G4Media.ro

BREAKING Dexametazona reduce semnificativ rata deceselor la pacienții cu coronavirus – studiu…

BREAKING Dexametazona reduce semnificativ rata deceselor la pacienții cu coronavirus – studiu britanic care reprezintă o ”descoperire majoră”

Dexametazona, un medicament antiinflamator pe bază de steroizi, reduce cu o treime rata mortalității la pacienții infectați cu coronavirus care dezvoltă forme grave ale bolii, anunță BBC și Reuters, care citează un studiu clinic realizat de o echipă de specialiști britanici conduși de Martin Landray (Universitatea Oxford).

Rezultatele studiului sunt descrise de echipa de cercetători drept ”o descoperire majoră”. Echipa care a condus studiul clinic numit ”Recovery” sugerează introducerea medicamentului drept tratament standard în spitalele care tratează bolnavii de coronavirus.

”Studiul arată că dacă pacienții cu Covid – 19 care sunt ventilați mecanic primesc Dexametazona, un medicament cu un cost extrem de scăzut, vor avea șanse majore să fie salvați”, a declarat Martin Landray, citat de Reuters.

Studiul clinic realizat de o echipă de la Oxford University a furnizat medicamentul unui grup de circa 2.000 de pacienți spitalizați și a comparat rezultatele cu un grup martor de 4.000 de pacienți care nu au primit acest tratament.

Costul zilnic al tratamentului este de 5,4 lire sterline.

Foto: Wikipedia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Inteleg ca trateaza efectele bolii, deci va fi administrat complementar cu antiviralele. Ma asteptam la ceva mai mult de o treime cand am citit titlul. E o imbunatatire notabila dar riscurile sunt tot mari.

  2. un fel de steroizi care ajuta la refacerea imunitatii…

  3. Din păcate nu cred.
    Steroizii la care se face referirea nu au multă legătură cu creșterea imunității organismului. Steroizii pe care unii îi iau când „trag de fiare” micșorează inflamația musculară cauzată de efort, drept care poți face exerciții mai multe cu dureri musculare mai mici, mușchiul căpătând forță nu din steroizi, ci din supra-exersarea permisă de lipsa unor dureri atroce. Există și efecte secundare ale administrării, dar în cazul de față pe medic îl interesează mai mult să nu se umfle plămânii în pacient până când se blochează tot sistemul respirator. Vede medicul ce face cu efectele adverse ulterioare, dar deocamdată pacientul nu moare din lipsă de oxigenare a organismului.

    E doar un anti-inflamator puternic. Unele dintre cele mai puternice medicamente anti-inflamatoare sunt pe bază de steroizi. E mai simplu decât pare și, din păcate, nu e un tratament al bolii. Atenuează cel mai periculos simptom, iar asta e o chestie foarte pozitivă.

  4. Ce mai contează că îți cade părul și se îngroașă vocea (la femei)?
    Serios vorbind, o eficacitate de 30% intră în zona de coincidență, nu este concludentă.
    Dar ce mai contează, marfa să se vândă.

    • – „Serios vorbind, o eficacitate de 30% intră în zona de coincidență, nu este concludentă.” ABERATII!
      tu ai citit asta: „Dexamethasone reduced deaths by one-third in ventilated patients (rate ratio 0.65 [95% confidence interval 0.48 to 0.88]; p=0.0003) ”
      ai idee ce reprezinta rate ratio, confidence interval si p?

  5. Cam tarziu
    Initial s-a interzis chiar administrarea de corticosteroizi pe motiv ca ar face mai mult rau…
    Medicina bazata pe dovezi???

    • da, ai dreptate, acum cateva luni s-a „recomandat” sa nu se foloseasca corticosteroizii pentru ca nu era clar daca agraveaza sau imbunatatesc starea.
      din acest motiv se ruleaza trialurile discovery. deocamdata pentru dexa avem doar un statement facut in graba (vezi commentul meu mai jos 🙂 ) si articolul nu a fost inca publicat. oricum, mai sunt si alte rct-uri pe dexa asa ca pana la urma o sa vina si „dovezile”. medicina nu este o stiinta exacta si din acest motiv e nevoie de multa verificare empirica iar aceasta e greu de facut si dureaza

    • @Anonim, e o boală nouă despre care se tot află chestii noi.

      În pacient fără dificultăți respiratorii nu ai de ce da cu anti-inflamator imuno-supresiv, lași organismul să lupte cu toate armele pe care le are la dispoziție.
      Dar pacientul cu dificultăți respiratorii le poate avea și din cauza unui răspuns foarte dur al sistemului imunitar, acea „furtună cytokinică”, moment în care un anti-inflamator forțează organismul dezlănțuit în reacție să „o lase mai moale”. Dar nu poți ști cu siguranță ce se petrece de fapt, iar evoluția descendentă odată apărute dificultățile respiratorii poate fi fulminantă.

      Chestiile astea au o logică în spate, de-aia sunt luate în studiu. Dar până nu ai rezultatele studiului, nu poți zice „da, sigur va merge”. Apoi, în funcție de organismul fiecăruia, răspunsurile pot fi foarte variate. Și cu viața unor oameni în mâini nu prea îți vine să te joci experimentând, inițial mergi pe ce știi din experiență: că e mai bine să ai un sistem imunitar cât mai bun. Al unora e mult prea bun, trebuie ținut în frâu.

  6. asta este linkul: https://www.recoverytrial.net/news/low-cost-dexamethasone-reduces-death-by-up-to-one-third-in-hospitalised-patients-with-severe-respiratory-complications-of-covid-19
    ignorati va rog greselile copy/paste de genul :
    „Statement from the Chief Investigators of the Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) Trial on HYDROXYCHLOROQUINE, 16 June 2020” 😀
    deci, rezultatele importante sunt:
    – „Dexamethasone reduced deaths by one-third in ventilated patients”
    – „and by one fifth in other patients receiving oxygen only”
    – „There was no benefit among those patients who did not require respiratory support”
    Deci, dexa se pare ca e eficienta in special in cazurile grave de ARDS ceea ce e explicabil, avand in vedere ca e un corticosteroid cunoscut cu actiune antiinflamatorie si imuno-supresoare. e o lovitura grea pentru tocilizumab 🙂
    Totusi, sa nu uitam ca mortalitatea a fost extrem de mare in cazul acestui studiu:
    – „28-day mortality was highest in those who required ventilation (41%)”
    – „patients who required oxygen only (25%), ”
    – „who did not require any respiratory intervention (13%)”
    totusi, pentru cei 13% care nu au necesitat oxigen, dexa nu a ajutat! sa asteptam publicarea articolului sa vedem ce alte afectiuni aveau participantii la studiu pentru ca acest 13% e prea mare …..
    Bine ca in sfarsit mai avem si vesti cat de cat bune …. sa speram ca vor urma si altele ….

  7. Era de asteptat.
    Pt bolnavii in stare grava, ARDS ventilati mecanic, reducerea edemului pulmoar este prima prioritate. Reactia inflamatorie, in prima faza este un semn bun (organismul reactioneaza ) si nu trebuie combatuta decat atunci cand scapa de sub control – « furtuna cytokinelor ». Atentie insa la scaderea imunitatii ( corticoizii sunt imunosupresori), care poate favoriza suprainfectiile bacteriene si virale ; poate favoriza persistenta covidului. Pt pacientii ventilati mecanic o suprainfectie cu un alt germene poate fi fatala. De aceea administrarea dexametazonei trebuie sa fie de scurta durata, monitorizata in functie de procentul de alveole recrutate si stopata progresiv.

    Rezultatele sunt promitatoare : scaderea mortalitatii cu 35% la pacientii intubati si cu 20% la cei sub O2 ; la pacientii care n-au necesitat asistenta respiratorie mortalitatea a scazut cu 13%.

    • da, asa e, mare atentie la costicosteroizi si acesta e si motivul pentru care initial a fost facuta recomandarea sa nu se foloseasca.
      o mica nota:
      – „la pacientii care n-au necesitat asistenta respiratorie mortalitatea a scazut cu 13%” de fapt mortalitatea la acestie – 13% e extrem de mare si nu a scazut, vezi „There was no benefit among those patients who did not require respiratory support”. tare as vrea sa vad articolul publicat, poate clarifica acolo de ce e asa de mare mortalitatea in cazul persoanelor fara detresa respiratorie

    • @bug. Exact. La pacientii care nu necesita asistenta ventilatorie sau O2 terapie, corticoizii sunt contraindicati. La categoria asta ar merge Hydroxichlorichina, daca pacientii sunt bine selectionati. PS m-ar interesa studii cu Interferon, n-am gasit nimic, in afara de cateva observatii clinice.