G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

BREAKING Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an

Curtea Constituțională a respins marți, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării și 4 voturi ”împotrivă”.

Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga și Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunțat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie. Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla în urma deciziei CCR de azi.

UPDATE: Comunicatul oficial al CCR: 

  • În ziua de 29 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, respectiv de Guvern, și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum și legea, în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României.

Șeful statului a atacat actul normativ la CCR, subliniind că, prin această lege, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei acestora, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data scrutinului.

”Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabilește data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situația în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgență prevăzută de art. 93 din Constituție. Aceasta întrucât este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce țin de evoluția situației sanitare. Cu alte cuvinte, orice situație care ar putea antrena o prelungire de drept a mandatului actualului Parlament atrage necesitatea fixării unei alte date a alegerilor și, implicit, a modificării legii organice de stabilire a datei alegerilor. Pe de altă parte, chiar și în ipoteza în care nu se instituie o măsură excepțională, este posibil ca alte rațiuni (de ordin tehnic, administrativ sau de altă natură) să impună schimbarea datei alegerilor, caz în care derularea procedurii ar putea reprezenta un element suplimentar de impredictibilitate, cu consecințe asupra securității raporturilor juridice”, a transmis președintele.

O altă critică adusă actului normativ este că, dacă senatorii și deputații vor fi obligați să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voința parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulității absolute ce nu va putea fi înlăturată în niciun mod, în conformitate cu art. 69 din Constituție.

”Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării”, a mai scris șeful statului în sesizare.

De asemenea, Klaus Iohannis atrage atenția asupra faptului că, prin respectiva lege, au fost create inclusiv premisele prelungirii mandatului Parlamentului României printr-o lege adoptată chiar de Parlamentul în funcție.

”Din această perspectivă, spre deosebire de situația mandatelor autorităților locale, așa cum a reținut Curtea, în privința mandatului senatorilor și deputaților, Parlamentul nu poate să adopte o lege de derogare prin care se poate ajunge, indirect, la prelungirea duratei normale a mandatului său. În concluzie, efectul prevederilor legea criticată este reprezentat chiar de posibilitatea prelungirii mandatului Parlamentului de către acesta, în alte situații decât cele stabilite în mod expres în Legea fundamentală. O astfel de prevedere este contrară nu numai dispozițiilor constituționale amintite referitoare la durata mandatului Parlamentului, dar afectează chiar rolul acestuia, încalcă principiul periodicității alegerilor, precum și jurisprudența Curții Constituționale”, mai avertizează Iohannis.

Potrivit acestei legi, prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

„În termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării alegerilor”, arată actul normativ.

Potrivit acestuia, prin derogare de la prevederile Legii 208/2015, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor organizate în condiţiile articolului 1, numărul minim al susţinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.

În mod similar, tot la inițiativa PSD, ALDE și UDMR, Legislativul a adoptat anterior un alt act normativ, potrivit căruia tot Parlamentul stabilește și data alegerilor locale. Curtea Constituțională a dat undă verde legii respective.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

59 comentarii

  1. Daca stai sa te gandesti Guvernul lucreaza cu functionari care efectueaza periodic controlul psihologic.
    De la parlamentari o sa primesti doar degete ridicate sau tzatzisme pezediste

    • „De la parlamentari o sa primesti doa…” Și multe ațipiri. În banca de Parlamentar.

    • Iata cum Sinistrul tericeanu ramane in parlament. Cat vrea el. pana scapa toti!

    • pai sa-si prelungeasca parlamentarii mandatul pana cad jos si nu se mai ridica.

      sinistrii dorneanu-ccr isi stabilesc si neimpozitarea pensiilor si orice vor ei.

      daca le da dragnetti pensie de un milion de euro pe secunda, aia e! si musai sa fie platita!

      mai sunt locuri la balaceanca ?

  2. Sunt curios daca PSD isi doreste sau nu alegeri anul acesta. Depinde cum considera ei acest 30%. Sau asteapta sa se aprinda putin chibritele intre PNL si uSR + ceva limitari de deplasare din cauza de Covid si uite asa…PSD 35%

    • Ce chibrituri? Deja se ascut cutitele (vezi declaratia lui Ciolos).

  3. Stai așa, deci parlamentarii decid cînd li se încheie mandatul? Papua Noua Guinee.

    În Rep. Moldova s-a dizolvat CCR-ul lor (cum îi zice), trebuie să facem la fel.

    • decizia este pt acest an ,asa ca nu este bai .sa o puna parlamentul in ce luna vor

    • Praf, pulbere fină.
      1.Conform constituției, mandatul parlamentarilor poate fi prelungit cu maxim 3 luni, deci nu poate fi vorba de o prelungire nelimitată.
      2.Guvernul are mandat până la formarea noului parlament, deci și guvernul, dacă stabilește data alegerilor stabilește cât e mandatul său.
      Dar avem o guvernare minunată, nu ar fi o problemă să fie alegeri în martie, nu în decembrie.
      Mai ales că peste 4 ani nu s-ar suprapune cu prezidențialele :)))

    • Da, dar parlamentarii actuali pot amâna cu 3 luni. Nu e vorba doar că vor dormi încă 3 luni pe salariul plătit de noi, problema principală e că ne fură încă 3 luni din viață până scăpăm de ăștia care pun bețe în roate. Bani mai facem, dar timpul nu-l mai luăm înapoi, asta mă seacă.

    • Mai degrabă [Coreea de Nord] Republică parlamentară!. Așa este de 30 de ani: Republică parlamentară!.

    • Tot la job, Alinutza?
      Las-o mai usor , nu te mai stresa, tot miezul noptii te prinde tinand in spate 1,2 mil de bugetari.

    • @Alina M:
      Da, in limitele impuse de art 63 art 1- 4 din Constitutie !

    • CCR trebuie desființat, nu mai încerca să deturnezi discuția că nu-ți merge. CCR e în mare parte o adunătură de hoți și de impostori care decid în funcție de interesele lor de grup infracțional organizat și nu are rost să-i mai ținem acolo. Valea cu ei!

  4. decizia este pentru viitor ? sau au spus in clar ca este pt acest an ?

    • @m:
      Alegerile parlamentare nu au avut loc pt ca legea sa se aplice viitoarelor alegeri parlamentare, deci este evident ca hotararea CCR da dreptul Parlamentului ca IN CONDITIILE ART 64 alin 1 – 4 DIN CONSTITUTIE SA STABILEASCA DATA ALEGERILOR PARLAMENTARE CE URMEAZA SA SE TINA !

    • Este doar pentru anul ăsta, că e o situație specială: domnu’ Dragnea e la parnaie, la Rahova.
      Dacă era domnul liber se întâlneau repede in subsolul CCR sau în vreun ascensor și cereau „indicătzii” prețioase, da așa e mai vine să fie prudenți.

  5. pai nu cred ca vor fi in acest an daca hotaraste parlamentul.

    alde zboara, jumate din psd zboara, pro romania zboara…..deci crede cineva ca-si vor taia singuri craca de sub picioare

  6. adica decizia trebuie luata de catre parlament pentru acest an nu pentru alt an .in acest an o pot pune cind vor

  7. Daca sint alegerile DIN ACEST AN poate sa le stabileasca si Dumnezeu din ceruri.

  8. Nu este nici o problema . Decizia din acest an este luata de parlament cu respectarea perioadei de campanie electorala si deci nu pot pune mai devreme de 15 octombrie Nu au decit sa o puna si de revelion daca vor ca tot va merge lumea la vot

  9. orisice aminare este in defavoarea psd si aliatii

  10. Riscul e să fie fixate alegerile parlamentare prin 2022 sau 2023, în speranţa Ciolacu privind prăbuşirea leului şi căderea guvernului. Revoluția declanșată de USR PLUS se îndreaptă spre depolitizarea unor instituții precum Avocatul Poporului, Curtea Constituţională sau Consiliul Audiovizualului. Iar TVR, mai mereu vocea fesenismului, merită privatizată.

  11. PSD fura pana la capat, cu ajutorul CCR (curtea PSD-istilor si UDMR-istilor) au furat voturile in Bucuresti (noroc ca am iesit masiv la vot si probabil si nu au reuisit ei sa fure cat am votat noi) si acum vor sa fure si urmatoarele alegeri. Insa ceea ce fac ei acum ii va costa enorm, pentru ca la Parlamentare vor lua extrem de putin daca noi ne mobilizam. Alegerile parlamentare vor fi cele mai importante.

    • Ti se pare ca 40% pe tara este o iesire masiva la vot?Daca ne dorim o depesedizare reala trebuie sa avem o participare la vot de vreo 60%.

  12. Dinozauriii din CCR , vor sa mai ramana in functie, caci le trebuie in continuare bani multi , cat mai multi , chiar daca Tara are „punga „goala

  13. Fara comentarii, CCR a ajuns mai rau decat tupeistii de la PSD-ALDe-PRO Romania sau UDMR!!
    In „acest an”, c-asa vrea PSD+ALDE+UDMR, dar cum motiveaza escrocii de la CCR ca asa vrea PSD+ALDE+UDMR?!
    De PSDei, de ALDE, de Ponta, de Ciolacu sau Tariceanu vom scapa cumva, dar de indivizii astia fara scrupule de la CCR cand scapam?!!!!
    Jigodii!!!

  14. Cand o sa crape Dorneanu! Si daca nu mai sunt si altii in CCR racolati de Moscova!!!!

    • Antonia ai nimerit ! Dorneanu și Weber sunt oamenii rușilor ! Și în acest parlament de kk a sunt destui !

  15. Abea astept sa votez. Toate mizeriile astea nu fac decat sa creasca USR si pe alocuri, PNL.

    Imi place inertia bolsevica a oamenilor astora. Rusia a incercat sa-i modernizeze dar nu are cu cine :))) NU exista liderul modern care sa preia PSDul si sa impuna interesele rusesti in Romania. Se vede la Sectorul 1 ca masina ruseasca da rateuri. S-a vazut si la Capitala.

    Hai ca mai e putin pana reusim sa contrabalansam trecutul si sa aruncam odata tortionarii la gunoi sau la puscarie.

  16. Ce-o fi pătit, oameni buni, Marian Enache? O fi fost beat cînd s-a votat?!
    Acuma, io zic că Curtea a decis numa’ pă jumate. Deci, ca să fie întregu’ întreg, tre’ să adopte și jumatea aialaltă, respectiv: ,,Art.2 Începînd cu prezenta Decizie, toți anii se vor nota ,2020′”. Hai, bă, că púteți, nu fiți proști, fiți mai ceva!

  17. O imagine trista a Romaniei poza de la inceputul articolului, e pacat ca nici dupa 31 de ani dupa caderea comunismului nu putem avea un stat modern cu oameni de calitate ata morala cat si profesionala.

  18. Da, Dorneanu știe că după aceste alegeri parlamentare se vor schimba multe, și nu în bine pentru el și psd-istii lui, așa că și-ar dori alegeri la calendele grecești. Mai ales ca până atunci, ciuma va propune și aproba în parlament dublări, triplari de cheltuieli care să impovareze bugetul deja secătuit! Și între timp, pensiile și salariile imense li se varsă în conturi…

  19. Noaptea e mai deteapta decat tine.

  20. cu cit fac mai mult rau cu atit mai bine caderea le va fi groaznica .

  21. urmatorul parlament are de numit vreo 4 judecatori constitutionali in urmatorii 4 ani, deci echilibrul in bine se va modifica dupa urmatoarele alegeri… nu cred ca PDS&Co va avea majoritate..

  22. Intrebarea e ce se intimpla dupa cele trei luni eventuale de prelungire a mandatului daca parlamentul nu hotaraste nimic? Sau asa ceva nu se poate?

  23. Luati ca tema de campanie reformarea ccr si veti avea,cel putin un 5% in plus la prezenta la vot!

  24. Marian Enache fesenist, apoi fedesenist, pedeserist si, in fine, pesedist a judecat corect, deosebindu-se CLAR de ceilalti judecatori rosii ( intre care a stralucit Mona Pivniceru, propusa de PNL in vremea lui Kakarau) !

    PS. Deci majoritatea pesedista a CCR i-a oferit PSD-ului posibilitatea de a stabili data alegerilor in primavara, in martie, obligand guvernarea PNL sa guverneze peste iarna, fara a mari pensiile cu 40%, deci ii ofera estimez eu cateva procente 5-6-7% in plus in alegeri !

  25. Ce ticalosi cei 5 javre bolsevice. Separatia puterilor in stat nu le spune nimic acestor politruci? Legislativ, Judecatoresc, Executiv. Parlamentul (legislativul) da legea prin care alegerile sunt organizate din 4 in 4 ani, iar Guvernul (executivul) organizeaza alegerile in baza mandatului, este cel care stabileste cand sunt cei 4 ani impliniti, fereastra de votare. Deja Parlamentul isi aloca puteri executive si tindem la o incalcare a separatiei puterilor in stat. Decizia este 5 la 4 au votat pentru nelegalitate Dorneanu, Deliorgan, Stan, Pivniceru si Varga, adica fix politrucii care distrug sistematic tot ceea ce inseamna democratia in tara asta. Aceasta institutie trebuie reformata in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar judecatorii sa fie alesi pe baza de concurs dintre cei mai buni in drept constitutional. Acum Ciocolacu poate sa stabileasca ca 4 ani sunt de fapt in 2023 si sa stea bine mersi la butoane. Romania este deja Belarus.

