![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2019/09/mark-gitenstein-768x498.webp)
BREAKING Fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein: Serviciile de informații rusești ar fi interferat în recentele alegeri / Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat într-adevăr/ Acum este momentul pentru acțiune
Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, scrie, într-un text de opinie publicat în Euobserver intitulat ”Agonia României”, că ”există dovezi substanțiale” că serviciile de informații rusești au interferat în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, anulate de Curtea Constituțională. Gitenstain subliniază că interferența Rusiei în alegerile unui stat UE și NATO este problematică, în contextul în care țara găzduiește 10.000 de soldați NATO la Constanța și sisteme esențiale de apărare antirachetă la Deveselu.
”Împărtășesc profunda preocupare legată de interferențele externe și sprijin ferm investigațiile Comisiei Europene în baza Actului privind serviciile digitale, precum și cele desfășurate de guvernul român în legătură cu încălcările legislației electorale. Totuși, cred că problemele sunt mult mai profunde. Așa cum vedem și în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat un climat toxic în care dezinformarea și propaganda prosperă”, mai scrie fostul ambasador SUA la București.
Mark Gitenstein a fost unul dintre cei mai activi ambasadori ai SUA la București în perioada 2009 – 2012, care s-a rermarcat în timpul mandatului prin susținerea fermă a pricipiilor statului de drept și a justiției în România, într-o perioadă în care acestea se aflau sub asalt. Recent, și-a încheiat mandatul de ambasador al SUA pe lângă UE, fiind numite de administrația Biden.
Redăm mai jos integral textul publicat de Mark Gitenstein în Euobserver:
”România a fost mult prezentă în știrile recente, iar veștile nu sunt bune. Atenția s-a concentrat în mare parte pe așa-numita controversă TikTok, în care serviciile de informații rusești ar fi interferat în recentele alegeri pentru a-și promova candidatul favorit.
Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat într-adevăr. Drept urmare, cea mai înaltă instanță din România a anulat alegerile, iar acestea au fost reprogramate pentru luna mai.
Anularea unei alegeri este un act la fel de extraordinar pe cât este de îngrijorător.
Interferența Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și NATO este la fel de problematică. România este un membru de încredere al alianței NATO, cu peste 10.000 de soldați prezenți în Constanța, sisteme esențiale de apărare antirachetă la Deveselu și planuri suplimentare de extindere a prezenței NATO în alte zone ale țării.
Am fost ambasador al SUA în România în timpul administrației Obama și am origini românești. Am o mare afecțiune pentru această țară și sunt mândru să fac parte dintr-un grup de foști ambasadori americani în România, care au servit sub președinții Clinton, Bush, Obama, Trump și Biden, și care împărtășesc îngrijorările mele cu privire la ceea ce se întâmplă acolo.
Deși am călătorit în România de peste douăzeci de ori după ce mi-am încheiat mandatul în 2012, în ultimii trei ani am revenit o singură dată. Totuși, mențin un contact frecvent cu persoanele în care am încredere acolo.
Împărtășesc profunda preocupare legată de interferențele externe și sprijin ferm investigațiile Comisiei Europene în baza Actului privind serviciile digitale, precum și cele desfășurate de guvernul român în legătură cu încălcările legislației electorale. Totuși, cred că problemele sunt mult mai profunde.
Așa cum vedem și în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat un climat toxic în care dezinformarea și propaganda prosperă.
Recent, a apărut un articol revelator despre furia alegătorilor din România. Acesta conturează un tablou al disperării, al exodului creierelor, al unui „traseu disfuncțional de la școală la piața muncii”, al inflației ridicate, sărăciei și inegalității, disparităților regionale, corupției și incompetenței din sistemul de sănătate, speranței de viață scăzute și corupției omniprezente.
Anumiți indicatori economici sunt în îmbunătățire, iar tot mai mulți români revin acasă în ultima vreme, dar percepția publică asupra guvernării actuale rămâne negativă, la fel ca în multe alte regiuni.
Am observat toate aceste aspecte pe vremea când eram ambasador, dar un sistem politic apatic, dezorganizat – ba chiar tribal – continuă să afecteze România. Am văzut progrese remarcabile în acei ani, în special în combaterea corupției și în dezvoltarea unui sector tehnologic inovator și rezilient în București și în unele orașe din Transilvania.
De altfel, Bucureștiul se numără acum printre cele mai bogate 50 de orașe din Europa – ocupând locul 35.
Datorită colaborării strânse dintre actualul ambasador al SUA, un diplomat excelent, și guvernul României, țara a obținut anul trecut acces la spațiul Schengen și la programul american de scutire de vize, facilitând considerabil călătoriile regionale și internaționale – un progres care se așteaptă să aibă un impact economic semnificativ.
Capturarea media de către oligarhi
Extrema dreaptă, naționaliștii și trollii ruși vor continua să întrețină acest „elixir magic” al dezinformării în România și în alte state membre ale UE.
România are, totuși, un mic, dar hotărât grup de ONG-uri și jurnaliști de investigație dedicați luptei împotriva corupției și reformei democratice, care muncesc din greu pentru a trage elitele la răspundere. Cu toate acestea, este esențială o investiție mai mare – în special una pe termen lung, prin finanțare echitabilă și sustenabilă – în sectorul media din România, Ungaria și alte state membre ale UE care alunecă spre autoritarism.
În concluzie, Comisia Europeană ar trebui să finalizeze și să publice concluziile investigației sale privind interferențele rusești înainte ca alegătorii să revină la urne în mai. De asemenea, autoritățile române ar trebui să raporteze rezultatele investigației lor privind încălcările legislației electorale.
Comisia Europeană ar trebui să prioritizeze salvarea presei locale prin sprijinirea investițiilor echitabile în media, la fel cum a susținut dezvoltarea vehiculelor electrice. Capturarea oligarhică și politică a mass-mediei din România și din alte state membre UE reprezintă atât un eșec moral, cât și unul de piață. Media independentă este o infrastructură esențială pentru democrație în UE, la fel cum este în Statele Unite.
Dar cel mai important este ca partidele politice consacrate să ofere soluții reale pentru problemele cronice cu care se confruntă românii de rând. Sunt încrezător că există lideri politici cu talent și viziune pentru a face acest lucru. Însă, dacă nu o vor face, extrema dreaptă, naționaliștii și trollii ruși vor continua să alimenteze haosul în România și în alte state membre ale UE.
Acum este momentul pentru acțiune – în România, în Europa Centrală și de Est, dar și în Statele Unite. Ceea ce se întâmplă în România ne va afecta, în cele din urmă, pe toți. Așa cum spunea președintele Reagan în ultimul său an de mandat, referindu-se la Europa:
„Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru păstrarea unei Americi pașnice, libere și democratice.”
O Uniune Europeană instabilă, măcinată de tulburări politice generate de state membre corupte și autocratice, reprezintă o amenințare la adresa alianței transatlantice din cadrul NATO și UE – un parteneriat care a adus beneficii majore americanilor și a contribuit la menținerea păcii și stabilității mondiale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii