G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională revine cu precizări după decizia care ar putea scăpa…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

BREAKING Curtea Constituțională revine cu precizări după decizia care ar putea scăpa mai mulți inculpați și lasă Guvernului și Parlamentului timp sa intervină înainte de a publica decizia în Monitorul Oficial

Curtea Constituțională revine cu precizări într-un comunicat dat publicității vineri și după decizia care ar putea scăpa  mai mulți inculpați și lasă Guvernului și Parlamentului timp să intervină înainte de a publica decizia în Monitorul Oficial.

”S-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României”, se arată în precizările Curții Constituționale.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro ce se înțelege din precizările Curții:  ”Asta înseamnă că ministrul Predoiu să scoată repede un act care să intre în vigoare până la apariția deciziei în Monitorul Oficial.”

Un alt judecător a precizat pentru G4Media că ”toți inculpații care au crezut că scapă s-au bucurat degeaba. Guvernul va interveni prin OUG, iar decizia CCR nu poate fi aplicabilă deoarece în prezent este suspendată, nefiind publicată în Monitorul Oficial”.

Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

CCR  a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Redăm mai jos precizările CCR:

”a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal;

Cu privire la această soluție, precizăm următoarele:

Art.155 alin.(1) din Codul penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstituțională, întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă și lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situație juridică incertă referitoare la condițiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârșite.

La pronunțarea deciziei de față, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituționale cu dispozițiile Constituției și nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției. Așadar, din anul 2018 și până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituționalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea” – este un text incomplet și, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenției active a legiuitorului, în această perioadă instanțele de judecată au interpretat și aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică.

În aceste condiții, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României.

– a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „sub rezerva cazului prevăzut la alin.(6)” cuprinsă în art.57 alin.(5) din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, precum și dispozițiile art.57 alin.(6) din același act normativ sunt neconstituționale.

Deciziile sunt definitive și general obligatorii.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Context

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, decizia CCR i-ar putea ajuta pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat ani de zile iar faptele riscă acum să se prescrie. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție.

”Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, au declarat pentru G4Media.ro un avocat specializat în drept penal.

Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Lucian Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi”, au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal.

Dacă ministrul justiției promovează în următoarele zile o ordonanță de urgență care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției, aceasta ar fi soluția salvatoare, a declarat un alt magistrat pentru G4Media.ro.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Pariu ca Predoiu nu o sa se grăbească? Așa își mai scapa câțiva corupți de pușcărie…

    • E posibil sa fie in concediu printr-o insula indepartata.
      Ciorbea era in Florida la soare când aveam nevoie de el.

    • USR singura varianta de vot pentru eliminarea acestor mafioti de la CCR.

    • Asta nu-i CCR (Curtea Constituțională a României) asta-i CCI (Curtea Constituțională a Infractorilor) !
      Ciuma roșie împreună cu holera galbenă, au reușit să impună la această „curte” o serie de politruci care demolează statul de drept.

    • predoiul ERA IN VESELIE MARE LA PARANGHELIA PEEENEEELE.
      A INDEPLINIT INTOCMAI SARCINILE PRIMITE DE LA VARANI.

    • CUM SA SE GRABEASCA ? N-A DAT BULA FILIALA PARTIDULUI, ccr CA CA E NECUNSTITUTIONAL SA TE GRABESTI.

      SUNT DE UN CINSIM ABSOLUT.

      CAND A FOST SA O ELIMINE PE KOVESI AU SCRIS „DE INDATA”. CAND A FOST VORBA DE PENSII SPECIALE AU DAT NECONSITUTIONAL CA S-AU GRABIT CU LEGEA.

    • DE AIA SUNT PERSONAJE PRECUM vicol IN PARLAMENT ?
      SA SE ASIGURE CA LEGILE VOR CONTINE ELEMENTE NECOSNTITUTIONALE, FAPT CARE LE VA PERMITE SA-I REZOLVE PE CLIENTI ?

    • predoiul ARE ALTA „AGENDA”. SA SPOREASCA PRIVILEGIILE „justitieI”. LA ASTA LUCREAZA EL.

  2. In esenta, Predoiu, prietenul elenei, si PNL mai varza decat Tudorel si PSD.

  3. Ăștia sunt călăii dreptății. Canceru’ să vă mănânce.

  4. MARELE TRADATOR IOHANIS a infrant din nou peeeseeedeee , de data asta la pachet cu statul de drept/justitia (sau ce a mai ramas din el)

    FICUSUL de la GRIVCO, a facut un REFERENDUM, care inutil cum a fost , avea si o prevedere referitoare la OUG-uri pe justitie

    acum sa vezi cum sare IOHANIS/PRESHOIU sa ne explica ca nu poate da OUG, ca respecta vointa electoratului de la REFERENDUM (desi cu guvernul peeeeseeedeeee nu prea a tinut cont)

  5. SA NU FIE PREA REPEDE ? DACA E ZI DE MARTI CAND DAU LEGEA ? DACA TRECE PISICA 13 ?

  6. Sa vezi ce se va grabi predoiu sau guvernul usl cu o ordonanta … Aha

  7. va fi cu „happy end” pentru toti , dupa un timp vor putea
    merge cu totii la shopping. Si unii , si ceilalti….
    Mai intai se introduce o incertitudine, apoi, dupa ce categoria definita de Brucan in urma cu vreo trei decenii o accepta , devine obisnuinta. S-a intamplat cu protocoalele, cu completele specializate….de care pana la urma au profitat ….

  8. INFAMIE, NUMELE TAU E ccr.

  9. Orice OUG sau modificare legislativă intrată în vigoare decide pentru situații viitoare. Când va fi publicată decizia în MO ea va fi aplicabilă.

    • in mod normal se publica repede in MO, ca asta e logica. nu ce au facut ei, se dau acte si nu se publica in MO, ca asta e bataie de joc, abuz de sistem.

  10. Mai exista vreo instituție, de stat, în tara asta care sa facă ceva și în favoarea cetățenilor corecți? Mai exista în țara asta oameni corecți? Mai are țara asta vreo șansă să se apropie cât de cât de normal? Toate legile care se dau sunt NUMAI și NUMAI în favoarea infractorilor. Ii apară, ii încurajează, ii scăpa de orice pedeapsa, ii ajuta sa producă infracțiuni. Și ei fac asta din ce în ce mai la vedere și mai sfidător pentru ca știu ca oamenii sunt prea fricoși, prea comozi si sunt activi doar online. Pana nu ies în strada câteva milioane de oameni și le arata acestor golani ca nu se mai poate, nu se vor potoli. Ei s-au unit toți în „alianțe” ca să poată fura. Restul oamenilor când se vor uni ca să salveze ce a mai rămas din tara asta?

  11. Iata ca stia Udrea de ce a revenit in Romania Iata ca stia ea ca e ”rezolvata” numai ca s-au produs ceva decalaje … Astfel peste cateva zile, afirmatia ca e retinuta ilegal, ca e ”nevinovata ” va fi corecta si curand ea si altii ca ea, va putea cere despagubiri pentru harture, represiune, retinere ilegala … Asteapta, crede cineva ca Predoiu va avea o interventie in favoarea anticoruptiei ? Pai el executa doar ordinele Fiintei Nelocuite care a intors armele in 2021 devenind fatis garantul mafiei -asa ca ce naiba sa asteptam ?!! In 2021 parea ca victimele sunt cei de la USR ! Or fi fost dar colateral , caci miza e doar in desavarsirea actiunii incepute de dragnea in 2017 , starpirea orcarei urme de anticoruptie si rezolvarea problemelor intregii oligarhii a coruptilor , transpartinice ajunse (uneori si direct, fizic) la toate butoanele statului. Asta o fi dezvoltarea promisa – cea a coruptiei – si stabilitatea o fi practicarea ei netulburata , ca in vremurile trecute, bune pentru practicanti……

  12. CCR ,gasca infractorilor !

  13. Isi aminteste Predoiu de caramizi….

  14. Asta nu e Curte Constitutionala, ci este Curtea Infractionala! Apara lichelele precum Udrea, Ioana Basescu si pe alti infractori cu dosare grele! Fac orice ca sa le puna procurorilor bete in roate ca sa ii scape de puscarie pe marii corupti, si in plus nici averile nejustificate nu le-au confiscat! Asa ca mai degraba ar trebui pichetata aceasta Curte Infractionala in care colcaie alti infractori ce nu stiu decat sa isi voteze cat mai multe privilegii, pensii speciale etc. si sa-i apere pe alti infractori, fiind jantajati si cu multe bube in cap!

  15. Toti „experti” PNL in frunte cu eternul vedeta neconfirmata – dl Predoiu – care dadeau de pamant cu USR ca sunt vai mama lor au distrus justitia in noua luni cat nu a putut sa faca Dragnea in ani de zile. Felicitari PNL! O sa ajungeti la groapa de gunoi a istoriei.

    • pe n.ai.ba sa-i ia or sa ajungă la groapa de gunui, asa s-a zis si despre PSD ca o sa ajungă istorie… i.d.i.o.t.i.i de la noi de 32 de ani votează pentru corupție.

  16. Oare cum sa modifice legea, printr-un OUG?? Pai nu au fost românii si au votat ca legile justiție nu se modifică prin OUG-uri. Apoi printr-o lege adoptată in graba, nu a zis CCR ca ju e constituțional (ca in cazul pensiilor speciale)?? Apoi cevtata e si asta in care o lege este in dezacord cu constituția, CCR se pronunță dar vrea sa faca o românească si hai sefu ca nu public….trece termenul…stat de drept