BREAKING Deciziile secției de procurori a CSM: Noile condiții din OUG 92 nu se aplică retroactiv/ Kovesi rămâne în Parchetul General/ Procurorii numiți pe bază de interviu rămân
Secția de procurori din CSM a decis, miercuri, că noile condiții de vechime nu se aplică retroactiv, au declarat pentru G4Media.ro surse din secție.
Cele mai importante puncte de vedere din cadrul deciziei referitoare la soarta procurorilor:
- Delegările care nu îndeplinesc condițiile de vechime de zece ani la DNA și DIICOT încetează
- Delegările care au și vechime și grad, cum este și cazul fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, rămân în funcție
- Pentru celelalte condiții, secția de procurori din CSM a apreciat că legea nu poate dispune decât pentru viitor. Astfel, procurorii numiți pe bază de interviu și care au fost numiți la data respectivă în mod legal la data respectivă rămân în funcție.
- Noua regulă prevăzută de legea de organizare judiciară, care prevede că procurorii vor fi numiți la DNA pe bază de concurs, corelată cu articolul VII din OUG, care prevede că procurorii pot rămâne în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții, se va aplica pentru viitoarele angajări
- Celelalte delegări din sistem, dacă procurorii nu au și grad și vechimea de zece ani, încetează
Potrivit surselor G4Media.ro, decizia de interpretare a fost luată în unanimitate. Acesta reprezintă un punct de vedere al secției pentru procurori.
UPDATE Poziția oficială a secției de procurori din cadrul CSM:
- ”În şedinţa din data de 17 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete.”
Poziția secției de procurori din CSM coincide cu poziția DNA, care a transmis ieri un punct de vedere.
Potrivit documentului prezentat în exclusivitate de G4Media.ro, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori.
În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori. (Vezi detalii aici)
Punctul de vedere al secției de procurori din CSM nu tranșează problema de interpretare. Avocații cercetaților penal vor putea contesta oricând legalitatea numirii procurorilor, pe motiv că nu au fost angajați în funție pe baza noilor reguli, care prevăd organizarea unui concurs, ci pe bază de interviu. Aceste situații ar urma să fie tranșate în instanță iar riscul e anularea actelor de urmărire făcute după intrarea în vigoare a OUG.
G4Media.ro a dezvăluit, marți, că Legea 304 privind organizarea judiciară, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe data de 20 iulie, conține o prevedere care i-ar putea trimite acasă pe toți cei 140 de procurori DNA, nu doar pe cei delegați și pe care nu îndeplinesc condițiile de 10 ani vechime, au declarat mai mulți magistrați consultați de G4Media.ro. Astfel, legea privind organizarea judiciară arată că, pentru a fi numiți la DNA, procurorii trebuie declarați admiși în urma unui concurs. Or, până acum, procurorii erau admiși în urma unui interviu la nivelul DNA, susținut în fața unei comisii formate de procurori și un psiholog desemați de șeful instituției.
Potrivit altor interpretări, toate aceste prevederi invocate mai sus nu s-ar aplica procurorilor DNA. În legea 207 intrată în vigoare în iulie 2018, care modifică legea de organizare judiciară (304/2004), există o prevedere expresă care prevede următoarele, la articolul V: ”Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt numiți în funcție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție rămân în funcțiile pe care le îndeplinesc în cadrul acestor structuri.” Potrivit acestor interpretări, legea generală ulterioară nu abrogă legea specială anterioară decât dacă prevede expres. (Vezi detalii aici)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.