G4Media.ro

BREAKING Curtea Supremă a pus în discuție competența judecării Dosarului Revoluției, tergiversat…

Foto: Agerpres / Mihai Alexe

BREAKING Curtea Supremă a pus în discuție competența judecării Dosarului Revoluției, tergiversat deja de decenii

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus vineri în discutie din oficiu competența judecării Dosarului Revoluției din 1989, retrimis la instanță de Parchetul General după o odisee de peste două decenii, a declarat pentru G4Media avocatul fostului președinte Ion Iliescu, Adrian Georgescu.

  • Update: Curtea Supremă a stabilit termenul pentru pronunţare la data de 10 februarie 2023

Motivul punerii în discuție a competenței de judecare este că la data faptelor din 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu – principalul vizat de acest dosar, nu era președintele României. Tot atunci, inculpatul Ioan Rus era cadru militar, iar singura instanță competenta este Curtea de Apel București.

Vineri, ÎCCJ a rămas în pronunțare pe trimiterea dosarului la Curtea de Apel București. Instanța le-a dat părților din dosar două săptămâni pentru a depune concluzii, iar decizia va fi pronunțată peste o lună.

Încă din timpul ședinței de judecată de vineri, rudele morților de la Revoluție sau supraviețuitorii Revoluției s-au arătat nemulțumiți, ei cerând ca procesul să rămână la Înalta Curte, în timp ce avocații inculpaților sunt de acord cu mutarea procesului la Curtea de Apel.

Context. Procurorii Parchetului General au retrimis dosarul Revoluției în instanță în august 2022 după ce procurorul general Gabriela Scutea a declarat că au rezolvat problemele semnalate de judecători.

În dosarul Revoluției sunt trimiși în judecată și fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

În 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în 2021, ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar, după ce, în octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90. Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari, iar magistrații sunt nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost viceprim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe. Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Vă mulțumim că ne țineți la curent cu ceea ce se întâmplă cu aceste dosare mereu tergiversate și uitate.
    Tare mă tem că vor afla rezolvare abia după moartea tov. Iliescu.
    Oare de ce suntem, noi, românii, așa corupți și slăbănogi? O fi genetic? O fi prea convenabil
    O fi un trend național?

  2. Nu trebuie să uităm că pisdistii l-au ținut pe iliescu drept ”onorabilul partidului” și au tergiversat cercetările, laolaltă cu magistrații cu pensii speciale!

  3. Ați votat PSD 46% în 2016 și 30% în 2020. Veți vota PSD 31% în 2024.

    Să vă iasă prin ochi!

  4. Slugile Rusiei își fac datoria!

  5. Deci dupa 30 de ani nu stiu cine trebuie sa judece, frumos! In loc sa se refaca ancheta poate ar trebui sa refacem revolutia poate asa se vor limpezi lucrurile.

  6. Se pare ca Curtea de Apel Bucuresti este instanta preferata a tovarasilor. Daca urmarim deciziile acestei curti o sa vedem achitari pe banda.

  7. Inalta dar se pare îngusta curte are (și) probleme de spațiu fizic de stocare. Cum s-a semnalat și in alta cauza cu tone de dosare, șefa se ruga sa nu le aterizeze lor cauza ca …unde sa înșiruie atatea dosare? Adică ce atata competență, interes major al publicului… primează principiul “sa nu pice beleaua pe noi”.
    In cazul de față, le-a trebuit zeci de ani sa deducă funcția lui Iliescu la revoluție?

  8. Sentinta – in cartea de istorie!

  9. Copii vostrii sunt liberi… in alte tari…MULTUMIM!

  10. Rușii, cu metehnele lor, au parazitat neamul ăsta.
    Și da, de la ruși vine Vo(lo)d(e)ka.

  11. Vând cazan prezidențial model „nea Nelu”, fără urme de intrebuințare, sau schimb cu model nemțesc „Klaus”…
    Cei interesați sunt rugați să transmită SMS la numărul *666..

  12. @king momo – Hai, basti de aici, chiar esti penibil cu postarile tale de postac

  13. Dacă nu a fost președinte cum a putut omorî un președinte de asta nu trebuia judecat ion Iliescu cel mai mare trădător român