G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda…

Sursa foto: European Council

BREAKING Comisia Europeană deblochează 10 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene / Europarlamentar german: „Von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE”

Comisia Europeană a anunțat astăzi că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, relatează The Guardian.

  • Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară, conform Euronews.
  • Decizia vine într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.
  • Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.
  • Convergența evenimentelor – deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán – a alimentat speculațiile potrivit cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.

UPDATE 18:56 Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit astăzi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.

Într-o postare pe Facebook despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”

Știrea inițială

Comisia a argumentat că Ungaria a îndeplinit o serie de reforme judiciare și, prin urmare, merită să aibă acces la o parte din finanțare pe merit.

„În urma unei evaluări aprofundate și a mai multor schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia pentru ca Comisia să poată considera că este îndeplinită condiția orizontală de abilitare privind Carta drepturilor fundamentale a UE în ceea ce privește independența justiției.

Acest lucru înseamnă că o parte din finanțarea politicii de coeziune nu va mai fi blocată și, prin urmare, Ungaria poate începe să solicite rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a insistat că decizia a fost strict un răspuns procedural la o reformă judiciară adoptată de Ungaria în luna mai pentru a consolida independența justiției și a atenua interferența politică în instanțe, arată Euronews.

„Avem responsabilități de îndeplinit. Le îndeplinim în conformitate cu normele care guvernează bugetul”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. „Declarațiile care sunt făcute de persoane din afara acestei instituții nu ne angajează în niciun fel, nu ne angajează la nimic”.

Revizuirea a fost concepută în mod special pentru a satisface condițiile, sau „super-punctele de referință”, pe care executivul le-a impus pentru a debloca banii, inclusiv măsuri de consolidare a Consiliului Judiciar Național, un consiliu de supraveghere autonom, și de reformare a funcționării Curții Supreme.

Tibor Navracsics, ministrul ungar al dezvoltării regionale, a declarat pentru The Guardian: „Am îndeplinit toate condițiile, așa că suntem foarte încrezători că fondurile UE vor veni acum”.

Cu toate acestea, decizia se dovedește a fi foarte controversată.

Grupurile societății civile maghiare care monitorizează independența justiției spun că guvernul nu a îndeplinit în totalitate criteriile. Și un grup de patru grupuri politice din Parlamentul European – inclusiv Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații – și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o scrisoare adresată astăzi președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.

Criticii demersului Comisiei spun că există percepția că deblocarea fondurilor a fost făcută în grabă pentru a ajuta la convingerea premierului ungar Viktor Orbán de a ridica blocajul asupra unor decizii cheie legate de Ucraina, pe care liderii plănuiau să le ia în cadrul unui summit care începe joi.

Reacționând la decizia de miercuri după-amiază, eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, a declarat:

„Prin eliberarea a 10 miliarde de euro pentru Orbán, von der Leyen face cea mai mare greșeală din timpul mandatului său.

Reformele necesare nu au fost implementate. Cu toate acestea, momentul eliberării nu face decât să permită concluzia că nu a fost vorba de reforme judiciare. În schimb, cele 10 miliarde de euro au avut ca scop eliminarea veto-ului lui Orbán. Nu a existat nicio obligație de a răspunde la cererea Ungariei înainte de summit.

Ursula von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE – 10 miliarde de euro – autocratului și prietenului lui Putin, Viktor Orbán. Semnalul este fatal: Comisia Europeană arată astăzi că tacticile de șantaj ale lui Viktor Orban dau roade”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Șantaj demn de un hoț de cai. Dealtfel, directorul politic al partidului, Orban Balazs, a declarat că dacă se deblochează cele 50 de miliarde de euro, Ungaria nu va fi împotriva începerii negocierilor cu Ucraina, de intrare în Uniune.

  2. Sunt două lucruri pe care nu le înțeleg. PRIMUL: Dacă Ungaria se opune prin veto unui ajutor din partea UE pentru Ucraina, de ce nu contribuie statele independent? Până la urmă banii tot de la statele membre vin. Nu văd în ce mod acest veto al Ungariei ar fi putut să blocheze o astfel de inițiativă. Pare mai curând că veto-ul Ungariei a fost o scuză pentru UE. AL DOILEA Oarecum legat de primul: de când a ajuns primul ministru al unei mici și mediocre tari europene să fie așa un actor major pe scena internațională? Nu mi se pare că ar deține vreun atu. Mă înșel eu? De ce este atât de mediatizat?

    • Pentru ca statele contribuie deja la bugetul Uniunii cu bani. Ca sa contribuie independent, vorbim de alti bani. Plus ca tiparnița de euro e cred sub controlul comisiei

    • Multe țări din UE, inlcusiv România au sprijinit Ucraina în diferite moduri, pe contr propriu. Sprijinul Uniunii reprezintă o poziție clară politică care arată de care parte se află în acest război. Orice intervenție care slăbește această poziție – și Ungaria o face în mod deschis și ”on daily basis” – îi dă apă la moara lui Putin. Pentru el este deosebit de important ca ”rebelul” să fie un stat membru din Uniune. Și Orban știe acest lucru. Fără calitatea de membru al Ungariei în Uniune, orice ar face, ar fi un vector politic minor, absolot neglijabil.

  3. De fapt, este vorba de încă 21 miliarde euro reținute, nu de 50. Decizia are o nuanâî pikantă prin faptul că a banii au fost deblocați chiar în ziua în care în parlamentul ungar a trecut cu brio înființarea ”Oficiului de apărare a suveranității” un instrument politic pe post de bâtă, împotriva oricăror păreri, medii, factor politic care ”subminează” suveranitatea țării. Evident că este vorba despre ”suveranitatea” regimului.

  4. KentDunhill… Mie mi se pare că înțelegi prea bine ce se întîmplă:
    PRIMUL: Da ungaria vrea ca fiecare stat să contribue separat la susținerea Ucrainei cu arme, umanitar sau cu bani. Dar nu din bani comuni Europeni, sau prin credit pe termen lung. Se pare că EU este presat de U.S.A de a prelua finanțarea cu bani și arme.
    AL DOILEA: Victor Orbán este un caracter foarte serios, foarte mulți europarlamentari se ascund în spatele lui să nu fie văzuți rău, de acea este mediatizat.
    De aicea cineva mai crede că e izolat?

    • Orban e cel mai serios…. la lins <3 precum sunt si ungu.rii din transilva.nia!

    • Fii dom’le serios, Orban de Buda „caracter foarte serios”? Vrei sa spui lipsit de caracter, asta da! Un santajist „ordinar”, sustinator putinist aciuit in UE…i se acorda atentie mult prea mare si nemeritat. Mita de azi „oferita” de UE cu atata lejeritate cred ca dezamageste pe multi, Von der Leyen sper sa raspunda prin noul mandat la care spera anul viitor, Nici ridicarea MCV-ului in cazul Ro. nu a fost corect, personal tot la capitolul „mita”/”spaga” l-am incadrat pentru ajutorul mare dat de Ro. Ucrainei in razboi.

  5. Brian…. Aceași lege există și în U.S.A de mulă vreme și e mult mai viguros decât cel din Ungaria: iclude închisoare, interdicție a ONG-ului care spozorizează, și expulzare (ex la ultimele alegeri rusii)

    • Fii serios. De securitatea statului, de integritatea și suveranitatea lui fiecare stat are organele și forțele sale și este normal să fie așa. Aceste lucruri sunt consfințite în constituția lor. Nu există nici o lege, nici un organ oficial în USA care să aibă ca singurul obiectiv suveranitatea, ea este apărată de o sumedenie de organe, atât intern cât și extern. Dealtfel, cum este normal, și Ungaria are ”organele ” sale similare. Oficiul aceste are un moț, drăguț, cafeniu.

  6. DaciaLogan1….Da:) ai dreptate maghiari din transilvania sunt ligăi numai daca cântă: Noi suntem Români…noi suntem români….e acesta ar fi liguseală.

  7. Robotu’ dar ar fi spus cā blocheaza toate deciziile Consiliului pana cand Romania este admisa in Schengen,acum eram deja in Schengen.

    Dupa JAI-ul de anul trecut la o saptamana a fost summitul Consiliului, exact ca acum. Daca o lua pe Ursula si pe Charles Michel si le spunea”incepand de acum aveti max. 2 JAI-uri (pe presedentia suedeza) in care Consiliul sa ia decizia acceptari Romaniei. Nu poate Comisia ta, Ursulo sa spuna ca Bulgaria, Croatia si Romania indeplinesc aquis-ul Schengen iar in Consiliul JAI doar Croatia este acceptata, asta-i bataie de joc, daca nu rezolvati, toate deciziile Consiliului UE sunt blocate prin veto, ca Ucraina, ca Balcanii de Vest, toate”…..sa fi vazut atunci cum Charles Michel si Ursula incepeau sa bata drumurile la Viena, la Amsterdam…..la Stockholm sa se asigure ca la urmatorul JAI, Suedia puna pe agenda aderarea Romaniei…… In schimb, Robotu’ ne-a spus sa nu ne isterizam si a bagat cardeala cu ”slabirea unitatii si coeziunii UE”

    Cum spunea pe vremuri Francois Mitterand, ”cel mai important lucru in politica e sa spui, NU, apoi vin toti la tine sa te intrebe de ce, NU”

  8. Acum vreo 2 saptamani cineva a postat la un articol cu aceeasi tema ca este o mita a UE catre Orban pentru deblocarea ajutorului catre Ucraina. A avut dreptate. Constat ca politica UE este impusa de state puternice (primele state care au realizat UE) si de organizatii internationale, marile corporatii, industria militara, bigfarma etc. Statele mai slab dezvoltate au fost acceptate in UE ca piete de desfacere pentru supraproductia dezvoltata de statele UE in anii 2006-2008. Conditiile impuse de UE pentru noile state intrate au fost foarte costisitoare. Cum a intrat Croatia in Schengen? Prin santaj cu conducta de gaze. Asa se procedeaza in UE. Directivele nu sunt respectate in totalitate. Acum s-au sucit cei din UE cu privire la green deal in sensul ca materiile prime critice necesare masinilor electrice, panouri fotovoltaice pot fi extrase chiar daca au un impact negativ asupra mediului. In ce lume traim? Oricum in Schengen n-o sa intram niciodata ca nu numai Austria se opune, sunt si alte state care nu sunt de acord dar nu o arata in UE. Ca sa intrii in Schegen, Romania trebuie sa faca mari sacrificii, si va spun eu ca nu merita.

  9. Politica nu este morală!

    Oricât de detestabile ar fi metodele, Ungaria și-a obținut banii. În ciuda politicilor sale nedemocratice, Ungaria este un stat cu o imagine internațională incomparabil mai bună decât România.

    Spre exemplu, nimeni nu s-a gândit vreodata după 2004 ca cererea Ungariei de aderare la spațiul de liberă circulație ar putea fi respinsă.

    România nu este capabilă nici măcar să înlăture discriminările la care este supusă! Și să fie privită cu minimum respect, astfel încât alte state să nu-și mai bată joc de ea.