BREAKING Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat să solicite din nou Prefectului Capitalei declararea stării de alertă din cauza gunoaielor neridicate de Romprest
Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat propunerea primarului Clotilde Armand de a solicita din nou Prefectului Capitalei declararea stării de alertă oentru o perioadă de 30 de zile din cauza gunoaielor neridicate de Romprest.
Decizia se bazează pe raportul privind analiza de risc a stării potențial generatoare de situații de urgență în Sectorul 1 al Municipiului București, ca urmare a incapacității firmei Romprest de a ridica deșeurile municipale, elaborat de Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epizootii, epidemii, generate de producerea de îmbolnăviri în masă, contaminarea produselor vegetale și animle și eșecul serviciilor utilităților publice locale, constituit în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 1.
Vezi Hotărârea în documentul de mai jos
Context
Primarul Clotilde Armand a mai cerut și luna trecută declararea stării de alertă, însă prefectul Capitalei Alin Stoica nu a dat curs cererii, invocând un raport al Gărzii de Mediu, care arăta că nu există un pericol iminent în sectorul 1.
Situația gunoaielor neridicate din sectorul 1 a devenit critică în ultimele săptămâni, după ce numeroși cetățeni au reclamat riscul de îmbolnăvire din cauza mizeriei de pe străzi.
Conflictul dintre primarul sectorului 1, Clotilde și compania Romprest s-a acutizat în ultimele zile.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a formulat o plângere penala la DNA împotriva directorului general adjunct Romprest, Bogdan Adimi, pentru abuz în serviciu, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.
Armand îl acuză pe Adimi că a luat în mod abuziv decizia de a reduce frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale la doar o dată pe săptămână. Din acest motiv, pubelele stradale din Sectorul 1 sunt pline ochi pe anumite străzi, în special din centrul Capitalei.
Edilul consideră că directorul Romprest este asimilat unui funcționar public din moment ce compania efectuează un serviciu public de salubritate delegat de primărie. (Citește aici integral)
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand vrea rezilierea contractului cu Romprest, pe motiv că operatorul practică tarife de câteva ori mai mari decât în alte orașe pentru ridicarea deșeurilor.
Primăria sectorului 1 a semnat în iunie 2008 (primar Andrei Chiliman, PNL) contractul cu compania Romprest, pe o durată de 25 de ani. Contractul a fost semnat în aceeași zi în care Curtea de Apel București a anulat întreaga procedură de achiziție. Contractul a rămas totuși în vigoare deoarece nici o instituție n-a cerut anularea lui în instanță pe motiv că întreaga procedură a fost anulată.
Valoarea estimată a contractului era atunci de aproape jumătate de miliard de euro, însă tarifele s-au modificat în timp.
Potrivit unor documente obținute de Economedia.ro, Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire.
Primarul Clotilde Armand a refuzat să mai plătească o serie de facturi pentru anul trecut, în valoare de peste 14 milioane de euro, pe motiv că tarifele practicate de companie sunt de 4-5 ori mai mari decât în alte orașe și a acuzat compania că a facturat lucrări neexecutate în realitate.
Vezi aici integral analiza comparativă a tarifelor de salubritate în București și Oradea
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii