G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională a decis că nici o pensie specială sau contributivă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Curtea Constituțională a decis că nici o pensie specială sau contributivă aflată în plată nu poate fi micșorată / Guvernul tocmai a adoptat proiectul pensiilor speciale prin care vrea recalcularea pensiilor magistraților

CCR a decis la 15 decembrie că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională arată însă că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială (de serviciu sau bazată pe contributivitate) nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.

”Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia. Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, se arată în motivarea CCR.

Or, guvernul Ciucă tocmai a adoptat miercuri proiectul de lege privind pensiile speciale, care prevede, printre altele, și recalcularea pensiilor magistraților aflate deja în plată. Miza guvernului este ca nici o pensie specială să nu depășească salariul.

”Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Proiectul de lege adoptat de Guvern și trimis Parlamentului spre dezbatere arată că ”în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu stabilite în baza unor decizii de pensii emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzută la art. 211 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea utilizată la stabilirea sau după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie”.

Având în vedere decizia CCR, nu e clar dacă o astfel de prevedere privind recalcularea și diminuarea pensiilor magistraților aflate în plată poate trece de controlul Curții Constituționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

139 comentarii

  1. Ce frumos! Trăiască justiția independenta că ai săi judecători CCR în frunte. Lipitorile astea având pensii cu adevărat nesimțite, calculate,probabil, după principii ale matematicii cuantice, numai de ei stiute au niște valori greu de înțeles și pentru un pensionar bugetar din tari mult mai dezvoltate că România. Fosilele slugarnice justifica în fel și chip dreptul la aceste venituri NEMERITTE . Bine că (poate) pe viitor le mai limitează dreptul la hoție din banul public. Să vezi acum pensionari, după decizia absurdă a CCR

    • Bai, Barney! Decât să comentezi mai bine du-te la munca sa avem noi din ce lua pensiile babane. Ce treabă avem noi cu toți ăștia ca tine care ati fost naivi să credeți că veți schimba ceva. Te pup, pa pa!

    • Vine USeRe la putere si schimba C0nstitutia – o sa scrie acolo ca toți suntem „speciali” de la munte la mare, fara divizare

    • CCR.mana Rusiei și mafiei pesede,securici,magistrați corupți care încalcă grav constituția României. Ar trebuie făcută plângere penală împotriva vânzătorilor și trădătorilor. României

    • Mai bine spus Curtea Impostorilor. Oamenii ăia nu au nicio treabă cu constituția.

    • Parlamentul poate fi desfiintat cu tot cu alegerile parlamentare. Singurii care decid sunt specialii de la CCR. Nu decide pleava la vot.
      Pentru CCR nu scrie nicaieri in Constitutie ca romanii au drepturi egale. Ei folosesc modelul rusesc. Nu exista romani cu drepturi ci exista 2 categorii, Specialii si Sclavii.

    • P$D si PNL se pot preface la nesfarsit ca nu stiu cum se pot scoate pensiile speciale.
      Eu as face un breinstorming public: cine gaseste formula de legw castigatoare castiga la prezidentiale

    • PARTIDUL SI EXECUTANTII SAI DE LA ccr FAC UN JOC ONEROS ASA CUM LE STA BINE VENALILOR.

    • SI DACA A FOST CALCULATA GRESIT ?

    • PARTIDUL SI SECURITATEA AU IMPARTIT romanii (DRAGUL LOR CUVANT) IN CETATENI ORDINARI SI CETATENI „speciali”

    • DISCUTIA ESTE INUTILA…
      TOT CE FACE PARTIDUL SI SECURITATEA ESTE EXCLUSIV IN FAVOAREA NOMENKLATURII.
      RESTUL ESTE GANDA PROPA SI LARE MANIPU.
      SA RAMANA STIMEA PRO CU IMPRESIA CA NOMENKLATURA NU DOARME DE GRIJA EI

    • La ce mai ținem guvern și parlament daca conduce CCR?

    • Dupa parerea mea. CCR a devenit o institutie-frana. Are rolul decisiv, dar nu cred ca si corectitudine pe masura.
      Este necesar sa se intrerupa cu aceasta anomalie.
      Ar trebui ca o grupare de intelectuali juristi, constitutionalisti si din alte domenii sa ia la analizat hotararille CCR din punctul de vedere al respectarii spiritului Constitutiei si al interesului general. Eu cred ca s-au facut multe incalcari.
      Apoi, sa se adreseze parlamentului si unei instante internationale competente…
      Trebuie sa existe o solutie. Nu poti lasa un popor la discretia a 9 persoane, numite politic, care au si interese private, care sa tina o tara captiva intereselor unei clici.

    • Hotărârile CCR nu sunt obligatorii. Chiar CCR a votat asta.

    • Judecătorii corupți de la CCR trebuie sa fie revocați și arestați pentru abuz în serviciu, conflict de interese și favorizarea infractorilor.
      In Constituție nu se vorbește nicăieri despre pensiile speciale, deci CCR nu se putea pronunța pe aceasta speță.
      CCR nu poate adăuga la Constituție.

  2. „ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei.”
    Dar prin Revolutie se poate, daca iese poporul in strada cu toporul? Ce parere are CCR?

    • Adevaratii speciali nu merg la vot sa aleaga pe cine cred ei, sau sa se aleaga pe ei….
      Prefera sa nu se implice deloc pentru ca sunt speciali.

    • CCR își apără pensiile enorme nemeritate.CCR nu reprezintă interesele românilor,doar pe ale lor.Atunci,la ce folosește CCR,doar la incasat ditai pensia specială?Nu ne trebuie CCR,desfiintarea!!!

    • In constitutie nu se face referire la pensii speciale ci la legea organica unitara care nu va fi pusa in aplicare .
      Pensiile speciale sunt o inginerie de furt pe baza legii, furt din agoniseala altora pentru buget, ei doar consuma.
      Legea iti garanteaza dreptul de a avea o pensii cuantumul este alta poveste si poate fi modificat dupa marimea bugetului alocat specialilor. De asta sunt speciali , ca o parere personala CCR nu trebuie sa existe, Rolul lor poate fi luat de Curtea Suprema de Justitie daca mai exista.

  3. Ăștia sunt în conflict de interese. Desființați sau sa nu decidă ei.

  4. Schimbăm Constituția și desființăm cloaca asta numită CCR. Jaful ”constituțional” cu pensiile nesimțite trebuie să înceteze. De exemplu, de ce ar trebui Olaru, la 49 de ani, să ia 30.000 de lei pensie câtă vreme salariul lui a fost de 26.000 ? Asta-i pensionare sau promovare ? Favorurile astea social-democrate nesimțite trebuie să se termine.

    • @Vasile, cam cum vreti dumneavoastra sa schimbati constitutia? Prin ce mijloace?

    • @Om (a)normal,
      Anul acesta in 22 decembrie pe rit vechi sau in 22.12 2023 pe rit nou ? Ce zici, merge ?
      Am mai spus-o: oricare altă nație aflată într-o situație similarā ar fi pus demult mâna pe fu.rci și pe top.oare…

    • Scara, trimite-ne si noua o poza din piata centrala in care sa te vedem cu furca in mana. Altfel, sunteti la fel ca Vasile: doar vorbe goale.

    • Om normal, îmi cer scuze pentru „a”-ul introdus în comentariul de mai sus! Nu mi-am dat seama pe moment că întrebarea dvs era una nevinovată…Plus de asta mâna-mi era incleștată pe mânerul furcii de care nu m-am desparțit nicio clipă în preajma sărbătorilor de iarnă din ’89 încoa’, cu gândul că poate-poate…
      PS. Poze cu furca !!? Am destule, chiar și de pe vremea când în p-ță ne strângeam o mâne de oameni, pentru restul mititeii la iarbă verde fiind mai importanți….

    • Intrebare:
      30,000 pe luna sau pe an?

  5. Ați votat PSD 46% în 2016 și 30% în 2020, așa că puteți să închideți gura, că tot voi i-ați votat.

    • Voi, usr-istii puteți să țineți gura închisă. Asta ți-o spun în calitate de fost votant al unui primar Usr dintr-un mare oraș. Face exact același lucru că și cei din USL. A angajat lângă el pensionari speciali și foști condamnați. Practica șantajul cu oamenii din subordine. Încalcă legea cu zâmbetul pe buze iar prejudiciile de sute de mii de euro vor fi plătite din bugetul municipiului

    • @MM cata vrajeala ai in tine :)))

    • @MM Subiect,nume,predicat.Vino cu argumente concrete!

    • MM hai spune în care localitate și cine sunt oamenii implicați, altfel ești slugă PSDNL.

    • @proto. De municipiul Brașov ai auzit?

    • @MM
      Marsh, bă, în m.m. de trol obosit! Ești tu fost votant USR cum sunt eu inginer la NASA.

    • @trolule. E vorba de Brașov. E vorba de primat Usr, poate ai auzit de ăla cu 2, banu, o facultate. Căpitanul echipei de curling a României. Ăla care la preluarea mandatului încearcă să facă pe plac unor prieteni care l-au susținut în campanie și încearcă să obțină demisia unor șefii de instituții din Brașov că să-și pună acolo slugile. Ăla care anulează ilegal contractul de administrare a parcărilor, anulare pentru care există o decizie în prima instanță de plață a unui prejudiciu de 100k euro. Despre santaj- cheamă un șef de instituție subordonată la primărie, trimite niste pupători de moaște să-i ceară demisia, timp in care așteaptă în biroul alăturat rezultatul presiunilor. Nu reușește, astfel că face după câteva luni o plângere către DIICOT, mi se pare, pentru ascundere de probe. Aceste probe fuseseră trimise o doua zi de la primire către poliție pentru cercetări. PS. Am fost înrolat doar in UTC in clasa a 8 a și au vrut să mă înroleze din nou în liceu. Nu sunt bugetar și nu sunt angajat la niciun politician. De la nivel local am observat doar că și usr-istii sunt politicieni la fel că ceilalți. In gura spun ceva iar faptele spun altceva. Declarații împotriva pensiilor speciale și a pensionarilor speciali – fapte in angajează. Exemplu- pensionara pe care au angajat-o la guvern, iar la Brașov îți dau exemplu socrul unui celebru polițist. Încă un exemplu de ipocrizie din partea usr- fără penali în funcții publice, dacă era vorba de adversarii politici se aplică, dacă e vorba de ai lor nu se aplică că nu e decizie definitivă. SI SA STII CĂ TROLII SUNT TOT TROLI INDIFERENT AI CARUI PARTID SUNT.

    • @mm – esti incoeerenta, aproape.
      Oamenii puternici rezolva, nu se pling pe forumul asta pathethik

    • @MM
      Scripcarule, tu esti ?
      Cum mai stai cu procesele ?

    • @lu Din câte vad eu, Scripcaru scăpa de procese încet-încet .

  6. Puneți hoții să renunțe la ce-au furat??? Rușinicăăăă…
    ĂȘTA TREBUIE LAPIDAȚI! TOȚI SPECIALII!

    • Totul trebuie schimbat din temelii! S-a strâns prea mult putregai! Cu adevărat nimeni sa nu fie mai presus de lege. Da r legile după ale celei mai prospere țări din lume. Le copiem! La asa ceva, e voie! Vârstă de pensionare aceeași pentru toate categoriile. Salariile preluate după modelul celor mai de succes tari din lume. Nici o cumulate de salariu cu pensie! Pensiile în comparabil mai mici decât salariile, doar se sta nu se muncește! Și totul sa între în vigoare de acum! Tot ce exista, anulat! Cum? Prin voință mulțimii! Cum ar spune poetul : nu uitați ca-n voi e și număr și putere și când vreți, puteți prea lesne legea sa schimbați!

  7. Bine, Guvernul USL 2.0 + UDMR știa treaba asta, dar a făcut-o pentru alegătorul slab de înger și sărman cu duhul, pe principiul:”Noi am vrut, dar nu s-a putut…!”
    PS. Constituția modificată astfel incât Principiul Contributivității să aibă aceeași putere cu Principiul Indivizibilității Statului…
    Howgh!

  8. Pensia contributivă nu poate scădea pentru că e un drept câștigat prin muncă și s-a contribuit la ea, pe când pensia specială nesimțită e un favor câștigat politic, nu prin muncă. În plus, și pentru partea contributivă a pensiei speciale s-a contribuit o mai mică perioadă dacă te pensionezi la 49-50 de ani. Deci, chiar dacă ar rămânea doar cu partea contributivă, specialii nesimțiți tot ar fi favorizați, câtă vreme muritorii de rând trebuie să mai muncească încă 15-20 de ani și pentru o pensie mult mai mică.

    • No ma Vasile, tu de ce nu te-ai făcut ca ăștia?

      Nu ți-o plăcut cartea? Nu ți-o plăcut restricțiile? Nu te-o dus capu? Nu ai putut sau vrut?

      Atunci ce mai comentezi no?!

      Vrei egalitate? Meri in China sau Cuba …

    • Răspuns de român adevărat, lipsit de conștiință: „Tu de ce nu furi?”

    • @PLM, dar gândul că lui Vasile i-a plăcut atât de mult cartea și a citit atâtea despre minunățiile lumii incât nu s-a mai putut mulțumi cu o banală funcție în Stat nu ți-a trecut pe sub bască, dragā ?

    • @PLM, dar gândul că lui Vasile i-a plăcut atât de mult cartea și a citit atâtea despre min.unățiile Lu.mii incât nu s-a mai putut mulțumi cu o ba.nală fun.cție în S.tat nu ți-a trecut pe sub bas.că, dra.gā ?

  9. În traducere :

    Jefuim cât vrem și rămânem cu prada !

    Chiar dacă România va fi în r.ah.at economic.

  10. In primul rand CCR e in conflict de interese dar daca e ilegala recalcularea lor se pot impozita aceste pensii nesimtite de catre Parlament
    ..
    Doar ca nu se vrea.

  11. Domnul redactor ar face bine sa citeasca intreaga decizie CCR, nu doar un paragraf. Si mai bine ar fi sa si inteleaga ce citeste. In decizie se afirma ca nu pot fi afectate drepturi fundamentale (cum este si dreptul la pensie) prin intermediul OUG. Nimic nu opreste parlamentul sa o faca prin lege. De asta au promovat proiect de lege pentru asa-zisa reforma a pensii lor de servicii, nu speciale, cum eronat se tot afirma.

    • Așa cum au declarat neconstituțional OUG-ul, vor declara neconstituțională și eventuala lege care le diminuează privilegiile. In Romania e necesară o noua revoluție, altfel nu se va schimba nimic, căpușele sunt bine împlântate in trupul tot mai vlăguit al țării.

    • @gigis – nu exista pensii de servici asa cum incerci sa dezinformezi tu.”pensiile de servici” sunt o sintagma inventata de politicienii din Romania,pentru ca suna ca dracu’ cand spui ca primesc pensie speciala inlusiv cei de prin birouri,care in cele din urma nu sunt cu nimic mai presus decat un functionar din administratia locala sau centrala.nici un cadru militar nu a semnat contractul de munca cu pistolul la tampla,dimpotriva chiar,multi au spaguit intens ca sa fie angajati in sistem,asa ca vrajeala cu restrictiile puteti s-o spuneti doar la fraierii care cred minciunile politicienilor.

    • @Gigi S – Nimic nu opreste parlamentul sa o faca prin lege, asa e, dar asta nu inseamna ca NU poate fi declarata neconstitutionala legea! Toate legile din domeniul legilor constitutionale, absolut toate, trec prin filtrul CCR. Indiferent ca e prin lege sau OUG, daca dreptul fundamental la pensie este afectat, tot neconstitutionala va fi declarata de CCR. Asa ca io zic sa citesti tu mai atent Constitutia. Parlamentul sau guvernul poate sa faca asta doar pentru viitor, nu pentru pensiile aflate deja in plata.

