G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională a admis parțial conflictul dintre premier și președinte: Iohannis,…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

BREAKING Curtea Constituțională a admis parțial conflictul dintre premier și președinte: Iohannis, obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. Dăncilă, obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, au mai precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Curtea Constituțională a adoptat miercuri o decizie în patru puncte:

  1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și președintele României, determinat de refuzul președintelui de a revoca unii miniștri precum și de refuzul tacit de numire a unor miniștri interimari;
  2. președintele urmează să emită, de îndată, decretele de revocare din funcție a miniștrilor, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși;
  3. președintele urmează să răspundă în scris și motivat cu privire la refuzul numirii miniștrilor propuși de prim-ministru;
  4. constată că nu există conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de numire a miniștrilor tutelari.

Acest ultim punct a fost adoptat cu unanimitate de voturi de judecătorii CCR, decizia bazându-se pe faptul că Viorica Dăncilă a trimis propunerile de miniștri tutelari după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE. ”Acest lucru înseamnă că Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere”, au explicat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Judecător rapoortor pe această speță a fost președintele CCR, Valer Dorneanu.

UPDATE: Comunicatul oficial al Curții Constituționale: 

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă.

„Miercurea trecută, (n.r. – şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, a susţinut atunci Dăncilă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

57 comentarii

  1. Era clar ca o sa se decida numirea interimarilor. Din pacate si presedintele stia asta dar trage si el de timp 🙁

    • Face economie la pix Iohannis.
      Ce tot atâtea jurăminte în van?
      Te doare si capul ala sa-i auzi cum mint.
      Hai cona Dăcila … fuga’n Palament

    • Nici vorba.
      Este un nou abuz, o noua aberatie a CCR.
      Guvernul si-a piedut legitimitatea prin plecarea alde.
      Pina nu intra in legalitate (printr-un vot de incredere in parlament), presedintele nu poate fi obligat sa numeasca niciun fel de ministri.
      Oricum este o aberatie ca presedintele trebuie sa numeasca pe oricine i-ar propune guvernul.
      Presedintele nu este un notar, sa ia doar act de deciziile guvernului.
      Daca un cetatean are o datorie la stat, statul nu-i mai da nici-o adeverinta, nu-i mai da nicio aprobare, in niciun domeniu, pana nu-si achita datoria.
      La fel presedintele nu poate fi obligat sa numeasca ministri, pina cind guvernul nu primeste un vot de incredere in parlament.
      Se impune revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd

    • @ toți kondensatorii degrabă varsatori de cuvinte fara noima

      Ca de obicei lumea cometeaza fara sa se documenteze: s -a stabilit ca interimarii NU sunt numiti prin intermediul Parlamentului, ci direct de catre presedinte, pentru ca nu li se aplica art. 85 alin. 3 din Constitutie, ci art 107 din Constitutie.

      DECIZIE nr. 1.559 din 18 noiembrie 2009

      „Desemnarea de către Preşedintele României, la propunerea primului-ministru,

      a unor membri ai Partidului Democrat Liberal pentru preluarea portofoliilor de ministru

      deţinute anterior de membri ai Partidului Social Democrat

      a condus practic la schimbarea structurii/compoziţiei politice a Guvernului, ” […]

      […]

      CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

      În numele legii

      DECIDE:

      Constată că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Preşedintele României în legătură cu emiterea de către Preşedintele României a decretelor de desemnare a unor miniştri interimari menţionate în sesizare.

      Definitivă şi general obligatorie.

      http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/113940

      Art. 107 Constitutie

      3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile,

      Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar,

      pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

      (4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului,

      la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

  2. Mai bine le lăsa fără miniştri, oricum PSDişti nu fac nimc pentru ţară, măcar nu erau hoţi în vârful ministerelor, ci doar… peste tot.

  3. A împăca și capra, și varza = a mulțumi și pe unul, și pe altul; a împăca două interese opuse.

  4. tot in closet v-a adunat dorneanu ?

  5. Ce misto! Toata lumea e obligata la cate ceva, nimeni nu face nimic! Super!

  6. pai si pe coji d e nuca nu l-ati pus pe presedinte ?
    l-ati luat la „ranga”. de indata, sa dea in scris…

    va mana felix & asociatii de la spate ? securistii lui vadim ?

  7. Mda, Iohannis castiga in popularitate dupa tot acest conflict cu Dancila. Blonda nu are nicio sansa impotriva lui la prezidențiale si cel care are de pierdut la toata aceasta tragere de timp este Barna – pt ca atunci cand tragi linie orice publicitate, buna sau proasta, este tot publicitate.
    Este cam urat sa tot traga de timp (mai ales ca sunt unele sanse sa se ajunga la modificarea constituiei de catre niste oameni ingusti), dar din pacate astea sunt realitățile perioadei de campanie. Ca orice dezbatere, nu trebuie sa arati ca tu ai dreptate, ci ca oponentul greseste – de aici toate campaniile de „aratat cu degetul” in loc de a prezenta planuri.

    • Deci, cum era de asteptat, strategia de joc de glezne a ambilor combatanti, Klaus si Veo, se confirma. V-am zis sa stati linistiti pana dupa alegeri, ca pana atunci nimic nu se va intampla!

  8. Pentru a nu stiu cata oara KJ este invins de CCR fiind obligat sa o demita pe Ana Birchall ca de fapt asta vrea PSD ,inlocuirea interimarilor e vrajeala.
    KJ a tras de timp fara rost doar doar desfiinteaza se SSIJ stiind ca Ana Birchall o PSDista convinsa e sustinuta de americani ,prost joc .
    Un joc stupid la fel ca la demisia lui Kovesi unde KJ iar s-a facut de rahat demitand-o prin purtatorul de cuvant.
    KJ este dupa Milica cel mai slab presedinte pe care il putea avea Romania in lupta cu PSD.

    • Aliona, acum ai incurcat-o rau de tot! Sa vezi cum sar iohanistii pe tine!

    • Mai, dc ai dreptate.. ai dreptate.. trist.. sper ca lumea sa voteze cu Barna

    • Lasă Alioșa, că Doncila ar fi mai bună.
      Cea mai bună! Nu?

    • Da aliona draghe, Iohannis e slab in lupta cu psd, o stiu toti (ha)barnistii, numai psd-ul n-a aflat inca.
      Mai voi sinteti nostalgici dupa circul cotidian intre Basescu si Ponta, circ pe care cei mai multi il confundau cu o lupta.

    • Circul asta de-acum este mult mai slab si mai de prost gust decat ala cu Basescu si Ponta. Asta e facut de niste amatori incepatori.

    • Poate ca Iohannis chiar asta si-a si droit, sa piarda timp. La urma urmei, nimic nu trebuie facut „repede”, toate trebuie facute la timpul lor.

    • Tocmai de asta votez cu Barna. M-am saturat de rezultatele slabe ale presedintelui care nu avea ce face.

    • Mai,aliusa,daca K.J. și milica sunt cei mai slabi președinți,apai,cum fura Ilici și base?;

  9. mai ieri ii lingeati botinele lui liliescu

  10. cecereule, lui savonea nu-i dati bonuri de masa? ca n-are si nu e constitutional.
    nu se ajunge cu banii. ca n-are inca ca voi mai multe salarii si mai multe pensii.

  11. Ticalosul de valer a sfidat din nou Constitutia.
    Daca toti cei care sunt absolventi de drept si specializati pe drept constitutional spun ca presedintele a actionat in conformitate cu prevederile Constitutiei iar Joiana de Videle trebuia sa se prezinte in fata parlamentului pentru a cere aprobare fiindca s-a modificat componenta politica, slugoiul valer, acompaniat de celelalte lepre(care o fi fost scorul cu care s-a luat aceasta decizie???) au luat-o pe aratura.
    De ce credeti ca valer n-a tras-o de maneca pe sefa lui sa se prezinte intr-un termen precis in fata parlamentului?
    Uitati, care e smecheria: daca Johannis se supune iar acestei decizii samavolnice a ccr-ului, marioneta o lungeste cu prezentarea in fata parlamentului fiindca va avea la dispozitie inca 45 de zile, incepand din ziua in care presedintele ii aproba interimarii.
    Asta, inseamna ca mai repede de 15 noiembrie, in nici un caz mai repede, toanty veorica va fi obligata sa ceara aprobarea in parlament.
    Intretimp, poate cumpara la bucata, parlamentari care sa-i asigure majoritatea la momentul votului.
    Cedand inca o data in fata deciziei schioape si nedrepte a ccr-ului, Johannis va pierde ceva puncte in disputa electorala cu Barna, Paleologu si s-ar putea sa aiba serioase probleme in turul 2
    Asta, in caz ca pana atunci, motiunea de cenzura ce va fi depusa de PNL nu va da de pamant cu satra lui veorica…..

  12. Decizia dezavantajeaza clar guvernul care se vede obligat sa vina in parlament, intr-un termen contorizat de la momentul retragerii ALDE.

    Iohannis e obligat sa numesca numai interimarii la ministerele PSD sau sa justifice respingerea tot la acestea.

  13. pare ca doneanu are ceva de razunat ? asa o fi ?

  14. Pentru a zecea oara se adevereste faptul ca avem un Dulap pe post de presedinte care nu are habar de constitutie si care mai vrea un mandat pe 5 ani. Poate imi explica si mie cineva (exclus postacii de pe g4media) de ce acest individ mai este in fruntea statului dupa ce si-a asumat acel referendum care a pacalit milioane de romani sa voteze degeaba. Cand spuneam pe acest site ca acel referendum nu o sa poata fi pus in aplicare, eram injurat si numit postac pesedist. In orice alta tara din UE, presedintele unei tari isi dadea demisia sau ii era ceruta demisia de catre popor si mass-media dupa acea motivare a CCR-ului in privinta amnistiei si gratierii. Ati auzit pe cineva de la noi sa-i reproseze ceva presedintelui? Bineinteles ca nu, asa ca imi permit sa termin cu clasicul Mu1e PSD!!!

    • Recunosc ca ai fost nedreptatit in general, dar cand ai dreptate, ai!

    • În rest, Daddy ce mai face, bine, sănătos? Ce bun ar fi fost de președinte la aprozar, dar n-a fost să fie. Unii au rămas marcați pe viață de ce-a pățit „suflețelul” lor și își exprimă frustrările cu orice ocazie.

    • De insultat si criticat este usor. Alina-ne supararea, domnule Alin si spune-ne ce faceai dumneata in locul Dulapului. O luai la bataie pe Dancila, cu „Mars la parlament!”? Sau ii spuneai lui Dorneanu ca este unealta ruseasca? Sau dizolvai parlamentul, cu aprobarea celor doi sefi de camere? Chiar, ce faceai, de erai dumneata Dulap la Cotroceni? Ca din gura si tastatura este usor de dat…

    • Bai cap de gândac și minte de guma de mestecat,este de vina președintele că rezultatele referendumului pe justiție sant ignorate de adunatura de analfabeți și penali,”gubernia”României,hoții și delicvenții de „profesie”parlamentari g.i.o.”PSD,alde,propsd „dottore”ponta,UDMR,alte jeguri”minorități”,cimitirul elefanților și dinozaurilor securoizitati&comuniști(curtea prostituala)?!
      Ps.”gubernia”=guvernul „condus”de „profesoara”de traforaj,d-na dracila,consiliată de infractori și penali:Mitrea,Severin,poponel „nepotul”mătușii Tamara,idolul retardaților mintali că tine și alții că tine.

  15. Eu sper doar ca aceasta mizerie de decizie a CCR sa convinga si pe ALDE sa semneze urgent motiunea aia de cenzura si sa se introduca mai repede in Parlament.

    • Frumos ar fi sa treaca motiunea sa avem si noi de-o bucurie ,dar dupa lungul istoric al motiunilor tare mi-e teama ca si urmatoarea va avea aceasi soarta,toata lumea trage de timp si se preface ca nu stie,intre timp CCR „imparte dreptatea dupa interes si culoare politica,jalnic.

  16. Ca-n bancul cu rabinul: si tu ai dreptate si tu ai dreptate!
    Sa nu fie acuzata CCR de politizare!!!

  17. Ce inseamna de indata ? , miine , poimiine, raspoimiine , sau ce ?De indata, nu inseamna decit ca de fiecare data , cind ma intrebi :faci asta ? eu iti raspund cu drag- deindata- . CCR trebuia sa spuna in clar -in termen de…..etc , dar poate textul nu este cel original.

    • Imediat, dupa motivarea CCR. Adica asta e tara in care nu se intampla nimic.

    • De indata nu inseamna nimic pt ca daca legea ar prevede limite de timp cecereul ar fi facut referire la ele. Acest de îndată e o invenție a lui dorneanu care a adăugat noi atribuții cecereului. În 2019 încă ne conduc securistii si comunistii.

  18. Curtea asta e clar de partea comunistilor din PSD, pur si simplu le face jocul si calca CONSTITUTIA in picioare. Si isi bare joc de intreg poporul roman.
    Osmeni buni cat ii mai lasam sa -si bata joc de tara asta?
    Votul e singura arma pe care o mai avem.

  19. „partial” e asa, pentru oblojirea orgoliilor – nu?

  20. Asta e!

  21. Ho bă Cârlan Imbecileanu,nu te excita chiar așa, sa nu se rupă ceva în tine

  22. Oare cum face de ține minte „versurile” ?

  23. Normal ar fi ca duamna Veorica sa vina cu motivare in scris privind demiterea ministrilor ( eventul ceva dovezi) si cu motivul alegerii noilor ministrii, ce competente au in domeniul ales.

    • Normal ar fi sa le spargem capetele la toti actorii politici ca-si permit sa futa o tara intreaga! Nicicui nu-i pasa de tara si cetateni, doar de puterea lui! Atata greata ca acum n-am avut in 30 de ani de postcomunism! Sa-si permita sa nu faca nimic, nimic, luni de zile, ani! Asa ceva ma depaseste!

  24. Ai inteles , sau doar ai scris totul cam tirziu , dar nu dispera ,nu te enerva .

  25. Păi e cel mai inteligent trol al mafiei PRO(ST)-PSD-ALDE. Se „vede” după iolario, nu oricine e în stare să aibă așa „opinii argumentate”, cum zic ei.

  26. pai nu era mai bine pe vreamea prezicatorului iliescu ?
    iesea iliescu public si spunea cam cu ar trebui sa fie sentintele.
    si, ce sa vezi, asa si era, dom’le! paranormal! panimaieshi?

  27. România lui Papură dragnea , o harababura de nedescris în toate instituțiile statului care sfidează națiunea mimind că , conduc destinele țări. Trebuie făcută curățenie generală și închiși toți cei care au furat și distrus această țară.

  28. Poate că o citire la rece a comunicatului CCR vă mai domolește din aplombul visceral: http://www.ccr.ro/download/comunicate_de_presa/Comunicat-de-presa-18-septembrie-2019.pdf.

    • Dimpotriva, stimate domn, ni-l agraveaza. Dar daca matale simti altfel, e explicabila recomandarea…

    • Dimpotriva, ne acutizeaza acest aplomb. Dar daca dumneata simti altfel, este explicabila recomandarea pe care o faci…

  29. Iohannis nu e silit sa semneze numirea Ministriilor interimari, avand in vedere ca insasi (vot majoritar, nu unanimitate) CCR instiga la incalcarea art. 85 din Constitutie.
    Ca atare Iohannis nu trebuie sa numeasca Ministrii Interimari ai lui Dancila.
    Iohannis trebuie sa mearga sa lupte in Parlament cu Incercarea de Suspedare din Functie de catre Dancila contra lui Iohannis.
    Care pe care: Iohannis contra (majoritate- fara unanimitate) a CCR + Dancila.
    Iohannis a fost votat ca sa RESPECTE CONSTITUTIA SI NU CCR-ul numit de parlamentarii PSD a lui Dragnea.