G4Media.ro

RECHIZITORIU Fostul președinte Ion Iliescu, trimis din nou în judecată de Parchetul…

sursa foto: Agerpres.ro

RECHIZITORIU Fostul președinte Ion Iliescu, trimis din nou în judecată de Parchetul General în Dosarul Revoluției din 1989. Iliescu e acuzat de infracțiuni contra umanității

Parchetul General l-a trimis în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu în Dosarul Revoluției din 1989, potrivit rechizitoriului făcut public de procurori. Iliescu e acuzat de infracțiuni contra umanității, la fel ca și Gelu Voican Voiculescu – fost vicepremier apropiat de Iliescu, și generalul Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.

Este a doua încercare a Parchetului General de a trimite în instanță Dosarul Revoluției. Precedenta tentativă a fost invalidată de judecători, care au retrimis dosarul la parchet.

Ion Iliescu are 92 de ani.

Citește aici rechizitoriul integral

În 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în 2021, ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar, după ce, în octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90. Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari, iar magistrații sunt nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Citește aici rechizitoriul integral

Aspecte din rechizitoriu:

  • Prin apariţiile publice şi comunicatele de presă ale CFSN s-a dezinformat în sensul că Iliescu Ion şi noua conducere a ţării sunt „emanaţi ai Revoluţiei”. Probatoriul administrat contrazice această susţinere
  • La scurt timp după preluarea puterii de către CFSN, condus de Iliescu Ion, a fost reactivat un număr important de generali şi ofiţeri superiori, cu toţii filosovietici.
  • Ascunderea existenţei, filozofiei şi acţiunilor acestui grup a fost justificată de filosovietismul componenţilor grupului, începând cu Iliescu Ion. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a preexistenţei unui grup civilo-militar pro-sovietic şi care a apărut în prim-planul politico-militar al zilelor Revoluţiei, ar fi fost în contrast evident cu dorinţa exprimată de noua putere de a fi percepută ca fiind o reală emanaţie a mişcării revoluţionare din decembrie 1989. Mai mult, o devoalare a adevărului ar fi putut însemna pentru „grupul Iliescu” o periclitare privind preluarea şi păstrarea puterii în stat, dar și legitimarea în fața opiniei publice, fiind cunoscută atitudinea anti-sovietică a majorității opiniei publice din România
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. Eu zic sa primeasca termen de judecata DUPA ce crapa, sau verdictul sa se dea DUPA ce-l ingroapa.
    Dar ce visez eu, procesul va fi oricum o panarama.

    • Procesul este in sine fata adevarata a Justitiei: aparatoare cu dragii conducatori, ignoranta cu cei pentru care „lucreaza”. Cine inca ” mai asteapta” dreptate e chiar prost, scuzati-ma.

  2. cat de marunti si rai santem in lumea care traim Nu ne respectam conducatorii si nici pana in ultimele momente ale vietii dovedim rautate

    • Să-ți pupi în cur conducătorii!

    • Conducătorii tăi te-au învățat să omori gramatica? Stai jos 3 pe linie. O zi buna!

    • Nu, ba, cand conducatorii sunt cozile de topor al asiaticilor medievali din Kremlin.

  3. Să înţelegem că ele nu au participat la măcel? Iliescu & gaşca de bolşevici au instigat. Dar cine a executat ordinele? Cine a ucis 1166 oameni? Şi a rănit alte câteva mii? Plus distrugerile.

    Sau e nevoie de „stabilitate” ?

  4. Ce atâta grabă, Ion așteaptă, după ce termina ăștia dosarul revoluție îl așteaptă și eu ala cu mineriada

  5. vedeti de plosca tovarasei nina si lasati-l pe al batran in pace

  6. O sa se judece repede, trebuie arătate legăturile KGBistului Iliescu cu Rusia!

  7. L-au facut „caz scoala”
    Nu m-ar mira sa pledeze pentru „nebwnia vremurilor traite”

  8. La 10 august 2018 Jandarmeria apara cu gaze si bastoane o cladire goala,
    la Revolutie pentru ce erau im.puscati oamenii?

  9. Speram ca după ce intrăm în UE, să scăpăm de măgăriile justiției. Problema e că avem în sânge bădărănia și nedreptatea, ca români mă refer, deci mă îndoiesc că se va rezolva ceva. Iliescu trebuia judecat mai ales pentrh crimele de la mineriadă!

    • Nu, nu avem in sange badarania.
      In perioada cand ne-a spus Petrica cel far’de gat, ca „statul e prost administrator”, sa nu ne prindem ca cei din conducerea tarii sunt blegi si incompetenti, ei bine in acea perioada, s-a dezvoltat in romani ideea ca cine are tupeu si e badaran, ajunge departe.
      Si chiar asa s-a intamplat, tupeistii sibadaranii fac legea in tara asta. Oamenii cu bun simt au plecat spre alte tari unde omul muncitor si cinstit este respectat.

  10. Acuzatii extrem de grave, insa nu surprinzatoare, multi cam banuiau ca asa s-ar intamplat.
    Dincolo de acest lucru sesizez doua aspecte:
    1. PSD, partidul care are Romania la degetul mic, se trage direct din C.F.S.N.
    2. Aproape fiecare lider politic al Romaniei din ultimii 100 de ani a fost ulterior linsat/ucis/intemnitat/urmarit penal/alungat etc. (Antonescu, Regele Mihai, Coposu, Iuliu Maniu Antonescu, Ceausescu, Iliescu, Nastase, Basescu, etc.)

    Astfel ca-mi pun intrebarea: Oare va reusi vreodata acest popor sa-si aleaga liderii potriviti?

  11. Gata…s-a terminat șandramaua de revolutie…te uiți în juri și vezi eșalonul 2 putrezi de bogați, iar eșalonul 3 in plina politica cu studii la Oxford sau ecologica..Păcat de tinerii care au ieșit pentru a fi carne de tun și justifica prosteala parveniților.

  12. Acesta pare sa fie cel mai lung proces judiciar penal din istoria postdecembrista a României și e bine că s-a realizat trimiterea în judecată pentru că indiferent de soarta procesului adevărul istoric în circumstanțele date devine mult mai important decăt cel judiciar.Se confirmă că a fost o lovitură de stat sprijinită intern( de toate instituțiile de forță de la acea dată),dar și extern,iar lovitura de stat a fost mitizată în revoluție prin orchestrare și propagandă,cu consecința pierderilor de vieți omenești, a rănirii și mutilării a numeroase persoane și a distrugerii de bunuri materiale.

  13. A durat peste 30 de ani pentru că atât parchetarii cât și judecătorii erau prea filoruși, prea tovarăși cu inculpatul mânjit de sovietism până în fundul sufletului bronzat

  14. Are deja 92 de ani. Pesemne il vor condamna post- mortem, daca nu vor temporiza totul ca să rămână în coadă de pește.

  15. N-o să pățească nimic câtă vreme securitatea trage toate sforile. Niște mizerabili cu toții.

  16. In 22 Decembrie 1989 , in Piata Revolutiei s-au dat Arme la Civili tineri Si au Tras ! Dupa Teroristi ! Dar Teroristii nu aveau nici o Pancarda ! sa scrie , Sunt Terorist ! , si asa ca poate gloantele s-au dus in alti civili , neinarmati . In Orice caz in Centrul Orasului Bucuresti a fost rau ! Puteau sa-si piarda viata oamenii , Nevinovati , ca se trageau cu Arme din toate directiile !

