BREAKING Guvernul anunță că reia astăzi procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO
Guvernul anunță că reia astăzi procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a precizat că decizia a fost luată împreună cu premierul Ludovic Orban.
„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă azi”, a spus Gheorghiu.
„În momentul în care s-a suspendat procedura, am avut 3 ani să reluăm procedura, care expiră în 2021. Am văzut un fake news că expira astăzi. Mai aveam un an să decidem dacă reluăm procedura. Am decis să reluăm astăzi procedura, pentru a intra în ședința din vara asta. Dacă nu, intram în ședința din vara viitoare”, a susținut ministrul.
Ministrul a anunțat, într-o conferință de presă, că va fi realizat și un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.
„Astăzi situl este protejat de legislația națională de patrimoniu, ca urmare, prin înscrierea în Patrimoniul UNESCO nu se schimbă regimul juridic de protecție deja instituit”, a subliniat Bogdan Gheorghiu.
Ministrul a mai spus că la Roșia Montană principala problemă este inexistența planului urbanistic zonal. El a spus că săptămâna viitoare are o întâlnire cu primarul din Roșia Montană.
Ministerul Culturii va propune Ministerului Dezvoltării finanțarea planului urbanistic general la Roșia Montană.
„Astfel se va debloca dezvoltarea comunei și va fi posibilă dezvoltarea și protejarea patrimoniului”, a susținut Gheorghiu.
Au fost elaborate dosare de clasare a clădirilor cu valoare istorică.
„Nu va veni nimeni de la UNESCO să facă minuni la Roșia Montană. Dacă nu facem noi și nu suntem sprijiniți, tot degeaba”, a precizat ministrul.
Bogdan Gheorghiu a declarat că decizia Guvernului nu a fost luată ca urmare a protestelor și a presiunii publice pe acest subiect.
„Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat la Roșia Montană să fie o perlă a Europei”, a mai declarat Gheorghiu.
Context
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma la audierea în comisiile parlamentare, înainte de preluarea mandatului, că una dintre prioritățile sale este reluarea procesului de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.
Dosarul Roșia Montană a fost returnat Guvernului în iulie 2018.
Rise Project a publicat pe 21 iunie 2018 o analiză realizată de casele de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional, care susține, printre altele, că includerea Roșiei Montane în lista UNESCO ar crește șansele Gabriel Resources să câștige procesul internațional.
G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate pe data de 6 iunie 2018 că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.
Stoparea dosarului a fost luată de Guvern fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere.
Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a explicat pentru G4Media.ro cum a ajuns Guvernul să stopeze acest proces după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.
”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”.
Reamintim că Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii