G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană continuă să monitorizeze ”îndeaproape” justiția din România prin MCV.…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

BREAKING Comisia Europeană continuă să monitorizeze ”îndeaproape” justiția din România prin MCV. Premierul Cîțu anunțase că Bruxelles-ul susține eliminarea MCV la finalul acestui an

Comisia Europeană anunță marți într-un comunicat de presă că ”va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației (din sectorul justiției – n.red.) prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință”.

Anunțul Comisiei Europene vine după ce premierul Florin Cîțu declarase în 18 martie, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.

”De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, se arată în comunicatul oficial de presă al Comisiei Europene.

Comisia Europeană arată însă că ”așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”.

Comunicatul integral al Comisiei Europene:

Comisia Europeană a adoptat astăzi cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Raportul adoptat astăzi face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV.

De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept. Astfel cum s-a arătat în Comunicarea privind statul de drept din septembrie 2020, după încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor.

Comisia încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare. Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens.

Context

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului, precum și așa cum a subliniat Consiliul și a confirmat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României.

În ianuarie 2017, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzătoare a progreselor înregistrate în cei zece ani de existență a mecanismului. Această perspectivă a oferit o imagine mai clară asupra progreselor importante realizate de la aderare până în prezent și a permis Comisiei să formuleze douăsprezece recomandări specifice a căror punere în aplicare ar fi fost suficientă pentru încheierea procesului MCV. Încheierea MCV depindea de îndeplinirea acestor recomandări într-o manieră ireversibilă, dar și de condiția ca evoluția situației să nu invalideze în mod clar progresele realizate.

Între timp, Comisia a efectuat trei evaluări ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor. În noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor, avertizând cu privire la riscul redeschiderii unor chestiuni pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase închise. Raportul din noiembrie 2018 a concluzionat că situația evoluase într-un mod care anulase progresele realizate sau pusese sub semnul întrebării ireversibilitatea acestor progrese și că trebuiau formulate recomandări suplimentare. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au susținut acest punct de vedere. În raportul din octombrie 2019 a fost salutată intenția noului guvern român de a redefini abordarea, dar s-a exprimat regretul cu privire la faptul că România nu a pus în aplicare toate recomandările.

În 2020, situația a fost îngreunată în special de pandemia de COVID-19. În aceste condiții, Comisia nu a publicat un raport specific privind MCV, însă a continuat monitorizarea cu atenție a evoluției situației, precum și cooperarea și dialogul cu autoritățile române și cu părțile interesate, inclusiv prin intermediul mecanismului privind statul de drept. În septembrie 2020, Comisia a adoptat raportul său pe 2020 privind statul de drept: situația statului de drept în Uniunea Europeană, care analiza evoluțiile legate de statul de drept din toate statele membre în domeniile reformei sistemului judiciar, cadrului anticorupție, pluralismului mass-mediei și altor sisteme de control și echilibru instituțional. Capitolul specific referitor la România a inclus informații actualizate cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției în perioada scursă de la raportul MCV din octombrie 2019.

Hotărârea pronunțată de CJUE la 18 mai 2021 în contextul unei serii de cereri de decizii preliminare constituie un element important care a clarificat natura MCV și a obligațiilor României care decurg din acesta.

Raportul adoptat astăzi face un bilanț al măsurilor luate de România începând din octombrie 2019 și se bazează pe dialogul continuu dintre autoritățile române și serviciile Comisiei.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Cîțu-wow este ca un copil tâmpit!

  2. ….. fiindcă politicienii actuali din RO sunt PRINCIPALII beneficiarii legilor măcelărite de PSD.
    Eu sunt de acord să fim monitorizați de UE și SUA până când politicenii și magistrații înțeleg că corupția generalizată trebuie diminuată.
    Numai așa vom avea spitale, școli, servicii publice de calitate …. și mai putine firme Offshore

    • Eu constat ca nici măcar așa!!

    • @Florin, bă, neuron măcelărit, suntem monitorizați deja de ani și ani de zile, vezi vreo schimbare? peeeseeedeee…Poa să te monitorizeze și un secol…

  3. Slava domnului ca ne-au primit astia in UE cu toate bubele pe care le avem. Daca trebuia sa ne rezolvam problemele din justitie inainte de a fi acceptati, eram acum mai rau decat Serbia sau Muntenegru.

  4. Opa!!!
    Lovitura sub centura pentru guvernarea mareata liberala: Prezidentul si Premierul nu cred ca mai au curajul sa apara!
    Adica: Comisia Europeana vrea FAPTE, masuri concrete la fiecare Recomandare din MCV!
    NU vorbarie goala cum obisnuiesc alde Zombie & company!!
    Sa auziti acum PSDeii cum vor iesi triumfatori cu intrebari la adresa lui Johannis si Zombie Catulica, cei acre se laudau ca sub mareata guvernare liberala Romania va scapa de MCV!!!
    Cand colo: Comisia Europeana spune PAS!!!!!
    Sunteti de acord ca, DACA azi Comisia Europeana ar fi anuntat ridicarea MCV ieseau toti cu Johannis in furnte la Declaratii de presa, umflandu-se in pene ca „am facut si am dres” si ca „PSD nu a facut”!!!
    Azi, NU va iesi nici unul, cred ca deja consultantii lor muncesc din greu la aburelile cu care vor raspunde intrebarilor pe subiect!
    Asta daca vreun jurnnalist va ajunge sa le mai puna intrebati, stiut fiind ca mari amatori de Conferinte de presa si de intrebari NU sunt politrucii dambovitenI!!!!

    • Aveți grija ca v-ați obișnuit să scrieți numai „acre” în loc de”care”, din grabă…

    • @Marcel: Da, mi se intampla uneori.. tastez foarte repede….

    • S-a terminat cu conferințele de presă până la toamnă!

    • Oricum ficusul pleaca la mare pana in octombrie si catu o sa valseze cu viorica.

      Cine ar fo banuit ca pnl=psd minte?! Incredibil, soc si groaza!

  5. De ce stam la vama? Ca sa poata fura prietenii lui Catu, Orban si Ciolacu. Ei o stiu bine, dar si ei trebuie sa traiasca…

  6. as vrea sa il vad pe catu cum ii convinge pe parlamentari sa modifice o virgula in domeniul justitiei…… stan&bran ar crapa de invidie….. sa inceapa cu florin roman!!!!!!

  7. Bun! Si cand se desființează Secția Specială? Ca aceasta este una dintre cerințele exprese ale Comisiei in legatura cu MCV …

  8. Liliana.nota.10.si de la mine.

  9. Sa ne reamintim:
    19.07.2020: „Iohannis: Din fericire, în România problema statului de drept a fost REZOLVATA.
    În ce stadiu sunt negocierile dintre liderii UE.
    De la Bruxelles, unde liderii statelor UE poartă negocieri prelungite, blocate sâmbătă de cele patru state așa-numite frugale, dintre care țara cea mai vocală este Olanda, Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină condiționarea fondurilor europene de statul de drept, o temă care nu mai pune probleme la București.
    ”Se discută foarte intens despre condițiile de acordare ale acestor sume, așa-numitele condiții de guvernață a fondurilor. Unii doresc o abordare mai lejeră, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei.
    Foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu respectarea statului de drept.
    Ca și o notă, pentru România statul de drept NU este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost REZOLVATA în sens pozitiv prin Referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.” a spus Presedintele Johannis.

    In aceeasi zi, 2 Asociatii ale magistratilor
    G4media: „Două asociații ale magistraților critică dur afirmațiile lui Iohannis că România nu mai are probleme cu statul de drept: Președintele a ignorat recomandările MCV când a numit procurorii-șefi deși aveau aviz negativ de la CSM, Secția Specială nu a fost desființată, legile justiției au rămas la fel.”

    Presedintele a tacut, nu le-a raspuns, a tacut asa cum tace si acum….
    Cautati acel articol pe G4media din 19.07.2020 si cititi comentariile postacilor liberali, cum ii luau apararea lui Johannis, azi tac si ei…!

  10. Aloooo, trăiți în România nu prin alte parti…..aici corupția generalizata a fost, este si va fi. Interesul lor nu este sa facă ceva ci doar sa își rezolve propriile probleme. Știri cum se spune, pleacă ai lor și vin ai nostri…..si noi tot ca prostii ramanem. Poate peste câteva sute de ani se va mai schimba ceva….pana atunci slabe șanse. Daca ar fi sa ii aresteze pe toti corupții din tara, pai am rămâne fără parlament, guvern, presedinte, judecatori……deci, 0 șanse…..hai sa trăiți bine.

  11. Cum poate UE sã renunte la MCV într-o tarã cu judecãtori corupti pânã-n mãduva oaselor ? Nu guvernantii actuali sunt de vinã, ci cei care timp de 31 de ani n-au fãcut curãtenie printre magistrati !