  17. S-a mai dat si un Camion cu Bauturi ! Si daca sticleau ochii se mai stie in cine s-au tras cu Armele ?

  18. Daca aflam ADEVARUL ,ADEVARUL ne va facei LIBERI.
    Va iesi la iveala cine a preluat puterea, pe ce criterii au facut unii cariera, pe mainile cui am ajuns.
    Poate se va afla si pe ce schelet a fost construit partidul cel mai de succes, cum au fost infiltrate si deturnate alte partide…
    Poate ca vom afla unde a disparut industria romaneasca, de ce a disparut, daca a fost din prostie, lacomie si ceva tradare, sau a existat unn plan, daca s-a premeditat slabirea Romaniei pentru a fi stapanita usor.
    Dar cred ca cer prea mult justitiei romane. Imi fac iluzii…

  19. Dar, nu este ceea ce credeti ! Doctorul recomandata nitzica miscare sub cerul senin acum in miez de vara !

  20. Să fie judecat că a omorit 2 persoane. Că acel tribunal nu era legal asta știe toată lumea, pe dea repede iau inpuscat Iliescu și trupa lui de bolșevici. Dumnezeu sai odihnească pe Ceaușescu.

  21. Revin cu un comentariu, se pare ca la g4media cuvantul cr|minal este considerat injuratura. Ar fi foarte interesant daca cineva de specialitate ar putea sa ne spuna care este diferenta dintre crim3 impotriva umanitatii si infractiuni impotriva umanitatii. Nu de alta, dar cred ca cea din urma este aia mai usurica. Si nici nu cred ca are vreo legatura cu faptul ca toti burtosii care ne conduc azi, datoreaza functiile bine platite si pensiile speciale acestui CR|MINAL.

  22. E ceva super gresit in Constitutia Romaniei:
    „Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.”

    Avand in vedere numarul crescut al cazurilor in care trebuie sa dai in judecata o institutie publica, o asociere, un ministru – ca sa afli ceva ‘de interes public’, nu ar trebui modificat in:
    „Angajatii cu obiective incalcate sunt fara acordul sefului direct?”

  23. asa sa fie, sa fie tarat prin tribunale pana in ultima lui zi, Doamne ajuta.

  24. Sunt curios câți dintre comentatori au fost adulți în 1989.Ar trebui sa aibă cam 51 ani acum.

    Si mai putini au participat la revoluție.

    Da, fără îndoială că a fost o confuzie imensa, un vid de putere, informații false și tot ce înseamnă război informațional.
    Au fost uciși oameni care fără îndoială că nu aveau nicio vina de către alți oameni convinși ca trag în teroriști.

    Dar sa atribui toate meritele unui singur om e prea mult.
    Daca era asa deștept, era încă președinte.

    România nu a avut niciodată o medie de inteligenta ridicată.
    Nici cu disciplina nu a stat prea bine, nici în cadrul armatei.

    Pune niște AK-47 în mana romanului tipic și agita-l puțin cu știri false și alarmiste. Restul a venit de la sine.

    Nu Iliescu a creat circul de la TVR în 89 ci o echipa întreaga. Astia ar trebui toti anchetați.. Mai ales povestea aia cu 60000 de morți repetata obsesiv (nu au murit atâția nici în Ucraina aflata în război la scara larga)

  25. Este rusinos ca dupa aproape 33 de ani de la revolutia confiscata de filorusii lui iliescu-ilici (nu vreau sa jignesc numele sfant de Ion), acesti iscarioteni ai Romaniei, necondamnati pentru crimele si instigarile la crime, traiesc in conditii privilegiate ! Niste naparci !

  26. Sa ne tinem bine 🙂
    S-au pus procurorii pe treaba.
    Urmeaza dosarul revolutiei din 48. Nicolae Balcescu trebuie condamnat de urgenta.
    Este notoriu grupul organizat din 48. Ai draq masoni. Ajunsesera la un momentdat si prin cartile de istorie. Ne chinuiau si la Bac. Oare fara Bac ma pot face procuror?

  27. Groaznic trebuie sa fie pentru cei care nu au mai avut parte de parini sau de copii dupa zilele de la finalul lui 89. Dar ce s-ar fi ales de noi daca regimul Ceausescu nu cadea?
    Totusi toti oamenii acestia, organizati sau nu au avut meritele lor.
    Este josnic ce fac acum acesti asa-zisi procurori.