  12. Asezati-va linistiti la locurile voastre, tovarasi

  13. Ca de obicei – primul comentariu nu apare….presa e problema….care face blat cu politicienii

  14. Citeste ba texttul! Zice ca nu poti reduce prin oug nu ca prin lege nu se poate. Prin lege a redus si recalculat si Boc cu apevistii in 2010 si ccr a zis ca e bine

  15. Ca sa fie clar, pensiile speciale au fost infiintate tot de USL, cel care „chipurile” incearca sa le „desfiinteze”.

    • E clar pentru cititorii G4. Pentru fanii Antena 3, România Tv, Digi, „Voiculescu e de vină!”

    • antiUSL, nu Voiculescu este vinovat. Vinovat este tot USR-ul, care nu a facut nimic in cei 30 de ani cat timp a guvernat Romania. Putea sa bage Romania in Schengen, sa eradicheze Covid 19, sa faca salarii ca-n Luxemburg, sa desfiinteze pensiile speciale, sa faca fabrici si uzine, sa dea case si locuri de munca proletariatului…

  16. Dacă vrei sa faci dreptate în sistemul de plăti ai la îndemână introducerea impozitării veniturilor pe clase de venit. Asa e peste tot în Europa. Desființarea cotei unice de impozitare și revenirea la impozitul gradual. În felul acesta CCR nu mai poate sa își îndeplinească tragetul.

    • Așa, și sa nu mai existe nici scutiți de impozite sau parțial de taxe… vezi IT-isti, constructorii, agricultura, șamd !

      Și sa mai trăim ajutoarele sociale, ca nu la ăștia (speciali) care sunt băgați la vrăjeala la înaintare de politicieni și corporatristi, e problema cea mare ci la ajutorati social ori scutiți de impozite sau taxe… Sa nu mai vb de colectare!!!

      Dar la noi prostimea funcționează mai mult pe “sa moare și capra lu vecinu…” in loc de “ după carte și răsplata”!

    • Impozitul progresiv e fumigena cu care distrage atenția mafia PSD.

    • 3D,
      Trol mic, deci soluția ta pentru desființarea unor privilegii nemeritate este jupuirea suplimentară și a celor din p.riv.at !

    • AntiUSListule, ai cunoștințe despre faptul ca salariile din privat sunt mai mari ca cele de la stat? În cazul asta ești total dezinformat și sigur vrei sa dezinformezi și pe alții. De impozitul pe lux ai auzit? Poate dacă ai umblat prin alte țări nu și în România.

  17. Cea mai mare bataie de joc a politicienilor Hoti!
    Culmea este ca beneficiarii nu se jeneaza deloc , ei chiar cred ca merita ca prostimea sa plateasca pentru ei.

  18. @ Le-a dat iar cu inflație la ăștia de la CCR , ?

  19. E o fraza in motivarea CCR – ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Cred că pe baza ei se poate construi o sesizare la CCR pentru actul normativ care impune impozit pe venit pentru pensiile de peste 2 mii de lei! Dacă e să cititm motivarea CCR si impozitul pe venit pentru pensii e neconstitutional! Poate cineva se decide sa faca asta!

  20. Curtea constituțională trebuie desființată !
    Nu judecă nimic relevant pentru țară !
    Acolo,sunt apărate interese personale ale diverșilor !

  21. :))) o tara vesela si io sug pl pt o ceapa

  22. & Își fac de lucru cu ordonanțe de urgență netrecute prin parlament , ?

  23. Desfintarea Ccr și găsită o alta modalitate de decizie!

  24. & Regula fiind că banii sunt făcuți să circule, este evident că ăștia au și responsabilitatea folosirii a ceea ce primesc prin asumare de la ,,societate”, ajungând probabil la un moment al „evoluției” lor în care trebuie să susțină funcționarea societății de valoare care este investită în formarea lor și să exprime valorificarea potențialului la care au ajuns și prin finanțările pe care mediul politic le oferă, exprimându-și în mod liber și profesionist, conform investițiilor intectuale și financiare făcute de societate, valoarea și potențialul, ?

    • Cum e sa primesti dupa o luna de munca 1450 lei net sau sa primesti 15mii de euro net ? Cum e sa primesti o pensie de 1500 de lei dupa 40 de ani de munca sau 357 de mii de lei /luna dupa 20 de ani de munca.Este constitiutional stimata curte constitutionala ?

    • Cita vreme mafia politică e la putere … da, e posibil.
      S-ar putea conduce România fără să votam pentru partide politice?
      Da, daca votam pentru democratie directă.

  25. Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele
    Porcii sunt mai egali, ca de obicei…

  26. ccr-ul asta a fost facut sa apere „decit” interesele juntei militaro-mafiote, care dupa ce a facut crime in ’89, si-a luat tara asta pe persoana fizica.

  27. Nu poate fi redusa sau afectata prin ordonanta de urgenta!

  28. Ce j…..i!!
    Specialii astia toti cu pensii uriase NU au facut nimic pentru Tara asta, nu au lasat nimic in urma lor, nu au lasat loc de un MULTUMESC nimanui si primesc acele pensii speciale in timp ce medici care au salvat vieti au azi pensii de mizerie, pe Contributivitate, dupa ani multi de munca!!!
    Tara asta NU are nici o sansa de SCHIMBARE, sa vedem cine le va plati in 20 de ani aceste Pensii speciale… Romania se va goli, plecarile vor fi masive cand vedem asa ceva!!
    Cititi pe internet cat de modest, sa nu zic in saracie, traieste neurochirurgul Leon Danaila…cu o pensie pe contributivitate de mizerie….

  29. Pe bune, chiar credeati ca acest pensii se vor anula? Toate discutiile au fost fente din partea PNL si PSD care de gura lumii au „incercat” cu toate ca stiau ca CCR-ul se va opune. Intotodeauna cand coalitia a avut ceva probleme de imagine au scos la inaintare pensiile speciale. Bineinteles o sa iasa la inaintare latraii de serviciu, respectiv Rares Bogdan si Ciolacu, care o sa isi smulga parul de pe cap – Ciolacu mai mult – ca au facut tot ce au putut si ca cei dinainte au fost de vine si ca nu poti sa comentezi ce face CCR-ul, acest „FRF”al justitiei romane. Cat despre USR, eu cred ca ai au fost bineintentionati, dar naivi crezand ca acest pensii odata dat se mai pot intoarce.

  30. A fost o sceneta jucata de partidele de la putere din Ro in fata UE pentru PNRR , facem o lege/oug pt taiere pesii speciale si in acelasi timp dam ordin judecatorilor ccr controlati de partide politice care i au numit sa o pice.

    Vor zice am incercat dar justitia nu ne o lasat. Deci UE sa nu poata zice nimic.
    Raman si cu pensiile neatinse si iau si banii din PNRR.

  31. Peste 2 ani votez cu partidul care promite ca elimina pensiile speciale. Pensiile = contibutivitate × procent variabil
    Pina atunci protestez neimplicăndumă deloc

    • Păi și PNL a promis asta, chiar „în 30 de zile” (așa se înfoia unul, Rareș Bogdan parcă îl cheamă). Dar tu nu te descuraja, cine știe de unde sare iepurele.

  32. @ Fiind probabil de ,,partea întunecată a forței”, care manifesta un potențial distructiv crescut , nepermițînd evoluția creatoare a societății, au fost trecuți de ,,partea luminată a forței” primind aproximativ aceleași condiții de exprimare, pentru a-și manifesta și componenta creativă în evoluția societății , ?

  33. Politicienii au fu. rat din banul public ani de zile ca să hrănească bine de tot o castă care să îi protejeze de eventualele revolte sociale. Iar acum, casta ne spune că acest fu. rt nu poate fi oprit, pentru că e corect așa.

  34. Ce legatura este intre „dreptul” la pensie si „cuantumul” pensiei? Dreptul la pensie (precum si salariul/concediul maternitate platit/altele) este consfintit prin Constitutie, cuantumul si conditiile de acordare a acestora este stabilit prin Legi! Legile pot fi modificate prin amendamente sau pot fi abrogate si inlocuite, perfect constitutional. Art. din Constitutie invocate le-am recitit si n-au nici in clin nici in maneca cu „cuantumul”, se refera numai la „dreptul”….Dar poate nu inteleg eu bine….Chiar nu exista un „cap” avocatesc in tara asta care sa se „bata” pe teama asta? Chiar si CCR-ul asta (care nu straluceste prin competenta, mai degraba prin aroganta magarului trezit pe post de armasar) poate fi pus la punct. O sesizare ceva la institutii internationale? La nivel politic, nu mai am asteptari (inclusiv USR), dar poate ceva si cineva din „civic”?

  35. Decizia CCR , ESTE NULA DE DREPT ! O parte dintre judecatorii care au dat aceasta Decizie , sunt ei insisi beneficiari de pensii speciale … deci sunt incompatibili ! !! Un judecator nu poate judeca un litigiu in care el are interese directe sau indirecte – este un principiu fundamental al Dreptului !!! PS – VA DATI SEAMA IN CE realitate dementa traiesc acesti oameni , daca nu mai tin cont de nimic !

  36. Mi e scarb@…orice pr0st isi da seama ca este conflict de interese aprobarea CCR ului
    Cine sa faca legea? Budai? Budai soferu’? Budai referent la casa de pensii si dupa obtinerea de patalama de la spiru haret pentru licenta si drept a devenit „saf pa casa de pensii Botosani”
    Ce discurs penibil are cand zice de bunicii si seniorii nostri
    A votat bine camarila de bugetari…a fost sub 40% prezenta la vot, no?
    Scarb@…

  37. Pentru ei greul este sa ajunga la varf in politica,ca,senatori,deputati,ministri!dupa aia vine distractia,pentru cei mai multi:afaceri,comisii,legaturi,etc,etc!de unde sa iasa grosul !

  38. Nu mai provocați oamenii! CCR vorbea de ordonanțe de urgenta. Și a mai spus foarte clar CCR, intr-o alta decizie, ca Parlamentul poate desființa pensiile speciale ale armatei și serviciilor prin lege. Nu mai amestecați mere cu pere, ca sa creati impresia ca judecătorii taie și spânzura. Escrocii sunt in alta parte.

    • Parlamentul poate desființa pensiile speciale de la o anumita data încolo. Dar cele acordate deja, ne spune CCR nu se mai pot desființa. Asta înseamnă că un judecător cu 15 000€/luna pensie speciala pensionat la 45 de ani va beneficia de acest privilegiu toată viata și ăștia trăiesc mult la așa indestulare. Tot CCR mai spune ca că e normal ca un judecător sa primească pensie mai mare decât salariul pentru ca în ultima luna de munca și-a adăugat toate sporurile posibile inventate pentru ei ca judecători. Și nimeni nu verifica dacă acele sporuri au fost și legal acordate, la salariul din din ultima luna fără încălcarea legii.

    • Un magistrat la 45 de ani a muncit ceva (și sunt in jur de 4000 cu totul), dar sutele de mii din armata și servicii – nimic.

    • Toate pensiile speciale sau de servici , trebuesc desfiintate . In constitutie scrie ca toti romani sunt egali . Unde si cu citesc constitutia acesti judecatori de la ccr si politicieni din parlament ?

  39. foarte bine fac, prostimea o furi pana la os

  40. Vericule eram şocat de iesirea la pensie a unui procuror încă tânăr.
    Am fost coleg de generație deci. Pana in anii 2000 eu in privat castigat dublu-triplu in comparatie vu un judecator cu cel mai înalt grad, nenicule. Evident o reajustare a salariilor magistratilor era necesara. Politica ne-a infrant complet.
    La 49 de ani sa ai peste 30000 de lei / 6000 euro pensie pe luna???
    Solutia?
    Economia ne-o va da in conditiile in care se continua in acest fel.
    O inflatie galopanta urmata de o incapacitate de plată, urmata de o resetare a sistemului si reasezare sanatoasa pe legi drepte si sustenabinitate economica?

  41. Va dau eu reteta succesului, parazitilor. Poporul român se constituie parte in instanță la CEDO si da in instanta statul român. Cere ca nimeni sa nu mai primească beneficii speciale, ci orice se da in plus sa se împartă la toți beneficiarii. Iar CEDO dispune impartirea tuturor privilegii lor la toti pensionarii.

  42. Lasand la o parte modificare Constitutiei, care se face greu, in ani dfe zile, referendumuri, etc…
    mai multi specialisti in drept constitutional au declarat de-a lungul timpului ca Parlamentul, Guvernul si Presedintele tarii, impreuna au posibilitatea si dreptul, nu sa incalce deciziile Curtii Constitutionale, ci sa ingradeasca domeniul de activitate al celor 9 „ayatolahi” care , de 30 de ani, conduc Romania.
    Fara a se umbla la Constitutie, Parlamentul Romaniei are dreptul legal, (constitutional) sa interzica CCR sa se mai pronunte in anumite domenii.
    Adica sa-i restranga sfera de activitate.
    In situatia acrtuala, CCR a ajuns sa decida pana si plangerile infractorilor care ataca sentintele nefavorabile.
    Ca e vb de asfaltarea unui drum de tara, de un bloc construit ilegal, de o condamnare a unui interlop, CCR decide de fiecare data ce trebuie facut.
    Or asa ceva nu exista in nicio tara UE.
    CCR trebuie pusa la locul ei, atribuindu-i-se prin lege anumite domenii de decizie si, implicit, taindu-i-se din atributii care nici macar nu exista in Constitutie, atributii pe care CCR si le-a asumat (cu japca) de-a lungul timpului.
    Dar se pare ca Romania n-a avut inca un Parlament care sa isi impuna puterea, in mod legal, fata de CCR.
    Se stie de ce.

    • E logic ce spui. Toată mizeria a început în 2012, după ce-a ajuns USL la putere. Pentru că altfel nu puteau rezolva nanumite interese, prin lege au dat puteri sporite CCR. Care a ajuns astfel să judece „pana si plangerile infractorilor care ataca sentintele nefavorabile.”
      Acuma, e adevărat că tot prin lege parlamentul are dreptul să restrângă sfera de activitate a CCR. Dar acea lege trebuie să fie constituțională. Cine zice că e sau nu? CCR.

  43. $48% din salariu pleaca oriunde dar nu la mine in buzunar. Nu este corect, avem cele mai mari taxe din Europa.
    Eu as vrea sa desfiintam pensiile cu totul! Ca in China, e treaba ta din ce traiesti la pensie!
    Punem o taxa pentru sanatate in quantum egal pentru toti pentru spitalele de urgenta.
    Vrei sanatate te asiguri la privat din banii tai.
    Nu suntem in stare sa facem un sistem echitabil de zeci de ani!
    Am fost condusi de un cizmar pana si pe timpul aluia aveam un sistem mai echitabil.

  44. Dar nici nu e cazul sa vorbim de pensiile aflate in plata.

    Legea stabileste reguli pentru viitor nu pentru trecut.

    Cei care iau acum pensii speciale, sa le ia si sa se bucure de ele, 20 , 25 de ani…dar PE VIITOR sa li se retina din salar asa cum fac cu orice angajat nespecial din tara asta si pensia va fi in functie de contributivitate. Oricum va fi mare avind in vedete salariile anormal si nejustificat de mari.

    Cum sa permiti, tu Stat , unui procuror sa iasa la pensie la doar 49 de ani si sa ii si mai platesti lunar o pensie de 50.000 lei ( adica 500.000.000 lei vechi ) ?
    Chiar sintem un popor de timpiti ?
    Se pare ca da !!!

  45. Micsorarea pensiei nu are nicio legatura cu afectarea dreptului la pensie.

  46. O Buda de lege! Ca si guvernarea „mea” de pe partia de ski sau terenul de golf va ….. t mai bine!

  47. Nu poți accepta ca judecător Curtea Const. iîntr-o cauză în care se judecă drepturile magistraților de care beneficiază și cei ce judecă. Cine-i crede mai presus de propriile interese este în cel mai bun caz naiv.

  48. Sa nu uitam ca din Ianuarie va mai intra in plata inca o noua categorie de pensionari speciali inventati de PSD.
    Romanilor care muncesc le transmit ca sau vor trebui sa munceasca mai mult sau vor trebui sa accepte o reducere a venitului actual.

    • Va întrebați de ce nu suntem în senghen? Despre asta vorbește Europa când zice despre hoți. Eu ma mir ca suntem și în ue.

  49. Rumâni…pui lupul paznic la stana .ne mănâncă pe toți,noi,oile… Geaba independenta,dacă nu minimă moralitate și spirit de dreptate. Cei mai imiraki ,corupți și străini de spiritul dreptății unși sunt in Injustiție mai ales la CCR. Morar(alt tâlhar),Pivniceru,ungurul nustiucum,Todorel Bitch Todose..gunoaiele astea decid cât primim,nu munca noastră. . Sigur că ne-a Morar,care are vreo 500 milioane pensia,nu vrea sa de-a din furaciune și unuia cu 10 milioane. Ce putea sa facă un rahan sa aibă o pensie de 50 ori mai mare?! Cât a lins și trădat;?! Dragi încă cetățeni,ë timpul să pregătim bagajele,și să părăsim Mordorul…bine că i am dat lui fi. miu lectii de germană. .. Slava und Auf Nimmersehen! Si: Fkk You,până la a 99 spitza,punks!

  50. Problema este ca acești hoți, ieșiți la pensie la 40 de ani trăiesc mult și bine. Subventionati de noi. Pe vremea lui Ceaușescu se ieșea la 60 de ani la pensie. deci noi mai muncim 5 ani în plus pentru nesimțiții ăștia!

  51. Aceste putori,judecătorii și procororii pensionari,trăiesc în medie mult mai mult că un pensionar obișnuit Privilegiați în viață privilegiați și la moarte… Pe medie iasă cam la 47-48 de ani trăiesc cam 90 în medie poate mai mult deci 40 și ceva de ani le plătim pensia.. o viață de om nu există dreptate în țara asta De căcat repet nu există dreptate în țara asta De căcat va trebui să căutăm în alte părți încep să dau lecții de limbi străine la copii.

  52. Pai asa a fost si conceputa legea-ca sa ridice mingea la fileu CCR! Acum si PSD si PNL, vor afirma cu maxima ipocrizie: noi am vrut, dar nu ne-a lasat CCR! Lacrimi de crocodil! Cine sa-i creada???

  53. Dreptul la pensie este un drept fundamental,care nu poate fi modificat prin ordonanta de urgentă,ci numai prin lege votată de Parlament.Constitutia nu prevede cuantumuri de pensii.Acestea se stabilesc prin legi ordinare si nu pot fi cenzurate de Curtea Constitutională.Ea trebuie sa apere existenta dreptului la pensie,ca atare,si nu marimea pensiei,care tine intodeuna de politica partidelor din Parlament,fiindca este o chestiune de ordin economic si nu juridic.Asa ar fi normal,dar pentru ca acesti judecatori sunt in conflict de interese,in loc sa se abtină in a se pronunta pe marimea pensilor,nascocesc tot felul de interpretari pentru a-si proteja nu pensia ca atare,ci continutul ei economic.Este inadmisibil.Insa,repet,dacă se umbla la pensii prin ordonantă de urgenta aceasta curte,daca este sesizata,trebuie s-o declare neconstitutionala,la fel si daca,prin orice act normativ,se umbla la pensile bazate pe contributivitate,fiindca aici se incalcă dreptul de proprietate.Care numai prin lege votată de Parlament poate fi impozitată,ca orice proprietate.
    Asadar,Curtea Constitutională nu are dreptul sa se pronunte cu privire la marimea pensiilor,daca aceasta s-a stabilit prin lege,cu atat mai mult la pensiile speciale.In privinta teoriei dreptului castigat,pensia specială n-a castigat-o nimeni,ci doar s-a oferit moca de catre guvernanti,din anumite motive,pe care nimeni,cu argumente izvorate din Constitutia Romaniei,nu le poate bate in cuie,fiindca nicaieri nu scrie asa ceva.Pensia speciala tine numai de politica,in Parlament.Curtea Constitutionala nu are voie sa facă politică.punct

    • Exact! Afirmatia CCR ca afectarea dreptului constitutional la pensie se poate face si prin diminuarea cuantumului este – as spune o aberatie – daca nu as sti ca „atat au putut” pentru tema primita, anume de a mentine pensiile speciale prin forta conferita abuziv, de legislator suprem. Pensiile speciale sunt stabilite prin lege si tot prin lege pot fi modificate. Dreptul este de a avea pensie, nu si de a avea o anumita valoare fixata.

  54. Bine le-au făcut comuniștii, când au primit pensii speciale!!!! la Sighet!

  55. Muncește omul pana la 65 de ani sa plătescă pensiile speciale la ăștia care ies la 48-50 de ani. Ne meritam soarta ca acceptam asa ceva.

  56. Hai să desființăm Curtea Constituțională 3 zile!!!Nu e constituțional, dar până se constată putem schimba multe! Apoi, pot să spună ce vor,nu se mai aplica retroactiv!!!

  57. CCR nu este de acord pentru că ar însemna să ia bani mai puțini la pensie și nu vor să renunțe la lux.
    Pensiile mărite din pix se poate micșora dar interesul este cu totul altul.

  58. Singurul loc in care am gasit mentionat cuvantul pensie in Constitutie este
    ARTICOLUL 47
    (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.

    Afirmatia CCR cum ca „afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său” reprezinta in mod evident o aberatie menita sa impuna arbitrarul interesului incasatorilor de pensii speciale cu forta pe care aceasta institutie a capatat-o prin legea aberanta care ii defineste rolul si care ar trebui urgent amendata. Evident ca se poate diminua cuantumul fara ca asta sa afecteze „dreptul fundamental la pensie”, mai ales ca pensiile „speciale” nu sunt contributive ci sunt stabilite prin decizie politica.

    • + 1

      Stim cu totii ca CCR-ul e in conflict de interese si isi depaseste grav atributiile.
      Dar care e solutia p.ractica, cum se poate trece de CCR-ul acesta USL-ist ?

  59. Scarbe ordinare va aparati unii pe altii cu toata cloaca de politicieni.

  60. Cam mulţi analfabeţi funcţionali constituţionali şi parcă toţi s-au adunat la CCR.
    Deşi nu au fost şi nu sunt obligatori în constituţie pensiile speciale şi chiar constituţia spune că sunt neconstituţionale totuşi ai voie să le inventezi şi să le măreşti şi să le înmulţeşti, dar nu ai voie să tai din ele şi nici să le mai împuţinezi şi evident nici să le mai desfiinţezi.
    Când îi internaţi pe ăia de la CCR?….e o întrebare serioasă şi nu e o glumă.

  61. G4 faceți jocul politicienilor, inducând ideea ca judecătorii decid totul și ca Parlamentul nu poate face nimic, ceea ce e o minciuna!

  62. Armata și serviciile se ascund după roba magistraților. Ii scot pe ăștia la înaintare, ca ei sa huzurească fără teama ca vor fi deranjați sau asociați cu tâlhăria asta.

  63. Toți trânt.orii analf.abeți își expun opiniile retar.de cu privire la pensii, în loc să muncească. Țară de pro.ști.

  64. Predoiu,Olaru,Savonea,Dorneanu,Pivniceru,Moraretc.,voi sunteti?Cei alfabetizati într-ale coruptiei!?Cand faptele voastre va lasa fara argumente recurgeti la „ba pe-a matii”(analfabeti,pr.0sti etc.),ca pe maidan.La caracterul vostru,asta-i o bagatelă!

  65. CCR , este curtea neconstituțională a României .
    Reprezentanții acestora au fost otrepele intereselor de partid . Toți, fara excepție.
    La asemenea indivizi imorali ,la ce te poți aștepta ?
    Doar la legi pro infracționalitate și infractori și la pensii speciale . Atât știu și atâta fac .

  66. Toate pensiile speciale sau de servici , trebuesc desfiintate . In constitutie scrie ca toti romani sunt egali . Unde si cu citesc constitutia acesti judecatori de la ccr si politicieni din parlament ?

  67. Va faceti de râs cu acest articol! Motivarea. CCR pentru neconstituționalitatea unor dispoziții din OUG 130/2021 este valabilă doar pentru ordonanțele de urgență. Tot CCR a stabilit în numeroase decizii că poate fi micșorat cuantumul pensiilor speciale până la limita componentei lor contributive, daca micsorarea este dispusă prin lege, nu prin Ordonanțe de urgență.

    • pt. HUHU REZEA Nu pot judeca litigii legate de pensii speciale , ei insisi fiinD beneficiari de pensii speciale ! Sunt INCOMPATiBILI !!! Nu conteaza ca sunt OUG sau legi ! Tu esti jurist la univ. de stat ?

  68. Nu mai mintiti și ațâțați lumea! Parlamentul poate da legi perfect constituționale in aceasta privința! La parlamentari e problema, nu la judecători!

    • „Gabi”,pui si ceva argumente aici sau tu esti doar cu slogane!CCR s-a cocotat pe Parlament,de multe ori.

    • Ciuca, tu ești? 🙂 Nu se poate face nimic, nu-i așa, “Doctore”? Nu va lasă magistrații cei rai.

  69. Ioan
    Este o infirmitate să nu înțelegi motivarea si dispozitivul unei decizii CCR.

  70. Pentru pensiile speciale ar trebui să existe un fond special constituit altfel nu prea cred că sunt constituționale.

  71. Avem nevoie de un PARLAMENT de bun simt. Oare la viitoarele alegeri il vom găsi …?

  72. mie mi se pare ca ceea ce face cecereul e un abuz. diminuarea cuantumului unor categorii de pensii nu poate fi interpretata ca incalcarea dreptului la pensie. ai dreptul la pensie, corect, dar nicaieri nu scrie ca pensia nu poate fi recalculata, in sus sau in jos, impozitata sau redusa. asa ca ogul prin care sunt impozitate pensiile speciale este ok dpdv legal. nu e vorba de o prevedere retroactiva, ca nu iti recalculeaza pensia speciala de cand ai primit-o si pana in prezent, ci ti-o recalculeaza de la 1 ianuarie, deci de la o data ulterioara.

    ar trebui sa existe o cale de atac la deciziile astea idi.oate ale cecereului, nu se poate sa blochezi activitatea legislativa ca asa vrea cecereul.