G4Media.ro

Dosarul Mineriadei din iunie 1990, întors de Înalta Curte la Parchetul Militar…

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Dosarul Mineriadei din iunie 1990, întors de Înalta Curte la Parchetul Militar din cauza nulității rechizitoriului

După doi ani în care a stat în cameră preliminară, Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis miercuri dosarul Mineriadei la Secția Militară a Parchetului General. Înalta Curte a constatat nulitatea rechizitoriului într-o sentință publică pentru părți. Decizia Curții Supreme poate fi atacată cu contestație.

Dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în luna iunie 2017.

13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe:

1. moartea prin împușcare a 4 persoane
2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane
3. privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane

În cadrul acestei acțiuni, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au  fost evacuate prin acte de  violenţă.

Conform hotărârii luate de către preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, primul-ministru al Guvernului României, viceprim-ministrul, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, coordonați de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite  în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane, iar alte 3 au fost rănite, de asemenea, prin împuşcare.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii şi muncitorii  din mai multe judeţe ale ţării, care  deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume, mai spun anchetatorii.

Aceste evenimentele au fost urmarea actelor de diversiune și manipulare a opiniei publice de către autoritățile statului reprezentate de către inculpați, care au prezentat manifestațiile din Piața Universității într-un mod distorsionat și au acreditat ideea că ele sunt determinate de o așa-zisă ”rebeliune de tip legionar”. Manifestanții care își exprimau opiniile politice au fost prezentați ca persoane cu ocupații infracționale, ,,elemente extremiste, reacționare”, fiind etichetați de președintele ales al României ca fiind ”golani”.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în cazărmi aparținând Ministerului de Interne, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.

Pentru probarea dosarului au fost  audiate 46 de persoane, având calitatea  de inculpat sau suspect, 1388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, fiind emise circa 2300 de citații.

Dosarul are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit 2.000 de file.

Judecătorul care a dat decizia este Constantin Epure. El a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul „Bombonica”.

”Judecătorul de cameră preliminară a constatat nulitatea rechizitorului emis în cauză, precum și a tuturor actelor de urmărire penală, ca rezultat al constatării nulității mai multor acte efectuate în perioada 2005-2007 prin care s-au luat măsuri procesuale de începere a urmăriri penale, în condițiile legislației în vigoare la acea dată. Aceste acte au fost menținute ca valide prin încheierea judecătorului de cameră preliminară care a confirmat redeschiderea urmăririi penale în februarie 2015. Este necesară atacarea de către Ministerul Public, cu contestație în termenul legal, a soluției de restituire. Cine afirmă că după 27 de ani de anchete Ministerul Public s-ar fi grăbit să soluționeze un dosar istoric complex, pentru a cărui tergiversare România a fost condamnată de CEDO la 3,5 milioane euro, nu este interesat de aflarea adevărului. Asumarea anchetei, dar și a judecării cauzelor sunt absolut necesare pentru aflarea adevărului despre evenimente importante ale istoriei recente a României”, a declarat fostul procuror general al României Augustin Lazăr.

Foto: Mineri ținând ostatic un bucureștean la mineriada din 1990 (Agerpres / Mihaela Tufega)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Când ăia ocupau piața fără autorizație, deci ilegal (În plus, 1. piața devenise un focar de mizerie și infecție și 2. manifestau ilegal împotriva unui guvern ales legal, în urma unor alegeri democratice), cum dracu poți să spui că forțele de ordine care au acționat pentru a elibera piața, au acționat „ilegal”? E de noaptea minții, nu mă miră că dosarul a fost reîntors. În locul lor m-aș fi șters la cur cu el.

    • 1. Minerii erau forțe de ordine?
      2. Forțele de ordine sunt ținute și ele de legile țării sau alea sunt numai pentru fraieri?

      Iliescu și minerii în 90, Dragnea și țiganii din galerii în 18, aceiași jegoși.

    • Oare acest troll, numi Spawn, nu poate fi banat pe g4media? Nu e destul de clar ca e un troll psd instruit de moscova?
      Cand pune capul pe perna e mandru ce face pentru tara lui…

    • As vrea sa te vad in strada in situatia in care nu o sa-ti convina ce face urmatoarea clasa politica ,incercand sa-ti strigi nemultumirile intr-un fel sau altul si de-odata sa-ti iei un pulan in dinti de la Jandarmerie…sau poate de la vreun interlop ca oricum sunt aceeasi mizerie.Ambele au grija de infractori.

    • Nu-l banam pe spawn, dar ii dam multa m…e intrucat e un imens dobitoc.

    • @Spawn
      Ce noroc pe noi ca nu ai fost tu in locul judecătorilor.
      Sa inteleg ca ai ramas „neșters” (***** la cur).

    • Vorbesti de parca esti avocatul criminalilor!Sau chiar esti?

    • Cand vorbesti de mizeria din piata, esti revoltat deduc de cate tone de jeg au lasat acolo cei ADUSI de flausat la acel miting de cacao, nu ?

    • Nesimtitule ! Gunoi oridinar ce poti sa borasti pe gura.

    • focarul de infectie s-a dovedit a fi voma aleasa LEGAL dupa 90 :DDD
      spawn taran standard :DD

    • @SPAWN-daca il impuscau pe tac-tu cine draku’ mai manca kkt p’aci?

    • Măi, Rekine, măi, Tractoristule, băi, Lăzărikă, hăi, Augustule, ești beton armat.

      Mamă, ce iute urcai tu treptele de la PG, ca să nu dai răspunsuri ziariştilor.

      Dacă azi mai erai şef peste procuroraşi, tot aşa urcai

      SAU

      prezentai scuze publicului ca atunci cand te-ai dat „rotund” că ai trimis dosarul în instanță ?

      PS
      G4 nu menţionează deloc numele lui Augustin Lazăr în articol. Oare de ce ?

      „Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat astăzi că Secția Parchetelor Militare a înaintat instanței rechizitoriul în dosarul Revoluției, care a fost închis de mai multe ori și redeschis ultima dată în 2016, la presiunea CEDO.

      „Prezint public scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a duratei anchetei penale – aproape 30 de ani”, a afirmat Lazăr.”

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23075441-augustin-lazar-sustine-declaratie-presa-ora-11-00-este-prima-iesire-publica-procurorului-general-dupa-acuzatiile-perioada-comunista-refuzat-eliberarea-disidentului-iulius-filip.htm

  2. Urmeaza sa inchida si dosarul revolutiei si si-au scapat toti criminalii si talharii apoi vor sta linisiti si va asteapta sa votati din nou FSN…PSD.

  3. Poate cineva să explice ce înseamnă nulitatea rechizitoriului? Cum se face că un rechizitoriu întocmit în urmă cu doi ani devine acum nul. Și de ce le-au trebuit judecătorilor doi ani ca să constate că rechizitoriul este nul?
    Mulțumesc.

  4. Nu prea mai ramane nimic in Romania, nici oameni cinstiti, nici slugile de partid care traiesc acum din banii oamenilor cinstiti.

    Romanii care n-au votat au facut praf tot ce s-a construit din 2007.

    Am revenit in dictatura, starea naturala a romanului de rand.

  5. Din păcate tot mai multe instituții ne arată că funcționează împotriva intereselor publice ale româniei.

  6. Nu inteleg de ce unii ‘telectuali de aici o.ard cu PSDul cand e strict vina Justitiei române, aia pe care o apara haștagiștii cazuti in freza.

