G4Media.ro

BREAKING Comisia de la Veneția: Anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se…

Foto: Consiliul Europei

BREAKING Comisia de la Veneția: Anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate / Anularea poate fi permisă numai în circumstanțe ”foarte excepționale” / Părțile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere

Comisia de la Veneția a făcut public luni un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională.

”Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare”, se arată în raport.

”Părțile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere și dovezile”, mai arată Comisia de la Veneția în raportul său.

Instituția arată că ”trebuie avut în vedere faptul că anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională a României, chiar dacă nu este prima decizie judecătorească de anulare a alegerilor prezidențiale din Europa, este specială din mai multe puncte de vedere”.

În primul rând, Curtea Constituțională s-a sesizat din oficiu în baza unei dispoziții de competență extinsă potrivit căreia „Curtea Constituțională veghează la respectarea procedurii de alegere a Președintelui României și confirmă rezultatele votului”.

În al doilea rând, decizia se bazează pe interferența prin intermediul rețelelor de socializare și pe utilizarea disfuncțională a tehnologiilor digitale și a IA în favoarea unuia dintre candidați. Astfel, deficiența nu este direct legată de procesul electoral în sine, ci mai degrabă de faza pregătitoare a alegerilor și de influența netransparentă asupra alegătorilor.

În al treilea rând, deși decizia se întemeiază pe o încălcare a dispozițiilor legilor electorale, în special a legilor privind finanțarea și, prin urmare, pe lipsa de corectitudine a alegerilor, se pare că Curtea a identificat, de asemenea, un atac la adresa suveranității statului român ca urmare a influenței externe asupra procesului electoral.

Comisia Venetia Raport Anul…

Iată recomandările cu care se încheie raportul Comisiei de la Veneția:

Comisia de la Veneția face următoarele recomandări-cheie:

A. Deciziile de anulare a rezultatelor alegerilor ar trebui să fie luate de cel mai înalt organism electoral și astfel de decizii ar trebui să poată fi revizuite de cel mai înalt organ judiciar, de curtea constituțională sau de o instanță electorală specializată, atunci când există un astfel de organism judiciar [punctul 21];
B. Competența instanțelor constituționale de a invalida alegerile din oficiu – dacă există – ar trebui să fie limitată la circumstanțe excepționale și reglementată în mod clar [punctul 27];

C. Anularea unei părți a alegerilor sau a alegerilor ca întreg poate fi permisă numai în circumstanțe foarte excepționale (formularea în original – very exceptional circumstances) ca ultima ratio și cu condiția ca neregulile din procesul electoral ar fi putut afecta rezultatul votului [punctele 18 și 39];

D. Procesul decizional privind rezultatele alegerilor trebuie să fie însoțit de garanții adecvate și suficiente care să asigure, în special, o procedură echitabilă și obiectivă și o decizie suficient de motivată, bazată pe fapte clar stabilite care dovedesc nereguli care sunt atât de semnificative încât ar fi putut influența rezultatul alegerile; părțile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere și dovezile, și puterea discreționară a judecătorului care examinează chestiuni electorale ar trebui să fie ghidată și limitată de condițiile prevăzute de lege; deciziile trebuie luate în termene rezonabile [par. 16, 28, 31, 33];

E. Ar trebui să fie posibilă contestarea rezultatelor alegerilor pe baza încălcării drepturilor electorale, libertăților și intereselor electorale de către stat, actori electorali publici și privați, precum și pe baza influenței mass-media și, în special, a mass-mediei sociale, inclusiv a celor sponsorizate și finanțate din străinătate [punctele 48 și 49];

F. Statele ar trebui să reglementeze consecințele tulburărilor informaționale, ale atacurilor cibernetice și ale altor amenințări digitale la adresa integrității electorale; candidaților și partidelor trebuie să li se acorde un acces corect și acces corect și echitabil la mass-media online, iar reglementările ar trebui puse în aplicare pentru a se asigura că sistemele de inteligență artificială ale intermediarilor de internet nu favorizează anumite partide sau candidați în detrimentul altora [punctele 54 și 55];

G. Normele generale privind finanțarea și transparența campaniilor electorale ar trebui aplicate campaniei electorale online prin intermediul platformelor social media; statele ar trebui, de asemenea, să reglementeze faptul că publicitatea electorală online trebuie identificată ca atare și trebuie să fie transparentă, iar platformele social media sunt obligate să dezvăluie date privind publicitatea politică și sponsorii acesteia [punctele 56 și 58].

Context

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la standardele în interiorul cărora o curte constituţională poate invalida alegerile, plecând de la hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 prin care a invalidat alegerile prezidențiale.

”Opinie urgentă – în ce condiții și în baza căror norme juridice poate o curte constituțională să invalideze alegerile, pornind de la cazul recent din România?”, este solicitarea făcută de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Acesta este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei (organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept). Adunarea Parlamentară alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

Curtea Constituțională a decis vineri 6 decembrie, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale, urmând ca procesul electoral să se reia în integralitate, potrivit unui comunicat al CCR.

Decizia CCR a fost luată în timp ce votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se confruntau candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, era în desfășurare în diaspora.

Anunțul, fără precedent, a venit la două zile după desecretizarea documentelor secrete prezentate în CSAT de către SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

49 comentarii

  1. Si?ce conteaza?
    Ordinele se executa nu se discuta…ca mai este putin zgomot acum din Italia…trece..se uita

    • totusi e vorba despre cine detine puterea: face ce vrea, nu?
      Nu vedeti ca nimeni nu face nimic, lasa ca merge si asa

    • Am aflat ca anularea alegerilor a fost ilegala, ceea ce era clar pentru marea majoritate dintre noi.
      Dar aceasta actiune a produs efecte ireversibile. Printre care, ca multi si-au schimbat opiniile.
      Responsabilii trebuiesc trasi la raspundere si impiedicati sa comita alte astfel de aberatii pe viitor.

    • Asta nu inseamna ca s-a oprit timpul in loc si e suficient sa repornim cronometrul. Cine ma poate obliga sa votez cum intentionam sa fi votat atunci? Am deschis ochii pe mai multe optiuni.
      Votul a fost distorsionat grosolan (atat de candidati cat si de autoritatea statului) si e normal sa fie reluat din conditiile initiale.
      Si, daca tot mergem la vot, poate votam si pentru sanctionarea celor vinovati, respectiv modificarea Constitutiei in ceea ce priveste procedura de numire a „Judecatorilor” (impropriu numiti astfel) de la CCR.

  2. N-au cum să spună pe față că Georgescu e omul unei părți a sistemului mafiot local (aripa filorusă). De asta ne tot duc de nas cu probele, până cad de acord cele două facțiuni șobolănești.

  3. Ne reamintim cata lume i a sarit lui Lasconi in cap ca a zis ca e un abuz decizia in ziua cand au anulat alegerile? Ii astept acum sa sa ia si de comisie:))

  4. Daca au trecut 2 luni si nimeni nu e arestat, putem deduce ca au anulat alegerile de frica lui Lasconi? Ca vad ca cegeu e liber sa faca hore si haos prin oras…

  5. Problema acestor abuzuri rezidă din faptul căcurtea nu s-a pronunțat pe constituționalitate ci, printr-o șmecherie, a anulat alegerile după ce a statuat valabilitatea turului 1, fără să aibă acest drept. Acest organism politic suprastatal este o invenție a sistemului, căpușat de către politruci. Călinescu este tot omul sistemului, care a încercat să lucreze pe mai multe planuri, iar rezultatul votului le-a trântit adevărul în frunțile late până la epoleți.

  6. Predati tara rusilor si lui CoGaie si o sa vedeti democratie pe paine. Aia care o sa mai iasa cu lanterna in Piata Victoriei, o sa inceapa o noua viata la Canal de a doua zi. Asta dupa o fragezire bine executata de baietii de prin legiunile straine, ca si wagner e tot o legiune straina.

    • Neah, o sa votam iluminatul Lukashenko pana la moarte!

  7. Predati tara rusilor si lui CoGaie si o sa vedeti democratie pe paine.

  8. nu e prima situatie de genul asta..si se va mai repeta
    asta inseamna numirea politica..curtea constitutionala ar trebui depolitizata astfel deciziile s-ar lua cu respectarea legislatiei..nu pe baza comenzilor primite de de la partide.
    in alta ordine de idei..cg nu ar trebui sa fie prezent pe lista..nici el nu a respectat legile ..treaba e cam maronie

    • Corect, CoGaie declara sus si tare ca el nu va respecta Constitutia si nu se mai sesizeaza nimeni.

  9. nu e prima situatie de genul asta..si se va mai repeta
    asta inseamna numirea politica..curtea constitutionala ar trebui depolitizata astfel deciziile s-ar lua cu respectarea legislatiei..nu pe baza comenzilor primite de de la partide.
    in alta ordine de idei..cg nu ar trebui sa fie prezent pe lista..nici el nu a respectat legile ..treaba e cam maronie

  10. Partidul unic comasat s-a trezit că nu mai poate să prostească lumea cu minciunile în baza cărora a politizat totul, în timp ce școala, spitalul și instituțiile esențiale nu răspuns nevoilor avansării socio-economice a patriei. Călinescu este tot un produs roșu, rusinos și mincinos.

  11. pai mai pe romanste spus,
    daca la urmatoarle alegeri lenuta merge iar in turul doi, se repeta iar alegerile!

  12. Lovitura de stat, in esenta asta este.
    Si daca tot am vazut ca merge se va repeta ori de cate ori nu le convine ce se voteaza.

  13. Raportul Comisiei de la Veneția pare să fie mai degrabă un set de principii generale și recomandări pentru viitor decât o analiză detaliată sau o critică directă a deciziei CCR. observațiile sunt formulate într-un limbaj general, iar decizia CCR este tratată mai degrabă ca un punct de pornire pentru a discuta standardele internaționale, decât ca subiect central al raportului. Se menționează anumite detalii despre cazul României (cum ar fi interferențele externe și utilizarea IA), dar raportul nu contestă explicit decizia CCR, nici nu intră în detalii despre motivația acesteia.

    • @ Ciprian – Exact asta! Ma intrebam daca chiar sunt singurul care a citit si a inteles ce vrea sa spuna Comisia de la Venetia.

  14. Aolo. ia sa vedem la astia merge sa duci o foaie cu boti si troli si ca defapt pnl a finantat campania lui Georgescu. Tic tac, Turul II la cotitura!

  15. Care rusii? Unde-s rusii? 🙂
    PNL-ul i-a facut campanie lui CG.
    Haideti sa fim corecti si sa admitem: Calin Georgescu este presedintele ales.
    Alegerile s-au anulat de frica lui. Pare-se ca avea 70% in diaspora vineri cand s-a anulat intreg procesul electoral.
    Asta e. Democratie.
    CG presedinte.

    • Ales sa intre in turul 2 alaturi de lasconi.

    • V-a dat Tolontan un rahat, numai cu el stati in gura toata ziua! ”PNL a fact campanie”. Ma si daca ar fi fost asa, aia nu a fost nici 1%! PNL nu a fost in stare sa l duca pe Ciuca la 10% dar il promova pe asta in ”top 10 trending” mondial. Si inca ceva, vezi ca aici nu esti la comentarii la Realitatea sau |DC News sa tina vrajeala aia. Georgescu nu a luat nici 23% in primul tur, nu candida la primarie sa fi fost ales! Trebuia 50%+1 dintr un tur sau sa castige tur 2. Aia sa vi-o spuneti intre voi ca avea 70% in diaspora vineri, e egal cu 0!

    • @AndreiPolonul – Hai, pe cat pui pariu ca nu iesea diliul tau? Stii cate voturi a avut in diaspora guru-georgescu in primul tur? 345,925! Fix atat.

    • Rusii sunt discreti si mai destepti… neosecuricci locali sunt in prima linie din spatele lui pitikot! Voi, ăștia vrăjiții, nu ați citit tot textul sau ăsta este directiva haurolacă pe care o executați… pentru cine?! Pentru un diliu care ne aduce ră_oiul în țară?! E și un laș!

    • @cetatean rusii joaca la mai multe capete nu se axeaza pe un singur om

    • @AndreiPolonul spunea idolul tau (securiciul-casnic-de-austria PSD ajutat de PNL) ca virusii nu exista .. dar totusi de ce sa riscam sa luam un cancer alegandu-l?

