BREAKING Elena Lasconi și Cătălin Drulă, reacție comună în premieră: Denunță un atac al PSD și PNL pe tema unui presupus dosar făcut de Parchetul European / EPPO anunță că dosarul vizează doar firme private / Care sunt publicațiile în care a apărut atacul la Lasconi
Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a lansat vineri un atac la adresa PSD și PNL, partide pe care le-a acuzat că fac ”mizerii” și că ”au aruncat prin presă informații că un proiect cu fonduri europene de la Primărie ar fi verificat de Parchetul European (EPPO)”. Cătălin Drulă, fostul președinte USR, a ieșit în premieră în apărarea lui Lasconi și a acuzat o ”rețetă securistică pentru vicierea alegerilor” și a dat exemplul dosarului lui Dan Barna din 2019. Totul a plecat de la două publicații locale, care au scris despre un presupus dosar EPPO care ar viza-o pe Elena Lasconi. Parchetul European a emis un comunicat în care arată că e vorba despre un dosar care vizează firme private.
„Disperare mare pe la PSD de s-au apucat să arunce prin presă informații că un proiect cu fonduri europene de la Primărie ar fi verificat de Parchetul European. Suntem gata să prezentăm toate informațiile ce țin de proiect, dacă va fi cazul. Până la acest moment, nu au fost solicitate informații referitoare la acest proiect și nici nu am fost sesizată cu privire la existența vreunei cercetări (…) Pe Dan Barna, acum cinci ani, l-au șicanat la fel. I-au inventat un dosar cu fonduri europene, s-a dovedit că au fost acuzații fabricate. Adevărul a ieșit în cele din urmă la iveală. Târziu, dar a răzbit! Nu mă las intimidată de toate aceste mișcări ale unor politicieni vechi, care simt disperarea că România își dorește un alt drum. Noi să fim sănătoși, că mizeriile PSD-PNL vor tot curge! Nu am făcut nimic greșit, nu mă opresc din drumul meu!”, a declarat vineri Elena Lasconi, potrivit unui comunicat al USR:
Aproape imediat, Cătălin Drulă, fostul președinte USR, care s-a retras din funcție imediat după alegerile din 9 iunie, a avut și el o ieșire dură pe rețelele sociale.
”Este inacceptabil că și în 2024 se încearcă vicierea alegerilor prezidențiale cu fabricații împotriva candidatului USR. Acum 5 ani, a apărut „ancheta” DLAF la Dan Barna. Astăzi, PSD și PNL lansează prin presă un atac la adresa Elenei Lasconi despre „anchete” pe fonduri europene la Câmpulung. E aceeași rețetă, securistică. Domnule Ciolacu, domnule general Ciucă, e nedemn. Destul cu securismul. Duceți lupta la lumina zilei, nu prin laboratoare! Haideți la o dezbatere cu Elena Lasconi. Lucrând murdar cu astfel de atacuri nu arătați decât că vă e frică de Elena Lasconi și că nu vă pasă de democrație!”, a scris Drulă.
De la ce au plecat replicile celor doi lideri USR?
Două ziare locale au scris vineri că Parchetul European, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, ar ancheta-o pe Elena Lasconi.
”Parchetul European (EPPO) a decis să ancheteze activitatea primăriței din Câmpulung, candidata USR la președinția României, Elena Valerica Lăsconi”, a scris publicația Avertisment.net, în timp ce Ziarul Din Muscel a titrat ”Kovesi a pus tunurile pe primăria Câmpulung. Elena Lasconi acuzată de corupție și fraudă”.
Cele două ziare au scris că Parchetul European ar ancheta-o pe Lasconi pentru presupuse fraude cu fonduri europene legate de contracte încheiate de Primăria Câmpulung.
La solicitarea G4Media, Parchetul European a transmis însă că e vorba despre o plângere depusă în martie 2024, în baza căreia procurorii au deschis o anchetă in rem (asupra faptelor, nu persoanelor) care vizează faptele unor firme private. Potrivit informațiilor G4Media, plângerea vizează trei firme care nu ar fi executat corect activități dintr-un proiect cu fonduri europene și ar fi depus înscrisuri justificative false cu privire la executarea acestor activități. Sesizarea nu face referire la primărița din Câmpulung, Elena Lasconi, și nu sunt acuzații de corupție, potrivit surselor G4Media.
Răspunsul integral al Parchetului European:
”La data de 27 martie 2024, Parchetul European (EPPO) din București a primit o sesizare din partea unei persoane private care ridica suspiciuni cu privire la săvârșirea de către societăți private, în anul 2023, a infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea sau deținerea pe nedrept de fonduri sau bunuri din bugetul Uniunii Europene. După verificarea atentă a elementelor cuprinse în raport, la 2 aprilie 2024, EPPO a luat decizia de a deschide o anchetă. În acest stadiu, ancheta se referă la fapte („in rem”). Nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu. Ori de câte ori vom putea spune altceva despre această investigație, vom face acest lucru în mod proactiv”.
Site-ul ZiaruldinMuscel.ro, cel în care a apărut în premieră informația despre presupusul dosar, este deținut, potrivit Registrului de Domenii RoTLD, de un PFA din Câmpulung numit ”A & M Jilavu-Ivascu”.
”A & M Jilavu-Ivascu” a furnizat servicii pentru PSD la alegerile prezidențiale din 2019, potrivit site-ului oficial al Autorității Electorale.
Aceeași entitate care deține ziarul ce a lansat atacul a furnizat servicii pentru PSD și la alegerile europarlamentare din 2019, potrivit Autorității Electorale Permanente.
Informațiile publicate de cele două ziare locale au fost preluate ulterior de România TV, postul de televiziune fondat de Sebastian Ghiță (ex-PSD). Sebastian Ghiță, fondatorul RTV, a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii