G4Media.ro

BREAKING Ciucă și Ciolacu anunță tăierea unor cheltuieli bugetare de 6 miliarde…

Sursa foto: Pexels

BREAKING Ciucă și Ciolacu anunță tăierea unor cheltuieli bugetare de 6 miliarde de lei și creșteri de taxe de 6 miliarde de lei: comasări de instituții, reduceri de consilieri, scăderea indemnizațiilor, vouchere doar pentru bugetarii sub 10.000 de lei brut, scăderi de salarii la instituții

Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni prin postări pe rețelele sociale că au căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6 miliarde de lei în acest, precum și creșteri de taxe în valoare similară, pentru a acoperi deficitul bugetar.

Cei doi lideri au anunțat tăierea unor sporuri nejustificate, comasări și desființări de instituții, fără a da exemple cocrete.

De asemenea, Ciucă și Ciolacu au anunțat că guvernul va reduce numărul de funcții de conducere în sistemul public și va plafona îndemnizațiile de conducere la firmele de stat.

În plus, redevențele plătite de companiile care închiriază terenuri de la stat vor fi majorate cu rata inflației, a spus Ciolacu.

Printre măsuri se numără și limitarea salariilor șefilor de instituții publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției. Nu e clar la ce instituții se referă exact măsura și daca ea va afecta și ASF ori BNR, unde veniturile conducerii sunt de zeci de mii de euro anual.

Anunțul lui Marcel Ciolacu:

Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului.
Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!
Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat.
În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației!
Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!

Anunțul lui Nicolae Ciucă:

Am convenit, astăzi, în Coaliție, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar și să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaționale.
Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, am considerat obligatoriu ca, înainte de orice discuție despre veniturile la buget și eforturi cerute mediului de afaceri sau populației, să avem o decizie despre reducerea cheltuielilor statului și despre viziunea creșterii economice a României pe termen mediu și lung. În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României.
Referitor la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar am agreat asupra câtorva zeci de măsuri, dintre care am să menționez câteva:
Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți);
Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.
Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor. Descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții.
În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.
Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.
Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.
Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.
Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției.
Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.
Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenți la utilizarea eficientă a investițiilor majore care au intrat și vor intra în România și la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiștii noștri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecție multianuală, care să dea un ”boost” economiei României.
Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta și implementa cu eficiență aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniță, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală și al nevoii României de dezvoltare susținută.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Nu cred până nu văd. Dar cu pensiile nesimțite ce se aude ? Cu pensionarea în floarea vârstei ?

    • Tot ar ramane 8 miliarde de acoperit.
      Dar nici eu nu cred pana nu vad.

    • Au inceput cu institutiile statului, ca sa para stapani pe situatie, desi sunt stapaniti
      hai si cu impovararea celui care munceste la privat

    • @susufler0

      are tupeu Ciolacu sa ii taie la Marele Alb finantarea nerambursabila ? de acolo economisim 8 miliarde

    • „Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care” lucreaza in institutii care se autofinanteaza si care nu au monopol pentru activitatea prestata, la fel si tichetele de masa,
      asa ar fi fost corect.
      altfel, e tot o pesedepenelizare a electoratului care voteaza „vrajit”

    • Este tăiere de posturi neocupate si gargară, nimic concret, la buget se va continua cu dolce vita, și să vedeți la privați ce-o să le pună pielea pe băț! 😏 In mod normal ca să crească la privați trebuia să aducă salariul mediu al bugetarilor apropiat de salariul mediu al privatilor si să termine cu specialii. Oricum prevăd că măsurile luate la privati vor produce o scadere si mai mare de venituri la buget! 😏

  2. Doi analfabeti functionali ( in toate domeniile ) vorbesc de reduceri de cheltuieli ! Asta e gluma zilei ! Da ministerul familiei Firea/Pandele , pensiile speciale nu se desființează ?

  3. Minciuni marca Psd. Ca faci economii de 6 miliarde Ron in 4 luni, statul ori micsoreaza salariile la toti bugetarii cu 20% ori dau afara tot 20% dintrei ei. Trebuie taiat in carne vie, nu flecustetele cu care vin azi. Astea nici macar 1 miliarde Ron nu au impact.

  4. @susufler0: Excepțională remarca. 👏👏👏

  5. Cheltuielile bugetare se taie pe hartie, impozitele se maresc real.

    • – pai dau afara unii care nu au fost angajati.
      – limiteaza indemnizatiile -nu se stie cum
      -„introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță” – sistem de monitorizare a indicarorilor nu sistem de evaluare a competentelor, sau revizuirea „indicatorilor”

    • Radu-le, ai ideee cati bani de la UE au bagat SGG cu ministerul muncii cu ANFP cu SNSPA in proiecte de „monitorizare” – peste miliardul de euro. Dar nu-s bune valorile.
      Trebuie „altele”… mai trebuie alti bani ca sa „monitorizare” iar

