G4Media.ro

BREAKING Curtea de Justiție a UE desființează noua strategie a condamnaților fugari:…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Curtea de Justiție a UE desființează noua strategie a condamnaților fugari: Extrădarea nu poate fi refuzată pe motiv că autoritățile române nu găsesc procesul-verbal prin care judecătorii au depus jurământul / Decizie importantă pentru justiția din Malta în cazul lui Paul de România

Curtea de Justiție a UE a desființat luni printr-o decizie o strategie utilizată de așa-zisul Prinț Paul de România și de alți condamnați care fug de justiția din România. Completul CJUE, din care a făcut parte și președintele Koen Lenaerts, au decis că magistrații dintr-un stat membru UE nu pot refuza extrădarea către România a fugarilor pe motiv că autoritățile române nu găsesc procesul-verbal prin care judecătorii care i-au condamnat pe respectivii fugari au depus jurământul.

”Autoritatea judiciară de executare a unui mandat european de arestare emis în vederea executării unei pedepse nu poate refuza executarea acestui mandat de arestare întemeindu‑se pe motivul că procesul‑verbal de depunere a jurământului unui judecător care a aplicat această pedeapsă nu poate fi găsit sau pe împrejurarea că un alt judecător din cadrul aceluiași complet ar fi depus jurământul numai la numirea sa în calitate de procuror”, se arată în decizia Curții de Justiție a UE.

Curtea de Justiție a UE a acceptat astfel argumentația DNA care a transmis un punct de vedere CJUE.

Vezi aici punctul de vedere al DNA transmis către Curtea de Justiție a UE

Paul de România s-a prevalat de această strategie când a contestat în Franța mandatul de extrădare emis de România. În 2023, Paul de România a invocat în fața justiției din Paris, acolo unde a fugit din România, că unul dintre magistraţii din completul de la Înalta Curte nu ar fi depus jurământul cu 25 de ani în urmă.

Curtea de Apel din Paris a respins în noiembrie 2023 cererea autorităților de la București de aducere în România a lui Paul Philippe al României, care a susținut că solicitarea de extrădare a fost făcută „în scop politic”. Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Decizia CJUE are legătură și cu actualul proces din Malta, unde Paul de România a fost prins din nou de autorități și a contestat mandatul de extrădare pe motiv că standardele din penitenciarele românești sunt prea scăzute.

Astfel, CJUE a decis că justiția dintr-un stat membru UE (în cazul de față Malta) ”nu poate refuza executarea unui mandat european de arestare întemeindu‑se pe elemente privind condițiile de detenție din penitenciarele din statul membru emitent pe care le‑a obținut ea însăși și cu privire la care nu a solicitat informații suplimentare autorității judiciare emitente. Autoritatea judiciară de executare nu poate aplica un standard mai ridicat în materie de condiții de detenție decât cel garantat la acest articol”.

Un judecător din Malta a respins în luna mai extrădarea lui Paul de România, condamnat definitiv la închisoare în dosarul de corupție cunoscut drept ”Ferma Băneasa”. Judecătorul maltez a susținut că există „un risc real” ca Paul de România să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale dacă ar fi trimis extrădat.

Paul de România a fost dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, într-un dosar instrumentat de DNA.

În 27 iunie 2022, el a fost prins pe stradă, la Paris, iar la verificări a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile britanice. În luna septembrie, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Deci ajutorul pentru hoți venea tot din statul corupt, mafiot, oligarhic, rusofil România și oficial se zicea că „nu vrea Occidentul” să-i dea înapoi!
    Românii care votează PSD-PNL-UDMR-AUR-SOS sunt vinovați pentru asta! 😒

  2. Paulică, Rahova te așteaptă cu brațele deschise !

  3. ce tare, sa nu gasesti PV-ul ca singura firma acreditata cu Calitatea in romania poate face asta si nu alta, sa spunem tUV

  4. Vedeți voi, acum Danileț este sătul, râgâie de vreo 5 mii de euro pe lună, l-ați auzit vreodată să zică ceva rău despre Savonea sau Netejoru?

  5. Uimitor cum O Hârtie bloca aducerea în țară a unui inculpat cu guler alb! Îți vine să-ți tragi palme…

  6. Mi se pare că toate aceste respingeri de returnare a unor condamnați fugari, reprezintă un gest de sfidare, inamical , față de România. Nu știu dacă nu cumva ar trebui să începem și noi să oferim ” găzduire” corupților lor, în special celor cu mulți bani….De ce , nu ?

  7. Hai Paule în țară că Înalta Curte de Corupție și injustiție te va elibera imediat.

  8. La noi totul e facultativ. Nu contează ce scrie în lege și în proceduri. Important e să scape cei puternici, influenți, cu bani sau cu sprijin din partea politicienilor. Ce ar zice CJUE despre Agenția Națională de Integrare, care înregistrează raportări pe care apoi nici nu le cercetează nici nu le clasează, fiindcă persoanele care ar trebui chestionate sunt importante și protejate?

    • In loc de Agenția Națională de Integrare se va citi Agenția Națională de Integritate, binecunoscuta ANI

  9. Era nevoie de această decizie a CJUE pentru a acoperi neglijență autorităților române în reglementarea legălă și în păstrarea și arhivarea documentelor esențiale cum sunt cele privind depunerea jurământului de către magistrații judecători, situații care nu pot fi de natură să aducă atingere imperativelor ordinii de drept.De acum drumul aducerii în țară a prințului Paul pentru ispășirea pedepsei va fi mult mai lin,mai facil.

  10. Să sperăm că statele UE care soluționează cererea/cererile de extrădare în materie vor respecta această decizie a CJUE și nu vor proceda ca autoritățile române care nu respectă,nesocotesc două decizii ale CJUE privind prescripția.

  11. Daca acest clovn ajunge unde e locul lui – la puscarie, o sa fac ceva ce nu credeam ca e posibil, o voi reevalua pe Alina Gorghiu care va primi o bila alba de la mine 🙂

    Acum totusi e de discutat ce facem cu cazurile lui Puiu Popoviciu, Mario Iorgulescu si Ovidiu Tender si … ce facem cu pensiile speciale ale specialilor din justitie care se pensioneaza la 40+ de ani…