G4Media.ro

BREAKING Fostul șef al SRI, Florian Coldea pus sub control judiciar pe…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

BREAKING Fostul șef al SRI, Florian Coldea pus sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei după 15 ore de audieri / Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și pentru avocatul Doru Trăilă / Cei trei sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani

UPDATE 03:13

Fostul șef al SRI, Florian Coldea a ieșit din sediul DNA după ora 03:00 noaptea, după 15 ore petrecute în fața procurorilor. Acesta a plecat grăbit refuzând să ofere orice declarație presei. Coldea a fost pus sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei, având un termen de 7 zile pentru plata sumei, potrivit surselor G4Media. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și pentru avocatul Doru Trăilă. Cei trei sunt acuzați, într-un dosar instrumentat de DNA, de trafic de influență și spălare de bani.

Conform surselor G4Media, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg le-ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțită între Coldea și Dumbravă.

Reamintim, Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

Florian Coldea la DNA
Foto: InquamPhotos / Saul Pop
Florian Coldea la DNA
Foto: InquamPhotos / Saul Pop
Florian Coldea la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Florian Coldea la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Florian Coldea la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Dan Tocaci la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Dan Tocaci la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Doru Traila la DNA
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

UPDATE 03:05

La ora 03:00 dimineața cei trei suspecți nu ieșiseră încă din sediul DNA

UPDATE 02:55 

Fostul șef al SRI, Florian Coldea, se află sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și pentru avocatul Doru Trăilă, informează sursele G4Media. Cei trei sunt acuzați într-un dosar instrumentat de DNA de trafic de influență și spălare de bani.

Cei trei suspecți s-ar fi contrazis în declarații, în fața procurorului, spun sursele G4Media.

UPDATE 02:05

După ce a fost audiat la sediul DNA timp de mai bine de 13 ore, generalul în rezervă Dumitru Dumbravă a fost pus sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei, conform surselor G4Media. El este acuzat, alături de fostul șef al SRI, Florian Coldea și de avocatul Doru Trăilă de trafic de influență și spălare de bani. Dumbravă urmează să achite suma de 500.000 de lei în termen de 7 zile.

Știre inițială

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații, a fost audiat joi la DNA până târziu în noapte. El e suspect într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, alături de generalul în rezervă Dumitru Dumbravă (fost șef al direcției juridice din SRI) și de avocatul Doru Trăilă.

Când a ajuns la DNA, joi, în jurul orei 12:00, Florian Coldea le-a spus jurnaliștilor că o să facă „declarații” atunci când o să iasă de la audieri. El a rămas în sediul DNA timp de peste 13 ore.

Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției, potrivit informațiilor G4Media. Conform informațiilor G4Media, suspecții s-ar fi contrazis în declarații în fața procurorului.

Coldea, Dumbravă și Trăilă sunt acuzați de trafic de influență legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță într-un dosar al Parchetului European pentru fraude la achiziții efectuate în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informațiilor G4Media. Procurorii DNA susțin că avocatul Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informațiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în primă instanță și apoi a făcut denunț la DNA.

LA sediul DNA s-a aflat și Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei și membru provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei de salubritate Romprest.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

Știre în curs de actualizare

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Trafic de influenta? Iauzi Ciordacule? Benone? Alooo Miliția care controlezi justiția……Bacău…Buzău…Rahova și Săpoca

  2. Smokescreen. Avand in vedere cine instrumenteaza dosarul, zero sanse la dreptate.

  3. Aici e mana lui Joianis. Nu se arestează generalii in Romania de o procuroare DNA, când procurorilor le e frica sa aresteze și un membru oarecare al unui clan țigănesc.

    • Da.
      Comandă politică.

  4. G4M, fiti amabili si dezactivati autoplay-ul cu sunet al videourilor de la sfarsitul articolelor. Citesc articol si facand scroll ajunge mouseul deasupra videoului si ma trezesc ca se aude ceva pe langa muzica care curge linistit in boxe. Numai enervati lumea si ma faceti sa activez adblockerul care sta dezactivat la voi pe site.

  5. Nu avem un comunicat oficial al DNA referit în articol cu privire la situația de fapt reținută de procurori,însă luarea măsurii preventive semnifică faptul că este probat faptul că sumele de bani pretinse și primite de cei trei nu reprezintă un onorariu parțial de asistență și consultanță juridică în contul contractului încheiat,ci recompensă pentru sarcina pe care și-au asumat-o de a interveni pe lângă judecătorul care judeca dosarul denunțătorului Hideg, pe lângă care au pretins că au influență sau au lăsat să se creadă că au influență, pentru ca acesta să pronunțe o condamnare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei împotrivă denunțătorului.Altminteri,în absența acestei stări de fapt,dacă în considerarea sumelor de bani în discuție ca onorariu de asistență ,reprezentare și consultanță juridică conform contractului încheiat,cei trei inculpați și-au asumat ei înșiși ca prin diligențele specifice profesiilor lor liberale de avocat și respectiv consultanți judiciari,să convingă judecătorul că pedeapsa pe care e întemeiat să o aplice ,în opinia lor,este cea cu suspendare sub supraveghere în cuantumul prevăzut de lege,prin invocarea unor circumstanțe și împrejurări atenuante legale,fără să pretindă sau să lase să se înțeleagă că acest lucru este rezultatul influenței pe care o au la judecătorul care a judecat cauza denunțătorului,atunci sumele de bani astfel tranzactate reprezintă obiectul contractului de asistență și reprezentare judiciară încheiat , ci nu obiect al spălării de bani și traficului de influență(avocații mai promit marea cu sarea uneori clienților lor ,sperând ,de multe ori fără temei că-i vor convinge prin diligențele și pledoariile lor pe judecători să achieseze la propunerile lor, cu ocazia concluziilor depuse pe fondul cauzei).Dacă elementele infracțiunilor subzistă probator este interesantă și corectă abordarea procurorului de a se orienta pe cazul dat,către măsura controlului judiciar pe cauțiune,în detrimentul unor măsuri privative de libertate pe care le putea lua sau propune instanței,respectiv reținere /arestare preventivă -efectivă sau la domiciliu.