BREAKING Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene / Europarlamentar german: „Von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE”
Comisia Europeană a anunțat astăzi că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează The Guardian.
- Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară, conform Euronews.
- Decizia vine într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.
- Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.
- Convergența evenimentelor – deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán – a alimentat speculațiile potrivit cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.
UPDATE 18:56 Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit astăzi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.
Într-o postare pe Facebook despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”
Știrea inițială
Comisia a argumentat că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, merită să aibă acces la o parte din finanțare pe merit.
„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției.
Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a insistat că decizia a fost strict un răspuns procedural la o reformă judiciară adoptată de Ungaria în luna mai pentru a consolida independența justiției și a atenua interferența politică în instanțe, arată Euronews.
„Avem responsabilități de îndeplinit. Le îndeplinim în conformitate cu normele care guvernează bugetul”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. „Declarațiile care sunt făcute de persoane din afara acestei instituții nu ne angajează în niciun fel, nu ne angajează la nimic”.
Revizuirea a fost concepută în mod special pentru a satisface condițiile, sau „super-punctele de referință”, pe care executivul le-a impus pentru a debloca banii, inclusiv măsuri de consolidare a Consiliului Judiciar Național, un consiliu de supraveghere autonom, și de reformare a funcționării Curții Supreme.
- Citește și: Premierul Fico: Slovacia nu va bloca deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, deși este „absolut nepregătită” / Zelenski: Am făcut totul pentru a nu da Ungariei șansa de a ne bloca
-
ANALIZĂ Politico: Zvonurile despre învierea imperiului austro-ungar
-
Ungaria spune că „nu va ceda presiunilor” din cadrul UE în privinţa Ucrainei
Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării regionale, a declarat pentru The Guardian: „Am îndeplinit toate condițiile, așa că suntem foarte încrezători că fondurile UE vor veni acum”.
Cu toate acestea, decizia se dovedește a fi foarte controversată.
Grupurile societății civile maghiare care monitorizează independența justiției spun că guvernul nu a îndeplinit în totalitate criteriile. Și un grup de patru grupuri politice din Parlamentul European – inclusiv Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații – și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o scrisoare adresată astăzi președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.
Criticii demersului Comisiei spun că există percepția că deblocarea fondurilor a fost făcută în grabă pentru a ajuta la convingerea premierului ungar Viktor Orbán de a ridica blocajul asupra unor decizii cheie legate de Ucraina, pe care liderii plănuiau să le ia în cadrul unui summit care începe joi.
Reacționând la decizia de miercuri după-amiază, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat:
„Prin eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Orbán, von der Leyen face cea mai mare greșeală din timpul mandatului său.
Reformele necesare nu au fost implementate. Cu toate acestea, momentul eliberării nu face decât să permită concluzia că nu a fost vorba de reforme judiciare. În schimb, cele 10 miliarde de euro au avut ca scop eliminarea veto-ului lui Orbán. Nu a existat nicio obligație de a răspunde la cererea Ungariei înainte de summit.
Ursula von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE – 10 miliarde de euro – autocratului și prietenului lui Putin, Viktor Orbán. Semnalul este fatal: Comisia Europeană arată astăzi că tacticile de șantaj ale lui Viktor Orban dau roade”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii