G4Media.ro

BREAKING Poziționare cu implicații majore a CCR: Curtea lui Dorneanu susține că…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Poziționare cu implicații majore a CCR: Curtea lui Dorneanu susține că hotărârea Curții de Justiție a UE privind supremația dreptului european se poate aplica în România doar după revizuirea Constituției

Curtea Constituțională a României respinge de facto, printr-un comunicat de presă, decizia majoră a Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE.

În comunicat, CCR arată că efectele deciziei CJUE se pot produce numai dacă s-ar revizui Constituția din România.

Pasajul relevant din Comunicatul CCR:

  • De altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României.

Context. Judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE. În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.

În esență, CJUE a venit cu următoarele argumente:

* dreptul european are întâietate în fața dreptului național, inclusiv în fața deciziilor CCR

Reamintim că, printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție. În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.

Ce spune Constituția României

ARTICOLUL 148
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Comunicatul integral al CCR:

Având în vedere Hotărârea pronunțată în data de 21 decembrie 2021 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauzele conexate C-357/19 Euro Box Promotion și alții, C379/19 DNA- Serviciul Teritorial Oradea, C-547/19 Asociaţia «Forumul Judecătorilor din România », C-811/19 FQ și alții și C-840/19 NC, care a generat dezbateri în spațiul public cu privire la impactul acesteia asupra Curții Constituționale a României, facem următoarele precizări:

Prin Decizia nr.685/2018, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat nelegala compunere a Completurilor de 5 judecători organizate la nivelul Înalta Curți de Casaţie şi Justiţie. Constatând că acestea au fost nelegal constituite, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în art. 503 alin. (2) pct. 1 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia hotărârile instanţei de recurs pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când au fost date de o instanţă cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei și art. 426 lit. d) din Codul de procedură penală, conform căruia se poate face contestaţie în anulare împotriva hotărârilor penale definitive, atunci când instanţa nu a fost compusă potrivit legii

Prin Decizia nr.417/2019, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Constatând că acestea, contrar legii, nu au fost constituite, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în art. 421 pct. 2 lit. b) din Codul de procedură penală, conform căruia atunci când există cazul de nulitate absolută referitor la necompetență, instanța apel dispune rejudecarea de către instanța competentă, respectiv, în cazul analizat, de completurile specializate.

Prin Decizia nr.51/2016, Curtea a constatat neconstituționalitatea sintagmei „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, ceea ce înseamnă că mandatul de supraveghere tehnică poate fi pus în executare de procuror şi de organele de cercetare penală, care sunt organe judiciare, conform art. 30 din Codul de procedură penală, precum şi de către lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în condiţiile în care aceştia pot deţine avizul de ofiţeri de poliţie judiciară, în condiţiile art. 55 alin. (5) din Codul de procedură penală.

Prin Decizia nr.26/2019, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a unor protocoale de colaborare. Constatând că acestea nu puteau fi încheiate între cele două autorități publice, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în pct.3 al dispozitivului deciziei, respectiv „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare”.

Astfel cum s-a arătat mai sus, aceste decizii au antamat probleme punctuale referitoare la:

–   compunerea Completurilor de 5 judecători la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie;

–   la constituirea completurilor specializate în materia infracțiunilor de corupție la nivelul Înalta Curți de Casaţie şi Justiţie;

–   punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică;

–   la competența Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a încheia protocoale de colaborare cu Serviciul Român de Informaţii.

Prin urmare, niciuna dintre aceste decizii nu a vizat nici crearea unei impunități cu privire la faptele ce constituie infracțiuni grave de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție și nici înlăturarea răspunderii penale cu privire la aceste infracțiuni.

Subliniem faptul că, potrivit art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt și rămân general obligatorii.

De altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și: Curtea de Justiție a UE, decizie cu impact major: Judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care se opun dreptului UE / Hotărârea, luată în contextul tendințelor suveraniste ale Ungariei, Poloniei și României / Decizia are impact direct în dosarele Udrea și Vâlcov

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

209 comentarii

  1. Avem o curte infestata de rusofili si proinfractori… Romania merge impotriva cetatenilor sai.

    • Morar, Dorneanu, Mona Buze Mari, Enache, PopoGeani si Shmeliorga, lasati-va de judecat si apucati-va de o miutza. Sunteti niste derbedei si niste catastrofe judiciare. Ps Sa nu o uitam pe Xenia cea razboinica, tiitoare lui Zegrean si Morar.

    • Esti un troll care nu stie ce vorbeste.
      Citeste, apoi reinterpreteaza declaratia lui Dorneanu, daca te duce mintea:
      https://www.cotidianul.ro/curtea-de-justitie-a-ue-neaga-suveranitatea-statelor-membre/

    • Asta vrea CCR și urmărește dintotdeauna (!),adică procedura de „Infrigement”, care atrage după sine marginalizarea României ,și în final, scoaterea țării din UE !Păi, nu asta vor rusofilii din CCR ,ROEXIT? Asta fac !

    • Morarii si Dornenii de la CCR merita batuti cu Constitutia peste cap.

    • Dorneanu este un kgb-ist care se deplasa in Rusia, regulat, pentru a primi instructriunile de la recrutorul lui. Asta conduce CCR.

    • Dorneanu, Morar, beliorga, Popogeani , Pivnicereasa și Enache merita sa fie premiați de Hrusciov și Stalin!

    • Cred că mizeria asta de UE își depășește atribuțiunile. Republica Europeană ar trebui să înceteze cu abuzurile.

    • @Eugen Da ma postacule, cum sa nu! Te-au scos coruptii la produs?

    • Cel mai trist e că în 2022 se vor schimba 3 judecători Ccr, printre care Dorneanu, care vor fi numiți de Parlament. De majoritatea parlamentară, mai precis. Deci de USL. Pentru următorii 9 ani, vom avea tot n CCR toxic, anti european.

    • Alx, Eugenia o sugerează de plăcere de obicei. Și dacă o face bine și înghite la sfârșit îi mai aruncă ăștia un pumn de fise în cap. Dacă ar pune un selfie ai vedea că are fruntea plină de vânătăi. Așa e la centuriste !

    • Cu Iohanis in frunte securiștii-bolșevici sunt și mai puternici.

    • Ca de obicei bolșevicii sunt cei mai tari la democrație 😀
      Nu degeaba comuniștilor le place sa se numească se numească „Democrata”, „Democrat”😀 Partidul Comunist a de venit Partidul Social Democrat și gata, au rezolvat cu democrata ! 😀

    • Curtea Rusiei in Romania

    • @ pic
      Ai dreptate dorneanu este agent rus .

    • Din fericire, Dormeanu și gașca pesedista de la CCR, nu pot aresta judecători, nu-i pot suspenda, nu-i pot obliga să dea sentințe impotriva conștiinței lor.

      De aceea, un judecător cinstit si incoruptibil, poate ignora total pe dormeanul rusofil și pe ceilalți infractori de la „Curte”, în spiritul valorilor statului de drept și al angajamentelor asumate de România când a aderat la UE.

    • Pentru toti papagalii care dau ca de buna o OPINIE a lui Adrian Severin(un corupt dovedit) scrisa in cotidianul am sa le spun ca conform constitutiei Romaniei Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, adica prin politicienii alesi. Sau ca sa intelegeti si voi, suveranitatea nu are si nici nu trebuie sa aiba nimic de a aface cu justitia pentru ca altfel ar insemna ca justitia este condusa de politic si nu este independenta. Tocmai legarea justitiei la organe europene sau interationale precum CEDO,comisia de la Venetia sau CJUE garanteaza independenta justitiei din ro pentru ca altfel anumite legi date de politicienii corupti sau insusi coruptia judecatorilor va vor putea ingradi anumite drepturi. Pe acelasi principiu merge si legiferarea in Ro, fiecare lege data de parlament trebuie sa fie constitutionala si trece printr-un filtru al CCR, garantul drepturilor voastre, numai ca aici coruptia a rupt firul si cam asta e speta discutata, au intaietate niste judecatori CCR numiti politic (judecatorii CCR sunt numiti politic in RO) sau dreptul european unde politicul nu este integrat? Intelegeti? Suveranitatea unui stat nu are nici o legatura cu o justitie independenta si nici nu o garanteaza, independenta justitie este data de alti factori iar principiul de baza este excluderea factorului politic, ceea ce in Ro nu exista atat timp cat garantul suprem , CCR este numit politic.

    • @Rambo , mafiotii au ca instrument SIIJ sa ingenuncheze orice judecator ori procuror care indrazneste sa dea un verdict sau macar sa aiba o opiniei impotriva mafiei din orice domeniu .

    • Visul dintotdeauna a Satanei a fost să uniască Europa sub un singur punct de control (aflat desigur în slujba sa). În trecut a încercat să efectueze acest deziderat al său pe cale militară (Nopoleon, Hitler, etc). Nu a reușit.

      Acum încearcă să aducă același lucru la realizare prin intermediul UE și a Curții de (in)Justiție a UE. Va reuși?! Nicidecum!!!

      În rest, bravo CCR că nu a cedat în fața atacului brutal la adresa suveranității statului român venit din partea Curții de (in)Justiție a Uniunii Europene.

    • @UE tu sigur ai lag, confuzi suveranirarea poporului cu suveranitatea statului. Suveranitatea statului e un set de legi date de politicul ales de popor tocmai sa garanteze suveranitatea și voința poporului. Adica suveranitatea poporului> Suveranitatea statului. Cu toate astea legiferare politicului ales nu garanteaza transpunerea in tocmai a vointei poporului de aceea mecanismul statului Ro prevede mai mulți garanti precum independența justiției (vz puterile în stat). Ele nu se suprapun dar sunt interconectate, justiția funcționează pe legile date de politic iar justiția veghează ca legile date sa nu inhibe drepturile poporului. Doar că în Ro există o hiba, garantul suprem al independenței justiției, CCR, este numit politic’ tocmai de aceea’ în constituție sunt prevăzute mai multe mecanisme (vz articolul din constituție din articolul de mai sus) precum conectarea justiției la mecanisme internaționale (CEDO, sasmd), cu alte cuvinte decizia CJUE întărește suveranitatea poporului și nu invers pentru ca articolul din constituție care îi dă întîietate asupra dreptului intern a fost votat de popor deci exprima voința directă și nemijlocita a poporului fara interpuși precum politicul. Deci întîietatea dreptului european asupra celui intern exprima însuși suveranitatea poporului roman care este mai presus de legile date de politic.

    • Ccr acționează împotriva României pe salarii nesimțite, plătite tot de romani.

    • Toată valoarea ta sta într-un articol din fițuica cotidianul? Crezi ca dacă ai citit tu un articol, te-ai „luminat” iar cei ce nu au citit articolul sunt prosti??? Mai băiatule, ce bine era sa mai fi trecut și tu pe la școală, acolo aveai totuși ceva șanse sa te mai „luminezi”. Și sa nu crezi ca dacă scrii aceeași bazaconie sub mai multe nume, toată opinia publica va da în clocot ca delirezi tu cu articolul tău!!!

    • Dar în SUA, patria democrației și a libertății, judecătorii de la Curtea Supremă nu sunt numiți politic?

  2. I se rupe lui Dorneanu de curtea de justitie europeana. Se gandeste ce pot sa-i faca aia?! El are 100k euro anual, traim in UE doar nu o sa cada de la balcon ca in Rusia. Pur si simplu nu-i pasa.

  3. Inainte era Inalta Poarta, Viena, Berlin, Moscova, acum altii …mai aveti rabdare pana cand vom deveni o provincie! Prima directiva obligatorie in materie de lgbt, care nu era in acordul de aderare …Ce mai urmeaza?

    • Simion este pe invers, toata lumea stie, asa ca toti håuristii sunt „båietei”!!!

    • Tu eşti sclavete de-ai lui Putin.

    • Iar vezi rusi peste tot?Ce e contra lgbt, e rus??Vezi ca la tine, la polul saraciei, exista un loc bun de tratament-Socola!

    • UE ar trebui sa sisteze toate platile, inclusiv subventiile pe agricultura. Sa vedem catar mai rezista rusofilii.

      Chiar iarna asta ar trebui sa fim daci liberi, sa ne autodeterminam singuri cum ar veni.

      Poporul asta nu merita libertate si posibilitati pentru ca e prea puturos si prost ca sa beneficieze de oricare din ele.

  4. Il doare în penis pe Dorneanu de condamnarile CEDO pentru atrocitățile comise asupra populației oneste.

  5. Bineinteles ca cei corupti de la CCR vor sa pastreze puterea. Jos CCR corupt!

    • CCR a apucat un drum foarte periculos, iar comunicatele astea care nici măcar nu sunt semnate de toți judecătorii, că așa a hotărât Dorneanu că opiniile separate nu contează, miros a dictatură și a Moscova.
      Din păcate nu văd nicio forță care să poată contrabalansa derapajele CCR, mai ales de când puterea a fost confiscată de frăția în hoție PSD-PNL-UDMR.
      Iohannis doarme bineînțeles, justiția din România a luat-o la vale și nu de ieri de azi…
      Semnalul a fost dat o dată cu revocarea lui Kovesi de aceeași toxică CCR și cu aprobarea lașă a locatarului de la Cotroceni.
      E grav și nici măcar nu ne dăm seama. Nu mai are cine să iasă în stradă și să apere justiția și lupta anti-corupție.
      Am ajuns să ne uităm cu jind spre Moldova și Bulgaria în timp ce statul eșuat e acaparat de hoți și incompetenți infiltrați la toate nivelurile…

    • Vorbesti sa te afli in treaba….la fel ca ziaristul…asta, daca scrie articole dupa comunicate, le combina intre ele si se crede mare specialist in drept….decizia CJUE nu a aparut in curia, deci nu exista, tratatul de functionare a UE chiar nu prevede renuntarea la independenta in favoarea unei caste de birocrati, legile europene parca trebuiesc transpuse de parlamentele nationale, unele grupuri parlamentare fac jocul acele caste din Comisie….justitie europeana a devenit o sperietoare?…..cei care avem caldura , simtim pe pielea noastra noile preturi la gaz si electricitate, dar asta e inceputul, in industrie deja multi trag obloanele…Green Dealul gandit de niste birocrati europeni, daca va fi aplicat, ne va aduce saracie energetica daca il implementam ca prostii, fara sa ne gandim la ceea ce avem in tara….prin instrumente europene vom primi 2 mld euro sa renuntam la carbune si gaz, dar trebuie sa investim vreo 35 de mld euro sa asiguram energie asa zis curata…..Cand se vor interzice masinile clasice chiar vom da faliment ca tara……Dacia si Ford vor importa aproape toate componentele, poate vor inchide de tot sandramaua

  6. Cenzura la greu.Mai rau ca la Scanteia.

  7. hai afara din ue mai repede, sa moara sosocii si hauristii de foame! 😀

    • Asta spui tu, în timp ce mori de foame în Sankt Petersburg, în fabrica de troli şi fake news.

    • Afara cu usr și globalisti din țară, România este stat suveran, nu vrem LGBT în România

  8. „Curtea lui Dorneanu”. Nu, este Curtea României. Stat suveran unde nu dictează birocrați bruxelezi.

    • Usurel, tovarase tiraspolez. N-ai niste seminte de crapat pe ulita acolo la tine in Transnistria?

    • Exact asta am remarcat și eu.
      E curtea casei lui Dorneanu?
      Faptul că e Dorneanu președinte, nu înseamnă că el i-a deciziile, că îl influențează pe Daniel Morar, de exemplu

    • Esti plin de contradicții si diversiuni, Gogule! Azi acuzi rusofilii, dar acum 7 zile ziceai ca votezi AUR!
      Asta înseamnă ca esti un postac plătit.

      Tratatele europene se adopta prin lege votată de 66.6% din deputații si senatorii din Parlament care ar trebui sa reprezinte interesele si bunăstarea populației, nu hoția si corupția!
      Că majoritatea acestor politicieni mint in campania electorală, iar in Parlament servesc grupurile de interese, este partea a doua.

    • Esti plin de contradicții si diversiuni, Gogule! Azi acuzi rusofilii, dar acum 7 zile ziceai ca votezi AUR! Esti un po.stac plătit.

      Tratatele europene se adopta prin lege votată de 66.6% din deputații si senatorii din Parlament care ar trebui sa reprezinte interesele si bunăstarea populației, nu ho.ția si co.rupția!
      Faptul că majoritatea acestor politicieni mi.nt in campanie electorală, iar in Parlament reprezintă diverse grupări de interese – este partea a doua.

    • Ba da, seful din Ferma Animalelor a lui Orwell face ce vor muschii lui, dupa cum i se comanda de la Moskva. Cred ca cea mai buna miscare ar fi o revolutie adevarata ( nu ca lovitura de stat moscovita din 89) in care toate aceste cozi de topor sa dispara din peisaj definitiv. Cum Doamne-Dumnezeu sa-i dai nemerenicului Dorneanu 200.000E/an cand bolsevicul l-a slujit jumatate de viata pe ceasca si cealalta jumatate pe rusnaci ???? Ce a facut asta bun pentru romani ??? Absolut nimic. Ce a facut rau ??? Enorm , o gramada de porcarii doar, doar o sa ne scoata din UE. Si noi ne rupem spinarile sa-i dam acestui gunoi 200.000E/an pensie.

  9. La bolsevicii astia cine le-a mai cerut parerea? Evident ca nu le convine ca au ramas pe tusa. Ciuda lor nu poate decat sa ne bucure, dupa cat rau ne-au facut. Singura problema este ca noi continuam sa aruncam bani in imbuibarea lor.

  10. Comentam in mod civilizat. Să-mi bag #$&@(#$ in componenta actuala a CCR!

  11. CCR trebuie desfiintata! incalca dreptul european ca sa slujeacsa PSD-ul. UE ar trebui sa puna rapid sanctiuni Romaniei pana de debaraseara de toxicii de la CCR.

    • Cucoana, Constitutia Romaniei e legea fundamentala a tarii asteia, Aderarea la UE nu presupune ca suntem stat vasal unei gasti de birocrati bruxelezi….,statele nationale sunt si vor ramane independente

    • @Bobitza, nu ai ce să vorbești cu aceste loaze, calmează-te. Majoritatea dintre ei sunt învățați cu sclavia, doar lucrează la multinaționale. Mentalitatea de sclavi nu le-o ia nimeni.

    • Eugen=Bobitza=sclav rus invidios pe succesul UE.

    • Sluga de corupți, postacul Eugen, ne vorbește de sclavie 🤣😂👍

    • Gunoi, ia pastilele la timp, tata….iar vezi rusi peste tot?…..de câte ori citesc cum aberezi cu rusii, ma uit daca nu o fi lasat Mos Crăciun una blonda lângă brad…

    • @Bobitza: bai, acesta, nu confunda Constitutia cu CCR! Constitutia nu este incompatibila cu dreptul UE. In shimb, tocmai CCR-ul este cea care nu respecta Constitutia, fiind aservita pesedistilor. CR a devenit o dictatura a coruptiei si atat, nu mai are nicio legatura cu textele de lege.

  12. Când borfașii, corupții și mafioții scapă de pârnaie și râd de cei care încearcă să fie corecți și onești, explicațiile CCR-ului sunt de prisos. Adică ăștia din Europa nu văd ce vedem și noi oamenii de rând? Prin gesturile și deciziile CCR , mulți hoți au scăpat. Adică Parlamentul e vinovat? Dar ei? Ei sunt …raza soarelui !Toți care nu fac nimic, ca cei care fură să fie în pușcărie, toți sunt vinovați: Ficusul , Parlamentul, CCR, DIICOT , DNA, MAI, etc…

  13. Nu l-au intrebat pe Dorneanu cand a aderat Romania la UE daca este de acord cu legislatia UE. Mare greseala ! El si infractorii sunt cei mai importanti din Romania. Baiatul asta trebuia de mult sa fie la parnaie, pentru complicitate.

    • Dar cine a fost întrebat când a aderat România la UE?

    • Rusia pe cine a întrebat când a furat din teritoriul Ucrainei?

    • Populatia in 2003 – de asta apar aceste articole in Constitutie:

      Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană
      (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
      (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
      (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
      (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
      (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

  14. Constituția a fost modificată tocmai pentru aderarea la UE. Așa că el adaugă și interpretează aberant. De fapt această curte poate fi numită antiromanească și pro mafioți. La ce poate duce acest lucru? La scoaterea României din UE. Visul de aur al Kaghebistului Dorneanu.

  15. Voi nu pricepeti ca CCR este ultima reduta a PSD? cum apare ceva care nu le convine si nu pot shimba prin alte mijloace, pac la CCR si zice ca este neconstitutional. Ei pot bloca orice reforma sau text de lege daca vor. CCR s-a transformat intr-un instrument stalinist de dictatura. UE trebuie sa ia masuri punitive maxime ca sa scapam de bolsevici.

    • Prea putini înțeleg subtilitățile astea, doamna!
      Iar pe forumul asta vad ca sunt aprobate cu prioritate comentariile postacilor cu o agenda clară de crea haos.

    • Femei=Sclave

    • Eugen, tot pr.ost, mi.sogin si co.rupt ai rămas? Pus.cariasule!

      Nu vei ajunge la nivelul meu intelectual, academic si profesional, sau al lui Carmen I, nici in zece vieți!

    • Eugen ar trebui raportat lui Alexandru Murariu pentru comentarii denigratoare la adresa femeilor.
      Aflam si noi cu ocazia asta cine este acest postac ha.ter la adresa femeilor.

      De ce sa fie plătiți indivizi in funcții publice din banii romanilor
      sa apere doar niște simboluri istorice,
      (vedeti Deputatul Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism, a transmis, miercuri dimineață, că a depus plângere penală la Parchetul General și la Poliție după ce un protestatar a desenat zvastica (simbol nazist) pe steagul Uniunii Europene)

      in loc sa se implice pe problemele reale ale timpurilor noastre,
      in spete de discriminare a femeilor si u.ra împotriva acestora,
      atât de reale, atât de frecvente?

    • Ca să înțeleagă le trebuie ceva creier, doamnă. Mai greu cu asta pe la nostalgicii comuniști.

    • Diana, ai probleme grave la mansardă, grave de tot!!! Cât despre nivelul tău intelectual… îl vedem în comentariile tale. Și încă ceva, când toată lumea îți spune că ești beată, pai te duci de grabă la culcare. P.S. a fost tare faza cu nivelul tău intelectual, doar frustrații se lăuda singuri.

    • Lool, Eugenia! “Toată lumea” din capul tau de hater pe.nal, penibilule!
      Sa ma șterg la c.ur cu toate personalitățile tale multiple si pseudonimele diferite cu care postezi pe forum!

      Nu puteai găsi in.sulte mai relevante, pro.stovane?
      Eu n-am consumat niciodată alcool si sunt vegana! Lool!
      Dacă tu esti un dro.galau si re.tard la rețeaua neuronala, crezi ca toată lumea este ca tine?

    • Nivelul tau, Eugenie, a fost confirmat
      de mii de ori pe acest forum,
      de sute de comentatori diferiți
      care te-au numit “do.bitoc” si postac plătit.
      Cauta si tu! este scris negru pe pe alb.

      Deci nu te mai obosi. Ce a fost scris in acele mii de comentarii de alții, aia esti!
      Esti un ha.ter postac al mafiei!

      Sunt prea nobila in caracter si in acțiunile din viața de zi cu zi ca sa ma mai cobor la nivelul energiei tale de pe frecvente de <40 Hz, de “iad”.
      Ești un ha.ter care nu va fi salvat! Asta e Profeția pentru tine!

      Ești beneficiar de bani murdari obținuți din fapte de corupție impreuna cu ma.fia pe care o aperi in timp ce împroști cu noroi in spirite nobile!

      Mai calcă tu strâmb cu mine ca s-ar putea sa ai surprize mai curând decât sunt ele planificate!
      Tu ai început ră.zboiul cu mine. Ce se va întâmpla sunt doar consecințele.

    • Esti un po.stac plătit si meriți sa fii tratat doar cu “ignore” când te mai bagi in seama.
      Nu avem ce sa dezbatem. Esti al ma.fiei.

    • Eugen, esti penibil, du-te cu „dialogul” acesta cu Diana la un psiholog sa-l citeasca – vezi ce iti spune – ca sa te lamuresti cine are „probleme la mansarda”…

    • @Hm, Eugene este un po.stac plătit si merita sa fie tratat cu “ignore” când se mai baga in seama la comentariile comentatorilor independenți (a.k.a care nu sunt po.staci).

      Nu ai ce sa dezbați cu el. Este al ma.fiei, argumentele lui sunt co.rupte.

      * Nu mi-au publicat comentariul după 12:02 am, așa ca repostez.

    • Diana mi-a plăcut commentu’ tău @12:00 aia cu ștersu’i bună rău
      bașca că-i și la fixx

      Eugene, ai auzit tată? dro.galau eugenia multiple alea alea – asta sună a concediere din jobu’ de commentator
      io zic, ia-ți inima în dinți și dezinstalează g4

    • Buei, ieugene, buei, m-ai facut sa rad in hohote „când toată lumea îți spune că ești beată”, care toata lumea, toata lumea ta imaginara? Toti prietenii tai imaginari? Ia vezi, bai, ieugene, ca esti singur pe site-ul asta, tu si prietenii tai imaginari!

  16. Abia aștept să plătim pe zi salariul boșorogului ăstuia pe un an, pentru că și-a luat el CCR pe persoană fizică. Du-te, mă, învârtindu-te…

  17. Poate vrea sa forteze discutia despre revizuirea constutituei sa isi bage astia republica parlamentara

    • Asa mi se pare si mie… Sa aleaga Parlamentul Presedintele tarii (asa cum numeste membri in CCR, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi) – asta-si doresc… Asa cum au numit acei politruci, sa numeasca si Presedintele, sa nu mai voteze cetatenii

  18. Ah, iar a muncit dom’ dorneanu. Merita mariri substantiale la salarii, pensii si sporuri.

  19. Pare corect, Romania trebuie sa aplice hotararile CJEU dar numai dupa revizuirea Constitutiei. Ultimele decizii ale CJEU au cam dat peste cap toate institutiile juridice din EU. Dupa reactia instantelor din Italia, in 2018 CJEU a revenit si a clarificat ca abordarea nu se aplica faptelor de dinainte de 2015 cand a inceput tavalugul. Nimeni nu cred ca, contesta suprematia dreptului european asupra celui national, problema e cum se aplica… direct sau indirect prin intermediul sistemului juridic national. Recent CJEU a dat competente direct instantelor nationale peste prevederile existente la nivel national. Este o actiune cu impact pe suveranitate prin hotararea CJEU. Ar trebui ca toate curtile constitutionale din EU sa se intalneasca cu CJEU si sa ajunga la o idee comun acceptata. Asa cum e acum, fiecare interpreteaza ce vrea si ce crede… cu atat mai putin ar trebui sa se intample in justitie. Oamenii au nevoie de un sistem juridic stabil si predictibil.

    • @ Cris
      Singurul comentariu pertinent !

    • Oamenii au nevoie de un sistem de curăţare a postacilor ruşi de pe net. Dar nici Putin nu va trăi la infinit…

    • CCR trece cu vederea articolul 148 aliniatul (2) din Constitutia Romaniei:

      TITLUL VI
      Integrarea euroatlantică

      Integrarea în Uniunea Europeană ARTICOLUL 148
      (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
      (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

      (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

      (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2) .

      (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

    • @ Observator – Am incercat si eu sa postez exact povestea asta, dar nu s-a incarcat comentariul. Poate ne explica senilul de dorneanu cum se impaca incalcarile din mintea lui cu articolul asta din, culmea, Constitutia Romaniei!**

    • Nu știu ce trece sau nu cu vederea CCR, dar articolul respectiv nu are nimic de-a face cu atribuțiile CCR. Nicăieri nu spune că există o altă instanță constituțională sau că o parte din atribuțiile CCR ar merge către CJUE.

  20. Este evidenta cererea expresa a UE (CJUE) ce elimina prin aceasta decizie (decizia nu are legatura cu deciziile CCR ba mai mult le anuleaza atunci cind sunt contrare deciziilor CJUE) deciziile contrare si permite astfel instantelor de judecata sa nu se conformeze unor decizii ce ocolesc sau impiedica exercitarea jurisprudentei UE ce este obligatorie pentru toate statele membre .In concluzie CCR poate decide orisice dar ceea ce este contrar deciziilor CJUE permite instantelor sa nu le ia in calculul deciziei juridice finale .Asadar CCR nu mai are cum isi impune prioritatile de decizie in fata dreptului UE . Este de ajuns ca o Instanta sa nu recunosca o decizie CCR aplicabila intr-un caz anume ca aceea decizie sa devina caduca .Implicit deciziile CCR vor trebui corelate cu cele CJUE.

    • Unii vor sa puna caruta inaintea calului dar iaca ca nu merge . Dreptul UE e prioritar pe toate palierele de competenta iar deciziile CCR (cele trecute )pot fi anulate de instante .

    • Este evident ca daca o instanta decide in acest sens(cel aratat de UE) pe unul dintre cazurile la zi CCR nu are nici o modalitate de a interveni si decizia apartine doar Judecatorului in cauza .Nu poate fi pedepsit in niciun fel . CCR nu are in competenta instituirea unor pedepse .

  21. Ce se umfla MATZUL IN INFRACTORII POSTACI PLATITI PRO-FIARA ANTICRISTICA! Dovedeti ca suntem rusofili, sau ca AUR este. Bai, zevzecilor, AUR e creatia francmasoneriei romane si a serviciilor secrete! In curand dau de pamant cu toti cei care se opun. USR-ul comunist si sluga trebuie sa zboare, iar PNL si PSD sa se reformeze. In 2024 cel mai probabil castiga AUR, cu Calin Georgescu prim ministru. Eventual Geoana sau Simion presedinte. Si Tapalaga s-a aliniat.

    • Gigi bă alifie nu știam acu că a fi partid corect, NORMAL, înseamnă a fi partid comunist.. ori ești postac ori ștergete la bot,., bă mai sunteți bă Firea-ți al dracu de javr

  22. Constitutia nu e lege interna, e legea SUPREMA a Romaniei. Peste Constitutie numai POPORUL isi poate exercita suveranitatea.

    • „Numai poporul isi poate exercita suveranitatea”
      Poi acum eu sunt curios…sunt cetatean roman deci reprezint si eu o mica particica din popor.dar in acelas timp de cativa ani buni i-mi desfasor activitatea in diferite tari din U.E. deci sunt si cetaten al Uniuni Europene cu drepturi depline…cotizez cu bani atat in Romania cat si in Germania,Polonia,Franta,Irlanda,Portugalia,Norvegia si Suedia…daca eu consider ca vreau sa mi-se aplice legislatia U.E. in detrimentrul oricarei altei legislatie din tarile respective(mai putin Norvegia si Suedia) legile trebuiesc sa fie corelate dar daca nu sunt…pot face acest lucru legal?este doar o intrebare.
      Din principiu ma consider si simt cetatean U.E. de nationalitate romaneasca(si sunt oarecum mandru de asta nu ocolesc niciodata nationalitatea) deci in principiu mi se pare normal sa mi fie aplicata legislatia U.E. nu doresc sa-mi fie aplicate interpretari ale constitutiei romanesti factute de dorneanu constitutie pe care eu personal nu am votato(constitutia noastra este destul de interpretabila in functie de interese si nu pt ca nu este buna ci pentru ca atunci cand a fost editata nu se gandea nimeni in euforia momentului ca cineva va interpreta cu rea vointa constitutia contrar intereselor tari si sunt lasate destule „portite”)

    • Pai tocmai aceasta lege suprema zice, in articolul 148 aliniatul (2) ca trebuie sa respectam reglementarile europene!

      Integrarea în Uniunea Europeană ARTICOLUL 148
      (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
      (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

      (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

      (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2) .

      (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

  23. Mai mult ?! institutiile , persoane particulare , pot cere in instanta (in cazurile in care sunt implicate )sa fie respectata decizia UE .CCR nu are nici in acest caz vreo calitate de interventionism .Judecatorul este suveran .

  24. Jenant ,periculos si sfidator acest comunicat al CCR.Hotărârea Curții de Justiție a UE spune clar ,pe intelesul tuturor, ca nu Dorneanu legifereaza si scoate coruptii din puscarii.Punct.Pacat ca nu multi romani inteleg sau [mai grav] nu ii intereseaza, cat de mult rau ne face aceasta mana de indivizi putrezi din CCR .

  25. Practic CCR poate decide ce doreste dar daca instanta decide doar in sensul celor afirmate de CJUE ceea ce CRR a decis devine irelevant si pe masura ce instantele se vor pronunta toate deciziile CCR contrare dreptului european devin nule .

    • Practic acesta decizie a CJUE scoate din ecuatie forta deciziei politice ce tine de reprezentarea partidelor in CCR si ofera instantelor de judecata puterea de a proteja dreptul UE asa cum este stipulat in tratatele semnate de tarile membre .

  26. O sa decida judecatorii individual acum, Dorneanu nu are decat sa se pozitioneze cum vrea el.
    Le-ar place lui si unora o modificare de Constitutie acum, nesansa, a fost aliniata pentru aderarea la UE asa ca…ghinion cum ar spune cineva.

  27. Practic acesta decizie a CJUE scoate din ecuatie forta deciziei politice ce tine de reprezentarea partidelor in CCR si ofera instantelor de judecata puterea de a proteja dreptul UE asa cum este stipulat in tratatele semnate de tarile membre .

