BREAKING Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care acuză statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul Coman – Hamilton
Comisia Europeană a declanșat în urmă cu câteva săptămâni procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care a acuzat statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR pronunțate în cazul Coman, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.
Potrivit acestora, Comisia a declanșat procedura în urmă cu câteva săptămâni, transmițând plângerea asociției către aplicația EU Piolot. Acesta este un prim pas prin care Comisia Europeană încearcă să clarifice problemele cu statele membre pentru a evita, dacă este posibil, declanșarea procedurii de infringement.
Totuși, procedura se declanșează atunci când există suspiciuni serioase că un stat membru încalcă legislația europeană, au explicat pentru G4Media.ro Teodora Roseti, Directoare Executiva ACCEPT.
Potrivit surselor G4Media.ro, dialogul Comisiei cu statul român este încă în desfășurare, autoritățile având la dispoziție de regulă circa 10 săptămâni pentru a clarifica problemele apărute.
Adrian Coman şi Robert Clai Hamilton s-au căsătorit în 2010, în Bruxelles. Ei au cerut ca uniunea lor să fie recunoscută şi pe teritoriul României, fiind vorba despre cetăţeni europeni cu drepturi egale.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis pe 5 iunie 2018, răspunzând unei întrebări adresate de CCR, că un cuplu căsătorit format din două persoane de același sex este recunoscut ca atare în orice țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește libera circulație.
CJUE a statuat că, deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.
După decizia CJUE, și Curtea Constituțională din România a decis, în iulie 2018, că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.
”Inspectoratul General pentru Imigrări îi tratează în continuare pe soții din cuplurile de același sex ca pe cetățenii străini, ca și cum n-ar avea liberă circulație, și refuză în continuare să acorde cartea de rezidență (dreptul de ședere) soțului care vine în România împreună cu cetățeanul român”, a declarat pentru G4Media Iustina Ionescu, avocata Accept.
Potrivit reprezentanților Asociației, România încalcă legislația UE privind libera circulație, dat fiind că soții persoanelor gay ar trebui să beneficieze de dreptul la coasigure și alte drepturi civile, de care nu pot beneficia câtă vreme statul român le refuză cartea de rezidență.
Asociația Accept a depus plângerea la Comisia Europeană după ce un alt cuplu gay a avut probleme cu obținerea cărții de rezidență. E vorba de un cetățean român căsătorit în Germania cu un cetățean al unui stat terț din regiune, căruia Inspectoratul General pentru Imigrări i-ar fi refuzat acordarea cărții de rezidență.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
74 comentarii