    • 🙂 pai acum angajeaza sa repare mizeriile de kui ghita.ala si acum e platit de stat.
      doar daca scoteau sporul de doctorat faceau bani. sau macar sa il dea numai alora care au un doctorat in legatura cu postul.. NATO e pistol cu apa la ce doctori in securitate/aparare avem noi……

  6. Minte -mă frumos …vorba cântecului:))

  7. Hai cu Proiectul de Lege publicat in consultare publica,
    aia pe FB doar bat campii, se stie

  8. Jumi-juma cu statul, adica frateste.

  9. astea cu comasarea, reducerea cu x% a posturilor bla bla sunt praf in ochi. Nu poate nimeni sa verifice niciodata daca se intampla sau nu. Ceea ce se va face este eliminarea facilitatilor fiscale si taierea unor vouchere. Adica reducerea salariilor in domeniul public (voucherele) si mai ales la privat (IT). De aici se asteapta banu

    • voucherele nu sunt un capat de tara. dar sporurile…. unu care lucreaza la un ghiseu are 30% spor de calcullator pentru 2 ore pe zi. Cu reducerea facilitatilor fiscale in IT nu vor reusi decat sa adanceasca gaura. poti sa luvrezi din romania cu firma in cipru sau mai stiu eu ce paradis. dispar dezvoltatorii (nu micul programator( care pleaca si cu taxele catre firma. baga taxele in constructii…. dispar firme se va lucra la negru. si acum se lucreaza cu toate facilitatile.
      Scoate vouchere toate, pentru ca aia care au vrut au iesit din negru, si acorda facilitati pentru investitii in turism. ca 1450lei nu e stimulent pentru ala care pleaca in concediu e pentru ala care mareste pretul de 2 ori la aceleasi servicii

  10. Au rîs ei de Boc și Băsescu, dar uite că-i ajunge din urmă rîsul…

    • Boc a taiat cand e criza globala. Acum stau miliardele la usa si singura conditie e sa nu se fure asa de mult. Diferenta de context e enorma. Chiar si asa, daca o fac pe bune, eu IT-ist, ii voi vota…..fara ironie.

  11. Cei doi prostovani (Marcel si Nicolae) ar trebui sa spuna de ce au iertat in luna mai OMV de plata sumei de 1 miliard de euro ca taxa de solidaritate! Rusine sa va fie!

  12. Asta cu spor de calculator e ca și cum ai avea amspor ca știi sa scrii! Va dați seama unde trăim? Și spor de antena…..ca pe vremea când își făceau antene de 15m sa prindă bulgarii sa vadă un meci,Ceaușescu lw dădea spo4uri…

    • @florentin e destept si nu poate sa dovedeasca, pentru ca nu are doctorat si se oftica ca e numai postac. Poate il da afara? stai linistit tara te vrea p/// si esti de nadejde.. dar nu stie ca la o unitate militara de scafandrii personalul tesa avea spor de „adancime”

    • imi pare sau sa spun cu riscul de a fi vulgar…Gicu de la scularie are maxim 13 clase clase, sau asa ar trebui, facute la profesionala sau seral, dar gagica ta cu 16 clase peste? e talent dar stii ca nu se calculeaza 8 vagoane clasa doi dau 16 clase. sincer nu ne intereseaza cate vagoane rezolvavi in familie. La interciti e doctorat?

    • #Florentin….după cum te exprimi,și tu și GACICA TA SI TU SI PROBABIL FRTATII TAI,aveți împreună 16 clase! Probabil ești florentin pandele!

    • imi pare sau sa spun cu riscul de a fi vulgar…Gicu de la scularie are maxim 13 clase clase, sau asa ar trebui, facute la profesionala sau seral, dar gagica ta cu 16 clase peste? e talent dar stii ca nu se calculeaza 8 vagoane clasa doi dau 16 clase. sincer nu ne intereseaza cate vagoane rezolvavi in familie. La interciti e doctorat? in vagonul restaurant te cheama Doctore?Comprende bautor moca sub vagon: Nu e capucino, e cacaputina

  13. …frații tai ,votanți haur…

    • #Radub….ai riscat și ai pierdut….am terminat o facultate exact când ați dat voi de libertate!

  14. #rRaduB….e nasol ca nu știi bancul cu gicu de la scularie. Papa de la Roma îl știa. Întreabă oamenii care v au dat libertate în 89 și nu erau securiști,nici UTC iști! Seara buna,din nou!

  15. Vouchere doar pentru bugetarii sub 10.000 de lei brut ??!! Adica la bugetari ala cu 10.000 brut ( si 5850 net ) e sarac ? ?!! Aia multi, cu netul intre 1898- 5850 lei, ce sunt ?!!

  16. Cumpăr program de facturare/casă de marcat cu TVA de 24% deja implementat…

  17. Donez program de facturare/casă de marcat cu TVA de 19% nostalgicilor și invățăceilor in domeniu…

  18. Și cei care cumulează pensia cu salariul de la stat dorm liniștiti in continuare?

  19. Sa nu cumva sa taiati din greseala 1 leu de la speciali.