G4Media.ro

Deficit bugetar uriaș lăsat de guvernul PSD după primele nouă luni: 2,6%…

Deficit bugetar uriaș lăsat de guvernul PSD după primele nouă luni: 2,6% din PIB

Ministerul Finanțelor a publicat azi execuția bugetară, care arată că după primele 9 luni guvernul PSD a lăsat un deficit de 2,6%, la doar 0,4 puncte procentuale de limita maximă acceptată de UE, de 3% din PIB. Guvernul Dăncilă a construit bugetul de stat pentru acest an având o țintă asumată a deficitului de 2,76%. Anul trecut, deficitul bugetar după primele nouă luni fusese de 1,7%.

  • Ce efecte poate avea o eventuală depășire a țintei de deficit bugetar: ea poate atrage penalizarea României de către agențiile de rating pentru lipsa de disciplină bugetară, scăderea ratingului de țară și dobânzi mai mari la împrumuturile necesare statului pentru funcționare. Totuși, trebuie știut că piețele financiare – cele de pe care se împrumută România, au un grad de flexibilitate și experiența recentă a demonstrat că inclusiv șocuri precum OUG 114 nu au determinat reacții abrupte. De asemenea, în funcție de context, Comisia Europeană poate declanșa o procedură de sancționare pentru depășirea țintelor asumate prin tratatul UE, de 3% (infringement).

Execuția bugetară arată creșteri masive la cheltuielile statului cu salariile bugetarilor (plus 20% față de anul trecut) și cu pensiile (plus 11%). De asemenea, cheltuielile statului cu bunurile și serviciile au crescut cu 16% față de anul trecut.

Comunicatul oficial al Ministerului Finanțelor:

Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat pe primele nouă luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.

  1. Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creștere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,3%, respectiv o creștere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o creștere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o creștere de 5,1 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,8 miliarde lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,9% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 47,5 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o creștere cu 0,7 miliarde lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 77,8% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,1 miliarde lei.

  1. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari față de cele realizate în primele nouă luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 16,4% față de primele nouă luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 11,3%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, și cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei  (de la 1 iulie 2018) și de la 640 lei la 704 lei ( începând cu septembrie 2019).

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,9 miliarde lei, cu 50,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Ce plm ii intereseaza pe bugetari , pensionari si asistati de deficit…gura lor sa manance sa bage in ei

    • Pensionarii au dreptul la pensie, cretinule. E un drept inalienabil in orice tara spalata. Ce vina au ei ca niste hoti din PSD, sau PDL sau mortii lor in gat ne fura pe noi, toti, ceilalti? In strainatate, pensionarii calatoresc din pensiile lor. La noi, pensionarii mor pe capete. Baga-mi-as pula in mortii tai de prost.

    • @Latte Mafia

      Mor pe capete, da’ tot prost „merge țara”. Măcar de nu mureau degeaba. Lasă vrăjeala asta cu drepturi inalienabile, că nu știu câți bătrâni îți citesc comentariul ca să țină. Degeaba se zice că politicienii care își văd numai de propriul interes duc țara-n râpă, că și ăia care-i doare fix în p*lă de țară când vine vorba de evoluția economică a statului, tot ce contează este numai pensia lor, fac la fel de mult rău. Politicienii o duc bine, da’ proștii nu! Asta-i realitatea!

    • Pentru Lette Mafia.
      Sa ma pis pe tine de prost, cretinule, foloseste un limbaj adecvat Baga-mi-as pula in morti tai, sa dea dumnezeu sa iti cada ceva in cap imputitule.

      Imi cer iertare pentru toti ceilalti care au citit acest mesaj, nu imi sta in fire sa scriu asa ceva, dar se pare ca problemele de educatie din Romania sunt mai mari decat credeam. Nu cred ca este asa greu sa raspunzi la un comentariu si chiar daca nu esti de acord cu acea persoana, tot nu este inregula sa folosesti un limbaj neadecvat.

  2. „deficit de 26,97 miliarde de lei”. Bani care au fost cheltuiti pe datorie si vor fi platiti de urmatoarele generatii. 26.9 miliarde lei / 3 milioane de copii = 9000 in 9 luni.

    1000 de lei datorii in spinarea copiilor si nepotilor vostri pentru fiecare luna in care #ciumarosie este la putere.

    • Lasă că vin liberalii impuși la conducere de Iohannis. O sa moara de foame toți pensionarii, bugetarii și asistații. Asa ca o sa huzureasca patronasii și vor vinde și România când nu vor mai avea ce sa vândă.

    • @Alina: Taxele se platesc din munca. Fara munca celor din privat, nu mananca nimeni. Cei care muncesc duc greul populismelor promovate de #ciumarosie, nu patronii.