  28. Dreptul UE primeaza legilor interne, dar nu Constitutiei. Ce-i asa greu de inteles?

    • tu nu citesti decizia CJUE

    • Doctore, pentru plUSeR-iștii legebetiști, orice lucru normal este greu de înțeles.

    • nu pricepi . indiferent ce decide CCR tot ceea ce este contrar deciziei UE poate fi ocolit de judecator . nu poate fi pedepsit .pricepi si ce inseamna o decizie a unui judecator care devine decizie scoala si are valoare in toate cazurile de acelasi fel .

    • Asa-i, judecatorii pot judeca sau nu dupa decizia CJUE. Dar asta se numeste haos in justitie. Iar cei de la Bruxelles chiar cred ca asta vor. Altfel nu-mi explic. Se suspenda Constitutia???

    • Doctore nu se suspenda nici o Constitutie ci doar se responsabilizeaza persoane .Nu confunda lucrurile . Deciziile instantelor sunt suverane si respectarea deciziilor CJUE sunt obligatorii .

    • Ba sa ma ierti; in Constitutie se spune ca deciziile CCR sunt obligatorii. Iar aici avem decizii ale CCR. Trebuie modificata constitutia in sensul eliminarii acestui articol. Altfel avem doua situatii: judecatori care judeca dupa dreptul UE si judecatori (ca doar n-or fi toti progresisti) care judeca dupa Constitutie. Iar asta e de neacceptat intr-un stat de drept. Ar fi de noaptea mintii!!! Realizezi?

    • Daca vom cauta cu atentie vom decoperi cum este plina Constitutia de inarvertente si chiar din rindul deciziilor CCR multe decizii nu au fost puse in practica .Dealtfel Coalitia are o majoritate favorabila prin care poate face modificari de substanta sau CCR poate rapid alinia propria decizia cu cea a CJUE . Daca nu o fac este vina lor dar instantele isi vor egaliza in timp decizia .

    • Doctorul de la ce vine, ai doctorat în drept la Spiru ?

    • Nu exista Spiru Haret atunci 🙂

    • Ati citit Constitutia?

      TITLUL VI
      Integrarea euroatlantică

      Integrarea în Uniunea Europeană ARTICOLUL 148
      (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
      (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

      (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

      (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2) .

      (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

    • @ Doctorul – Poate ne arati si noua unde se opune Constitutia Romaniei la dreptului european? Ce treaba are una cu alta? Din contra, in Constitutie exista un intreg capitol cu privire la tratatele europene!

  29. Judecatorii care vor incalca deciziile CCR sa mearga la puscarie pana se modifica Constitutia sau pana vine Europa sa-i scoata de acolo.

    • Judecatorii care ignora deciziile CCR vor binele tarii. CCR lucreaza pentru Rusia, nu s-a dus Dorneanu acolo sa ia lumina, in ciuda avertismentelor de la MAE?

    • Interesant e ca voi astia progresistii o tot dati cu Moscova. Apoi voi sunteti, probabil fara sa stiti, cei mai marxisti dintre toti. Pune mana pe Capitalul lui Marx si o te regasesti cel putin 90% 🙂

    • mai bine pune tu mana pe cartea hotilor, o sa te regasesti 100%. numai hotii apara falsitati.

  30. Este foarte clar ca judecatorii vor tine seama doar de deciziile CjUE atita timp cit nu pot fi pedepsiti .CCR nu poate pedepsi pe nimeni .

  31. O decizie ce deschide oportunitati nebanuite inca si care ofera puterea totala Judecatorului ce va respecta deciziile CJUE. Politicul si cei numiti politic vor pierde incet, incet , puterea in acest domeniu sensibil .

  32. CCR e o oficină a unor profitori pro-ruşi. CCR trebuie desfiinţată.

    • Nici vorba CCR are juristi de mare valoare dar care trebuiesc responsabilizati si asta face CJUE.

    • Care juristi de valoare, cand ei din 2015 au dat numai decizii impotriva interesului tarii?

    • ccr are juristi de valoare?????? ca ala de la SIIJ care abia a trecut clasa? looooooooooooooooooooooooool.

    • La ora actuala dușmanul de moarte al cetățeanului onst, este neomarxismului LGBT și gloobalismul, lasă gargara Soroșista, nimeni nu mai pune botul la mizeriile sataniste

    • @unu, „sorosiste”, „sataniste” aveți ma succes cu astfel de texte? Sau asa puțin și doar pe la tara, unde face popa legea?

  33. Acuma ar trebui ca Inspectia Judiciara sa-i cerceteze pe ce-i care n-au constituit completele legal, pe ce-i ce-au semnat protocoalele cu SRI, s.a.m.d.. Acesti oamnei, dupa cum se vede, au adus prejudicii foarte mari Romaniei. Ar trebui sa plateasca pentru asta, iar nu sa primeasca pensii uriase. Asa ar trebui sa se intample intr-un stat de drept. Dar in colonii… e altfel!!!

    • Doctore esti in eroare . Totul a fost facut conform unor legi aflate in vigoare .Acesta noua lege CJUE reconsidera lucrurile .

    • Tragerea la sorti ale completurilor de 5 nu s-a facut conform legii. A recunoscut chiar Sefa Inaltei Curti. Iar la protocoale, sa fiu iertat, hotararile secrete ale CSAT n-au putere de lege; ele trebuiesc transpuse in lege ca sa fie respectate. Altfel iar suntem in dictatura. Sau?

    • Protocoalele existente la vremea respectiva aveau un carcater ce tinea de folosirea unor competente tehnice inexistente in alte structuri ale statului Roman institutii ce aveau legiferata modalitatea de functionare . Daca folosirea acestor protocoale aduceau altfel de beneficii, decit cele stipulate in protocol , juridic , vinovatii trebuiau pedepsiti nu inlaturate protocolele actiune ce a permis favorizarea unor presupusi infractori ce erau depistati cu unica tehnica existenta in tara . Pe masura ce alte institutii de resort au procurat tehnica necesara era normal ca protocoalele sa inceteze .

    • Aici ne despartim total; eu raman la principiul separarii puterilo in stat.

    • esti intr-o mare eroare. tragerea la sorti s-a facut corect. doar ca au inventat ei o noua chestie cu random. initial aveai niste echipe de judecatori si ti se tragea la sorti echipa. iar CCR a venit si a cerut sa fie trasa la sorti si componenta si care echipa iti pica. de parca era vreo diferenta. tot nu stiai nimic dinainte. dar nu scria nicaieri ca trebuie procedat asa.

      iar la protocoale ma umfla rasul de ce aberatii spui. toate institutiile din lumea asta colaboreaza in fiecare tara. protocolul doar stabileste niste lucruri ca sa nu se certe aia aiurea dupa aia sau sa arunce raspunderea unul pe altul. dar nu au treaba infractorii cu asta. dictatura????? DICTATURA E AZI, cand DNA doarme si se fura cu legea in mana. si acum dispari!!!

    • Cine,Netejoru?
      Nu ai vazut ca inspectia judiciara mai nou se ocupa de maziliri?
      Sa indrazneasca ei sa ii sanctioneze pe cei din CCR sau cei care au favorizat in tot acesti timp mafia asta ordinara…doar visam la asta dar le va veni si lor randul!

    • @ gica – Mda, „doctorul” asta nu poate sa iasa din indoctrinarea capatata de la spumele latrinei3, stii tu, pe vremea cand strigau ca dementii ca protocoale, ca statul paralel, ca aia, ca aia…

  34. Din păcate UE nu mai e credibilă de mult ,cel puțin noua nea adus numai pierderi în cea ce privește CCR ul da sint deacord ca sint corupți dar sint și de dreapta acolo nu numai ciuma roșie,stai sa vezi circ și forma după jumătatea lui Ianuarie nino, nino

    • fane meri de fa nani

    • @ Fane.
      Nea Fane. UE ne-a adus…lumină. Carte, gramatică. Și da, ea , UE nu e …credibilă. CCR e in…credibilă! Așa-i?

    • bine ca e romania, tara hotilor credibila. tara unde interlopii si-au pus avocat in comisia juridica e credibila…looooooooooool. hai du-te si ia-ti lapticul si lasa lucrurile serioase pt oamenii mari. ca n-ai tu treaba.

  35. Pentru cine nu pricepe inca trebuie arat cum Constitutia Romaniei a fost modificata de-a lungul timpului tocmai prin niste decizii CCR ce nu au respectat cerintele UE si care au inlocuit sensul Tratelor semnate de tarile membre .Acum, prin acesta decizie a CJUE , lucrurile revin la normal si Instanta devine suprema forta juridica in stat asa cum este normal .

    • Ceea ce zici tu aici trebuie dezvoltat. Legea tragerii la sorti a completurilor de 5 vine chiar de la UE pentru o justitie mai corecta. Nu cred ca aceasta lege incalca dreptul UE. Iar in UE nu stiu undeva sa mai existe protocoale intre Curti/Procuratura si SRI. Apropo, SRI e singurul serviciu intern de informatii militarizat in toata Uniunea. Mai citeste, cand ai timp.

    • Daca vom cauta cu atentie vom decoperi cum este plina Constitutia de inarvertente si chiar din rindul deciziilor CCR multe decizii nu au fost puse in practica .Dealtfel Coalitia are o majoritate favorabila prin care poate face modificari de substanta sau CCR poate rapid alinia propria decizia cu cea a CJUE . Daca nu o fac este vina lor dar instantele isi vor egaliza in timp decizia .

    • Aici iti dau perfecta dreptate: modificarea constitutiei. Despre asta vorbeste si comunicatul CCR. Mai citeste-l o data.

    • Doctore nu trebuie schimbata nici o Constitutitie .CJUE spune clarcum toate legile si deciziile CCR ce nu sunt conforme cu deciziile UE inclusiv cea care avantajeza deciziile CCR in fata CJUE pot fi ocolite de instante . Asadar indiferent de ce a decis sau va decide CCR tot ceeea ce nu este conform deciziilor CJUE poate fi ocolit de judecator asadar si decizia CCR ce pune decizia CCR in fata CJUE .

    • CJUE n-are competente in dreptul constitutional al tarilor membre. Doar in ceea ce priveste legile infraconstitutionale. Iar in Constitutie scrie ca deciziile CCR sunt obligatorii. Hotararea CJUE elimina un articol din Constitutie, iar CJUE nu are acest drept.

    • Eliminarea unui articol din Constitutie o poate face doar poporul prin referendum!

    • eu zic sa mai citesti drept, ca nu elimina nimic. Doar e mai presus de ce avem noi. nu ne place? putem iesi maine. cat stam aici astea sunt regulile.

  36. Ba da, seful din Ferma Animalelor a lui Orwell face ce vor muschii lui, dupa cum i se comanda de la Moskva. Cred ca cea mai buna miscare ar fi o revolutie adevarata ( nu ca lovitura de stat moscovita din 89) in care toate aceste cozi de topor sa dispara din peisaj definitiv. Cum Doamne-Dumnezeu sa-i dai nemerenicului Dorneanu 200.000E/an cand bolsevicul l-a slujit jumatate de viata pe ceasca si cealalta jumatate pe rusnaci ???? Ce a facut asta bun pentru romani ??? Absolut nimic. Ce a facut rau ??? Enorm , o gramada de porcarii doar, doar o sa ne scoata din UE. Si noi ne rupem spinarile sa-i dam acestui gunoi 200.000E/an pensie.

    • Mai domol cu revolutiile (nu cred c-ai participat la ultima). Asteapta, ca poate va iese cu Marea Resetare care e in curs!!!

    • O revolutie (ca ultima sansa pentru Romania), ar fi una de tip francez, cu ghilotina, pentru starpirea definitiva a raului!

  37. Cel mai trist e că în 2022 se vor schimba 3 judecători Ccr, printre care Dorneanu, care vor fi numiți de Parlament. De majoritatea parlamentară, mai precis. Deci de USL. Pentru următorii 9 ani, vom avea tot un CCR toxic, anti european.

    • FRACTURA DE LOGICA!
      Pai, daca
      „dreptul european are întâietate în fața dreptului național, inclusiv în fața deciziilor CCR”… ce importanta mai are daca vorbim de o Constitutie revizuita sau nerevizuita ??!!
      Pai daca asta conteaza, atunci o „revizuieste” Dorneanu ca sa iasa cum trebuie!!
      De neinchipuit ce traim in Romania la aproape 80 de ani de cand rusii au pus laba pe tara noastra.

  38. Daca vorbim despre faptul ca „dreptul european are întâietate în fața dreptului național, inclusiv în fața deciziilor CCR”…atunci n-are nicio importanta ca e sau nu revizuita Constitutia!
    CCR reprezinta un organism macabru in istoria recenta a Romaniei!

    • O, da esti revoltat rau. Cum mai ziceam pe aici, asteapta Marea Resetare de la Davos, poate ti se indeplineste visul progresist 🙂

    • M-am prins, ești Tudorel Toader !

    • Speță :
      Deciziile luate de Ccr când a avut componență ilegală, cu Lăzăroiu , și parcă și TT-ul, cu mandate de peste 9 ani, sunt nule ?

    • alt papagal care o tot da cu progresismul. cuvantul celor fara argumente. cum nu au argumente o arunca repede cu progresism cu marxism si alte fente in timp ce ei fura cu ambele maini.

  39. E dreptul poporului de a nu fi de acord cu un domn, temporar presedinte CCR. Trebuie sa intelegem si sa acceptam noi, ca popor, ca acest domn este ultima reduta a unor indivizi care au croit destinul acestui popor timp de 76 de ani.

    In esenta:
    1. pozitia domnului Dorneanu nu poate constitui pozitia oficiala a CCR, pentru ca pozitia oficiala a CCR se exprima prin decizii publicate in Monitorul Oficial. Ca atare, ceilalti judecatori membri CCR trebuie in mod public si imediat sa exprime propriile lor pozitii in legatura cu afirmatiile domnului Dorneanu tocmai pentru ca sa nu existe vreo discutie sau vreo idee in sensul ca dumnealor imbratiseaza acelasi punct de vedere;
    2. propun revocarea din functia de judecator CCR (ceea ce presupune si incetarea mandatului de presedinte CCR) a domnului Dorneanu. Oricate discutii se vor face legat de posbilitatea revocarii unui judecator CCR, eu va spun ca nici Constitutia si nici Legea nr. 47/1997 nu impiedica in vreun fel aceasta posibilitate, neexistand vreo prevedere expresa care sa stabileasca ca judecatorii CCR nu pot fi revocati. In esenta, procedura numirii in functia de judecator CCR e o procedura administrativa, iar asa cum pot fi numiti, pot fi si revocati. Inamovibilitatea nu exclude revocarea, iar cine va incerca sa faca demonstratii folosindu-se de inamovibilitatea judecatorilor CCR nu face decat sa prosteasca lumea-n fata.

    Argumente:
    Dl Dorneanu sigur isi sustine afirmatia pe prevederile art. 11 alin. 2 din Constitutia actuala care stabilesc ca „Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern”, precum si pe prevederile art. 148 alin. 2 din actuala Constitutia care stabilesc: „Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”. Practic, dl. Dorneanu porneste de la ideea ca actuala Constitutie ar institui egalitatea in rang a tratatelor internationale cu legtea nationala, Constitutia fiind deasupra lor.
    Numai ca dl Dorneanu nu spune un lucru simplu, respectiv ca:
    – CCR face „controlul constitutionalitatii legilor”, iar daca tratatul are rang de lege, dar prioritar in aplicare in raport cu legea interna, inseamna ca un control de constitutionalitate al unei legi nu ar putea niciodata ignora un tratat cu dispozitii contrare legii interne, ceea ce in mod logic si firesc Constitutia trebuie interpretata prin deciziile CCR in asemenea maniera incat da intaietate tratatului;
    – daca o decizie CCR nu procedeaza in sensul aratat anterior, inseamna ca acea decizie ea insasi este contrara Constitutiei, iar cei care o asuma prin voturile lor ar trebui sa fi responsabili in mod direct pentru consecintele negative pe care le-ar produce in practica acea decizie CCR (atentie, nu e vorba despre ceea ce art. 61 alin. 2 din Legea nr. 47/1992 reglemenetaza – „Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor” -, ci este vorba despre urmarile practice ale unui vot ce rezulta din opinia liber exprimata de un judecator CCR; deci e vorba despre responsabilitatea pentru consecinte practice negative, in rest judecatorii CCR fiind liberi sa aiba orice parare si orice filozofii doresc cata vreme nu produc consecinte negative. Este inacceptabil ca judecatorii CCR sa fie doar niste filosofi care pot filosofa oricat si oricand si sa nu raspunda legal pentru consecintele negative pe care le produc filosofiile lor);
    – in fine, avand in vedere prevederile art. 148 alin. 4 din Constitutie, conform carora „Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)”, este evident ca aceste autoritati ale statului pot sa aiba ele insele pareri contrare parerii domnului Dorneanu, adica in chestiunile legate de tratatele UE ei pot sa ignore parerile si deciziile CCR. De aceea, pornind de la aceasta realitate constitutionala, Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si chiar autoritatea judecatoreasca (prin ICCJ) pot initia demersuri pentru revocarea membrilor CCR care exprima pozitii similare celei a domnului Dorneanu. Daca Parlamentul Presedintele, Guvernul ori autoritatea judecatoreasca se ascund sub diverse pretexte pentru a lasa lucrurile in eter, trebuie sa stiti ca actuala Constitutie prevede in art. 2 alin. 1 ca „Suveranitatea naţională aparţine poporului român” si chiar daca ea se exercita in mod obisnuit prin organele reprezentative, precum si prin referendum, in mod exceptional se poate manifesta si prin initiativa legislativa, iar o initiativa legislativa ar putea fi in sensul completarii art. 61 din Legea nr. 47/1992 cu un alineat in sensul „Mandatul judecatorilor Curtii Constitutionale inceteaza de drept si cu efect instantaneu in cazul interpretarii Constitutiei intr-un sens care incalca principiul suprematiei dreptului UE”. In acest fel se stabileste si o linie rosie si o limita de bun simt pentru stavilirea propovaduirii unor idei contra naturii.

  40. PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im, PSD-im și PSD-IM , vă fu…..em și vă furăm de vă nenorocim.
    Parcă tot Poporul a vrut Uniunea Europeană ,,acum vine un PSD-IST și ne dă o palmă .
    E de așteptat .

  41. Cred ca va fi destul de provocator in practica. Daca este recunoscuta decizia definita a unei instante ca o lege/decizie CCR/RIL ICJ este incompatibila cu dreptul comunitar inseamna ca ulterior toate celelalte instante sunt obligate sa o respecte? (un exemplu extrem – o instanta stabileste ca art x din codul penal nu e compatibil cu cartea fundamentala a drepturilor omului – care face parte din dreptul comunitar). Sau va fi una da, una nu? Sau daca ulterior alta instanta considera ca e compatibila ce trebuie sa faca organul care a emis-o – parlamentul, CCR? Sa consulte CJEU? Si daca instanta a luat o hotarare contrara CJEU care a stabilit ca este compatibila? Nu pare simplu. Sistemul judiciar ar trebuie sa aiba dezbateri pe tema implicatiilor asupra ordinii juridice si cum functioneaza efectiv o astfel de abordare in practica.

  42. Trebuie facut front comun cu Polonia ,Ungaria,Slovenia,Cehia,Slovacia,Bulgaria!Sa ne pastram suveranitatea !Sa nu ne prostituam pentru 2 bani!

  43. Bai nene, da multi #isti spălați pe creier. Cine dreacu mai pune botu’ la directivele flegmuite de la Bruxelles. Bineînțeles, doar lacheul #ist. Fanii lui Simion sunt parfum pe langa ăștia.

  44. Uniunea Europeana se comporta ca un nou U.R.S.S. si asta nu va aduce nimic bun pentru noi.
    Daca nu ajungem cu salariile ca in vest nu vad de ce am accepta statutul de colonie. Cel mai cinstit ar fi sa se incerce o modificare constitutionala asa cum zice Dorneanu ca trebuie, iar la referendum va pica cu brio la votul popular si astfel se va consfinti in mod indubitabil suprematia Constitutiei Romaniei in fata oricarui tratat. Cum zicea un celebru individ : case closed !

    • Guștere,
      Poporul a votat aderarea la UE, cu tot cu articolele care stabilesc supremația dreptului UE. Spre norocul nostru, altfel îl aveam pe Dragnea dictator acum.
      Vrei „suveranitate”, du-te în Rusia.

    • mario3 mar.s ma la Bruxell si gata !
      Aici e Romania, nu o colonie infect.a.
      Daca as putea v-as da afara din tara pe toti care ganditi ca trebuie sa inghitim orice, oricand si oricum.
      Bravo Polonia si Ungaria ! Tari cu cohones nu cu tradatori ioba.gi !
      Locul nostru este langa tarile de la Visegrad (anti est, dar nici slugi vestice pe nasturi).
      Noi cand am votat intrarea in U.E. NU am votat statutul de coloni.e infect.a (poate doar ioba.gii secu.risti si plo.zii lor de dreapta).

  45. În mod legitim ar trebui să fim excluși sau să avem demnitate să părăsim UE . Nu poți rânji fasolea la banii europeni și la obligații să te uiți spre Moscova . Clanul penal al dornenilor trebuie plătit de Ciorlacu și compania . Simplu. .
    Vrem pe ruși avem pe ruși . Prima varianta .
    Vrem UE . Zvârlim otrepele comuniste , varaniste , la kremlin( via transnistria) și ne urmam drumul . A doua variantă . Cea în două luntrii, atat de iubita la cerșit nu își are locul . S-au prins băieții de noi .
    Simplu . Alegerea e a noastră .

  46. Republica Moldova
    Maia Sandu . Respect . Doamna de fier !
    România
    Klaus Iohannis . Ghinion . De frica justiției, a vândut ieftin și repede pe români . Până și germanilor a ajuns sa le fie rușine cu el . Dar nouă ?

  47. Un Brexit pt Romania,ar fi cel mai bun,UE ne mint de 15 ani dc sa ii mai credem, singura soluție bună pt noi la ora actuală este ieșirea din UE.

    • Nu e mai simplu pentru tine să îți cumperi un bilet de avion pentru Moscova ? Ce sens are să te lupți pentru noi, pr.ostimea care nu vede că UE e rea ?

  48. Dar jigodiile astea chiar se cred dumnezeu in tara asta si in UE?
    O sa se ajunga ca la revolutie sa dea lumea navala peste ei si o sa ii calce in picioare indiferent de cine sunt ei!

  49. Îmi sărise inima….
    Credeam că-i vorba de percheziționare în loc de „poziționare”!

  50. in numele stiintei artificiale …se modifica toata constitutia ! 🙂 trebuie o constitutie flexibila pt noua colonie 🙂

  51. Cu Dorneanu, Sosoaca, Târziu, Simion și restu’ găștii roșii din CCR și din Parlament-Guvern, nu o să mă tem NICIODATĂ că vom fi invadați de Putin și sălbaticii lui!!! PENTRU CĂ NU E NEVOIE!!!

  52. Acestui ticalos kaghebisto comunist ii vom scoate ochii,limba si nasul si-l vom spanzura in curtea CCR,juram pe copii nostrii ca acest ticalos nu moare de moarte naturala, îl decapitam la propriu

  53. Ba scursura ordinara kaghebisto comunista pune in aplicare decizia Curtii Europene de Justitie pana nu-ti scoatem toate matele din tine si sangele de comunist miuist rapanos si ticalos afara spurcatule

  54. De fiecare data auzim că la curtea neconstituțională mai sunt și poziții divergente . Dlor și dlor , care sunteți împotriva clanului dorneanu : dati-va demisia . Arătați că nu sunteți ca ei și nu sunteți cu ei . Nu vă cramponați de o pensie specială . Oricum ea e blestemată și nu va poate ajuta prea mult . Ganditi-va la viitor .
    Lasati-i pe dorneni să-și arate fata nelegiuită . Prin prezenta voastră , chiar împotriva deciziilor luate , ii legitimați .
    Ei trebuie să fie singuri , să știe că oprobriul public este mai mare decât insolventa și aroganta lor .
    În plus veți câștiga o brumă de respect, ceea ce nu e deloc de neglijat .
    Nu vă uitați în ochii președintelui . Sunt reci și nepăsători . Pentru siguranța sa personală și-a vândut sufletul diavolului .

  55. Insolenta . Nu insolventa .

  56. Atentie mare si sporita la acesti derbedei si paduchi AUR anexa mafiei PSD care incearca pe toate caile destsbilizarea Romaniei si scoaterii Romaniei din UE si NATO un precedent extrem,extrem de periculos pt democratie,asta cauta acesti debili sub pretextul vaccinarii fortate si de care se folosesc de toti inapoiatii si intarziatii dezichilibrati mintal

  57. Insolventa nu .
    A se citi insolența !

  58. Dacă mai avea cineva dubii că vom mai primi ceva prin PNRR în afară de avans, sper că acum s-a convins!
    Romanica este acum, după această poziționare fermă si fără echivoc, în clubul Poloniei și Ungariei.
    La revedere, scapă cine poate!

