G4Media.ro

BREAKING Europa nu va participa la discuțiile SUA-Rusia cu Ucraina, afirmă trimisul…

Sursa foto: Handout / AFP / Profimedia

BREAKING Europa nu va participa la discuțiile SUA-Rusia cu Ucraina, afirmă trimisul lui Trump

Europa va fi consultată – dar în cele din urmă exclusă – de la negocierile de pace planificate între Rusia, SUA și Ucraina, a dezvăluit sâmbătă trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, transmite The Guardian.

Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile planificate, Keith Kellogg a spus că provine din „școala realismului, iar asta nu se va întâmpla”.

„S-ar putea să fie ca creta pe tablă, s-ar putea să scârțâie puțin, dar vă spun ceva care este cu adevărat foarte sincer”, a spus el.

„Iar prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea, da sau nu, să fiți la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare].”

Observațiile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și cred că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni să vină duminică la Paris pentru a discuta situația.

Kellogg a adăugat că unul dintre motivele pentru care acordurile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost faptul că la masă au fost prezente prea multe țări care nu aveau capacitatea de a executa un fel de proces de pace. „Nu vom merge pe această cale”, a spus el în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a folosit discursul său de la conferință pentru a avertiza că Europa va fi probabil exclusă din negocieri. El a îndemnat Europa să se implice și să formeze o armată europeană în care Ucraina să joace un rol central.

Liderii europeni, loviți vineri de discursul confruntațional al vicepreședintelui SUA, JD Vance, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump privind un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și a Europei.

Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a folosit rețelele sociale pentru a avertiza: „Europa are nevoie urgentă de propriul său plan de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alți actori globali vor decide cu privire la viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes, … Acest plan trebuie pregătit acum. Nu este timp de pierdut.”

Kellogg a declarat că problemele critice au fost să se asigure că războiul nu a început din nou și să determine modul în care Ucraina și-a păstrat suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție.

El a adăugat: „Trump ar avea nevoie de o gamă completă de opțiuni” și că „toate opțiunile sunt pe masă”. El a declarat că lucrează la „timpul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni și luni. O problemă cheie a fost să se convină asupra modului în care sunt tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a spus el.

El a spus că lucrează cu contactele sale din alianța NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, este în contact cu rușii.

Zelensky a avertizat Europa să nu fie abandonată la masa negocierilor de către Trump. El a spus: „Să fim sinceri – acum nu putem exclude posibilitatea ca America să spună „nu” Europei în chestiuni care o amenință. Mulți lideri au vorbit despre o Europă care are nevoie de propria sa armată – o armată a Europei. Eu cred că a sosit momentul. Forțele armate ale Europei trebuie să fie create.

„Acum câteva zile, președintele Trump mi-a povestit despre conversația sa cu Putin. Nu o dată a menționat că America are nevoie de Europa la acea masă. Asta spune multe. Vechile vremuri au apus – când America sprijinea Europa doar pentru că așa a făcut întotdeauna. Ucraina nu va accepta niciodată înțelegeri făcute pe la spatele nostru, fără implicarea noastră. Și aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe. Nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie despre Europa fără Europa.”

A adăugat: „Președintele Trump a spus odată: „Ceea ce contează nu este familia în care te-ai născut, ci cea pe care o construiești”. Trebuie să construim cea mai strânsă relație posibilă cu America și – da, o nouă relație – dar ca europeni, nu doar ca națiuni separate. De aceea avem nevoie de o politică externă unificată, de o diplomație coordonată, de politica externă a unei Europe comune.

Cu multe națiuni europene care se confruntă cu electorate din ce în ce mai eurosceptice, este puțin probabil ca ideile sale privind integrarea să prindă avânt, însă remarcile sale ar putea galvaniza Europa în discuții mai detaliate privind rolul militar pe care îl poate juca în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe pe teren pentru a proteja o încetare a focului.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat Europa să rămână angajată alături de Trump și să nu creadă că acesta este pe cale să abandoneze Europa sau Ucraina. El a declarat: „Suntem o singură familie”, adăugând că americanii „au dreptate, nu cheltuim suficient”. El se așteaptă ca NATO să adopte în mai un nou obiectiv de cheltuieli care să fie atins în patru sau cinci ani, cu etape clare, și un posibil obiectiv de cheltuieli pentru apărare stabilit la nord de 3% din PIB. Obiectivul actual de 2% nu este nici pe departe suficient, a spus el.

Olha Stefanishyna, viceprim-ministru ucrainean pentru Europa, a avut o viziune mai optimistă asupra intențiilor SUA, spunând: „Există o intenție și o hotărâre foarte serioasă de a pune capăt războiului într-un mod corect și în așa fel încât acesta să nu se mai repete. Nu vorbim doar despre încheierea războiului, ci și despre prevenirea repetării acestuia.”

În contextul discuțiilor cu Trump, Zelesnky încearcă, de asemenea, să respingă o ofertă a lui Trump ca SUA să preia controlul a 50% din mineralele de pământuri rare ale Ucrainei. El a respins oferta după ce contractul pus pe masă de SUA nu conținea promisiunile așteptate de a oferi garanții de securitate americane în cazul unei încetări a focului.

Întrebat despre acord la München, Zelensky a declarat: „Suntem încă în discuții. Am avut diferite dialoguri.”

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, i-a oferit lui Zelensky acordul în timpul unei vizite la Kiev, miercuri, după ce Trump a sugerat că SUA sunt datoare cu o jumătate de trilion de dolari din resursele Ucrainei în schimbul asistenței acordate țării devastate de război.

Zelensky caută orice modalitate de a bloca SUA într-o protecție pe termen lung a Ucrainei împotriva altor amenințări rusești în cazul unei încetări a focului, dar știe că într-o poziție vulnerabilă de negociere, Trump poate face cereri cărora le va fi greu să reziste.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. very interesting

    • Adică cei doi interlopi planetari, copii fidele ale lui Hitler și Stalin , știu ei mai bine ce și cum scuipă pe democrație și orice drept internațional!
      Nu există decât un răspuns, UE să le dea cu flit acestor boșorogi cu mintea creață ce se cred buricul pământului!

    • SUA, sub administrația trump, vrea UE slăbită și divizată astfel încât să aibă mai
      Multă influență asupra vestului Europei, chiar dacă asta înseamnă să lase si ceva firimituri rusiei

    • @Alin, cel mai probabil, insa vor reusi doar daca liderii europeni sunt slabi. In urmatoarele luni ne vom lamuri daca UE, mai ales, are capacitatea de forma o forta armata redutabila, sau doar capacitatea de a se lamenta, cum am vazut pana acum. Sutul in dos dat de orange si sidekicku’ ar putea impulsiona ceva in europeni, ceva ce nu prea a mai fost pana acum.

  2. Si dacă Europa va sprijini în continuare Ucraina pentru a se apăra împotriva Rusiei, ce va face Trump, declară război Europei?

    Sau va ajuta militar Rusia să învingă Ucraina și să o supună lui Putin, așa cum au stabilit ei doi?

    • Europa va sprijini in continuare Uceaina,nu are nevoie de violatorii sovietici peste noi.In acest moment chiar si maga rupti de foame de la tarife sustin apararea impotriva sovieticilor( sa nu uitam ca republicanii autencici sunt anti „red”> E o situatie ciudata cu un republican pro sovietic,dar organic ,asa ceva nu exista,toti republicanii sunt antisovietici si pro europeni. Nu o sa-i schimbe țarul incinjurat de oligargi,e profund antiMerican.

    • Trump este din ce in ce mai entuziasmat si super-magulit de ideea ca este singurul lider mondial cu care Putin vrea sa negocieze.
      Pentru asta va fi dispus sa negocieze orice, ca sa le ia fata concurentilor (asa cum ii vede el) europeni. Ceea ce il pune pe Putin intr-o pozitie de jucator major. Practic, el vede acum, datorita lui strumpf, toate cartile…

    • Porta, nu mai exista partidele din SUA și nici ideologia lor, așa cum le știam de acu 30, 40 de ani. Republicanii au ajuns o gloata de pu.pin.cu.risti servili, democrații prea sensibili și trăiesc doar în bu.la lor.

  3. Si asta e doar inceputul.

  4. ( Eastern )Europe and Ukraine are like:
    „I am the Wild Wild East,
    with old cowboys on my hips”…
    Ca să înțeleagă și calul : când doi proxeneți bat palma, victima schimbă doar stăpânul.

    • Singura diferenta e ca in acest moment cu Trump atacand Europa,Ameeica de sud,Canada si China …Suntem Ok. Facem parte din alianta China ,UE,America de sud,Africa siCanada ,v
      Care se pisha pe America lui Trump.Minunat,nu as fi crezut niciodata ca, China va fi putwrea care va aduce echilibru” pe planeta asta de ca.cat.Dar in acest moment Chin e monument de capitalism pe langa fascista Sua lui Trump.

  5. Nici măcar ponta,simion,sosoaca! Ce tara trista!

  6. Încă am o speranța….georgescu,președintele ales în turul 2,ca Năstase n a fost în stare!

  7. Americanii ăștia ,după fiecare conflagrație,vin să culeagă roadele.M-am uitat pe date.UE a susținut Ucraina cu 85 miliarde dolari,față de 75 SUA.