      Vai, mor de foame bugetarii!.. Care tocmai au ajuns cei mai bine platiti salariati din Romania, desi productivitatea lor este aceeasi. Nu, Alinutzo, nu mor de foame. Nu mor de foame nici daca le scad salariile cu 25%.. ca abia ajung in rand cu lumea. Dar exista un motiv mai bun sa nu moara de foame – ii dam afara pe aia care freaca menta si ne raman destui bani sa-i platim pe aia care muncesc. Adevaratii „bugetari”, nu parazitii. Parazitii n-au decat sa moara de foame!..
      La fel la pensionari – din cateva retusuri la „specialii” care au muncit cativa ani si au prea multe zero-uri la pensie, se vor gasi bani si pentru aia cu pensii mici.
      Pentru asistati, solutia este cea mai simpla – La munca!!!

  3. Aveti ce ati ales in 2016 nemergand la vot.

    Acum suferiti, poate va invatati sa nu mai lipsiti vreodata de la vot.

    • Ia muie cu cacat, ca esti prost facut gramada.
      Situatia politica a Romaniei actuale nu a depins de un t0, anul 2016, ca fiind punctul de cotitura cand Romania moderna s-a prabusti din cauza ca nu au iesit oamenii la voturile parlamentare. Sau, daca vrei, t0 a fost 1989, dar tu nu erai nascut atunci.
      Poate din 2016 urmaresti tu situatia politica a Romaniei, dar sa insisti ca proasta-n targ ca de aia e Romania in genunchi, ca nu au iesit oamenii la parlamentare in 2016 si ai iesit tu, e deja obositor.

  4. E, hai lăsați alarmele de 2 lei, că până să vină PSD-ul la guvernare în 2012, guvernele Băsescului erau cu deficitul permanent la peste 5%.

    • Si sa ne bagam pula si in Basescu si in PSD si in ma-ta.

    • @Latte Mafia, doar după ce vi le scoateți din mă-ta, că știu că-i place

    • IQ sub nivelul marii?..

      In 2009 era clar ce dezastru a lasat Tradiceanu dupa 2 ani de populisme ieftine, sustinut in parlament de PSD. Asa ca Boc a cerut reforme. Si PSD a renuntat de buna-voie la guvernul de uniune nationala si a fugit in „opozitie”, unde a stat cuminte pana a terminat Boc cu reformele si a scos tara din rahat. Apoi a venit din nou #ciumarosie sa umfle cheltuielile (si propriile buzunare).
      Cine nu vede macar atat, ori e prost, ori e prost…

  5. Vomitiva situatie! In padurea ador-mita, Pegra prapastioasa din Epoca Vasilica cateaua in calduri, nu da socoteala. Asadar, puneti botul, dati cu votul! Vomati pe Vasilica impostoarea, despotica care a facut ucenicie la scoala Tiraniei&Hotiei.

  6. In romania bugetarii castiga ca in cehia de parca privatii ar castiga la fel , dar ei isi trag salariile de la ce produc privatii,cu adevarat ferma animalelor are loc in romania la o scara gigantica

  7. Sokol si Valokov au dublat numarul milionarilor in Romania.
    „Stanga” caviar!

  8. DEZASTRU PSDist, sper(!) sa il „explice” Veorica la RTV sau la Antena 3!

    Dezastrul cel mai MARE e la Bugetul Asigurarilor Sociale, adica la Bugetul de Pensii, care dupa 9 Luni e la un DEFICIT urias: MINUS 2, 238 Miliarde Lei, desi in Bugetul de stat pe anul 2019 Bugetul de Asigurari sociale(Bugetul de pensii!) e Construit pe EXCEDENT, adica pe PLUS, uite:

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc30septembrie2019.pdf

    http://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat

    Explozia Deficitului la Bugetul de Pensii se datoreaza Cresterii Punctului de Pensie de la 1 Septembrie 2019 de la 1100 Lei la 1265 lei!

    Uite Bugetul de Pensii construit pe EXCEDENT in Bugetul de stat pe 2019:
    „In MO nr. nr. 196/12 Martie 2019 s-a publicat Legea nr. 47 din 11 martie 2019 privind Bugetul asigurărilor de stat pe 2019.
    Din punct de vedere macroeconomic, pentru prima dată în ultimii 15 ani, se estimează un Buget excedentar la fondul de pensii, veniturile și cheltuielile bugetului fiind:
    – Venituri în sumă de 71.662.090 mii lei
    – Cheltuieli în sumă de 68.761.379 mii lei
    – Excedent în sumă de 2.900.711 mii lei
    https://legestart.ro/lege-bugetului-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2019/