  26. deci sa fie clar, pesedeul decide daca si cand vor fi inlocuiti din scaunul ocupat de condamnati penali definitivi ….

  27. Bine ca cel putin morar s a rupt de basinile lui dorneanu!Poate revine dupa criza de personalitate! De la stan sau deliorga n ai asteptari.
    Mona e in criza varstei!

  28. La stabilirea datei alegerilor parlamentare Parlamentul trebuie sa respecte art. 63 alin. 1 – 4 din Constitutie !

    PS. Cu alte cuvinte, Parlamentul poate stabili ca data a alegerilor sa fie cel mult trei luni mai tarziu decat ziua de 6 decembrie, deci cel mai tarziu pe 6 martie 2021.

  29. Vine SCHIMBAREA peste LICHELE
    La MUNCA !!!!!!!!!!!!!
    sail luati si pe TUDOREL cu voi

  30. Antonia ai nimerit ! Dorneanu și Weber sunt oamenii rușilor ! Și în acest parlament de kk a sunt destui !

  31. CAŢAVENCU
    Ei bine! Ce zice soţietatea noastră? Ce zicem noi?… Iată ce zicem: această stare de lucruri
    este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?…
    Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine
    oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi (îngraşă vorbele.)… Numai noi să
    n-avem faliţii noştri!… Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate
    dura!…

    Cum se poate sa avem in CCR opinii contradictorii? Acolo sunt „somitatile” in materie juridica. Ar trebui ca toate hotararile sa fie luate in unanimitate. Daca sunt opinii diferite – 5 pentru 4 impotriva – atunci ori cei 4 sunt incompetenti ori cei 5 comit abuzuri. Apropos de discursul lui Catavencu , fiecare tara cu falitii sai.

  32. Daca vor stabili data alegerilor legislative la inceputul lui martie 2021, parlamentarii PSD-ALDE-PRO Romanika vor trebui sa raspunda la o problema de etica si anume : Daca tot au spus mereu ca guvernul PNL este incompetent si corupt in vreme ce ei, PSD sunt competenti, cinstiti si au solutii ar trebui sa incerce sa dea jos acest guvern prin motiune de cenzura si sa-i ceara Presedintelui sa numeasca un premier de la PSD pt a forma guvernul ! Asta daca tot le e mila de oameni, sunt empatici si vor sa-i ajute, nu ca penelistii.
    Sa treaca un guvern PSD peste iarna tara si apoi sa se prezinte in alegeri in martie 2021 cerand votul unor romani pe care i-a salvat dandu-le caldura, apa calda etc, etc… pensii, alocatii, toate marite !

    PS. Pe pariu ca nu vor proceda asa ! Dar nu vor avea nici tupeul de a declara in clar ca ei vor corecta din opozitie toate greselile actualei puteri !

  33. CCR trebuie desființat, este o adunatura de mafioti fara nici o legitimitate.

  34. Foarte corectă decizia CCR, iar alegerile să se facă la anul in primavara cu pandemia asta.

    • În primavară Coviduț19 serbează un an de când bântuie in Românica și vrea să facă paranghelie mare, cu zeci de mii de invitați pe zi, așa că nu-i văd bine pe votanții obișnuiți să se bucure la un kil’ de făină și o litră de ulei, toate intr-o sacoșă roșie cu trei trandafiri …

  35. inca o dovada ca acest conclav mafiot numit CCR..se afla in solda mafiei psd.alde.udmr..macelarii justitiei..credem ca a venit vremea unui referendum pentru desfiintarea acestui CCR..judecarea si arestarea acestor impostori in robe.. incepand cu preafericitul dorneanu.. zis si 5 pensii speciale.. placuta suedezà e valabila si pentru voi..

  36. Luis din pacate nu ai murit la alegerile astea nu o sa mori nici la cele din Decembrie.

  37. Sa le amane. Noi, tinerii, vom fi tot aici, iar din fosilele psd iste poate mai mor naibii si mai scapam de niste voturi.

  38. CCR a creat practic precedentul !
    Peste patru ani daca Parlamentul da o lege prin care statueaza ca Parlamentul stabileste data alegerilor alegerile legislative din anul 2025, va avea de partea lui ca precedent Hotararea CCR data acum !

    PS. CCR nu a spus in niciun fel ca in viitor Parlamentul nu mai are voie sa dea legi prin care sa stabileasca data diverselor alegeri !

  39. Vorbitorii scriitori, sunteti TARI