  16. este o palma la adresa institutiilor politizate ! 1. BEC ul nu si a respectat atributiunile 2 ccr ul nu putea sa intervina fara o decizie / analiza / raport din partea BEC ului cu privire la normele incalcate de catre candidati

  17. In română nu spunem „circumstanțe foarte excepționale”, ci „circumstanțe cu totul excepționale”. Engleza e mult mai tolerantă decât româna cu construcțiile pleonastice sau redundante. Așa că, atunci când folosiți machine translation, mai aruncați încă un ochi pe text, ca să sune bine în românește.

  18. In română nu spunem „circumstanțe foarte excepționale”, ci „circumstanțe cu totul excepționale”. Engleza e mult mai tolerantă decât româna cu construcțiile pleonastice sau redundante. Așa că, atunci când folosiți machine translation, mai aruncați încă un ochi pe text, ca să sune bine în românește.

  19. Iubesc CCR, a salvat democratia si o va mai salva odata cu interzicerea candidaturi odiosului georgescu.

    • Nu am ccr la inima! Dar de data asta a fost folositor! De obicei scapă penali și apără speciali. Dar acum a procedat bine!

    • de fapt au dat in Lasconi, avea un sprijin puternic din zona media, zona oamenilor de afaceri, din zona ONG-urilor, oamenilor de arta, scriitoro , si cam toti oamenii publici cu creier (adica nu conector)

    • @Cetatean oarecare Dacă i se permite lui CG să candideze din nou au făcut fix rahatul praf

  20. Alegerile s-au anulat pentru ca exista riscul (sau sansa!) de a fi castigate de Lasconi. Am sustinut asta din prima clipa, desi, recunosc, am simtit o usurare cand am aflat de anulare.

    De ce cred ca ar fi castigat Lasconi? Se ridicase acel val, masa critica de comunicatori, interes enorm in societate si motivare maxima pentru a impiedica sa castige Georgescu. Aminti-va ce se discuta si in ce termeni miercuri si joi, inainte de decizia CCR. Era un nivel de determinare peste ce a fost cu Ponta/Johannis, mult peste chiar. Si amintiti-va si trend-ul din ultimele sondaje, era clar ca Lasconi venise din urma si il depasise in ultimele sondaje pe CG. Ca un alt argument, va imaginati ca s-ar fi anulat alegerile daca in locul lui Lasconi ar fi fost Ciolacu? Putea sa iasa CG si de 10 ori presedinte, nu se anula nimic, sau poate se anula dupa turul 2, daca iesea totusi CG…

    Si de ce cred ca acest scenariu era de neacceptat pentru Sistem? Tocmai pentru ca Lasconi nu face parte din Sistem, spre deosebire de toti ceilalti (CG included).

    Acum sa vedem, Sistemul l-a activat pe ND… orice numai sa nu se schimbe nimic…

    • @mihaizzz – E foarte plauzibila varianta asta.

    • Posibil….

    • @mihaizzz- corect p.d.v ; eu îmi pastrez opinia ca alegerea dintre un dilău si o neghioabă ( demonstrata prin nenumaratele „chifle”) mi-a creat o mare dilema inaintea turului 2: -eu cu cine sa mai votez?
      Iar acum, iata ce ” mare oferta ” ni se propune din partea PNL…

    • CORECT!!!! securiciul-PSD-casnic-de-austria-sustinut-tiktok-PNL era sansa lor pentru o guvernare iliberala, Lasconi le-a stricat apele , nu se asteptau nici PSD nici PNL

    • @mihaizzz
      De acord până la ultimul paragraf. Nu sistemul l-a activat pe ND ci gafele l-a foc automat ale d-nei care ne demonstrează zilnic, că, la nervi, ne duce cu oiștea-n gard