    08.07.2019, Ministrul Muncii Marius Budăi: „România nu e în criză economică, până la finalul anului Bugetul de pensii va INTRA pe Excedent.”
    https://www.euractiv.ro/social/budai-romania-nu-e-in-criza-economica-pana-la-finalul-anului-bugetul-de-pensii-va-intra-pe-excedent-15179

    Desi, de la 1 Ianuarie 2018 PSD a trecut Contributiile la Angajat, prin celebra „revolutie fiscala”, prin OUG 79/2017(care zace si azi in Parlament!), cu Scopul declarat de a MICSORA Deficitul la Fondul de pensii, din a cest motiv Bugetul asigurarilor sociale pe 2019 e construit pe EXCEDENT!
    Socotelile nu le-au iesit, evident, MINCIUNA se vede acum:
    http://www.ziare.com/impozit/contributii/revolutia-fiscala-zace-de-7-luni-in-parlament-se-evita-votarea-legii-de-frica-ccr-1522200

  9. Moştenirea Dăncilă. Deficit de 27 miliarde de lei – o explicaţie pentru veselia miştocară a ministrului de finanţe Teodorovici la audierile pentru guvernul care va repara economia stricată de PSD!

    • Daca ar exista in legislatia romaneasca raspunderea guvernamentala, daca ar mai exista subminatea ecomoniei nationale, daca ar mai exista multe altele, toti cei care au contribuit la acest dezastru ar trebui sa infunde ani grei de puscarie. Dar nu o sa vedem asta. Nici confiscarea averilor, nici judecati drepte, nimic! Vor pleca linistiti din functiile lor, vor face caterinca la greu, iar noi vom ramane la fel de saraci si prosti. Grijania lor de lepre!!

    • @ Camelian Propinatiu

      Cand ăi PIB-ul de 1000 de lei sii un deficit de 3% ai o datorie de 30 de lei

      Cand ăi PIB-ul de 2000 de lei și un deficit de 3%, ai o datorie de 60 de lei.

      De aceea avem datorie mare pt ca avem PIB mai mare decat in alti ani.

    • @X-link: Cand PIB-ul creste (real) cu 4%, de la 1000 de lei se face 1040, nu 2000.
      Daca ti se pare complicat, poti sa calculezi oricand totul in Euro.

      3% n-ar fi o problema, dar pana la sfarsitul anului va fi 4%, ca multe cheltuieli bugetare se acumuleaza in ultimele luni. Plus cine stie ce „bombe” a mai lasat pe la finante chiparosul amator de curve…

  10. Si cam pe cine interseaza acest deficit? Cine are educatia, capacitatea necesara pentru a întelege ceea ce înseamna deficitul cronic? Romanii? Cei care voteaza PSD? Cei care nu cunosc tara in care traiesc?
    Fiti seriosi. Singurii interesati sunt:
    -cei din opozitie care vin (eventual) la guvernare, ptr ca vor avea un buget redus, daca nu vor sa agraveze deficitul mostenit de la idiotii PSD care guverneaza
    -cei care împrumuta statul roman, ptr ca pot ridica dobînda

  11. Ciudat:
    Cheltuielile pentru investiții au fost mai mari cu 7 miliarde lei (50% mai mult) … unde s-au dus bani astia?
    Iar ajungem la vorba aia de acum 10 ani: mai bine dam bani la salarii ca banii cheltuiti pe investitii nu ii vedem nicaieri … sunt precum cocorii: vin si se duc si nu ramane nimic in urma

  12. Eu zic ca se poate un 35 miliarde deficit pana la final de an, poate daca suntem ambitiosi si 40.
    Sper doar sa ne ia la intrebari UE, SP, Moodys ca sa avem scuza sa actionam si din pdv politic. Astfel si PSD si PNL intra cu caruta in gard

    • Sa plateasca deficitul din buzunar.
      Un slujbas plateste daca da chix, ei sunt angajati nu stapani.
      Ar trebui un control amanuntit si la gunoalele din jurul lor ca sa fie impreuna, sa nu ii vaduvim!

  13. Uite aici postata pe Site-ul Ministerului de Finante(gasiti pentru fiecare Luna!) Exceutia Bugetara aferenta Lunii Septembrie si primelor 9 luni din Anul 2019, e DEZASTRU:
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc30septembrie2019.pdf

    http://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat

    Uitati-va la Bugetul Asigurarilor sociale(adica, Bugetul de pensii!), e dezastru acolo, un DEFICIT URIAS de MINUS 2,2038 Milairde Lei, desi Bugetul la Pensii pe 2019 e cosntruit de PSD pe EXCEDENT, adica pe PLUS!
    Din acest motiv, Orlando NU va iesi niciodata sa se „laude” cu Executiile bugetare dezastruoase ale guvernarilor PSD!