G4Media.ro

BREAKING ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a…

BREAKING ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră

ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).

  • Reprezentanții ExxonMobil România nu au răspuns la întrebările adresate de G4Media.ro până la publicarea articolului.

ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Vezi aici mai multe detalii.

În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deține 50% din acțiuni (restul fiind deținut de OMV Petrom) și este operator. Lukoil, companie privată condusă de Vagit Alekperov, este considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin și managementul companiei sunt regulate, după cum arată și un comunicat din 2019 al Kremlinului. Posibila intrarea a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e considerată de sursele guvernamentale citate o problemă majoră de siguranță națională, dat fiind că exploatarea gazelor din Marea Neagră e văzută drept o alternativă la dependența de gazele din Rusia.

Lukoil mai operează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Petrimetrul Trident, alături de Romgaz. Primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi, iar Lukoil a primit în noiembrie acest an permisiunea de a începe forajul de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO).

ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au transmis în luna iulie premierului Viorica Dăncilă și șefului Agenției pentru Resurse Minerale (ANRM) că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate la acel moment. Decizia ExxonMobil a venit după ce guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea au amânat în mod repetat adoptarea unei legislații stabile, dar și în contextul mutării atenției companiei către zăcăminte mai bogate din alte țări. Guvernul Dăncilă a încercat la acel moment să minimalizeze evenimentul.

ExxonMobil a încredințat procesul de găsire a unui cumpărător către ScotiaBank.

Printre companiile interesate de preluarea unei porțiuni din participația ExxonMobil în proiectul Neptun Deep se numără compania cu capital de stat Romgaz, după cum a declarat managerul Adrian Volintiru pentru Agerpres.

O altă companie interesată este PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez, potrivit informațiilor G4Media.ro.

ExxonMobil a fost considerată o investiție americană strategică în România, dat fiind că era poziționată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Foto: Vagit Alekperov, șeful Lukoil, decorat de Vladimir Putin (Sursa: Lukoil)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Adica, sa vindem la rusi??!!

  2. Americani, austrieci, polonezi, ruși… ce contează?! Cand ești koorva, nu faci nazuri.

    • Aveti ce votati. Ati votat tradatori, aveti tradatori.

      Si nu-mi spuneti ca n-ati votat, a nu vota e egal cu sinuciderea.

    • …cand esti format și se investește în tine cât într-o curvă, mai bine zis. Noi de ce nu avem specialiști? De ce nu-i formăm pentru resursele pe care le avem? Asta una. Si a doua, dacă Guvernul nu creează condiții imposibile pentru Lokoil, dracu îl ia!

  3. Adica ne vand americanii la rusi? Parca a mai fost o data filmul asta….undeva prin 45..

    • Nu parca, ci sigur!

    • „Frumosss” gest ? astept cu interes ce ne propune președintele și premierul la asemenea măgarie, nu de alta dar sa stiu cu cine votez. Nu ne mai săturam odată pentru totdeauna sa fim prosti proștilor? Intreb si eu? Mai este cineva pentru Romania?

  4. Bate vantul schimbarilor si se pare ca noua strategie a SUA e sa-si retraga usor trupele din orientul mijlociu pe care il vor controla prin castrarea Iranului de orice posibilitate nucleara, aici vedem ca negociaza si traseaza liniile despartitoare cu Rusia mult mai exact (hmm!?, destul de nelinistitor pentru noi daca ne gandim cum au fost tratati aliatii kurzi in Siria), se apropie curtenitor de Kazakhstan (intre Rusia si China, perfect nu?), sporesc prezenta militara si politica din jurul Dragonului Rosu …
    Nu-s mafalda, dar parca spun ca Dragonul Rosu s-a ridicat prea aproape de Vulturul cu cap Alb si Ursul trebuie atras in hibernare ca nu cumva sa se imprieteneasca peste masura cu Dragonul / Hmmmm?!…
    Micile gospodarii cu teren la tara pot redeveni in scurt timp nepretuite, se apropie vremuri ciudate.
    Interpretati voi, ca eu nu stiu ce sa mai cred. Sincer.
    Mai ales prin filtrul amenintarile trecute facute de Trump cu retragerea SUA din Nato.

  5. Asta a urmarit PSD de la inceput, prin politica si actiunile lor privind gazeele din MN: inlocuirea americanilor cu rusi.

  6. Cica SUA e partener strategic pentru Romania…buna gluma….cu prima ocazie ne vand rusilor….

  7. Pai ce vreti tovarasi ? Dupa ce rusii ne-au lasat in sapa de lemn dupa cel de al doilea razboi mondial, cui sa dam gazele daca ca nu tot lor ? Vreti sa vina cu tancurile sa-i strice freza lui Tariceanu ?

  8. Și uite așa ne-a vândut Dragnea pe-o șapcă, siai râdea și că idiotul când toți ceilalți râdeau de el..

  9. @ Remarcați și că Exxon sau alte firme ce nu mai exploatează concesiunile nu au decât posibilitatea restituirii perimetrelor ce le-au concesionat către statul român, legislația română nepermițind cedarea concesiunilor de către concesionari, ?

  10. @Deci remarcați și că în legislația română și în textul Constituței atribuția de a concesiona bunuri și/sau resurse publice este stabilită în responsabilitatea autorităților române, ?