G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile…

Sursa foto: Pixabay

BREAKING Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei / Restricțiile expiră vineri

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei. „În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale și alte produse alimentare către Uniunea Europeană, Ucraina este de acord să introducă măsuri pentru a evita o nouă creștere a importurilor în UE”, a anunțat, vineri, Comisia.

Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE. Aceasta a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”.

O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere, susține Comisia Europeană.

Ca urmare, s-a convenit că:

  • Măsurile existente vor expira astăzi.
  • Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cantități de cereale.
  • Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.
  • Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută.
  • Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Uniunea Europeană a acționat în mod hotărât și eficient pentru a sprijini exportul de cereale și alte produse alimentare ucrainene, în special prin intermediul benzilor de solidaritate. Succesul acestei acțiuni a dus la distorsiuni temporare pe piețele celor cinci state membre care au o frontieră comună cu Ucraina, ceea ce a condus, la 2 mai 2023, la impunerea de măsuri restrictive temporare asupra unei serii de exporturi de produse alimentare ucrainene. În paralel, a fost creată o platformă de coordonare, care a reunit Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Comisia Europeană. Aceasta a contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea capacității logistice, precum și la eliminarea barierelor administrative în calea exportului de produse agricole din Ucraina, susține Comisia Europeană.

În replică, Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură, relatează Agerpres. „Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters. „O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez”, a adăugat el.

Și Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume şi mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri, relatează Reuters conform Agerpres. „Ungaria îşi va închide frontierele pentru 24 de produse ucrainene”, faţă de patru până acum, cu scopul de a „proteja interesele agricultorilor noştri”, a anunţat pe Facebook ministrul agriculturii, Istvan Nagy, citat de AFP.

Guvernul României a anunțat căaşteaptă planul de acţiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale, urmând să ia decizii în consecinţă pentru protejarea agricultorilor români. ”Guvernul îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor”, a transmis Executivul. ”Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană  şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, a mai transmis Executivul.

După Ungaria şi Polonia, Slovacia a anunţat de asemenea vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor, relatează AFP. Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a „decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.

Context. Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră în 15 septembrie, a anunţat în 13 septembrie Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, citat de Reuters.

Însă, interdicția pentru importul de cereale ucrainene în Bulgaria a fost eliminată, vineri, de Parlamentul bulgar, transmite Rador, care citează Mediapool. Bulgaria a ridicat interdicția înainte de o decizie a Comisiei Europene, așteptată azi, după ce datele au arătat că la scurt timp după ce a fost impus embargoul, s-a dovedit că Bulgaria importă în mod tradițional 30% din semințele de floarea soarelui necesare din Ucraina tocmai pentru că nu produce suficient pentru a-și satisface nevoile de producție. Embargoul a lovit puternic sectorul de profil și a dus la prăbușirea profiturilor la un nivel record în 2022. Mulți producători au avertizat că va urma închiderea fabricilor, potrivit Euractiv.

Și ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, la finalul unei noi întâlniri care a avut loc la Constanţa cu oficiali ucraineni, americani, moldoveni şi ai Uniunii Europene, că au fost stabilite noi măsuri pentru facilitarea tranzitului cerealelor provenite Ucraina.

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, numite „coridoare de solidaritate”, pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Ca rezultat, fermierii din statele vecine – Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia – se confruntă cu o concurenţă sporită şi blocaje pe propriile lor pieţe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Foarte bine,mai scad preturile.
    Cum draq or putea ucrainienii fara acces la fonduri europene pentru agricultura si supusi unor atacuri teroriste zilnice sa produca mult mai ieftin decat „fermierii” (speculantii) de pe la noi?
    Supararea mare e ca se termina cu exporturile romanesti la suprapret prin UE.

    • Foarte bine spus!

    • Pt ca folosesc îngrășăminte și pesticide ieftine, mai puternice interzise în UE. Granele ucrainene au exceptarea de la prezentarea certificatului fiți-sanitar, care pe fermierii ue ii costa, ca nu se eliberează moca. Mai adaugă controlul calității redus și faptul ca nu au restricții privind organismele modificate genetic. Dacă toate astea duc doar la 10-15% preț mai mic ghici ce grâu va cumpăra și folosi o moara în România sau Polonia sau oriunde. Iar ala localnic cu doar 10-15% preț mai mare o sa rămână cu marfa nevândute. Practic diferența este mult mai mare. Tu dacă ai avea o moara/fabrica de paine/fabrica de ulei/ fabrica de co serve/ etc ce marfa ai alege? Aia mai ieftina sau mai scumpa? Te-ar interesa ca marfa a fost tratata cu pesticide interzise în UE sau nu?

    • Domnule Bilic, eu nu am mancat paine romaneasca de calitate in afara de cateva ocazii in care a fost gatita in casa, la tara, unde aproape nimeni nu mai face paine. Din ce spuneti Dvs cu mintea deshidratata, noi avem o paine super buna si calitativa iar graul lor e daunator… Hai sa fim seriosi (si nefacuti prin consangvinizare)!

  2. Foarte buna decizie, asteptam produsele din grau ucrainean si, in viitorul apropiat, toate produsele ucrainiene de vanzare si la noi

    • Daca nu va deranjeaza slaba calitate si va intereseaza numai un heirupism prost inteles pro-ucrainian, va doresc pofta buna! P.S. Polonia este statul UE care a oferit si ofera cel mai mare sprijin/ajutor Ucrainei, si totusi, continua interdictiile unilateral aparandu-si proprii fermieri, dar Polonia-i Polonia si polonezii sunt polonezi spre deosebire de….

    • Stimata doamna, consum produse ucrainiene, moldovenesti, romanesti. Vorbind la modul general (toata gama de produse alimentare: fructe si legume proaspete, produse procesate, mezeluri, conserve, produse tip sos, etc.) Si am inceput prin a citi eticheta din aceleasi considerente pe care le aveti, banuiesc, si Dvs. Nu am vazut nicio diferenta intre ingredientele, de exemplu, dintr’o maioneza produsa in MD, Ukr si ce se vinde in Ro – aceleasi, cancerigene, sunt in toate, pe toate 3 scrie acelasi lucru – oua de la gaini, ulei vegetal in procente apropiate si de aceeasi origine. Este o diferenta de pret intre cele 3 produse. La gust – discutabil de la om la om, adevarat, dar personal nu consider ca unul ar fi mai inferior celuilalt. In plus, avem organisme care verifica aceste produse, la import. Si atunci va intreb, daca as avea de unde alege, la acelasi raft in acelasi magazin, eu ca si cumparator nu am numai de castigat in conditiile in care concurenta este in beneficiul meu? De ce sa plang de mila unor traderi care platesc o suma derizorie taranilor pentru a cumpara MARELE grau romanesc de calitate superioara si care NU ajunge la mine?

  3. D-na Adriana,daca nu se importa grau ucrainean vom avea produse de calitate???🤣🤣🤣🤣
    E o mare naivitate sa credeti ca pe piata romaneasca sunt produse superioare(se produc in Romania dar se exporta,de acolo si supararea cu concurenta ucraineana: pentru banii din exporturi).
    Fermierii romani atat de corecti,pot compensa costurile de productie mai mari cu fonduri europene si sa ajunga la acelasi pret,dar e greu ,ii ia durerea de cap si prefera specula.

    • Antiroman??? Mirosi de la o posta a haurist patriot de carton.
      De scaderea preturilor profita milioane de ROMANI si pierd cateva mii care umflau preturile artificial din lipsa de concurenta.
      Dovezi? Esti dus cu capul? E economie nu religie,apare concurenta scad preturile.