G4Media.ro

BREAKING Guvernul Ciolacu a reintrodus ”taxa pe stâlp” inventată de guvernul Ponta:…

Sursa foto: Facebook/ Transelectrica

BREAKING Guvernul Ciolacu a reintrodus ”taxa pe stâlp” inventată de guvernul Ponta: toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale. Impozitul afectează toate sectoarele industriale, de la energie la telecom și agricultură

Proiectul de ordonanță a austerității publicat duminică în transparență decizională de Ministerul Finanțelor include o prevedere cu impact major asupra tuturor companiilor private: o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.

Prevederea din proiectul de OUG arată că toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale. Impozitul afectează toate sectoarele industriale, de la energie la telecom și agricultură, urmând să se aplice unor construcții precum silozuri, antene de telecomunicații, panouri electrice etc.

Impozitul pe construcţii, cunoscut ca „taxa pe stâlp”, a fost eliminat începând cu data de 1 ianuarie 2017. În 2015 și 2016, impozitul pe construcţii s-a calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor. În 2014, anul când impozitul a fost introdus de guvernul Ponta, cuantumul impozitului a fost de 1,5% din valoarea construcțiilor.

Ce prevede proiectul de OUG:

Art. LXVI Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

16. La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea urmatorul cuprins: ”

(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.

(2) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor menţionate la art. 497, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.”

Cine va plăti acest impozit:

Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
  • persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Fac tot felul de smecherii fiscale, doar sa nu se atinga de pensiile speciale. Banuiam ca povara taxelor nesabuite sle acestui guvern va pica pe umerii privatului.

    • Bine, dar de ce la IT se taie orice facilitati fiscale dar la micro ii lasa cu impozit de 3% inca un an pe aia cu peste 100k /an ? Pai ce mizerie e asta ? Cum sa-l scutesti practic pe unul cu venituri de 100k /an de impozit pe venit ?

    • @mas prietene, despre ce vorbesti? Unu care face 100k pe an venituri rămâne cu maxim 8k în mana. E mai ușor sa împingi hartii la stat decât sa muncești pe banii ăștia în privat. Și ca să ști, pragul în UE pt micro 2 mil. Doi la mana, și micro plateste taxe, doar ca plătește mai mult dacă trece de prag. E ca și cum te-ai împușcă singur în picior pt ca pragul are rostul de a ajuta afacerile sa crească pana la un nivel de stabilizare ca apoi sa devine un platitor de taxe pe termen lung. Asa tu le omori din fasa

  2. Tăiați 33% din bugetari la nivel national și nu mai e nevoie de asemenea taxe. Bugetarii rămași scădeți venitul cu 25% la ce depaseste 9000 lei lunar. Va fi concurenta intre posturi privat / stat.

    • Este nevoie si de taxe pe intreprinderi. Ia vezi in ce stat din UE sau in lumea civilizata o micro plateste impozit de 3% ?

    • În Europa impozit de 3% nu găsești

    • Cum să reduci numarul de functionari , cine îi mai votează ?

  3. Taiati pensiile speciale si apoi ciuguliti si de la restul.

  4. E foame mare de bani. Tăiați pensiile speciale și o sa fie bani

  5. Reforma fiscala
    TAXAREA INVERSA – Singura soluție.
    Mecanismul de taxare inversă este o măsură care transferă răspunderea pentru plata finală a TVA-ului la bugetul de stat de la vânzător la client. În acest fel, se urmărește reducerea riscului de fraudă în materie de TVA.

  6. Păi dacă ponta e consilierul lui ciolacu, normal ca acum își pune ideile în practică. Puține și fixe.

  7. Coruptia ucide!

  8. Nu este de ajuns, vine FMI in 3 luni cu lista de taieri… :))
    O mermelesc degeaba…