  8. Un război pe teritoriul Europei nu poate fi decis de un claun american

  9. Al treilea război mondial bate la ușă, iar SUA se vrea alaturi de Rusia în războiul față de China și Europa.
    Interesant!
    Întrebarea e de partea cui va juca, Japonia, UK și India?!?
    Foarte multe lucruri se vor lega și dezlega, un lucru e cert, Europa va fi împinsă către China, din nepăsarea SUA dar și disperarea SUA de a avea alături de ei un fel de nebun al regelui, adică Rusia. Problema Rusiei e că fără Ucraina înseamnă mai nimic, iar daca pune mana cu ajutorul SUA și pe Polonia, Romania și restul Europei de Est atunci Rusia chiar are ce livra SUA în parteneriat, iar Europa rămâne un fel nimic. Europa de Vest cu toate ideologiile ei și cu toată viața ei buna, e atât de plăpândă pt lumea atât de dură a viitorului ce nu se propune.
    SUA & Rusia vs China & Europa

  10. „Pacea fie cu voi!”
    Oare mai realizeaza cineva ca „Pacea” in mintea „astora” (aka USA si Rusia) inseamna jumulirea resurselor Ucrainei si nu numai? Cica Europa nu a fost invitata la „jaf”…Si cand il auzi pe Trump ca spune ca el vrea „Pacea” pentru ca sa nu se mai omoare oamenii intre ei si totodata spune ca vrea banii pe care USA a imprumutat Ucraina prin cedarea „pamanturilor rare”.
    Adica, vrei protectie? Plateste cu pamanturile rare….taxa de protectie la alt nivel!
    Cred ca problema lui Trump e ca …”vorbeste prea mult” si ii mai iese porumbelul din gura.

    • Pe trump îl doare la patina de părerea UE, el nu ne consideră puternici așadar în ochii lui nu contăm

  11. Mi se pare normal. Când închei o afacere cu o alta companie nu îți chemi furnizorii la negocieri. Statele UE au fost doar furnizori de armament in Ucraina, nu pot să pretindă sa semneze ei în locul Ucrainei. Nu de alta, dar poate ne trezim că și Iranul și Coreea de Nord vor sa participe la negocieri, doar au trimis și ei arme rușilor, nu?

  12. Toți trumpistii din România, dar mai ales ăia care v-ați dat seama de caracterul infect al bronzatului american (ca de la ceilalți n-am ce pretenții sa am), să-mi luați gigelul la plimbare

  13. Polonia este deja ca numar prima armata terestra a Europei, ca numar si echipare. In 2 ani va fi si a aerului. Ucraina are singura armata care stie sa lupte modern…Franta este singura care are triada nucleara,si intacta industria de armament modern. Restul tarilor, joc de glezne. In fine, astazi este crucial cum democratia europeana, sub presiunile interne, din UE se va transforma si in ceva militar, care, numai democratic nu se poate conduce. E ceva dintr-un film giga SF, Parlamentul UE da puteri unui Cobsiliu Militar, care va fi condus, cel mai probabil dictatorial militar, astia ii vor bate mar pe rusi, iar dupa victorie, vor returna puterea Parlamentului. Totul e sa rezistam sub „coordonarea militara” cativa ani Apoi totul va fi bine.

  14. Tarile mici din europa vor fi vandute ,tacit intre cela 2 mari puteri .Vom fi tradati asa cum am mai fost in trecut .Mare atentie la ce isi doreste Romania .

  15. Multi dintre voi vedeti sua si rusia umar la umar, eu vad lucrurile putin diferit. Mai vedem…

  16. Acest lucru se întâmplă pentru că Europa este implicit vizată de discuțiile purtate de echipa SUA – Rusia cu Ucraina și faptul că nu știe ce se discută în concret nu e de bun augur pentru o Europă unită.

  17. *de echipele de negociere SUA-Rusia

  18. Europa a stat jumate de secol în vasalitate față de SUA. Franța – Germania – Polonia ar trebui să fie vârful de lance în relațiile politico-militare, în special francezii și nemții, dar… sunt sau au fost prea ocupați cu Magrebul, sirieni, eco-rahhaturi și altele asemenea, iar acum oamenii nu mai au de ales decât între extreme, stânga sau dreapta, într-o realitate ultra polarizată și pe picior de război mondial. Acum, când realitatea lovește, și vedem că toți cei mari, adică SUA, Rusia și China sunt tot mai agresivi, stăm cu lacrimi în ochi și ne rugăm la stele.

    Încă e timp, iar Germania ar trebui să se reînarmeze serios, poate și să ia în calcul o eventuală nuclearizare, atât economică, cât și militară. Dacă binomul Germania-Franța nu se pune pe picioare, UE dispare din politica externă, iar bătrânul continent va rămâne masă de manevră pentru șacali. Suntem totuși 450 de milioane în UE și avem un PIB de 19 trilioane, adică locul 2 în lume după SUA. Măcar 500 de miliarde de euro s-ar găsi pentru o armată europeană interconectată, sub comandament franco-german.