G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană, comunicat oficial dur: ”Regretăm că România nu a pus…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

BREAKING Comisia Europeană, comunicat oficial dur: ”Regretăm că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare. E o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți”

Comisia Europeană arată într-un comunicat oficial că ultimul raport MCV privind justiția și lupta anticorupție din România constată ”o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”. În raport se constată că Executivul europan a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept.

Comisia arată că ”regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință”.

Comunicatul Comisiei Europene este formulat într-un limbaj extrem de dur, neobișnuit pentru executivul comunitar.

Comunicatul oficial al Comisiei Europene privind evoluția situației din România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare
Bruxelles, 22 octombrie 2019

Comisia Europeană a adoptat astăzi ultimul său raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de această țară în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Raportul publicat astăzi face un bilanț al evoluției situației din luna noiembrie 2018 până în prezent. În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră.

Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV.

Evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV.

Comisia a salutat faptul că, în iunie, guvernul român și-a exprimat dorința de a-și reconsidera abordarea. Comisia constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări și în dialogul cu sistemul judiciar. Comisia așteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât și de altă natură. Pentru a se realiza progrese în această direcție, vor trebui luate măsuri concrete legislative și administrative astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru.

Context

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului și așa cum a subliniat și Consiliul, MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României.

În ianuarie 2017, Comisia a realizat o evaluare cuprinzătoare a progreselor înregistrate în cei zece ani de existență a mecanismului. Această perspectivă a oferit o imagine mai clară asupra progreselor importante realizate de la aderare până în prezent și a permis Comisiei să formuleze douăsprezece recomandări care, odată îndeplinite, ar fi fost suficiente pentru încheierea procesului MCV. Încheierea MCV depindea de îndeplinirea recomandărilor respective într-o manieră ireversibilă, dar și de condiția ca evoluția situației să nu invalideze progresele realizate.

Între timp, Comisia a efectuat două evaluări ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor. În noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor în cursul anului 2017. Comisia a avertizat cu privire la riscul redeschiderii unor obiective pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase îndeplinite. Aceleași preocupări au fost exprimate și de Consiliu.

În raportul său din noiembrie 2018, Comisia concluziona că situația evoluase de așa natură încât ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusă sub semnul întrebării. Drept urmare, cele douăsprezece recomandări din raportul din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru încheierea MCV și au fost formulate opt recomandări suplimentare. Raportul a îndemnat instituțiile-cheie din România să își demonstreze angajamentul ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să restabilească capacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru de a interveni atunci când există riscul unui regres. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au susținut acest punct de vedere. Parlamentul European a emis o rezoluție în care invocă necesitatea cooperării și riscurile la adresa statului de drept. În Concluziile sale din decembrie 2018, Consiliul a solicitat în mod expres României să pună în aplicare recomandările suplimentare.

Raportul publicat astăzi face un bilanț al situației din România din noiembrie 2018 până în prezent cu privire la toate recomandările formulate de Comisie. Acest raport este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezintă o analiză detaliată realizată pe baza dialogului continuu purtat de serviciile Comisiei cu autoritățile române.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. MCV e zero barat. Ani de zile a monitorizat justitia din Romania si nu a vazut ca Securitatea s-a suit cu bocancii pe ea. Dar dupa toate dezvaluirile din ultimii 2-3 ani sa continue sa ignore ca principalul atac la adresa independentei justitiei a venit de la SRI arata lipsa de buna credinta. O adunatura de trepadusi de pe la Bruxelles arondati securistilor nostri si organizatiilor de extrema stanga finantate de Soros. Nici nu e de mirare ca britanicii ies din UE.

  2. Știe cineva, raportul e pe hârtie moale și finuță?

    • Dintr-aia de care folosește moș marduk să se șteargă la „guritza” după ce prestează art cur ian.

  3. Doar dacă votăm să dispară hoții din parlamentul de acum și dacă îi înlocuim cu oameni integrii și capabili va dispărea acest MCV și vom putea să ne facem o viață mai bună.

  4. Ce mai,RUȘINE MARE! Guvernul nostru,demis,are cu ce să se „laude” .Ai nostrii vor numai avantajele aderarii la UE,ca de exemplu salarii mari în € ,libera circulație a oamenilor etc. În rest vor să facă tot conform interesului propriu al celor de la putere! Vedeți, de asta este nevoie de lupta contrariilor (care se manifestă în campaniile electorale) ,lupta contrariilor duce la progres, cu siguranță NU psd-ul este factorul de progres în societatea noastră….

  5. Vise dragilor vise, MCV nu va dispare cât va exista numele România

  6. Da, asta-i problema, nu ca multinationalele nu platesc taxe in Romania sau ca taie padurile si iese lemn neprelucrat, ori ca vita de la DNA a incalcat Constirutia si a colaborat cu SRI si ca toate dosarele devin practic nule. Rageti bine.

    • Medicamente si pentru tine. Zi daca n-ai bani, ca punem mana de la mana si-ti luam cateva pastile, macar sa iesi din iarna.

      Da’ poate explici si tu de ce aia care acuza DNA, SRI, UE si alte institutii sunt oameni numai unul si unul, mari valori dar care nu-si pot justifica sumele din conturi sau intalnirile in miez de noapte…

  7. Nimeni nu se pune cu efcienta PSD de a Distruge. Capusele sunt la turatie maxima, pe ultima suta de metri. Pana la Revelion dispare Parlamentul, il dau si eu pe-un ban cinstit, si asa, ocupa spatiu de pomana …