    • ND face parte din sistem iar E. Lasconi este anti sau din afara sistemului?! Dom’le, sustinatorii USR/Lasconi sunt ori naivi ori de un fanatism apropiat tiktoktistilor! P.S. Am votat util-disperat Lasconi, am fost printre primii care am comentat total negativ anularea alegerilor, am fost printre primii care au comentat ca motiv al anularii votul (pentru „butonari” total neasteptat) masiv si disperat pro-Lasconi. Voi vota din convingere si nu util, ND. Tineti minte, Lasconi nu prinde turul 2, sustin asta fara ranchiuni/frustrari/fanatism, ci din pura observatie si cantarire a discursului, a declaratiilor si, nu in ultimul rand, a gafelor (ia imaginati-va ca scrisoarea aia catre Trump ar fi fost transmisa in calitate de sef de stat….). Data trecuta n-am avut ce/de alege/ales, slava Domnului ca acum am!

  21. Ce sa zica si Comisia. Ca nu are competenta, ca trebuia ca AEP sa se pronunțe insa AEP era ocupata cu taiat porci pe la prietenii lui kremlin. CCR a intervenit in ultima instanta, cand toate celelalte organe care trebuiau sa intervina s-au facut ca ploua. Asta e, a fost cea mai buna dintre deciziile pro.aste. Insa in continuare nu este in regula ca nu sunt diseminate informatiile care au stat in fapt la aceasta decizie. Redactate, ca nici SIS-ul moldovean nu a deconspirat spionii (Vlase stie de ce).

  22. Faptele sunt așa:
    -Am avut turul 1, primul loc CG, locul 2 E.L
    -CCR hotărăște renumarea voturulor
    -Inceoe votul in turul 2 cu cei 2 candidați, CG si EL
    -CCR anulează alegerile
    Întrebări:
    -De ce au fost renumarate voturile de la turul 1?
    -Daca nu erau dovezi privind fraudarea voturilor, de ce s-au anulat alegerile?
    -Competitorii din turul 2, CG si El, NU au solicitat anularea alegerilor, cum sa anulezi fara dovezi clare o competiție necontestata de primii 2 clasați?

    • De ce au fost renumărare voturile de la turul 1? Au tot sperat că iese în favoarea lui ciolacu, de-aia!
      Tot ce au făcut și până atunci a fost pentru candidatul PSD și împotriva unei variante „civile”.
      Nu le-a trecut prin cap nicio clipă că au băgat prea mult în urnele lui CG care primise deja și alte „contribuții”. Atât de proști sunt!
      De fapt, când ajungi să pui în vârf unu’ ca ciolacu, nu înseamnă decât că ai epuizat demult resursa. Mai mergeți băi și pe la școală totuși!
      Degeaba crezi că ai la îndemână serviciile, că și acolo ești praf. De altfel, asa a pățit-o și Ceașcă.

  23. Deci institutia politica CCR a dat un verdict ilegal in ceea ce privesc alegerile prezidentiale pt simplul fapt ca toxicii pesedeului si peneleului nu s-au calificat in turul 2. Aceasta decizie a Curtii de la Venetia ne arata ca Romania nu mai are
    o democratie ci o pseudo-democratie de tipul rusesc sau chinezesc.
    Curtea Constitutionala amestecandu-se in procesul electoral, fara dovezi spune Curtea de la Venetia, si fara reglementari online care sa fi tinut de perioada de pre-campanie, ne arata ca este constituita din politruci si ratati profesional ce au acces la aceasta pozitie ca sinecuri ale pesede si penele.
    Este necesara reforma Curtii Constitutionale prin desfiintarea numirilor facute de politic.
    Turul 2 ar trebui reluat de urgenta, deoarece nicio institutie a statului nu a gasit nimic.

  24. Decembristii care au dat lovitura de stat sa fie adusi in fata justitiei. CCR desfintat, sefii SRI, SIE demisi, nu au aparat democratia.

  25. Asadar, s-a confirmat. Calin Georgescu este presedintele ales. Sper sa-i vad curand pe membrii CCR cu bratari, la fel ca pe Iohannis si ceilalti autori ai loviturii de stat. Iar pe voi astia de postati la comanda So Ros, cu lacrimi in ochi. De durere si rusine.

    • La comanda cui? Doar faptul ca ai mentionat so ros te-a dat de gol ca esti un pr ost. Iar asta cu kg presedinte ales… mai avea de castigat turul 2…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.