare sau al judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri în primă instanţă, acelaşi prejudiciu majorat cu 50% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(1) lit. h) din Codul de procedură penală;

Dacă în cursul judecăţii în apel, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acelaşi prejudiciu majorat cu 100% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art.16 alin.(l) lit.h) din Codul de procedură penală.

( 4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (2).

(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.6 prim, art.8 sau 9, aduce la cunoştinţa organelor de urmărire penală sau organelor fiscale infracţiunea comisă, în timp ce aceasta se află în derulare sau în termen de cel mult un an de la data epuizării activităţii infracţionale şi mai înainte ca organele de urmărire penală să fi fost sesizate cu privire la aceasta şi, ulterior, înlesneşte aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor participanţi la comiterea infracţiunii, limitele speciale se reduc la jumătate.

(6) Dispoziţiile prevăzute la alin.(1) şi (2) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin.(1) sau (2).”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Tocmai acuma baga legea cand astia au atata nevoie de bani la buget si tot acuma baga taxe cu nemiluita .
    Serios sunt cu capul astia.

    • O asa lege, chiar si intr-o perioada normala, chiar si in ipoteza ca vor sa beneficieze si ei facand evaziune, te face sa intrebi daca initiatorii sunt in regula cu capul.
      Dar cei care au votat-o, cum sunt?

  2. 🤣🤣🤣Adica poti face evaziune linistit, daca esti prins, dai banii inapoi, daca nu, ramai cu banii.
    Votam USL ca suntem natie de id i oti

  3. Pentru ca pot
    SCARBA

  4. Foarte inteligenti legiuitorii. Sa-i tufa Noe!

  5. E socant ce se intampla in Romania. Daca 2 firme exista: una plateste taxe, una nu. Una va avea succes, una nu. Una v-a intra in faliment cealalta v-a avea monopol pe piata. Una se v-a judeca 10 ani in justitie, cealalta se va chinui sa supravietuieasca. Intr-un final firma care nu a platit nici o taxa v-a plati (daca suntem norocosi) dar o sa fie singura pe piata. NIMENI NU V-A MAI PLATI NICI O TAXA IN ROMANIA. DACA ESTI PRINS PLATESTI CE SE CUVINE STATUTULUI, DACA NU, NU. Cei din anaf nu ii pot vedea pe toti. Procesele dureaza zeci de ani.

  6. Sunt de acord cu aceasta modificare deoarece se recupereaza prejudiciul plus 15-25% (putea fi si mai mult) din prejudiciu. De ce sa cheltuiasca statul cu intretinerea unui detinut care nu prezinta un pericol public. De asemenea nici puscariile nu sunt aglomerate si nici despagubiri fostilor detinuti care au reclamat la CEDO conditiile precare din inchisori. Decat cativa ani puscarie (cateodata si fara executare) si prejudiciul nerecuperat mai bine sa recuperam prejudiciul si ceva in plus.

    • nu v-a mai plati nimeni nici o taxa, EVER. De ce sa platesti o taxa cand poti sa te judeci zece ani si sa o platesti apoi doar daca nu castigi. ANAF nu ii poate verifica pe toti. Legea asta este facuta pentru anul urmator cand vor vedea ce dezastru este si ca nu intra nimic in bugetul statului.

    • Vom deveni o nație de infractori… legea ne permite.

    • @ Liberty – Se recupereaza prejudiciul daca este prins, da’ tu ai text primit de postat, nu-i asa?

    • Omul respecta legea si (sau mai ales) de frica puscariei.

      Daca dispare frica asta, se da practic liber la evaziune. Ce se intampla daca esti prins? Dai banii inapoi si gata. Daca nu esti prins (sau esti prins 10-a oara cand faci evaziune) pastrezi banii si iti vezi de treaba.

  7. Trebuie aplicata si o amenda penala consistenta.

  8. „Hoțul neprins e negustor cinstit”… vorba veche devenită lege.
    Liber la furat!

  9. O lege cu un mare potențial de efecte perverse. Există potențial de abuzuri din partea contribuabililor cat și din partea ANAF care va vedea oriunde semne de evaziune fiscală și ar aplica această lege (a se citi șantaj).

  10. Deci, daca esti plecat de acasa si cand te intorci te intalnesti pe scara cu hotul care ti-a spart locuita, acesta iti inapoiaza bunurile + un bonus de 15% si e liber sa plece sa sparga si alte locuite in continuare ! Cam asa sta treaba in Romania PSD-PNL-AUR ! Exact cum spunea cineva mai sus, hotul neprins e negustor cinstit !