G4Media.ro

BREAKING Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la școală, cu ore de 30 de minute și restul clasei, prin rotație, face școală online – Recomandările pentru redeschiderea școlilor, de la Institutul pentru Sănătate Publică

Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi învață de acasă online. Acestea sunt noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea școlilor și care se regăsesc în recomandările oficiale realizate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai. Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate “pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea școlilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului școlar 2020-2021.

În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze distanța de 4 metri pătrați, regulă impusă și la examenele din prezent. Specialiștii scriu că “este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creștere a numărului de elevi.

Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online, se mai arată în noul regulament. Concret, specialiștii INSP recomandă “participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii).

Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de științe. Institutul Național de Sănătate Publică susține că “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”.

Pe lângă asta, “elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligație, după cum reiese din modul în care sunt formulate și din faptul că toate măsurile date de Ministerul Sănătății prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligații.

 

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. …distanta de „4 metri patrati”???? cred ca ati vrut sa scrieti ” 4 metri cubi”. nuuuu?

    • Cand nu vor sa-si asume articolul, o dau pe „redactia”. In cazul asta era de asteptat ca distantele sa se masoare in metrii patrati! Cred ca atat este si IQ-ul redactiei: 4!

    • In traducere pt tine: fiecare elev sa fie intr-un patrat desenat pe sol de 2mx2m. Altfel ar fi mai complicat in varianta propusa de tine cu 2 metri cubi. Ar insemna ca fiecare elev sa stea intr-un cub cu latura de 1,259m. Daca lungimea si latimea ar fi oarecum ok ce te faci cu elevii mai inalti? Folosesc mersul picticului sau poate merg ghemuiti? Asta daca folosim cubul ca unitate de masura. Daca nu si vrem sa avem un spatiu de 2m cubi in care sa ne incadram si daca elevul are 1,80m, atunci patratul de pe sol rezultat va avea doar 1,05m, mult mai putin decat cei 2m recomandati. Prin urmare, hai sa nu ne mai dam rotunzi, ca exprimarea este buna, chiar daca pentru unii intelegerea este deficitara.

    • @Razvan: o prostie ramane o prostie si daca e spusa de vreun academician. Ce faci tu se cheama onanie intelectuala. Inca nu e interzisa pe net. 😛

      Redactia: cum ar fi un „Multumim, am corectat”?! Cat de jos urmeaza sa va opriti?

    • @ Sanitarul.
      Eu mai degraba as numi taierea firului in patru, pentru ca elucubratiile sa nu se afunde in negura cavernelor interioare, un lucru care, de asemenea, nu este inca interzis pe net.

    • Distanta, ca marime fizica, se masoara in metri, dupa sistemul international. Da, exprimarea e gresita, si oricat incearca redactia sa „se scoata”, tot greseala ramane.
      Dar cred ca se intelege, ca nu e greu, ca trebuie sa stai la 4m de alt elev -.-.

  2. Mai bine sa se inchida de tot si sa se desfiinteze toate scolile, ca oricum nu se invata nimic in scolile din Romania

    • Coreeeeeeeect, cat de coreeeeect! Se fac ca fac. Ce se mai fac ei ca le sparge mafia covidu’. Comentariu scurt si la obiect. Bravo!

  3. la tara in comune ar trebui desfintate multe scoli sau comasate sint scoli unde o invatatoare preda la 2 elevii aici in complicitate cu primaria si directori inscriu romii care sint afaravsa aiba numar de elevii cine ii controleaza banii anapoda o invatatoare salar 40 milioane

    • Incearca sa ne desenezi, poate intelegem si noi ceva. Ceea ce spui pare a fi interesant, dar exprimarea e groaznica si gramatica inexistenta.
      Sa încerc eu sa rezum si raspunde-mi te rog daca e bine.
      1. La tara sunt profesoare care predau la 2 elevi
      2. La scoala sunt inscrisi copiii de romi ca sa se faca norma de elevi, dar ei nu vin la scoala.
      3. Invatatoarea are salariu de 40 milioane
      E corect?

  4. Pentru majoritatea elevilor, scoala on-line e si nu prea e… spun parintii elevilor…
    Varza va fi Anul scolar daca va ramane asa…

  5. Scoala on-line este o gluma. Unii elevi nu prea fac scoala nici cand sunt fizic la ora. Ce vor face cand vor fi on-line? Cati vor intra in „vacanta” pt ca tata n-a platit cablul, ca „s-a stricat computerul”, ca „n-am computer”, etc.? Ce te faci cu scolile din localitatile fara Internet? Da, exista chiar si in Ilfov, ca sa nu mai spun de locurile mai izolate. PNL-ul exagereaza cu acest virus.
    Totul ar trebui sa se desfasoare normal si in caz de pandemie sa se izoleze scoala si profesorii care s-au imbolnavit. Pentru 5-10 bolnavi sa blochezi intreg invatamantul este o idiotenie.

  6. Scoala online nu e școală!
    Sa se găsească soluții raționale, unii părinți nu au cum sa stea acasă cu copiii și unii nu sunt de acord deloc cu acest mod de a face școală!

    • De ce i-ati mai facut dom-le daca nu puteti avea grija de ei? Sa vi-i creasca statul?

    • SA IESIM IN STRADA SI SA PROTESTAM! DACA VOM STA IN CASA LA ORICE FALFAIRE DE ARIPI ALE VREUNEI PASARI, UNDE AJUNGEM? NE INFECTAM? NE VOM VINDECA, VOM AVEA IMUNITATE, DAR NU PUTEM STA ANI DE ZILE IN CASE!

  7. @bogdan192: nu toti atat de sterili ca tine. Unii au cu ce.

  8. Serios? Pai, sunt scoli unde se învăța in 3 schimburi, iar o clasă are 25 de elevi. Cum se mai poate face școală in cazul acesta?
    Se gandeste cineva si la cei amarati? Copiii care nu stau lângă școală, nu au nici un device, nu au internet sau si mai rau nu au curent. Sa intelegem ca ei sunt condamnati la saracie? Ce protectie sociala le ofera status? Oare primariile nu se pot mobiliza si ele? Presupun ca au destul de mult spatiu si fonduri, din moment ce isi tot maresc salariile.
    Cat priveste școală on-line, pentru multi a fost o vacanta. Si sa spunem ca cei mici sunt adaptabili la noua situatie. Ce facem cu profesorii care nu stiu sa foloseasca calculatorul. Cu ei ce facem?
    Afară anual profesorii fac training cam 2 saptamani pe an.
    Cei din MEC s-au isterizat cu igienizarea claselor, distantarea elevilor, dar oare au in plan sa aloce fonduri pentru sapun si hartie igienica?
    Afară au montat chiuvete inclusiv in curtea scolii.
    Pentru toate achizitiile de… se gasesc bani, dar pentru viitoarele generatii (da, cei care ne vor plati noua pensiile, medicina si ce o mai fi la batranete) nu găsim.
    Era o vorba : Spune-mi ce ai investit la tinerete, ca sa iti zic ce primesti la batranete!

  9. Excelent! În sfârșit o idee bună! Să se transmită ora online din clasă, o parte din elevi fiind prezenți fizic, o parte urmărind de acasă! Astfel, vor fi și profesorii monitorizați și copiii! Ar fi perfect pentru toți cei implicați! Aș fi 100% de acord! Bravo!

    • Tu știi că suntem în Romania? Unii copii nu au pe ce sa urmareasca online orele și alții nu au cu cine sta acasă.

  10. Bogdan 192:
    1- statul român este primul care se plinge de natalitatea scăzută!
    2-poporul român este următorul care se vaietă că vom ajunge un popor îmbătrânit la mila nimănui!
    3-majoeitatea celor care se mai încumeta să facă un copil ( și care nu sunt bugetari) muncesc de dimineață pina noaptea și plătesc taxe și impozite statului român!
    4-din aceste taxe și impozite s-au mărit salariile bugetarilor( profesori) incapabili să formeze și să educe copiii!!!!
    5-scoala de acasă este o mare bătaie de joc atîta timp cît după ce îți achiți datoriile la stat și se măresc salariile cadrelor didactice să fii nevoit să faci meditații cu copilul pt că în școală nu li se explică lucruri elementare!!!!
    Este inadmisibil sa avem copii la liceu admiși cu note sub cinci, să ajungă la evaluarea națională și să nu știe nimic!!!
    Amintiti-va subiectele de alta data, amintiti-va cita analiza de frază și de propoziție făceați in clasele 5-8, și uitati-va pe subiectele la ” limba româna” de anul acesta și din ultimii 10 ani!!!!
    Nu vă îngroziți, nu vi se pare o bătaie de joc, nu va insulta inteligenta vouă și copiilor voștri, nu aveți senzația că sunt făcute pentru copii cu dizabilități????
    Cel mai cutremurător este că prea multi copii ajung la examene și le pica cu subiecte de un nivel atît de scăzut și mai mult ajung la examene timpiti deși în 8 ani de școală nu au fost niciodată în situație de corigenta!!!!
    Eu la toate cadrele didactice care au copii duși pina in n clasa a 8 cu medii bune, promovați an de an dacă acești copii ar lua note sub 7 la evaluări le-aș desface contractele de munca, și le-as face dosar penal pentru fals în acte oficiale( notele din catalog)!!!!

    • Drept la țintă!

    • Draga Cetateanule Turmentat,daca numele tau n-ar fi un pseudonim ,as crede ca te-ai imbatat de-a binelea! Din ce motive?
      1.Profesorii chiar sunt obligati sa predea unor copii cu deficiente sau retard care sunt incadrati intr-un colectiv de copii normali si nu pot imparti respectiva clasa in elevi capabili de performanta si elevi problema,asta se poate numai pe hartie!
      2.Cand profesorul cumpara din banii lui material didactic,coli,diplome pt. elevi,creta,markere si tot ce mai trebuie pt. buna desfasurare a orei,intreaba statul roman de ce are un salariu de 4000 dupa 30 de ani de munca!?
      3.Intreaba-i si pe parinti de ce uita de proprii copii,avand impresia ca daca le asigura bunurile materiale,mancarea si device-urile exorbitante,nu trebuie sa mai comunice cu ei,sa le acorde atentie sau dragoste parinteasca?
      4.Uiti ca la vremuri noi conditiile si pretentiile in educatie sunt direct proportionale cu nivelul economic al tarii!
      5.As fi pe deplin de acord cu desfacerea contractului de munca,dupa cum propui daca as lucra cu copii normali,in conditii normale si cu un manager de scoala care nu e ales pe criterii politice !

  11. A nu face ore in laboratoare – include și laboratorul de informatica?
    Obiectul de studiu la orele de TIC și informatica include calculatorul!!!
    Cum sa faci orele de info și TIC, cu elevii stând în bănci și atât, tot timpul anului?

  12. In primele 4 ore, covrigul e mai timid. Pana sa prinda curaj covrigul, elevii au si fugit acasa.

  13. Ăștia care-au scris sunt eunuci cumva?
    Cine e nebun să trăiască în asemenea condiții?
    Lăsați oamenii să se imunizeze!
    Majoritatea populației o să contacteze virusul! Că vrea sau că nu vrea. Că se ferește sau nu se ferește. Cu mască sau fără mască.

  14. tara te vrea prost – asta e deviza

    cum ramane cu lupta pt planeta ?!

    Transportul la și de la școală trebuie să fie organizat astfel încât

    autobuzele să funcționeze la jumătate din capacitate,

    iar elevii trebuie să fie așezați astfel încât să se respecte distanțarea de minimum 1,5 m între pasageri.

    În acest sens,

    poate fi suplimentat numărul de autobuze

    sau decala în timp orarul de transport.

  15. Întrucât acest guvern de marionete care vrea cu disperare să ne manipuleze după bunul lor plac că să de-a bine la cei care trag sforile cu aceasta nouă ordine mondială prin bătaia de joc care ne-a târât cu aceasta mascarada globală. , Guvernanți actuali trag de timp sa nu iasă adevărul așa repede la iveală în legătură cu înșelătoria globală despre așa-zisul virus ,ei fac pronosticuri și scenarii dinainte stabilite dictate de către cei de la OMS , pentru a nu lăsa impresia că păcăleala lor este așa ieftină și că s-ar termina ușor . Acum fac tot posibilul că sa mai continue să vadă lumea că ei sânt cei mai în măsură să ne dicteze ce este bun și ce nu , manipularea populație sa fie ușoară prin dictatura și frică, oricum învățământul în România nu stătea pe roze, iar prin ce vor ei să implementeze pe viitor cu copii este o mare bătaie de joc. Rușine .

  16. O mare prostie! Scoala de acasa este zero!

  17. Poate se vor răzgândi altfel va fi o harababură totală și pt elevi și pt profesori. Nu toti ne temem atat de mult de virus. Nu inseamna ca nu respect normele de igienă. Poate vor lăsa părinții să aleagă dacă vor vrea să-și trimită copiii la scoala sau să-i înscrie la scoala on line. Poate vor legifera in sfarsit și home schooling-ul.

  18. Scoala online este zero! Nu se invata nimic! Dacă tot nu se vrea scoala …închideți școlile și trimiteți profesorii in somaj tehnic fiindca oricum nu fac absolut nimic

  19. Bine ca nu suntem in Evul Mediu. Iti imaginezi ce se intamplau cu razboaiele? Minim 4 mp pe cap de soldat, fara contact fizic. Cavalerii erau cei mai avantajati, avand si castile metalice pe cap.

  20. Școala de acasă este o mare prostie. Pentru cei mici trebuie supravegheați de cineva care se pricep. Cei mai mari nu sunt conștiincioși și responsabili. Dacă pana acum era vai de ei…urmeaza vai… Vai. Va fi nenorocire. În învățământul superior va fi la fel. Analfabeți funcționali.

  21. Daca veti aplica asemenea reguli din toamna sunteti niste oameni fara creier. Ce conducatori dau drumu la baruri si restaurante dar termina invatamantul de stat. Prin asemenea reguli in care copiii merg o zi da unu nu la scoala nu faceti altceva decat sa terminati invatamantul de stat si sa il favorizati pe cel privat. Afterul functioneaza dar scoala de stat are restrictii. Nu va dati seama ca ceva nu e in ordine. Cu cine credeti ca vor sta copii acasa? Avem servicii toti parintii. Sunteti niste carcase fara crerier! Actuala conducere e cea mai proasta pe care a avut-o Romania vreodata.

  22. Chiar au înnebunit toți. Atât pot sa spun. Vai de mama noastră.

  23. Loviți in „dascali”cu nerusinare fara sa va gânditi ca lăsați educația copiilor strict pe umerii lor,ca nu aveti acasa nici un fel de reguli.Toți ignorantii se pronunță cu jigniri la adresa celor care le-au pus creionul in mana si s’au aplecat cu răbdare asupra lor sa nu ramana analfabeti.Ce rusine sa nu aveti respect pentru cei care au contribuit major la educatia voestra.Ne meritam soarta din moment ce calcam totul in picioare!