  59. Frati romani de data asta trebuie pus mana pe topoare,rangi,furci,ghioage,cazmale,nu se mai poate cu acesti vomunisti kaghebisti,urmeaza scoaterea Romaniei din UE si NATO p ta se salva toti infractorii si penalii de parnaie si pt a ramane cu averile intacte,atentie mare,hoardele de inapoiati sk intarziati mintal ai AUR prefatesc terenul scopul acestor paraziti si paduchi este arhicunoscut inca de la inceput-scoaterea Romaniei din UE si Nato si trecerea la dictatura rusofila comunisto kaghebista,pregatiti-va pt ce e mai rau,nu luati asta în deradere si indiferenta pt ca asfa este scopul vadit al acestor derbedei si mafioti

  60. Pentru cei care ne trimiteti sa vedem articolul din Cotidianul ca motivatie pentru Dorneanu, nu va este totusi jena putin? Cine a scris articolul? Adrian Severin, un derbedeu penal fara pic de rusine in tot ceea ce a facut in politica romaneasca si cat a furat. Bine ca nu ne dati vreun articol scris de Dragnea. Asa ca „de jure” si „retro” care mai folositi si cuvinte injurioase la adresa tuturor oamenilor de bun simt care comenteaza aici, ar trebui sa va duceti inapoi la Sputnik plangand si sa le spuneti ca uite ce ne fac cei care comenteaza aici. Nesimtitilor!

  61. Cred ca desfiintarea CCR se impune cu necesitate !

  62. @republica bananiers si nici macar

    Cand v-am zis ca Ciolacu, Citu si Iohannis sunt in stare sa ne scoata din Ue, doar pentru a isi conserva pozitiile, nu m-ati crezut. E doar primul pas.
    Sigur, rusofilii se vor bucura. Ar trebui, totusi sa mai arunce un ochi spre UK, sa inteleaga un pic ce ar insemna iesirea Romaniei din UE. Si nici in UK, problemele serioase inca nu inceput.
    Romania nu e UK, produce mai nimic si importa aproape tot ce consuma, nu are independenta energetica.
    Abia astept sa’i vad pe patriotii nostri cum se descurca fara carne din Germania si Spania, fara legume si fructe din Olanda si Polonia, fara vinuri din Franta si fara Kinder de sarbatori pentru plozi. O sa fie amuzant.
    Sigur, in cel mai bun caz ar urma doar o crestere a preturilor din cauza taxelor vamale. Totusi, conflictul dintre Rusia si restul tarilor civilizate pare sa escaladeze. Nu m-ar surprinde un embargo pus tarilor rusofile. Doar nu sunteti naivi sa credeti ca o tara precum Romania poate sa iasa din UE fara sa fie acaparata de Rusia.

  63. Ce îi trebuie României stat de drept, NATO și UE?
    Că doar noi suntem urmașii lui Zamolxis, ne decidem singuri soarta…

    RO-EXIT! RO-EXIT! Libertate! Nu mai putem cu atâta control masonic de la Bruxelles, vrem păstoriți de ai noștri: Dorneanu, Cîțu, Ciolacu și Iohannis!

  64. Ma mir ca nu au amanat vreo cateva luni comunicatul asta. Ca asa ne-au obisnuit. Ei oricum judeca orice cu amanare, ca prea sunt stresati la locul de munca. Sa numeri banii aia pe care ii iau ia prea mult timp.

  65. Nu este greu de inteles . Noua decizie CJUE ne arata cum toate legile ce contravin legilor din UE pot fi ocolite de catre instantele romanesti fara ca cineva sa poata pedepsi Judecatorul .Poti trece in Constitutie cite modificari vrei ,asa cum s-a facut pina acum ,dar daca ele nu coincid cu legile Europene si se situeaza contra acestora, judecatorul , instanta , poate sa nu tina seama de ele si sa decida conform jurisdictiei Europene . Nu mai conteza ce scrie in Constitutie atita timp cit unele paragrafe pot fi identificate si ocolite de decizia instantei de judecata .Practic se ofera judecatorului forta propriei deciziei ce are la baza jurisprudenta Europeana .Uitati de Constitutie si de toate modificarile constitutionale atit de discutate si de discutabile si mutativa intelegerea in Curtea Europeana de justitie .CCR nu are nici o modalitate practica de a se impotrivi acestei decizii CJUE .Indiferent ce decide CCR sau Parlamentul , daca acele decizii nu sunt conforme cu cele din UE , instanta poate sa nu le bage in seama .In timp totul se rearanjeaza ,de la sine , tocmai prin hotaririle Instantelor ce vor capata caracter de lege .Politicul si numirile politice devin astfel irelevante la nivel decizional rolul lor fiind preluat de instante si de judecatori.

  66. Pai e deja scris in Constitutie. Cand a fost modificate pentru aderare.

    • Doar că nu, ne e scris nimic legat de cedarea de competențe ale CCR către vreo autoritate europeană.

  67. au iesit soparlele sputnik sa ne convinga ce RUSIA ucigatoare de vecini ortodoxsi si saracitoare de populatie sunt mai buni decat UE, care ne-a scos din saracie

  68. Citez:
    „Context. Judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele FINANCIARE ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE.”
    Aşadar, nu este voba despre interese politice, culturale sau de altă natură…

  69. Cum adică, măi oaie, Curtea lui Dorneanu? E Curtea Constituțională a României!! Te-ai basicat cumva când curtea basista a lui ochelaristu’ l-a salvat pe infect de demitere în 2012? Nu te-ai basicat? Atunci marș s-aci!!

  70. Nu pricepe Bruselul și pace:
    – vrem bani
    -vrem bani
    -vrem bani
    – vrem cătane nato să ne apere
    NOI nu prea avem timp Facem cum il taie capu pe dormeanu și alți seccuriști și corupți.
    Noi nu suntem slugi!
    Nu suntem colonie!
    Vrem bani !
    Vrem bsni!

  71. Comunicatul de presa nu are forta juridica ! Apa de ploaie ! Pana se va hotari CCR cum sa actioneze in asa fel incat actiunea ei sa fie producatoare de consecinte juridice legale, judecatorii sunt liberi sa actioneze in conformitate cu hotararea CJUE

  72. Inca o abordare neprofesionista ,pe linia altor abordari ce vadesc incompetenta crasa a CCR.Ar fi interesant care din judecatorii CCR au emis o astfel de opinie ilegala, imbracata sub masca unui comunicat ,ce nu are niciun efect juridic.
    Constitutia Romaniei ,fie ea si lege fundamentala,suprema sau cum ai vrea sa o numesti, tot lege interna este si nu are prioritate de aplicare in fata dreptului european,lucru consfintit in chiar art.148 din Constitutie ,in tratatul de aderare a Romaniei la UE si in decizia CJUE.
    Pe scurt si potrivit legii ,recte dispozitiile mai sus enuntate judecatorii romani pot ignora deciziile CCR care contravin dreptului european,indiferent daca este sau nu revizuita Constitutia, avand cat de multa independenta isi pot impune din exercitarea cu constiinciozitate si corectitudine a indatoririlor profesionale,pentru apararea ordinii publice,a intereselor cetatenilor si a statului de drept.Comunicatul CCR nu poate constitui izvor de drept, dupa niciun criteriu judiciar.

  73. Car ar trebui dizolvată iar satrapi de membri care o compun sa fie dați afară pentru incompetență și influența politică idioata, anularea pensiilor speciale de zeci de mii de euro și a salariilor exorbitante in frunte cu kgb-istul dornean, enache, morar, pivnicera și ceilalți care iau bani f.multi fara să facă nimic bun pentru tara, dimpotrivă dau tot timpul decizii contrare legii, ar trebui dizolvată și înfințată o alta curte cu judecători competenți fara privilegii și pensii speciale, acești satrapi au blocat tot timpul desființarea pensiilor speciale pentru că și ei beneficiază pe nedrept de ele

  74. Asa se intimpla cind FOMFAITI si GUSATI comunisti sunt la conducere . Vor bani europeni dar sa nu fie controlati dupa ce fura .

  75. Dorneanu unul dintre cei mai mari escroci ai României postdecembriste care se laudă că are expertiza. Expertiza care este data de niste „prieteni” ca el adică sforari mafioți și nici nu-i pasa pentru că are cu cine…

  76. Parca ne lăudăm că vom primi 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.Spuneti drept, oare cine vrea sa nu-i primim?