    Uite de aia nu mai ies in strada pentru „endependenţa justiţiei”

    • bai tampitule, justitia nu este o chestie pe care o instalezi pe telefon de la google; nu apare din senin; pt justitie trb sa lupti ca societate si ca natie! psd a facut tot ce a putut ca sa submineze justitia si ca sa isi umple buzunarele (impreuna cu celelalte partide sucursale psd: pnl pd muie)

  7. Modificarile aduse legilor justitiei si codurilor de procedura penala au efecte directe. Parlamentul infractor a lucrat intens la notiunea juridica ”regimul nulitatilor”, prin introducerea a foarte multe situatii care duc la anularea rechizitoriului, asadar azi vedem in mod direct cum vinovatii evidente, infractiuni grave cum este ”crima impotriva umanitatii” pot fi invalidate deoarece, bunaoara, nu s-au respectat drepturile subiectilor cauzali(ex. – publicitate, scurgere in presa, cand actele ar fi trebuit sa fie secrete). Eu am dat doar un exemplu cand poate fi ceruta si aprobata nulitatea rechizitoriului, insa cata vreme nu apare incheierea, n-avem de unde stii faptul exact care a dus la anulare. Nulitatea se poate obtine in momentul de fata foarte usor, avocatii infractorilor speculeaza orice, iar mutilarea legilor si a codurilor a avut in vizor si acest lucru, pentru scaparea infractorilor.

  8. ha ha ha. pai ce credeati ? ca-i condamna cineva pe hoti si pe ucigasi ?

  9. Cat mai aveti de gand, tovarasi din justitie, sa tergiversati dosarul Mineriadei? De 30 de ani va bateti joc de oamenii care cred ca sunteti cinstiti, capabili, impartiali.

  10. Minerii au spalat trotoarele, au maturat strazile, au plantat panselute, i a trimis pe oameni la munca, pe studenti la scoala sau la biblioteca, …
    S a reinstituit ordinea sociala, s a scapat capitala de un focar anarhist
    Ce putea scrie un procuror impotriva lor?

    • panselute, da, o afacere. basculeaza nomenklatura zeci si sute de milioane de euro din panselutze. tare afacarea. prostimea e omorata in spitale. ca de aceea e prostime.
      nu-i asa severeine ? tu, inainte de toate, esti un prost.

  11. Observati ca fotografia ce insoteste articolul arata clar mutrele a 3 persoane care au dat „dovada de inalt simt cetatenesc” si, probabil, sunt indicate la pozitia inculpati complici la fapte savarsite din motive politice impotriva populatiei pasnice (o ipoteza de savarsire a crimei impotriva umanitatii – Statutul TPI Nuremberg, ale carei definitii au fost preluate in Rezolutia ONU 2391/1968 care a adoptat Conventia impotriva imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, ratificata de Romania prin decretul nr. 547/1969) … Din 1969 Romania ar fi trebuit sa sanctioneze in dreptul ei penal infractiunile contra umanitatii, insa e usor sa amagesti niste necunoscatori ca abia din 2014 exista infractiunile contra umanitatii, instituite prin actualul cod penal….

    Maretii „profesori de drept penal” habar nu au de asta si au transmis generatie dupa generatie cursuri de drept penal despre „crime contra pacii si omenirii”, inventate de celebrul Dongoroz, care a fost membru PNL inainte de razboi, dar apoi regimul comunist „l-a convins” sa scrie codul penal din 1969 cu care se mandreste toata floarea cea vestita a justitiei romane…. oare Dongoroz nu stia despre Conventia din 1968 si de decretul care a ratificat-o, din 1969? Stia, dar fostul membru PNL si-a aratat „inaltul devotament si spiritul cetatenesc” fata de regimul comunist…

    • Hai ma lasa rahatul postacist pe care-l mananci, din 1991 avem o constitutie nou-nouta, in consecinta ar fi trebuit fara discutie ratificat actul de care vorbesti, dar de ce sa nu arunci tu cu niste kkt pe un pnlist de-acu 75 de ani, cata vreme fsnistul parinte al constitutiei actuale – antonie iorgovan, a stat ca porcu-n papusoi. Ce scarbos esti, mai area!

  12. „GC” ceea ce deja a fost ratificat nu mai necesita inca o ratificare … am remarcat ca singurele tale opinii sunt injuraturile pe care le-ai invatat la tine acasa.
    „GC”, n-am nicio problema ca zici ca sunt scarbos … dar tu, „GC”, cred ca in viata asta sau in cea de apoi tot cantitate neglijabila vei ramane.